woensdag 17 juli 2024

Landhuis Bever.

 



Landhuis Bever.

Landhuis Bever ligt in het zuidwesten van Curaçao, in Willemstad. In de buurt liggen ook Landhuis Rooi Catootje, Landhuis Gaito en Landhuis Zuikertuintje. Landhuis Bever staat ook bekend als Buena Vista (vanwege het schitterende uitzicht).

Landhuis Bever staat op een kleine heuveltop genaamd Wiltschutborgh, ten noordoosten van het Schottegat, midden in de bebouwde kom van Willemstad. Het T-vormige landhuis heeft een tuitgevel en een zadeldak met vier dakkapellen, maar het zadeldak bedekt alleen het kerngedeelte. Rondom zijn er galerijen met lessenaarsdaken en de keuken heeft een aparte bijkeuken. Aan de oostzijde is er een zijvleugel met een tentdak. Het huis heeft een vestibule met een halfronde toegangstrap, omgeven door perkjes van IJsselsteentjes en een houten tuinhek tussen gemetselde kolommetjes. Het landhuis is een officieel monument van Curaçao.

Op de Wiltschutborgh-heuvel stond eerst een klein fort, later een houten huisje genaamd Buena Vista, gebouwd voor twee militaire commandanten van de ruiterij eind 17de eeuw. De ruiters bewaakten de baaien van Curaçao en brachten berichten over het eiland rond. De twee commandanten, Jan Pietersz van Oxfort en waarschijnlijk zijn zoon Thomas Pietersz, zijn begraven aan de westzijde van het landhuis, samen met Johanna Mattias, de vrouw van Jan Pietersz. Deze graven zijn waarschijnlijk de oudsten op Curaçao.

Het houten huis werd uiteindelijk afgebroken en rond 1812 werd Landhuis Bever gebouwd als buitenverblijf met een kleine tuin. Op het terrein staan twee cilindrische waterputten en een houten verblijf voor bedienden. Het landhuis is vernoemd naar Daniel Beevers, een vroegere eigenaar. Het oorspronkelijke landhuis is nog volledig intact en werd in 2016 gedeeltelijk gerestaureerd.






    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten