maandag 25 oktober 2021

Het waargebeurde verhaal van Billion Dollar Code

 

Het waargebeurde verhaal van 

"Billion Dollar Code"





Billion Dollar Code is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is tenslotte ook een bijzondere historie, want wie gaat er nou de strijd aan met Google? Eén van de grootste bedrijven van de wereld. Twee Duitse computerprogrammeurs deden het toch.

Google Earth gestolen?

Het draait in Billion Dollar Code om Google Earth. Want heeft de techgigant dit idee gestolen van de twee Duitse programmeurs? We gaan terug naar de jaren’90 in het Duitse Berlijn. De vrienden Carsten en Juri ontwikkelen Terra Vision, een op dat moment absoluut onmogelijk systeem. Het makkelijkst uit te leggen als de voorloper van Google Earth. Carsten en Juri zijn ervan overtuigd dat Google hun idee heeft gejat en daarom staan ze een kwart eeuw later tegenover elkaar in de rechtbank.

Hackerscène in Berlijn

Netflix heeft over deze zaak nu de miniserie Billion Dollar Code gemaakt. Het is een reis door de tijd, want de twee vrienden groeien op in het Berlijn van vlak na de val van de Muur. Ze leven in de hackerscène in de Duitse stad, komen in de idealistische wereld van het vroege Silicon Valley terecht en daarna in de harde realiteit van een miljoenenzaak in de rechtbank.

Terra Vision

Het waargebeurde verhaal van Billion Dollar Club is dat Carsten en Jury in 1994 Terra Vision lanceerde middels het bedrijf ART+COM. Het systeem was de virtuele representatie van de aarde die draait om netwerksatalietbeelden, luchtfoto’s, houdingsgegevens en architecturale gegevens zoals Terra Vision. In 2014 zou het in Berlijn gevestigde ART+COM Google aanklagen wegens octrooi-inbreuk en beweerde dat het systeem opmerkelijk geen overeenkomsten vertoonde met Google Earth.

Patent ongeldig

Daarbij hadden de Duitse vrienden in 1994 al een patent aangevraagd op het zogenaamde ‘Method and Device for Pictorial Representation of Space-related Data’. Twee jaar liep de zaak en uiteindelijk werd in 2016 Google in het gelijk gesteld. Volgens de rechter is het patent van het Duitse bedrijf ongeldig, omdat er voor de aanvraag al vergelijkbare systemen te zien waren. ART+COM zou daarom niet het idee achter het kaartsysteem hebben bedacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten