dinsdag 1 december 2020

hoe jouw biertje smaakt

Hoe jouw biertje smaakt, hangt af van je genen

Vond jij alcohol ook vies de eerste keer dat je het dronk? Dat kan goed kloppen, want alcohol smaakt bitter en daar moet je aan wennen. Toch verschilt het per persoon hoe bitter je alcohol ervaart. En dat komt door je genen.

Vrienden drinken bier 

Onderzoek aan de Pennsylvania State University heeft aangetoond dat mensen alcohol verschillend ervaren. Dit komt omdat de 25 genen die ervoor zorgen dat je bitterheid proeft niet bij iedereen hetzelfde zijn.

Als je alcohol vies vindt, kan dat aan je genen liggen

In dit onderzoek werd proefpersonen gevraagd een alcoholische drank met een alcoholpercentage van 16% te drinken en weer uit te spugen. Zij moesten vervolgens de bitterheid van de drank beoordelen. Daarna legden de onderzoekers een wattenstaafje doordrenkt met een vloeistof met 50% alcohol achter op hun tong, en stelden ze hen dezelfde vraag.


Sommige mensen zijn gevoeliger voor een alcoholverslaving

Dit onderzoek is gedaan om meer inzicht te krijgen in alcoholisme. Hoewel alcoholisme niet alleen afhankelijk is van de smaak van alcohol, werpen de resultaten wel een nieuw licht op de reden waarom de ene persoon gevoeliger is voor een alcoholverslaving dan de ander. Als iets lekker smaakt, zal je er snel meer van drinken.

Waar eerder de oorzaak van alcoholisme vooral in sociologische verschillen zoals in omgeving en opvoeding gezocht werd, toont dit onderzoek aan dat een alcoholverslaving ook een biologische achtergrond kan hebben.

Vatbaar voor verslaving

De vraag is alleen waar mensen die bitterheid lekker vinden een plaats vinden in dit onderzoek. Misschien hebben zij gewoon pech en zijn ze ondanks het genvariant toch vatbaar voor een alcoholverslaving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten