woensdag 10 juli 2019

ADEM JEZELF RUSTIG

ADEM JEZELF RUSTIG 

De kunst van het ademhalen

Per dag ademen mensen 22.000 keer in en uit. Je staat natuurlijk helemaal niet bewust stil bij je eigen ademhaling. Dat zou ook heel irritant zijn want dan moet je telkens je aandacht verdelen tussen bewust ademhalen en wat je aan het doen bent. Toch is het goed om dagelijks stil te staan bij je ademhaling. Als je niet goed ademhaalt kun namelijk meer last krijgen van stress en stress versterken. Ik ga je een handige oefening leren waarmee je meer focus kunt leggen op je ademhaling.
Allereerst wat uitleg over ademhaling. Als je last hebt van plotselinge stress verstijft je lichaam en ga je oppervlakkiger ademhalen. Dat verlaagt het zuurstofgehalte in het bloed en dat ervaren de hersenen als stress. Hierdoor wordt je adem nog sneller en oppervlakkiger. Het zuurstofgehalte daalt dan nog meer. Je hart gaat dan nog sneller kloppen. En dan raken je hersenen nog wat gestrester. Hierdoor kom je in een negatieve vicieuze cirkel terecht.
Er is gelukkig een alternatief. Een ademhaling die zachtjes op en neer gaat stimuleert het parasympatische zenuwstelsel. Daardoor stromen kalmerende hormonen door je lichaam. Deze kalmeren dan weer negatieve gedachten, gevoelens en emoties waardoor je wat dieper en langzamer gaat ademen. Je begint je dan weer meer te ontspannen en je begrijpt het al je komt dan in een positieve vicieuze cirkel terecht.

Laten we beginnen met de oefening:

Sluit je ogen en ga lekker zitten op een stoel met een rechte leuning met je voeten op de grond. Leg je handen losjes op je benen. Adem lang en diep in terwijl je in gedachten langzaam tot vijf telt. Wacht dan even. Adem dan weer uit en tel tot zeven. Je kunt de snelheid ook aanpassen aan jouw unieke ademhalingsritme. Blijf net zo lang op deze manier ademen als jij prettig vindt. Ben jij benieuwd naar een uitgebreidere ademhalingsoefening bekijk dan mijn video:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten