Is het belangrijk om 's ochtends te ontbijten?
Geen enkele maaltijd is zo belangrijk als je ontbijt, zo wordt weleens gezegd. Is ontbijten echt zo goed voor je?
Niet alle Nederlanders eten 's ochtends een ontbijtje. Volgens cijfers van het ksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontbijt vijf procent van de vrouwen en zeven procent van de mannen zelfs nooit. Als we iets eten, is de kans groot dat daar zoetigheid bij zit. Maar liefst dertig procent van het suiker en snoepgoed dat we op een dag binnenkrijgen, wordt tijdens het ontbijt gegeten. Lang leve de hagelslag en Zoete cornflakes.
Schoolprestaties gaan erop vooruit als kinderen ontbijten
Dat een ontbijtje goed voor ons is wordt al langer gezegd, maar volgens onderzoekers van Cardiff University (VK) gaan zelfs je prestaties erop vooruit. Zij publiceerden in 2015 een onderzoek onder ruim 5000 schoolkinderen (negen tot elf jaar oud) van honderd verschillende Engelse basisscholen. Zij werden naar hun eetgewoontes gevraagd, en of ze in de afgelopen 24 uur hadden ontbeten.
Niet alleen bleek het van belang óf de kinderen ontbijt kregen, maar ook wat de kwaliteit van dat ontbijt was. Hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de kinderen scoorden op school. In sommige gevallen scoorden de ontbijtende leerlingen zelfs twee keer zo hoog als de leerlingen die niet ontbeten.
Ontbijt is goed voor je mentale welzijn
Ook voor mensen die niet langer naar de basisschool gaan blijkt het ontbijt een waardevolle toevoeging aan de dag. In een Zuid-Afrikaanse studie uit 2020 kregen ruim 21.000 studenten uit 28 verschillende landen een flinke vragenlijst voorgelegd. Zo moesten ze vragen beantwoorden over hun dieet, gewicht, ontbijtgewoontes, roken, tandenpoetsen, gevoelens van eenzaamheid, en nog veel meer.
Na alle antwoorden geanalyseerd te hebben, konden de onderzoekers meerdere conclusies trekken. Zo scoorden de studenten die geen ontbijt namen lager op school, en zaten ze minder goed in hun vel. De onderzoekers zagen een link tussen niet-ontbijten en verschillende (mentale) problemen, zoals slaapproblemen, depressieve buien, en slechte mondhygiëne.
Je hersenen hebben brandstof nodig
Dat je je zo naar voelt als je niet ontbijt, komt waarschijnlijk door een gebrek aan brandstof. Je hersenen hebben glucose nodig om te functioneren, en die stof haal je vooral uit voeding. Als je al een tijdje niks gegeten hebt, zakt je bloedsuikerspiegel. Je brein krijgt dan niet genoeg energie, en werkt op een lager pitje. Je kunt ook heel chagrijnig worden als je te lang niks gegeten hebt.
Nog een reden om wel te ontbijten: de studenten die aangaven wel tijd te maken voor een ontbijt, kozen de rest van de dag vaker voor gezond eten. Dat is in lijn met eerder onderzoek. Wie moeite heeft met ongezonde verleidingen te weerstaan, moet vooral z'n ontbijt niet overslaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten