Zwarte olijven zijn gewoon groene olijven met kleurstof
Zwarte olijven bestaan niet. Groene olijven bestaan wel, net als donkere olijven met een bruine of paarse kleur. Maar de pikzwarte olijven die je in de supermarkt haalt, in zo'n goedkoop potje, zijn eigenlijk geverfd.
Als olijven nog aan de boom hangen, zijn ze in eerste instantie groen. Naarmate ze rijpen, krijgen ze een donkerder kleur. Zulke rijpe olijven worden wel 'zwart' genoemd, maar zijn beter te beschrijven als bruin of paars.
E579 als verf voor de groene olijf
De inktzwarte olijven die je kent uit de supermarkt, krijgen hun kleur op een heel andere manier. Zij zijn geoogst toen ze nog groen en onrijp waren, want dat is voor de producenten veel goedkoper. Tijd is immers geld. Vervolgens gebruiken de producenten een stof met de naam ferrogluconaat (E579) om de olijven zwart te maken.
Bijsmaakje
De kunstmatig zwarte olijven smaken in de basis hetzelfde als de groene. Maar het ferrogluconaat voegt een bittere en metaalachtige bijsmaak toe.
Welke zijn dan wél echt?
Als je 'echte' zwarte olijven wilt proeven, dan kun je bijvoorbeeld een Kalamata of Taggiasche olijf proberen. Deze zijn gerijpt aan de boom en hebben daardoor een rijkere en zoetere smaak dan hun na-apers. En ze hebben een hoger prijskaartje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten