zaterdag 29 mei 2021

Beeldverhaal: de eindeloze vergezichten van Zeeland


 Beeldverhaal: de eindeloze vergezichten van Zeeland


Nederland druk? Het ligt eraan waar je bent. In Zeeland heb je nog eindeloze vergezichten, al duiken wel overal sporen van de mens op.


1. Zeeland is een uitstekende plek voor surfers

Kitesurfers vermaken zich aan de Oosterschelde. Voor hen is het ideaal dat het strand hier niet vol ligt met andere badgasten. De noordelijker gelegen Brouwersdam geldt als een heus surfmekka.

kitesurfers aan de oosterschelde
JEROEN HOFM

2. Zwaai naar de buren

Het is allesbehalve stil aan de overkant. Vanaf de oostpunt van Zeeuws-Vlaanderen kijk je uit op de Belgische kerncentrales van Doel (rechts) en de bedrijvigheid van de Antwerpse haven. In het Verdronken Land van Saeftinghe op de voorgrond lagen voorheen dorpen.

belgische kerncentrales van doel
JEROEN HOFM

3. Soms wint het water

Nu ligt het er vredig bij, maar de duinen wisten Zeeland lang niet altijd te beschermen tegen het water. In de loop van eeuwen verdronken 117 dorpen waarvan we de namen nu nog kennen, terwijl archeologen ook de sporen van veel onbekende dorpen hebben teruggevonden.

hoogste duin van zeeland
JEROEN HOFM

4. Pijler 66 van de Oosterscheldekering

De natuur lijkt op veel plaatsen de baas in Zeeland, maar dat is vaak maar schijn. Ook hier is de zee getemd. Dit is pijler 66 van de Oosterscheldekering, gebouwd als reserve-exemplaar. Alle andere 65 bleken te voldoen, en dus bleef deze wisselspeler eenzaam achter op werkeiland Neeltje Jans. Maar niet werkloos: hij doet nu dienst als klimwand.

pijler 66 van de oosterscheldekering
JEROEN HOFM

5. Duitsers zijn dol op Zeeland

De rust van Zeeland trekt mensen. In dit vakantiepark in Zeeuws-Vlaanderen kun je lekker met z’n allen genieten van de leegte. Toeristen boekten in Zeeland in 2019 ruim elf miljoen overnachtingen. Vooral Duitsers waren verantwoordelijk voor die hoge cijfers. Tot corona kwam. Vorig jaar lag het aantal overnachtingen iets lager.

vakantiepark in zeeland
JEROEN HOFM

6. Van hoog naar laag

De waterstand tussen eb en vloed varieert in Zeeland tot wel vier meter. Laat je je boot achter op zee, dan kun je hem niet veel later dus op het droge terugvinden, zoals hier op Zuid-Beveland. Het effect van getijden verschilt sterk langs de Nederlandse kust. Zo wisselt de waterstand bij Den Helder met nog geen anderhalve meter, maar bij Delfzijl zit er weer bijna drie meter tussen eb en vloed.

eb en vloed bij zuid beveland










Geen opmerkingen:

Een reactie posten