dinsdag 26 oktober 2021

Is elektrisch fietsen gezond?

 

Is elektrisch fietsen gezond?

Stel, je gaat bij iemand op bezoek die 25 kilometer verderop woont, wat is de gezondheidswinst als je die afstand aflegt op een gewone fiets, een racefiets, een elektrische fiets of met de auto? 



Hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen hangt af van heel veel factoren, zoals je stofwisseling, je gewicht, je leeftijd, het soort fiets en of je wind mee of tegen hebt. Je zou het eigenlijk met een vermogensmeter moeten meten. Maar ga je uit van gemiddelden en iemand van 70 kilo, dan levert dat het volgende op.

Op een gewone fiets

Op een gewone fiets rijd je in een gewoon tempo ongeveer 12 kilometer per uur en doe je ongeveer twee uur over 25 kilometer. Je verbrandt dan 560 kcal. Omdat de weerstand hoog is en de duur lang, is de vetverbranding bij de gewone fiets het hoogst. 

Op een racefiets

Op een racefiets ga je al gauw 21 kilometer per uur, waardoor je iets meer dan een uur over 25 kilometer doet. Je verbrandt 560 kcal. Ongeveer net zo veel dus, maar naar verhouding verbrand je meer koolhydraten en minder vetten dan op een gewone fiets. Dus als je puur naar de gezondheid kijkt is de gewone fiets beter.

Op een e-bike

Op een elektrische fiets met flinke ondersteuning rijd je ook ongeveer 21 kilometer per uur. Maar van het uur dat je onderweg bent, ben je maar een kwartier zelf actief. Als je uitgaat van een gewoon fietstempo, verbrand je dan ongeveer 100 kcal. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het effect van de elektrische fiets op de stofwisseling, maar omdat er nauwelijks weerstand is, is het gezondheidseffect niet groot. Maar! Als je normaal gesproken de auto zou pakken op dit soort afstanden, dan is de elektrische fiets opeens weer heel gezond.

Met de auto

Met de auto ben je er, uitgaande van 80 kilometer per uur, in ongeveer 18 minuten. Lekker snel, maar voor je gezondheid doet het niks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten