woensdag 31 juli 2019

Hitte zorgt voor piek in airco-verkoop: 'Zijn niet aan te slepen'

Hitte zorgt voor piek in airco-verkoop:              'Zijn niet aan te slepen'

 

Door de extreem warme dagen, zoals we vorige week hadden, zijn airco's niet aan te slepen in Nederland. Nooit eerder werden zoveel airco's verkocht als nu. Ze zorgen voor een lekker koel huis, maar tegelijkertijd ook voor veel meer stroomgebruik.
Het gaat daarbij overigens om professionele installaties, een zogenaamde split-airco. Deze zijn niet zomaar even online te bestellen of te koop bij de bouwmarkt. 

'Comfortabel in huis zitten'

Toch hebben veel mensen de aanschaf en de installatiekosten, algauw zo'n tweeduizend euro, er voor over. Zoals Esmée de Keijzer, die net een vijfde in huis heeft laten hangen. "Het is niet te doen als het zo warm is in huis. Ik moet zeggen dat ik toch wel heel blij ben dat ik comfortabel in mijn eigen huis kan zitten'.  
Volgens Walter Jagers, installateur van airco's, zijn ze 'niet aan te slepen'. "Ik ben elke zaterdag aan het werk. Twee hier, drie daar, vier hier." Bij Coolblue zagen ze de afgelopen jaren, toen de zomer ook een paar hete dagen kenden, ook de verkoop toenemen.
Dit jaar gaat het tot nu toe om een toename van 15 procent ten opzichte van 2018. In 2018 zag het de verkoop met 150 procent toenemen ten opzichte van 2017 en in 2017 zag het de airco-verkoop met 300 procent toenemen ten opzichte van 2016. Om welke aantallen het gaat, wil het bedrijf niet zeggen. 

Slecht voor klimaat

Als temperaturen boven de dertig of veertig graden komen, is het in huizen met airco in ieder geval lekker koel. Maar die units slurpen wel stroom en zijn daarmee niet echt goed voor het klimaat of je portemonnee.
Beeld © RTL Z
Alleen zijn er niet zo snel alternatieven die een huis van binnen kunnen koelen als het er, zoals vorige week, zo dertig graden of warmer kan zijn in slaapkamers. Het allerbeste alternatief is volgens duurzaamheidsorganisatie Milieu Centraal dan ook preventie.

Zonwering en ventileren

Dat houdt in, zo zegt woordvoerder Marlon: "Goede isolatie van de woning, investeren in goede zonwering en slim ventileren. Dus 's nachts en 's ochtends de ramen open en overdag dichthouden."
Verder is het uitzitten en wachten op koelere dagen, en nachten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten