zaterdag 9 april 2016

Geen grap: kleurhype bij volwassenen zorgt voor potloodschaarste

Kleurboeken voor volwassenen als anti-stressmiddel bestaan al een tijdje, en aan de verkoopcijfers van kleurpotloden te zien blijft de populariteit ervan stijgen. Het bekende kleurpotlodenmerk Faber-Castell geeft aan dat ze extra shiften moeten draaien om de grote vraag naar houten kleurtjes bij te houden. Vooral grote kleurdozen met kwaliteitsvolle potloden worden steeds populairder.
© Manteau
Uit onze test met middeltjes tegen stress is gebleken dat wij niet de grootste fans zijn van kleurboeken voor volwassenen. Maar wij vormen duidelijk de uitzondering op de regel. 's Werelds grootste houten potloodproducent Faber-Castell uit Duitsland geeft aan dat de vraag naar kleurpotloden blijft stijgen, en dat werknemers overuren draaien om die wereldwijde vraag bij te kunnen houden. Zij linken die verkoopsstijging aan de opkomst van kleurboeken voor volwassenen.

Meer kleurtjes van betere kwaliteit

Dat het niet alleen de kinderen zijn die nieuwe potloden willen, blijkt uit de specifieke vraag naar meer potloden van hoge kwaliteit, zo verklaren ze bij Faber-Castell. "Mensen zijn niet meer tevreden met 'maar' 36 kleurtjes. We zien een trend waarbij dozen van 72 of 120 kleurtjes worden besteld," vertelde Sandra Suppa van Faber-Castell aan The Independent. "We zien ook dat klanten steeds meer investeren in kleurpotloden van de hoogste kwaliteit." Ook de bekende Europese potloodproducenten Staedler en Stabilo kampen volgens New Zealand Herald met een enorme vraag naar kleurpotloden.

Breken met het digitale

Johanna Basford, die zelf een reeks kleurboeken voor volwassenen uitbracht, verklaart de populariteit van dit soort boeken doordat mensen het digitale beu zijn af en toe. "Er is iets leuks aan het vastnemen van een potlood en pen. Je wordt ondertussen niet gestoord door Twitter en er zit ook een nostalgisch element aan." Sandra Suppa beaamt: "Het geeft je de mogelijkheid om even te vluchten van de snel voortbewegende digitale wereld, en laat je ogen even rusten van de flikkerende schermen."

Kleurkriebels gekregen? Sla snel je voorraad kleurpotloden in voor het te laat is en waag een poging met een kleurboek voor volwassenen (zie methode 2), eenpuntjesboek of zelfs Zentangle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten