ONS BREIN BEPAALT WIE WE KNAP VINDEN: ZO VERGROOT JE JE AANTREKKINGSKRACHT VOLGENS NEUROPSYCHOLOGIE
Ware schoonheid zit vanbinnen. En dat mag je letterlijk nemen, want wie of wat we mooi vinden wordt grotendeels bepaald door onze herseninhoud. Al spelen échte knappe koppen daar slim op in, met dank aan inzichten uit de neuropsychologie. Beauty en brains gaan dus wél samen. Neurowetenschapper Arnaut Aubert onthult welke aspecten van ons uiterlijk de meeste aandacht opeisen en onze beautyredactrice geeft tips om elk aspect goed uit te spelen. “Doe je blik spreken.”
Waarom smelten we allemaal voor de blauwe kijkers van Leonardo DiCaprio (anno Titanic, iets minder anno The Revenant), zijn we jaloers de lippen van Angelina Jolie of het figuur van Kim Kardashian? Waarom vallen we voor de charme (lees: kaaklijn) van Brad Pitt? En hoe komt het dat de lach van Julia Roberts wereldwijd harten verovert? Simpel: onze hersenen zijn daartoe voorgeprogrammeerd. Klinkt als een flauw excuus van de gemiddelde ‘Temptation Island’-deelnemer, maar wij, mensen, zijn wel degelijk biologisch voorbestemd om bepaalde uiterlijke kenmerken aantrekkelijk te vinden.
Universele aantrekking
Los van cultuur, geografie, achtergrond en leeftijd zijn er een aantal universele uiterlijke factoren waar we massaal voor vallen, vertelt Arnaut Aubert, neurowetenschapper en professor in de psychologie van het uiterlijk aan de Universiteit van het Franse Tours. “Het gaat dan vooral om een symmetrisch gelaat, volle lippen, een gladde huid en een egale teint. Vanuit een evolutionair perspectief is dat niet zo raar: het zijn stuk voor stuk uiterlijke kenmerken die op een goede gezondheid wijzen. We associëren ze met jeugd en vruchtbaarheid. Ze signaleren dat iemand biologisch gezien een goede partner is, waardoor we die persoon onbewust als aantrekkelijk te beschouwen.”
Allemaal interessant natuurlijk, maar wat kunnen we er praktisch mee (behalve een plausibele verklaring uit onze mouw schudden wanneer we weer iets te hard wegzwijmelen bij ‘Oceans Eleven’)? Veel, lacht de professor. Want als ons brein zo’n fundamentele rol speelt in schoonheid, kunnen we natuurlijk ook achterhalen wélke factoren onze hersenen onbewust helemaal bovenaan hun prioriteitenlijstje hebben staan in het spel der aantrekking. Want als je weet wat er precies relevant is voor het brein, kan je daar vervolgens met de juiste producten op inspelen.
Sociale driehoek
Spoiler: die kenmerken situeren zich meestal ergens binnen de zogenaamde social triangle. Ook dat kan de neuropsycholoog evolutionair verklaren. “Mensen zijn sociale beestjes. We hebben soortgenoten nodig om te overleven. Daardoor zijn onze hersenen er enorm op gefixeerd om anderen te analyseren. Zo is er een speciaal plekje in onze temporale kwab volledig aan gewijd om potentiële bondgenoten te vinden. Zodra we iemand detecteren, schiet de grijze massa in gang om in enkele milliseconden te bepalen of hij of zij te vertrouwen is.”
Dat decoderen doen we aan de hand van die sociale driehoek. Arnaut Aubert: “Alle sociale informatie bevindt zich in het centrum van het gezicht: de driehoek tussen de ogen en de mond. Deze zone verklapt onze emoties en intenties, en is daarom dé plek waar ons brein onbewust op scherp stelt.” Alleen, de hersenen zijn nogal makkelijk af te leiden. Door imperfecties, pigmentvlekjes en andere oneffenheden, bijvoorbeeld. Daardoor heeft het brein moeite om zich te focussen op de sociale driehoek en wordt het moeilijker om een positief oordeel te vellen over de persoon die voor ons staat.”
Al kan je het dus ook omkeren: door te achterhalen welke processen een rol spelen binnen sociale interacties, kan je ze in je voordeel laten werken. Een overzicht:
1. Speel je ogen uit
Dankzij eyetrackingtechnologie ontdekten Aubert en zijn team dat ogen een cruciale rol spelen in ons uiterlijk. Toen een groep testpersonen gevraagd werd om de leeftijd van twee mensen te schatten en hen te beoordelen op gezondheid en aantrekkelijkheid, ging 80 procent van hun aandacht naar het gebied rond de ogen. Zet ze in de verf met make-up met glanspartikeltjes die het licht vangen. Een mascara die volume geeft, benadrukt de wimpers en doet je blik spreken.
2. Maak je niet druk om kraaienpootjes
Ogen zijn niet alleen de spiegel van de ziel, maar ook die van onze leeftijd. Al hoef je niet bezorgd te zijn om kraaienpootjes. De fijne lijntjes rond de ogen noemen we niet voor niets lachrimpeltjes: ze geven aan dat je vrolijk door het leven gaat en wekken een positieve indruk. Camoufleer wallen of donkere kringen met concealer, en kies verder voor een verzorgende oogcrème die je oogcontour hydrateert en een beetje opheldert.
3. Niet te veel fronsen
In tegenstelling tot de vrolijke kraaienpootjes vinden we fronsrimpels minder charmant. Een diepe rimpel tussen de wenkbrauwen verraadt dat je al eens chagrijnig durft zijn, of er een uitgesproken mening op nahoudt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat actieve ingrediënten die rimpels bestrijden, waarbij retinol er met kop en schouders bovenuit steekt. Het verbetert de huidstructuur en kan rimpels doen afnemen in diepte en aantal. Wél voorzichtig opbouwen.
4. Egaliseer je huid
Eyetrackingtechnologie onthulde al dat imperfecties de aandacht afleiden van de sociale driehoek, daarnaast is een gelijkmatige, volle teint een universeel kenmerk van schoonheid. Want een blakende teint wijst op een goede gezondheid. Gebruik ’s avonds een lichte peeling die de celvernieuwing stimuleert. Daardoor verminderen pigmentvlekjes en zal de huid meer gaan stralen. Overdag kan je een dun laagje foundation gebruiken.
5. Verzorg je lippen
Tijdens een conversatie dwaalt de aandacht automatisch van de ogen af naar de mond. Een verzorgende lippenbalsem hydrateert de lippen, een naturel kleurtje doet ze dan weer voller ogen. Iets dat onze hersenen – zo hebben we geleerd – automatisch positief zullen interpreteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten