woensdag 17 juli 2024

Tambú



Tambú


Slavernij heeft ook in de muziek een rol gespeeld, zoals bij de Curaçaose tambú. Deze muziekstijl was lange tijd verboden, maar werd in de jaren zeventig officieel erkend als de muziek en dans van het volk.

Tambú verwijst niet alleen naar een trommel, maar ook naar een muziekstijl die ontstond tijdens de slavernij op Curaçao. De oorsprong ligt in Afrika, waar tot slaaf gemaakten de tambú in de zeventiende eeuw mee naar Curaçao brachten. De muziek kenmerkt zich door opzwepende ritmes en bevat Afrikaanse elementen zoals call-and-response zang en (poly)ritmes, waarbij meerdere ritmes tegelijk worden gespeeld.

Tijdens de slavernij was tambú een belangrijk onderdeel van het leven van tot slaaf gemaakten. Het bood een uitlaatklep om de zware omstandigheden te vergeten door samen te zingen, klappen en dansen. Tambú diende ook als middel om te communiceren zonder dat de plantage-eigenaren het konden begrijpen. Zelfs na de afschaffing van de slavernij bleef tambú lange tijd verboden. Pas in de jaren zeventig werd het officieel erkend als muziek en dans van het volk.

Tambú speelt nog steeds een belangrijke rol op Curaçao en heeft zowel een sociale als spirituele functie.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten