vrijdag 26 juli 2019

Wat werkt het beste bij hitte, het raam open of dicht?

Wat werkt het beste bij hitte, het raam open of dicht?

Gooi open dat raam! Nee, dicht laten! De meningen lopen nogal uiteen.
Open windows

Het is weer zomer. Buiten vallen de mussen dood uit de dakgoot, binnen drijven de kantoorslaven van hun stoel. ‘Gooi open dat raam!’, roept de een. ‘Dicht laten!’, wil de ander. Hoe houd je de warmte buiten?

De eeuwige discussie: raam open of dicht?

Het weer is niet bepaald een veelvoorkomend gespreksonderwerp op de redactie van Quest. We hebben elkaar doorgaans wel boeiender zaken te melden. Maar er is een uitzondering: op warme dagen druppen we gezamenlijk van onze bureaustoelen af. En dan komt altijd weer die discussie: moeten we de ramen dicht houden en vertrouwen op Koning Klimaatbeheersing? Of gaan we voor dat verkoelende briesje van buiten?

Met airco: ramen dicht

De druppels lopen over onze ruggen naar beneden, ons vertrouwen in de airco van ons Amsterdamse kantoorgebouw is al lang gesmolten. Ramen open dan maar? ‘Als er bij jullie op kantoor ramen open kunnen, hebben jullie waarschijnlijk geen airco’, zegt Gerard Doornheim van KTD Klimaatbeheersing. Hij legt uit dat airconditioning ervoor zorgt dat de omstandigheden buiten geen invloed meer hebben op het klimaat binnen.
Gebouwen met airconditioning worden dan ook zo ontworpen dat er niet eens ramen open kunnen. Dat zou de werking van de airco teniet doen. Er zijn natuurlijk gebouwen waarbij de airconditioning later is ingebouwd, maar ook daar moeten de ramen dicht blijven.

Warmte trekt naar binnen

Goed, we hebben kennelijk geen airco, maar er bromt wel iets en in andere vleugels van het gebouw is het wel lekker koel. ‘Bij jullie kan het ook koel zijn, want jullie kantoor heeft blijkbaar wel luchtbehandeling en die is centraal geregeld’, vertelt Doornheim.
Het probleem is dat mijn collega’s de ramen ’s ochtends al open zetten wanneer het een warme dag dreigt te worden. ‘Als je de ramen open zet, trek je de warmte van buiten naar binnen’, stelt Doornheim, ‘en dan wordt het alleen maar warmer achter je bureau.’

Zonwering naar beneden en blijf rustig

Anders nog iets? ‘Doe de zonwering naar beneden, dat scheelt ook. En maak je niet te druk’, tipt Doornheim. Kantoorgebouwen met of zonder airco, het advies is om de ramen dicht te houden.

Hoe zit dat thuis?

‘Het beste is ‘s ochtends de ramen dicht doen en ze ’s avonds open zetten om door te luchten’, vertelt Doornheim. ‘En doe overdag buiten de zonwering omlaag.’ Heb je geen rolluiken, dan kun je ook de gordijnen dichttrekken. ‘Maar dat heeft als nadeel dat de lucht tussen het raam en het gordijn alsnog opwarmt.’

De conclusie

Een beetje frisse lucht die langs je nek waait voelt fijn, maar op de lange termijn krijg je het daardoor alleen maar warmer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten