woensdag 23 juni 2021

Wat is onweer en hoe onstaat het? We leggen het uit

 

Wat is onweer en hoe onstaat het? We leggen het uit


Na een warme dag gaat het vaak onweren. Hoe begint het gedonder?


Hoe ontstaat onweer?

Voor een potje donder en bliksem moet de lucht een lage temperatuur hebben. Koele lucht vind je bij een hittegolf niet beneden bij de grond, maar wel hoog in de lucht. Meteoroloog Yannick Damen van weersites Weeronline.nl en Meteovista.be: ‘Hoe hoger in de lucht, hoe kouder het is. Je merkt het niet als je in het vliegtuig op zo’n 10 kilometer hoogte zit, maar het is buiten het toestel -50 graden.’

Warme lucht stijgt op. En hoe warmer het is, zoals nu bij de hittegolf, hoe meer stijging je hebt. Om een donderbui te krijgen moet een warme luchtbel opstijgen tot zo’n 12 kilometer hoogte, waar het koel is. ‘Maar: stijgende warme lucht alleen maakt nog geen onweer.’

Voor onweer is water nodig

Voor een onweersbui is water nodig. ‘Anders zou het in de droge Sahara ook steeds onweren’, zegt Damen. In het begin van de hittegolf in augustus 2020 in Nederland was er een strakblauwe lucht. Toen was de lucht vrij droog.

‘De warme lucht kwam toen uit de richting van Duitsland, het droge vasteland. Nu komt de lucht uit het zuiden, uit de richting van de Middellandse Zee.' Veel vochtiger dus. Door de warme lucht gaat het water verdampen, en krijg je wolken. ‘Dan komt er een regenbui. Maar ook dat hoeft nog steeds geen onweer te betekenen.’

Wat is onweer precies?

Pas als de lucht snel stijgt begint het gedonder. Als de temperatuur snel klimt, bijvoorbeeld. De warme vochtige lucht die opstijgt vormt een wolk, die bestaat uit grotere en kleine waterdruppels. 'Binnen één wolk krijg je dalende en stijgende lucht’, legt Damen uit. Dan vallen er regendruppels naar beneden. Maar er wil ook nog steeds damp (minidruppels) omhoog, door de warmte.

De stijgende damp en vallende druppels wrijven langs elkaar, binnenin de wolk. Door die wrijving krijg je elektrische lading: positieve lading (plus) en negatieve lading (min). Net als in een batterij. Die plus en min zoeken elkaar op. 'Ze proberen elkaar op te heffen, dat geeft een bliksemflits. Doordat de lucht snel uitzet krijg je een ook nog een geluidsgolf, oftewel een knal. Dat klinkt als een donderslag.’ Daar heb je de onweersbui

.

Geesten en andere mysteries

Tenminste, dit is wat meteorologen tot dusver weten over de vorming van onweer. ‘Maar er komt mogelijk meer bij kijken dan ladingsverschillen. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan’, weet Damen. Er zijn nog veel onbekende effecten, weet hij. ‘Er wordt nu bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar ghosts. Dat is het nagloei-effect van de flitsen die uit een donderwolk omhoogschieten.’

Waarom is het zo benauwd voordat het gaat onweren?

Eén ding is zeker: na een hittegolf is een fris buitje welkom. Waarom is het zo plakkerig voor het onweer begint? ‘Door de hoge luchtvochtigheid is het heel benauwd vlak voor het onweer’, zegt Damen. Sommige mensen krijgen ook hoofdpijn vlak voordat het gaat onweren.

Waar die verlossende buien het eerst vallen? ‘Meestal gaat het in het zuiden en het oosten het eerste onweren na warmte. In Noord-Holland en Zuid-Holland duurt het vaak langer.’ Maar dat kan zomaar anders zijn. ‘Op dit moment (13 augustus 2020, red.) is het bijvoorbeeld in het noorden al flink aan het spoken.’

Onweer is een van de lastigste zaken om te voorspellen, zegt Damen. Dat maakt het ook zo interessant. Zelf zit hij in Amsterdam. Daar is het nu nog droog. ‘Wat mij betreft mag het hier wel losbarsten hoor... Pfft!’ Even later meldt Damen: 'Er is hier net een bui gevallen!' Niets zo veranderlijk als het weer.










Hoeveel krijg je voor je lichaam als je het in delen zou verkopen?

 

Hoeveel krijg je voor je lichaam als je het in delen zou verkopen?


Wie bij leven organen en andere delen van zijn lichaam verkoopt, kan daar in theorie meer dan 400.000 euro mee verdienen. Als je even naar het buitenland uitwijkt, tenminste.














In Nederland is de handel in organen verboden, maar in het buitenland bestaat een schimmige handel. Omdat Nederlandse patiënten na een transplantatie in het buitenland weer bij hun eigen arts komen, is soms bekend hoeveel ze betaald hebben voor een orgaan, vertelt orgaanhandelonderzoeker Frederike Ambagtsheer (Erasmus MC)

Je kunt duizenden euro's verdienen als je je nier verkoopt

Slechts enkele organen kun je veilig verwijderen. Zo heeft een mens twee nieren, maar met een nier kun je ook leven. ‘Van Nederlandse patiënten weten we dat ze voor een nier 10.000 tot 50.000 euro betaald hebben’, zegt Ambagtsheer. Daarvoor moesten deze mensen uitwijken naar landen als Tunesië en Irak. Reken je de genoemde bedragen om naar een Nederlands prijspeil (de modale inkomens in die landen liggen veel lager dan hier), dan zou een nier in ons land theoretisch ongeveer een ton waard zijn.

Je lever is het meest waard

Het is ook mogelijk om een deel van de lever te verwijderen. Uit Bangladesh, waar op de zwarte markt relatief veel leverdonoren worden geworven, zijn advertenties bekend waar iets minder dan 1000 euro beloofd wordt voor een nier en iets minder dan 3000 voor een leverlob. Het suggereert dat een deel van de lever drie keer zoveel waard is als een nier. Daarmee komt de theoretische verkoopwaarde op 300.000 euro.

Verdienen aan bloed en haren

Behalve organen kun je bij leven bijvoorbeeld ook bloed, haren, sperma en eicellen verkopen, maar dat is veel minder lucratief. Bloeddonaties leveren hooguit 200 euro per maand op (in de Verenigde Staten; in Nederland mogen donoren niet betaald krijgen), en voor vijftig centimeter lange haren wordt zo’n 50 euro neergeteld. In Denemarken krijgen spermadonoren ongeveer 50 euro per donatie (ook hiervoor mag in Nederland niet betaald worden), eiceldonoren zo’n 1000 euro. Alles bij elkaar komt de verkoopprijs van iemands lichaamsdelen iets boven de 400.000 euro uit.

Theorie en praktijk

Een belangrijke kanttekening: dit is een theoretisch bedrag. Zo moet een verkoper een patiënt treffen die liever een dure Nederlandse nier of leverlob koopt, dan een goedkopere uit het buitenland. Bovendien gaat niet al het geld naar de verkopende partij. Een groot deel blijft hangen bij de artsen, het ziekenhuis en de illegale handelaar.


zondag 20 juni 2021

Max ruimschoots snelste in derde vrije training op Paul Ricard

 

Max ruimschoots snelste in derde vrije training op Paul Ricard


Max Verstappen heeft de snelste tijd laten noteren in de derde vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk. Op het circuit van Paul Ricard reed Max elf ronden in de afsluitende vrije training en met een tijd van 1:31.300 was de Red Bull Racing-coureur ruim zeven tienden van een seconde sneller dan Valtteri Bottas op P2. Carlos Sainz werd derde in zijn Ferrari, in een sessie zonder noemenswaardige incidenten.

Onder een pak bewolking en een buitentemperatuur van 26 graden Celcius gaat de derde training op het 5,842 km lange circuit van Paul Ricard van start. De coureurs wachten geduldig af om de baan op te gaan. Pas na tien minuten zijn het de beide Haas-coureurs, Mick Schumacher en Nikita Mazepin, die als eerste de baan op gaan. Laatstgenoemde spint in zijn snelle ronde bij bocht twee. Door het ruwe asfalt op de uitloopstroken zijn de banden van de Haas compleet geruïneerd en de Russische rookie moet stapvoets terugkeren naar de pits.

Pas als de sessie ruim twintig minuten oud is, komt Max als laatste van alle coureurs het asfalt op. Met een setje zachte banden onder de RB16B gemonteerd, zet Verstappen in zijn eerste vliegende ronde een 1:32.337 op de klokken, wat hem direct naar de eerste plek brengt, slechts negen duizendsten van een seconde sneller dan Bottas op P2. Max blijft op de baan circuleren en even later scherpt hij zijn tijd aan. Echter overschrijdt hij in zijn vliegende ronde de ‘track limits’ bij bocht zes en zijn rondetijd wordt van hem afgenomen. Bottas zet een snellere ronde neer dan Max, waarmee de Nederlander tweede komt te staan. Na een run van acht ronden keert Verstappen terug naar de Red Bull Racing-garage.

Met nog 15 minuten op de klok gaat Verstappen wederom met een setje zachte banden de baan op. Max verbetert zijn tijd naar een 1:31.300, waarmee hij ruimschoots de snelste is. Max is maar liefst zeven tienden van een seconde sneller dan Bottas op plek twee. Uitendelijk weet niemand meer in de buurt te komen van de tijd van Verstappen, waarmee de Limburger de sessie als snelste afsluit. Op ruime afstand wordt Bottas tweede, met Carlos Sainz op plek drie. Sergio Perez (P4) en Lewis Hamilton (P5) zijn de enige andere coureurs die binnen één seconde van de tijd van Verstappen weten te blijven.

Om 15:00 uur gaat de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk van start.

Prijsvraag GP Frankrijk: win een Red Bull Racing rugzak!

Uitslag derde vrije training van Frankrijk:

poscoureurteamtijdverschilronden
1Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:31.30011
2Valtteri BottasMercedes1:32.047+0.747s14
3Carlos SainzFerrari1:32.195+0.895s17
4Sergio PerezRed Bull Racing Honda1:32.238+0.938s15
5Lewis HamiltonMercedes1:32.266+0.966s15
6Lando NorrisMcLaren Mercedes1:32.336+1.036s14
7Fernando AlonsoAlpine Renault1:32.624+1.324s15
8Esteban OconAlpine Renault1:32.681+1.381s16
9Pierre GaslyAlphaTauri Honda1:32.707+1.407s16
10Daniel RicciardoMcLaren Mercedes1:32.759+1.459s14
11Charles LeclercFerrari1:32.820+1.520s15
12Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari1:33.017+1.717s17
13Lance StrollAston Martin Mercedes1:33.051+1.751s15
14Sebastian VettelAston Martin Mercedes1:33.200+1.900s18
15Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari1:33.328+2.028s16
16George RussellWilliams Mercedes1:33.364+2.064s16
17Yuki TsunodaAlphaTauri Honda1:33.424+2.124s17
18Nicholas LatifiWilliams Mercedes1:33.584+2.284s16
19Mick SchumacherHaas Ferrari1:34.143+2.843s14
20Nikita MazepinHaas Ferrari1:34.642+3.342s13



donderdag 17 juni 2021

windpark Borssele 1&2 is ons eerste windpark op zee in Nederland

windpark Borssele 1&2 is ons eerste
windpark op zee in Nederland
752 MW groene windenergie

Windpark Borssele 1&2 gereed

De bouw van windpark Borssele 1&2 is gereed. De officiële opening door Eric Wiebes (Minister van Economische Zaken en Klimaat) en Han Polman (Commissaris van de Koning van Zeeland) is uitgesteld in verband met COVID-19. Als de COVID-19-maatregelen het toelaten, openen zij het windpark op 19 april 2021 samen met CEO Mads Nipper van Ørsted. De opening is van 14.00 tot 17.00 uur live te volgen op www.inaugurationborssele.com. De 94 windturbines op zee leveren een hoeveelheid groene energie die overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van een miljoen Nederlandse huishoudens. Borssele 1&2 ligt op ongeveer 23 kilometer van de Zeeuwse kust. Het windpark heeft een oppervlakte van 128,3 km2 en een capaciteit van 752. MW

Borssele 1&2 is het grootste windpark op zee van Nederland. Toen we in 2016 de aanbesteding voor Borssele 1&2 met een prijs van 72,7 euro per MWh wonnen, realiseerden we in een keer de kostenreductiedoelstellingen die de overheid (pas) in 2020 dacht te realiseren. Borssele 1&2 is op tijd en binnen budget klaar.

Windenergie op zee speelt een belangrijke rol in de Nederlandse energietransitie. In 2023 dient 16 procent van de energie in Nederland afkomstig te zijn uit duurzame bronnen.


FEITEN:
Locatie: 23 km van Westkapelle
Tijdlijn: 2020
Capaciteit: 752 MW Windturbines: 8 MW (Siemens Gamesa)
Aantal turbines: 94
Jaarlijkse productie: 
Genoeg om 1 miljoen huishoudens van stroom te voorzien
Eigenaar & ontwikkelaar: Ørsted
Fundering: Monopiles
Transformatorplatform op zee: TenneT
Waterdiepte: 14 - 36 m
Onderhoudsbasis: Vlissingen











woensdag 16 juni 2021

Ultimate Near Deaths Caught On Camera Compilation | 101 Near Misses | Wo...

Geld besparen op uw auto? Volg deze tips

 

Geld besparen op uw auto? Volg deze tips


Geld besparen op uw auto? Volg deze tips

Brandstof, reparaties en het broodnodige onderhoud. Een auto slurpt geld! Met deze tips maakt u van uw auto een kleinere kostenpost.

1. Kies voor het goedkoopste tankstation

Tanken langs de snelweg is duurder dan in een dorp. Ook bent u meer geld kwijt bij een bemand tankstation. Dat kan wel € 0,15 per liter schelen. Door naar het goedkoopste tankstation in de buurt te gaan, kunt u veel geld besparen. Hou via deze website in de gaten waar u voor een prikkie kunt tanken. En vergeet niet: een groot stuk omrijden voor een iets goedkoper tankstation, heeft natuurlijk niet zoveel zin.

2. Ga voor tweedehands

De uitdrukking ‘Goedkoop is duurkoop’ geldt niet voor tweedehands auto’s. Met een spiksplinternieuwe auto bent u bijna altijd duurder uit dan met een tweedehandse. Dat komt door de torenhoge afschrijvingskosten in de eerste jaren. Na 5 jaar is een nieuwe auto gemiddeld 50% minder waard. Laat u niet afschrikken door de hogere onderhoud- en reparatiekosten van een tweedehands auto. Het Nibud omschrijft het mooi: ‘Een auto wordt sneller minder waard, dan dat de kosten voor onderhoud stijgen’.

3. Gebruik de airco ook in de herfst en winter

Het is voor de levensduur van de airco beter om hem het hele jaar door af en toe gebruiken. Door de circulatie van het koelmiddel wordt de compressor gesmeerd. De kans op lekkages en reparaties is daardoor kleiner. Ook is de airco in een redder in nood bij beslagen ruiten in de herfst en winter. Het enige wat u hoeft te doen is de airco op de hoogste stand zetten en de blazers op de voorruit richten.

4. Doe een autohoes over de auto

Heeft u niet de luxe van een garage? Dan is het een goed idee om een afdek- of autohoes voor uw bolide te kopen. Hiermee kunt u uw auto goed beschermen tegen alle weersomstandigheden, vogelpoep en boomhars. Ook is de kans kleiner dat een onoplettende fietser of automobilist een flinke kras veroorzaakt. Wel even duimen dat de hoes niet door iemand wordt gestolen.

5. Laat uw auto op tijd APK keuren

Maak als het even kan 2 maanden voor de vervaldatum een afspraak voor een APK-keuring. Op tijd uw bolide laten keuren, voorkomt een boete van € 140 van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ook heeft u – als dat nodig is – genoeg tijd voor een second opinion bij een andere garage.

6. Schaf zomer- en winterbanden aan

Veel mensen rijden het hele jaar op dezelfde banden en denken zo goedkoper uit te zijn. Mis! Wie in de zomer op winterbanden rijdt of in de winter op zomerbanden, verbruikt juist meer brandstof. Ook slijten de banden sneller als ze niet bij de juiste tempartuur worden gebruikt en is het minder veilig. Een set zomer- en winterbanden aanschaffen, is dus uiteindelijk voordeliger.

7. Zorg voor de juiste bandenspanning

Met de juiste bandenspanning kunt u tussen de 2% en 5% brandstof besparen. Het is een fluitje van een cent om de bandenspanning te meten en het kan bij bijna iedere benzinepomp. Bij de bandenspanningsmeter vindt u meestal een handig overzicht met de meest voorkomende autotypes en de bandenspanning die erbij hoort. Kijk voor de zekerheid ook even in het instructieboekje van uw auto of op een sticker in het portier of op de tankdop.

8. Hou rekening met dure reparaties

Vroeger verstopten de meeste mensen ergens een oude sok gevuld met geld. Een spaarpotje voor onvoorziene kosten. Klinkt ouderwets, maar is juist heel handig. Door iedere maand een klein bedrag opzij te zetten voor reparaties aan uw auto, voelt u het minder als u ineens een smak geld moet betalen. Fijn bij een dure grap, zoals het vervangen van de versnellingsbak of de brandstofpomp.

9. Koop geen auto, maar deel er 1

Rijdt u minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan is het voordeliger om een auto te delen dan te kopen. Er zijn genoeg bedrijven die het delen van een auto een eitje maken, zoals MyWheels, SnappCar en Buurauto. De bekendste staan hier op een rij. Let wel op met de verzekering van de auto.

10. Gebruik de auto alleen voor lange afstanden

Alle kleine autoritjes die u maakt, tikken samen flink aan. Maar er daarom een gewoonte van om alleen de auto te gebruiken voor lange afstanden. Investeer in een goed regenpak en pak vaker de fiets. Weer of geen weer. Goedkoper en ook nog eens gezonder!

11. Kies de goedkoopste autoverzekering

Geen auto mag de weg op zonder autoverzekering. Kijk kritisch naar de verzekering die u nu heeft en kijk op een vergelijkingssite welke verzekering voor u het meest voordelig is. Toevallig horen wij zelf bij de goedkoopste ;-).

12. Was de auto zelf

Met deze tips is een vieze auto zo weer een blinkende bolide. Of gebruik oma’s tips om de auto binnen no time schoon te poetsen.

13. Ga naar een doe-het-zelf-garage

Wie gezegend is met 2 rechterhanden, is bij een doe-het-zelf-garage aan het juiste adres. Op deze handige plek kunt u alles lenen wat u nodig heeft om uw auto te repareren. Denk aan gereedschap, een brug en een plek om aan uw auto te sleutelen. Ook fijn: er is iemand aanwezig die u kan helpen en u kunt er meestal alle onderdelen kopen.

14. Mis nooit een onderhoudsbeurt

Om geld te besparen, is het verstandig om nooit een onderhoudsbeurt te missen. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat u minder geld kwijt bent aan dure reparaties. Ook is hierdoor de kans groter dat u goedkoop door de APK-keuring komt. Stel reparaties ook nooit uit. Een slecht onderhouden of defect onderdeel kan de goede onderdelen van een auto beschadigen. Dan bent u helemaal veel geld kwijt.

15. Carpool zo veel als u kunt

Carpoolen heeft eindeloos veel voordelen. Het vermindert files, scheelt fijnstof, is meestal gezelliger en het bespaart ook nog eens geld. De meeste carpoolers zijn gemiddeld 90 minuten per dag onderweg. Op deze lange afstanden is het helemaal slim om de kosten te delen. Carpool daarom als het even kan met collega’s die in de buurt wonen of die u makkelijk onderweg kunt oppikken.

16. Maak bij grote reparaties een prijsafspraak

Er zijn reparaties die handen met geld kosten. Denk aan een kapotte versnellingsbak of een brandstofpomp die vervangen moet worden. Voor deze en minder dure reparaties, is het een must om een bindende prijsafspraak te maken die niet overschreden mag worden. Anders is de kans groot dat u ineens 20% meer moet betalen.

www.nibud.nl, www.stofzuigerzen.nl

Alcohol in het verkeer: hoe zit dat precies? & toegestaan alcoholgehalte in het bloed per land

 

Alcohol in het verkeer: hoe zit dat precies?


Alcohol in het verkeer: hoe zit dat precies?

Alcohol en autorijden gaan niet samen. En toch is er vanuit de wet een promillage vastgesteld van 0,5 procent, wat ongeveer gelijk staat aan twee glazen alcohol. Hoe zit dat nou: alcohol in het verkeer?

5 belangrijke feiten over alcohol in het verkeer

1. Voor beginnende bestuurders geldt een ander alcohollimiet

Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille (88 Ugl). Aan dit percentage zit u zo: mannen na ongeveer 1 glas alcohol en vrouwen al bij minder dan 1 glas. Voor meer ervaren bestuurders, die langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben, is de limiet 0,5 promille (220 Ugl). Hoe snel alcohol wordt afgebroken, is afhankelijk van veel factoren. Het heeft te maken met uw lichaamsgewicht, uw gesteldheid en wat u heeft gegeten. Niet drinken als u nog moet rijden, is dus altijd het veiligst.

2. Een boete voor alcohol in het verkeer begint bij € 360

Een boete voor alcohol in het verkeer kan flink oplopen. Een beginnende bestuurder krijgt bij 0,2 promille een boete van € 360. Vanaf 0,5 promille komt hier een prijzige educatieve cursus bij. Een ervaren bestuurder krijgt vanaf 0,51 promille een boete van € 360. Hier leest u meer over deze boetes.

3. Heeft u te veel gedronken, dan bent u niet verzekerd bij schade

Veroorzaakt u schade terwijl u onder invloed van alcohol bent? Dan bent u niet verzekerd. U draait dan zelf op voor de kosten. Dat kan uitlopen tot duizenden euro’s. Uw verzekeraar heeft dan ook het recht om uw autoverzekering te beëindigen.

4. Voor fietsers geldt dezelfde norm als voor automobilisten

Ook op de fiets bent u strafbaar als u te veel alcohol heeft gedronken. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger dan 0,5 zijn. Hetzelfde geldt voor motorrijders. Met een biertje in uw hand over straat? Ook dat kan een fikse boete opleveren. Per gemeente zijn er gebieden aangewezen waar het verboden is alcohol te nuttigen of alcoholhoudende dranken bij u te hebben. Onder deze openbare ruimtes valt ook de trap of het portiek van uw huis.

5. Alcohol zorgt ervoor dat u minder ziet

Niet alleen als het buiten donker is, ziet u slechter in het verkeer, maar ook als u alcohol heeft gedronken. Dit zorgt namelijk voor een tunnelblik, waardoor u eerder de neiging heeft om alleen recht vooruit te kijken. Gevaarlijk, want daardoor ziet u minder goed wat er links en rechts van u gebeurt. Verder maakt alcohol suf en heeft het een vertragende werking op de hersenen. Iemand die alcohol heeft gedronken reageert daardoor trager en heeft minder controle over de been- en armspieren. Dat kan hele kostbare secondes schelen als u moet remmen of op een onverwachte situatie moet reageren.

Nee, je kunt niet meer prima rijden

“Ach, na twee glazen wijn kan ik écht nog wel rijden hoor!” Dat is zo’n beetje de gangbare uitspraak van iedereen die moet rijden, maar toch wat wil drinken. Maar is dat ook echt zo? Die twee glazen komen bij de één toch veel harder aan dan bij de ander? Woordvoerder Arnout Aben van Politie Amsterdam-Amstelland bevestigt dat: “Het promillage is een wetenschappelijke onderbouwing. Wat die hoeveelheid alcohol precies met je doet is zo persoonsafhankelijk. Het hangt samen met je lichaamsgewicht en je fysieke toestand. Ben je moe? Heb je net gegeten? Ben je zwaar of licht? Het kan zijn dat iemand met bij wijze van spreken één rumboon op al loopt te zwalken over straat. Die houden we dan toch aan, omdat die zichtbaar onder invloed is. Dat is de algemene norm. Daarnaast hebben we de controlenorm en dat zijn die promillages. Die grens is gesteld op basis van de wet, maar ik ben er heel huiverig voor. Sommige mensen kunnen gewoon heel slecht tegen drank, dus niet iedereen kan veilig drinken tot die grens. Kortom ik zeg dus: helemaal niet drinken als je nog moet rijden.”

Van uw lichaamsgewicht tot wat u eet

Een glas wijn (12% alcohol), een biertje (5% alcohol) of jenever (35% alcohol); u krijgt altijd 10 gram pure alcohol binnen als u het drinkt uit het glas dat erbij hoort. Omdat een jeneverglas nou eenmaal veel kleiner is dan een wijnglas. De alcohol uit één glas is na een uur tot anderhalf uur weer afgebroken. Dan zou je dus in theorie nog steeds mogen rijden als je een uur over een glas doet. Maar: “Dat afbreken is ook zo persoonsafhankelijk,” zegt Aben stellig. “Het heeft te maken met je lichaamsgewicht, gesteldheid, je eten. Stel, je rijdt op straat en je voelt je prima. En stel, je moet plotseling remmen. Had je dan die ene fatale seconde misschien sneller gereageerd als je niks had gedronken? Onderzoek wijst uit dat het altijd effect heeft, ook al denk je van niet. Je wilt dan toch graag zeggen dat je er zo scherp mogelijk bij was die ene keer dat je bij een ongeluk betrokken bent? Bovendien keert je verzekering niks uit als je meer alcohol dan toegestaan in je bloed hebt en echt, die financiële gevolgen zijn vele malen zuurder dan onze boete. Dat kan wel oplopen tot honderdduizend euro. Ik werk al jaren bij de politie en als je een paar keer een gesprek hebt moeten voeren met iemands vrouw of moeder waarvan de man of het kind dood is, met alcohol in het spel, doe je het nooit meer.”

De invloed op uw rijgedrag

Drinkt u alcohol, dan wordt het via de maagwand en de dunne darm opgenomen in het bloed. Binnen 10 minuten bereikt het de hersenen. Stapt u met een (flinke) borrel achter het stuur, dan is dat te merken aan uw rijgedrag. Uw waarneming is minder, waardoor u slechter gaat sturen. Ook gaat u eerder slingeren en neemt uw reactiesnelheid af. Een ander effect van alcohol is dat u onverschilliger wordt. De kans is dan groot dat u de risico’s onderschat. Uit onderzoek van Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SOV) blijkt dat het risico op een ongeluk bij een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5 g/l zo’n 40% hoger is dan bij een nuchtere automobilist. Bij 1,0 g/l is het risico bijna 4 keer zo hoog en bij een BAG van 1,5 g/l is het zelfs meer dan 20 keer zo hoog.

De effecten van alcohol op een rij

Dit zijn de effecten van alcohol op een rij. Vergeet niet dat geen mens hetzelfde is.

1 – 3 glazen (0 tot 0,5 promille)

  • Een versnelde ademhaling en polsslag
  • Een warm gevoel
  • Smaak, reuk en gezichtsvermogen nemen af
  • U voelt minder pijn
  • Uw eetlust neemt toe
  • U moet vaker plassen

3 – 7 glazen (0,5 tot 1,5 promille)

  • Uw stemming verandert duidelijk
  • U overschat uzelf
  • Reactiesnelheid, coördinatie en geheugen verminderen
  • Links en rechts van uw gezichtsas neemt u minder waar (tunneleffect)

7 – 15 glazen (1,5 tot 3 promille)

  • Bovenstaande effecten versterken
  • U gaat zich overdreven emotioneel gedragen
  • Zelfkritiek verdwijnt
  • Uw gezicht wordt rood, zwelt op en uw pupillen vergroten
  • U kunt misselijk worden en braken

15 – 20 glazen (3 tot 4 promille)

  • Uw zintuigen verdoven
  • U bent in de war en afwezig
  • Wat u hoort en ziet dringt bijna niet tot u door

20 – 25+ glazen (4 promille en hoger)

  • Uw ademhaling en polsslagen vertragen sterk
  • U kunt in coma raken of zelfs doodgaan

Aangehouden met alcohol: dit zijn de straffen

De straf die u krijgt bij het gebruik van alcohol in het verkeer hangt af van de hoeveelheid alcohol die u gedronken heeft en het aantal jaar dat u een rijbewijs heeft. Er zijn twee instanties die kunnen beboeten en straffen: Ministerie van Justitie en CBR. De straf kan bestaan uit:

  • Rijontzegging (door justitie)
  • Boete (door justitie)
  • Taakstaf/gevangenisstraf (door justitie)
  • Verplichte cursus over alcohol in het verkeer, kost rond € 700 (door CBR)
  • Verplicht onderzoek naar alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid, kost ongeveer € 1000 (door CBR)
  • Innemen van rijbewijs (door CBR)

Rijontzegging/gevangenisstraf

Als u 1,3 promille alcohol in een bloed heeft of meer, dan vindt er strafvervolging plaats. Van de officier van justitie kunt u dan een boete krijgen of een straf zoals een rijontzegging of een gevangenisstraf. Niet niks dus. Hoe meer u heeft gedronken, hoe strenger de straf. Als u uw rijbewijs nog maar kort in de pocket heeft, zijn de straffen ook strenger.

Boete

Als u aangehouden wordt met tussen de 0,5 en 1,3 promille in uw bloed, kunt u een boete op uw deurmat verwachten. Hier staan alle boetes op een rij.

Verplichte cursus over alcohol in het verkeer

De LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) en de EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) zijn cursussen die de deelnemers bewust maken van het effect van alcohol in het verkeer en de risico’s daarvan. De cursus moet u uit eigen zak betalen. Sluit u de cursus af met een voldoende, dan blijft uw rijbewijs gewoon geldig. Krijgt u een onvoldoende, dan wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. Bij een promillage tussen 0,8 en 1,0 moet u de LEMA volgen. Voor beginnende bestuurders is dit bij een promillage tussen de 0,5 en 0,8. De EMA moet u volgen bij een promillage tussen 1,0 en 1,8, beginnende bestuurders bij een promillage tussen 0,8 en 1,3. Als u de laatste 5 jaar minstens 2 keer bent aangehouden met tenminste 1 keer met een alcoholpromillage van 0,5, moet u ook de EMA volgen. Voor mensen die nog maar net hun rijbewijs hebben, is dit bij een promillage tussen de 0,5 en 0,8.

Onderzoek naar alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid

Vanaf 1,8 promille wil het CBR-onderzoek doen naar uw alcoholgebruik. Ook als u in 5 jaar tijd 3 keer gepakt bent met een promillage van 0,8 is het tijd voor een onderzoek. Met dit medisch-psychiatrische onderzoek wil het CBR erachter komen of u afhankelijk bent van alcohol of het misbruikt.

Met alcohol achter het stuur in het buitenland

Gaat u op vakantie, hou er dan rekening mee dat niet in alle landen dezelfde regels gelden. Landen als Hongarije, Tsjechië en Slowakije hanteren zelfs een zero tolerancebeleid voor rijden onder invloed. Dat betekent dat u helemaal geen alcohol in uw bloed mag hebben. Benieuwd wat ze in een vakantieland voor regels hanteren? Het Algemeen Dagblad geeft hier een handig overzicht. Slim om even een blik op te werpen voordat u op reis gaat.

Zo werkt een blaastest

Zoals de naam al zegt, moet u bij een blaastest blazen. Gedurende 20 seconden moet u hard blazen op een pijpje die verbonden is aan digitale tester. Gaat het piepje? Dan is de test klaar en kan er afgelezen worden of u heeft gedronken en hoeveel. Bij een blaastest wordt trouwens niet het alcoholpromillage in het bloed gemeten. De blaastest meet het aantal microgram alcohol per liter adem. Er zijn speciale tabellen waarmee u kunt opzoeken wat het bijbehorende alcoholpromillage is.

Koop een alcoholtest

Tot voor kort was het in Frankrijk verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben liggen. Wel is het nog steeds aan te raden om er standaard 1 bij u te hebben. Waarom? Omdat het praktisch onmogelijk is om zelf in te schatten of u over de alcoholgrens heen zit. Een blaastest kunt u al vanaf € 10 kopen.

Boete voor openbare dronkenschap

Op straat schreeuwen, lallen of niet meer op uw benen kunnen staan. Iemand die te diep in het glaasje heeft gekeken en zich op straat ‘asociaal of vervelend gedraagt’ kan een boete van € 95 op de mat verwachten. In geval van flinke aanstoot – dronken ‘het verkeer belemmeren, de orde verstoren of de veiligheid van een ander bedreigen’ – kunt u een boete krijgen van € 390.

www.jellinek.nl, www.trimbos.nl, www.rijksoverheid.nl


Welke straffen worden gegeven bij alcohol in het verkeer?

De straf die je krijgt bij het gebruik van alcohol in het verkeer hangt af van:

  • de hoeveelheid alcohol die je gedronken hebt (je promillage);
  • het aantal jaren dat je een rijbewijs hebt.

Er zijn twee instanties die beboeten en straffen

Word je aangehouden met een promillage vanaf 0,5 dan start justitie een strafrechtelijke procedure. Afhankelijk van hoe hoog het promillage is, krijg je een boete, rijontzegging of gevangenisstraf. Heb je korter dan vijf jaar je rijbewijs dan geldt 0,2 promille als maximum.

Het CBR kan je rijbewijs ongeldig verklaren. Het kan je verplichten tot:

  • het volgen van een driedaagse cursus;
  • het ondergaan van een onderzoek naar alcoholmisbruik of alcoholafhankelijkheid.

Aangehouden met alcohol: welke straffen?

Word je aangehouden met een te hoog promillage alcohol, dan kan de straf dus bestaan uit een:

  • boete (door justitie);
  • rijontzegging (door justitie);
  • taakstraf/gevangenisstraf (door justitie);
  • verplichte cursus over alcohol in het verkeer, kosten rond de €700 (door CBR);
  • verplicht onderzoek naar alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid, kosten ongeveer €1000 (door CBR);
  • invordering van rijbewijs (door CBR).

Boete (door justitie)

Tussen 0,5 en 1,3 promille krijg je in de regel een transactievoorstel. Dat betekent dat er geen strafvervolging is, maar dat je wel een boete moet betalen. Voor de tarieven van de boetes zie: Hoe hoog zijn de boetes bij alcohol in het verkeer?

Rijontzegging/gevangenisstraf (door justitie)

Vanaf 1,3 promille vindt wel strafvervolging plaats en kan de officier van justitie naast een boete nog andere straffen opleggen zoals een rijontzegging of zelfs gevangenisstraf. Een en ander is afhankelijk van de hoogte van het promillage. Heb je net je rijbewijs, dan zijn de straffen strenger.

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Het CBR kan twee maatregelen opleggen. Het kan je verplichten:

  • een cursus EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) te volgen;
  • een onderzoek te ondergaan naar alcoholmisbruik of afhankelijkheid van alcohol.

Onttrek je je aan een maatregel, dan verlies je je rijbewijs. In het verleden kon er ook een verplicht alcoholslot opgelegd worden, deze maatregel is echter sinds maart 2015 ingetrokken.

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA en EMA, door CBR)

De cursussen van het CBR, zoals EMA en LEMA, worden officieel niet bedoeld als een straf. Het is een maatregel ter bevordering van de verkeersveiligheid. De deelnemers ervaren het echter wel als een straf. Vandaar dat de cursussen hier wel worden genoemd.

De LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) en de EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) zijn cursussen die de deelnemer bewust maken van de werking van alcohol in het verkeer en de risico’s daarvan. Instellingen binnen de verslavingszorg voeren de cursus uit. De cursus moet je zelf betalen (zie deze pagina voor de meest recente tarieven). Doorloop je de cursus met goed resultaat, dan blijft je rijbewijs geldig. Doorloop je de cursus met onvoldoende resultaat, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

De LEMA duurt twee ochtenden of twee middagen. Bij een promillage tussen 0,8 en 1,0 (alcoholgehalte vanaf 350 tot 435 ug/l) verlangt het CBR dat je de LEMA volgt. Voor beginnende bestuurders (korter dan 5 jaar je rijbewijs) is dit bij een promillage tussen de 0,5 en 0,8 (alcoholgehalte vanaf 220 tot 350 ug/l).

De EMA duurt duurt één hele dag en twee dagdelen. Bij een promillage tussen 1,0 en 1,8 (alcoholgehalte vanaf 435 tot 785 ug/l) moet je de EMA volgen, beginnende bestuurders bij een promillage tussen 0,8 en 1,3 (alcoholgehalte vanaf 350 tot 570 ug/l). Daarnaast moet je de EMA ook volgen als je in de laatste vijf jaar minstens twee keer bent aangehouden met alcohol op waarvan minstens één met een alcoholpromillage van 0,5 (alcoholgehalte van 220 µg/l), voor beginnende bestuurders is dit een promillage van 0,2 (alcoholgehalte van 88 ug/l). Zie ook: Wat houdt de LEMA en EMA in?

Onderzoek naar alcoholmisbruik/-afhankelijkheid (door CBR)

Vanaf 1,8 promille zal het CBR een onderzoek doen naar je alcoholgebruik. Dat zal het CBR ook doen wanneer in je 5 jaar tijd 3 keer gepakt wordt met een promillage van 0,8. Doel van dit medisch-psychiatrisch onderzoek is erachter te komen of je afhankelijk bent van alcohol of dat je alcohol misbruikt.

Zie de vraag: Een onderzoek door het CBR, wat houdt dat in?

Vanaf 1,3 promille krijg je dus te maken met zowel justitie als met het CBR.

Voorbeeld bij 1,2 promille

Je bent een man van 70 kilo en drinkt 7 glazen in 2 uur tijd: promillage 1,18. Je wordt aangehouden. De straf is als volgt:

– Boete: €750;
– Rijontzegging: 4 maanden voorwaardelijk. Beginnende bestuurder 4 maanden onvoorwaardelijk;
– Verplichte driedaagse EMA-cursus, kosten € 954.
Totale kosten: € 750 + € 954.

Alcoholslot (door CBR)

Sinds maart 2015 heeft de Raad van State besloten dat het alcoholslot niet meer opgelegd kan worden. Voor mensen die het alcoholslot programma (ASP) al vóór het najaar van 2014 opgelegd kregen en die geen bezwaar of (hoger) beroep hebben lopen of voor wie dat niet meer mogelijk is, verandert er niets. Zij moeten het programma volgen om een geldig rijbewijs met code 103 te krijgen of houden. Doen zij dit niet, dan blijft hun rijbewijs gedurende vijf jaar ongeldig.

Het alcoholslot is een startonderbreker. Mensen die een alcoholslot in hun auto ingebouwd hebben, moeten blazen voordat ze starten. Heb je meer dan 0,2 promille dan zal de auto niet starten. Ook tijdens de rit moet je blazen. De gegevens worden opgeslagen en uitgelezen bij een zogenaamd uitleesstation.
Mensen die een alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen, moeten ook nog een motivatieprogramma (van drie dagdelen) volgen en moeten bij de gemeente een nieuw rijbewijs vragen dat voorzien is van een speciale code. Je oude rijbewijs is dus niet meer geldig. Het alcoholslot zal tenminste twee jaar in je auto zitten. Dat kan langer duren als uit de gegevens van het alcoholslot blijkt dat je toch vaak met alcohol op probeert te rijden. De kosten van het aanbrengen van het alcoholslot, het huren ervan en het regelmatig (om de 46 dagen) laten uitlezen van het slot bij een uitleesstation lopen op tot wel €4000. De maatregel is ingevoerd in december 2011 en is dus niet meer geldig sinds maart 2015. In die tijd is het ASP zo’n 7000 keer opgelegd.


Maximaal toegestaan alcoholgehalte in het bloed per land in procenten:


Andorra - 0.05%
Armenië - 0.08%
Azerbeidzjan - nul procent
België - 0.05%
Bosnië en Herzegovina - 0.03%
Bulgarije - 0.05%
Cyprus - 0.05%
Denemarken - 0.05%
Duitsland- 0.05%
Estland - 0.02%
Finland - 0.05%
Frankrijk - 0.05%
Georgië - 0.03%
Griekenland - 0.05%
Groot-Brittannië - 0.08%
Hongarije - zero tolerance
IJsland - 0.05%
Ierland - 0.05%
Italië - 0.05%
Kazachstan - zero tolerance
Kroatië - 0.05%
Litouwen - 0.05%
Liechtenstein - 0.05%
Litouwen - 0.04%
Luxemburg - 0.05%
Macedonië - 0.05%
Malta - 0.08%
Moldavië - 0.03%
Monaco - 0.02%
Montenegro - 0.03%
Nederland - 0.05%
Noorwegen - 0.02%
Oekraïne - 0.02%
Oostenrijk - 0.05%
Polen -0.02%
Portugal -0.05%
Roemenië - zero tolerance
San Marino - 0.05%
Schotland - zero tolerance
Servië - 0.03%
Slowakije - zero tolerance
Slovenië - 0.05%
Spanje - 0.05%
Tsjechië - zero tolerance
Wit-Rusland - 0.03%
Zweden - 0.02%
Zwitserland - 0.05%

Limieten in populaire overzeese vakantiebestemmingen:

Australië - 0.05%
Verenigde Staten - 0.08%
Nieuw Zeeland - 0.05%