dinsdag 2 november 2021

5 ideeën voor houten bekleding van Grand Designs

 5 ideeën voor houten bekleding van Grand Designs

Voeg een extra dimensie toe aan je zelfbouw met een prachtige houtafwerking

DOOR VICTORIA PURCELL | 22 OKTOBER 2021

Op zoek naar ideeën voor houten gevelbekleding? Verschillende houtsoorten bieden niet alleen verschillende afwerkingen, ze kunnen ook verschillende beschermingsniveaus bieden. Het lichtgewicht materiaal is snel te installeren en vermindert de omvang en kosten van funderingen, terwijl het ook uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen biedt.

Maar voor welke houtsoort moet je gaan? Ceder, Siberische lariks, Schotse den, of misschien het mooie shou sugi ban? Laat u inspireren door deze vijf geweldige projecten uit de nieuwste serie Grand Designs , die allemaal een opvallende houten bekleding gebruikten...

1. Lokale lariks ontmoet oude steen

Ruth Grimshaw en Rob Glass kregen een bouwvergunning om een afbrokkelende Cumbrische watermolen om te bouwen , maar vier maanden na het project achtte Historic England de oorspronkelijke structuur onveilig. Op één puntgevel na, moest het geheel worden gesloopt.

Het echtpaar, dat het in Ulverston gevestigde architectenbureau Tape Design runt , herbouwde de oude muren met zoveel mogelijk van de originele steen, en voltooide de bouw met een nieuw vakwerkhuis met lariksbekleding op verse funderingen van balken en blokken.

In een poging om een ​​lage ecologische voetafdruk te behouden, gebruikten ze voor de bekleding vierkante, ruw gezaagde lokale lariks, gekweekt en gefreesd op negen mijl afstand. Lariks is een olieachtig, harsachtig en dicht hout dat vanwege zijn duurzaamheid vaak wordt gebruikt als buitenbekleding. Het is sterker dan grenen en heeft geen onderhoud nodig. Lariks zal uiteindelijk verkleuren tot zilvergrijs, maar een behandeling met helder hout zal die prachtige originele kleur behouden.

Bekijk hier de Grand Designs Cumbrian mill-aflevering op All 4

2. Spa-achtige Siberische lariks

Dan en Nina Rowland transformeerden een moe huis naast een stilstaande vijver in een biodivers familie-uitje om de dochters Isla (6) en Lexi (5 ) groot te brengen. Dan, een architectonisch ontwerper, en Nina, een interieur-, meubel- en lichtontwerper, hoopten een huis creëren dat wellness en ontspanning promootte, geïnspireerd op Californische stranden en een boskuuroord dat ze in Thailand hadden bezocht. Dit moerasachtige perceel in Chichester paste precies. Dat gold ook voor de Siberische lariksbekleding die ze voor de buitenkant van het pand kochten.

Siberische lariks is bestand tegen zijn barre inheemse omgeving en is een zeer duurzaam hout dat van nature ongevoelig is voor plagen en de meeste ziekten. Bij deze constructie loopt de bekleding in twee richtingen, horizontaal en dan verticaal op de gevel om de extra hoogte in dit gedeelte van het huis te benadrukken. Binnenin weerspiegelen delen van met hout beklede muren de buitenkant en op maat gemaakte keukeneenheden zijn gemaakt met lariksresten.

Hun prachtige, met licht gevulde moderne huis dat direct aan het water ligt - zo dichtbij dat ze van het dek buiten de keuken in een kristalheldere vijver kunnen duiken. De visie van het duo leidde er zelfs toe dat ze samen hun eigen nichepraktijk oprichtten , studiofuse.co.uk , waarin de disciplines architectuur, interieur en natuur werden geïntegreerd.

Bekijk hier de Grand Designs Chichester-aflevering op All 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten