Waarom is de Nederlandse vlag rood-wit-blauw gestreept?
Verrassing: eigenlijk is onze vlag niet rood-wit-blauw.
Over de betekenis van de kleuren rood, wit en blauw op de Nederlandse vlag bestaan verschillende theorieën. Volgens sommige onderzoekers zijn de kleuren gebaseerd op de jachthoorn op het wapen van Willem van Oranje. Maar er is ook een andere verklaring.
Kleuren op de vlag zijn symbolen
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op onze vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de ‘natuurlijke’ opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Ook in andere (westerse) landen (zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten) werd deze symboliek mooi gevonden en dus werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag.
De rode baan was vroeger oranje
De bovenste baan is overigens niet altijd rood geweest. Toen Willem I halverwege de zestiende eeuw stadhouder werd, veranderde de bovenste baan in oranje, als verwijzing naar Willems achternaam (Van Oranje dus). Maar in de praktijk werd het oranje al snel weer rood. Rode stof was minder duur en makkelijker te verkrijgen dan oranje. Bovendien werden de oranje banen gekleurd met kleurstoffen uit planten als meekrap, en die vervaagden snel.
Een rode vlag is goed te zien
Maar de belangrijkste reden om oranje in te ruilen voor rood? Rood was op zee beter te zien. Het was feller en beter te onderscheiden van de lucht, golven en zeilen. En omdat de vlaggen destijds vooral gebruikt werden in de scheepvaart, werd rood uiteindelijk de standaardkleur.
De Nederlandse vlag is niet rood, wit en blauw
Trouwens: eigenlijk is de Nederlandse vlag ook vandaag de dag níet rood, wit en blauw. Hij hoort ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’ te zijn, volgens de wet dan. En, mocht je je het afvragen: hoewel de afmetingen niet officieel zijn vastgelegd, hebben de meeste vlaggen de verhouding 2:3. De drie banen zijn altijd even hoog.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten