dinsdag 8 juni 2021

Waarom krijg je vaak vlak voor onweer hoofdpijn?

 

Waarom krijg je vaak vlak voor onweer hoofdpijn?

Als er onweer dreigt zie je de bui al hangen: barstende hoofdpijn. Hoe komt het dat veel mensen last van hun hoofd krijgen voor het gaat onweren?















Meer hoofdpijn bij onweer

Het klinkt als een fabeltje uit grootmoeders tijd, een beetje in de trant van: ‘de soep wordt zuur door onweer’. (Niet dus, soep wordt zuur als hij niet koel genoeg wordt bewaardOnweer barst vaak los na een warme dag.)

Maar een fabeltje is het niet, volgens onderzoek van onder meer het University of Cincinnati College of Medicine uit 2013. De deelnemers (die sowieso vaak last hadden van migraine) meldden op onweersdagen 35 tot wel 45 procent meer hoofdpijnaanvallen.

Luchtdruk zorgt voor naar gevoel in je holtes

Wat de precieze reden is van hoofdpijn vlak voor onweer, is niet bekend. Vermoedens zijn er wel. Meteoroloog Yannick Damen van Weeronline hoort de klacht vaak. 'Het zou weleens iets met de verandering in luchtdruk te maken kunnen hebben. Vlak voor een bui schiet de luchtdruk omhoog.'

Waarom dat pijn doet? Dat blijkt uit een overzichtsstudie van Augusta University (VS) uit 2017 naar de invloed van vliegtuigvluchten op hoofdpijn. Tijdens een vlucht bleken mensen sneller klachten te krijgen door de verandering in luchtdruk bij het dalen en opstijgen. In je hoofd zitten verschillende holtes, bijvoorbeeld in je voorhoofd. Tijdens de daling werd de luchtdruk hoger. Dat kan pijnlijke luchtdrukverschillen geven tussen de holtes in de hoofden van de passagiers en de rest van de cabine.

Datzelfde rotgevoel kun je hebben door de verhoogde luchtdruk, net voor een onweersbui. Al zijn die luchtdrukverschillen kleiner dan in het vliegtuig.

Elektromagnetische velden beïnvloeden je brein

Maar er zijn waarschijnlijk meer zaken die je koppijn bezorgen voor een onweersbui. De eerdergenoemde Amerikaanse hoofdpijnonderzoekers vermoeden dat de hoofdpijn de kop opsteekt doordat bij onweer (zwakke) elektromagnetische velden ontstaan. Die beïnvloeden misschien de elektrische stroompjes die door ons brein lopen, wat naar voelt.

En dan komen er voor en tijdens onweer ook nog deeltjes ozon- en stikstofgassen uit de atmosfeer naar beneden suizen. Adem je teveel van die gassen in? Ook dat zorgt voor hoofdpijn, volgens de onderzoekers. En dan kunnen vocht in de lucht, of de wisseling van hogere naar lagere temperatuur voor de donderbui onweer je ook een pijnlijke bol bezorgen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten