dinsdag 17 mei 2022

Vaak en dik smeren: zo heb je het meeste aan je zonnebrandcrème

 

Vaak en dik smeren: zo heb je het meeste aan je zonnebrandcrème


Zonnebrandcrème breng je aan in een dikke laag. En liefst om de twee uur. Zeven smeervragen én antwoorden.


















1. Hoe vaak moet je smeren?

Wat je flesje ook beweert, geen enkele zonnebrand blijft netjes de hele dag op je huid zitten. Het is warm, je zweet je kapot en het spul gutst gewoon van je lijf. En anders blijft het wel aan je kleding of badlaken plakken. Het wordt bovendien een beetje afgebroken onder invloed van uv-straling in zonlicht. Je moet je dus regelmatig opnieuw insmeren om de bescherming optimaal te houden, ongeveer om de twee uur.

2. Is je zonnebrand van vorig jaar nog bruikbaar?

Zonde toch, zo’n dure niet opgebruikte voorraad zonnebrand in de prullenbak gooien. Niet doen dus! Het is waar dat zonnebrandcrème niet eeuwig houdbaar is. Moleculen in de crème reageren een beetje met elkaar, waardoor de hoeveelheid werkzame stof afneemt. Dat gaat extra snel als je de fles in de zon of het licht laat staan. Hoe ouder je spray of crème is, hoe minder goed hij dus werkt. Maar die afbraak gaat al een stuk langzamer als je de fles of tube koel en in de schaduw opbergt. In elk geval blijft zonnebrand zeker twee tot drie jaar goed.

3. Moet je smeren als het bewolkt is?

Een goed dik pak regenwolken houdt wel een groot deel van de uv-straling tegen. Maar sluierwolken niet. Smeren dus. Want ook als je de zon niet ziet, kun je flink verbranden. Het duurt alleen wat langer. Ook in de schaduw ben je trouwens niet veilig voor de zon. Op een zonnige dag komt meer dan de helft van de uv-straling niet direct van de zon. Het wordt verstrooid in de atmosfeer en weerkaatst door de aarde. Zo komt de straling toch onder je parasol terecht.

4. Wat zegt die beschermingsfactor?

De zogeheten Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoe goed de crème uv-straling tegenhoudt. Dat is nooit honderd procent. De factor kun je vooral gebruiken om te bepalen hoeveel langer je ermee in de zon kunt bivakkeren zonder te verbranden dan zonder het goedje. Zou je zonnecrèmeloos na tien minuten in de problemen komen, dan houd je het met factor vijftien, zo’n vijftien keer langer uit (2,5 uur). En met factor dertig, dertig keer langer (vijf uur). Je moet daarvoor wel meerdere keren smeren, zodat er altijd een werkzame laag anti-zonnebrandmiddel op je huid zit.

















5. Hoeveel moet je smeren?

In elk geval veel meer dan je denkt. Tenminste, om de beschermingsfactor van zonnebrandcrèmes waar te maken. Je hebt dan twee milligram per vierkante centimeter nodig. Dat betekent dat je echt een dikke laag moet smeren, en eigenlijk doet niemand dat. De meeste mensen smeren zich nog niet eens met de helft ervan in. In de praktijk haal je met gemiddeld smeergedrag een beschermingsfactor van ongeveer de wortel van het factorgetal op je fles. Een crème met factor dertig werkt dan eigenlijk als een crème met factor van ongeveer zes. Gelukkig geeft dat in de praktijk ook nog een goede bescherming in de Nederlandse zomerzon.

6. Krijg ik een tekort aan vitamine D door al dat gesmeer?

Uv-straling zorgt behalve voor huidkanker en een verbrand velletje ook voor de aanmaak van vitamine D in je huid. En die heb je nodig voor onder andere stevige spieren, botten en tanden. Als je je elke dag heel adequaat zou insmeren met factor dertig en dus flink uv-straling afweert, maak je wel merkbaar minder van deze vitamine aan.

Maar in de praktijk loopt dat wel los, want niemand smeert zich elke dag zo netjes in. En je hebt maar heel weinig uv-straling nodig om genoeg vitamine D te produceren. Volgens dermatoloog Tamar Nijsten is de angst dat je minder vitamine D aanmaakt door zonnebrandcrème nogal overtrokken.

7. Waarom moet je je van te voren insmeren?

Kwf Kankerbestrijding raadt aan om je een half uur voordat je de zon in gaat al in te smeren. Maar dat wil niet zeggen dat de zonnebrand het eerste halfuur niet werkt. Maar zo krijgt het spul de tijd om rustig in je huid kan trekken. Dan veeg je het er niet zo makkelijk van af. En dat komt de bescherming natuurlijk wel ten goede.

Met dank aan Frank de Gruijl. Hij doet bij het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek naar het effect van zonlicht op je huid.


Kun je ook verbranden of bruin worden in de schaduw?

Met je blote huid in de schroeiende zon kan je lelijk opbreken. Maar ben je wel veilig als je de schaduw opzoekt, en hoe zit dat als het bewolkt is?






















Als je het te warm krijgt op een zonnige dag, dan ga je in de schaduw zitten. Onder een parasol bijvoorbeeld. Maar kun je wel bruin worden in de schaduw? Of misschien zelfs verbranden? En hoe zit dat op een bewolkte dag?

Zonlicht gaat door je kleding heen

Zonnestralen bevatten een flinke dosis energie. Dat voel je als de warme zon op je huid tintelt. Dat is fijn, maar ook gevaarlijk, want bij een overdosis verbrand je. Brandgevaar voorkomen is alleen niet zo gemakkelijk, omdat het gevaar onzichtbaar is.

Eh, er hangt toch een enorme bol licht aan de hemel, die je kunt vermijden? Helaas: niet het zichtbare licht vormt een risico, maar onzichtbaar ultraviolet (uv-)licht. Zichtbaar zonlicht mijden betekent niet altijd dat je veilig bent. Kleding blokkeert uv-straling bijvoorbeeld maar deels. Dunne witte shirts laten tot wel een kwart van de uv-straling door, bleek in 1997 uit een Canadese studie. Je kunt dwars door kleding heen bruin worden, en zelfs verbranden, als je niet oppast.

Omgekeerd komt uv-licht niet overal waar zichtbaar licht terechtkomt. Een raam houdt uv-licht relatief goed tegen, terwijl zichtbaar licht er natuurlijk wel doorheen komt. Achter glas zit je in de zon, maar loop je maar beperkt risico om te verbranden.

Verbranden en bruin worden in de schaduw

Hoe zit het in de schaduw? Directe uv-straling ontwijk je daar: stralen vanaf de zon bereiken jou niet. Maar net als zichtbaar licht kan uv-straling reflecteren. Wit strandzand kaatst bijvoorbeeld veel uv-straling terug. Daardoor bereikt het indirect toch je huid, ook als je je onder een parasol verschanst hebt.

Dat is meer dan een theoretisch risico. Spaanse wetenschappers berekenden in 2010 dat via weerkaatsing 34 procent van de zonnestraling toch op je huid terechtkomt. Zo kun je met je bolletje onder een parasolletje dus alsnog verbranden, al gaat het langzamer dan in de directe zon.












De zon is gevaarlijk op een bewolkte dag

Zelfs als de zon niet schijnt, kun je nog verbranden. Wolken filteren namelijk wel wat uv-straling weg, maar niet alles. Op volledig bewolkte dagen bereikt zo'n dertig procent van de uv-straling het aardoppervlak, berekenden Amerikaanse wetenschappers in 1996. Bij bewolkt weer kun je dus gewoon verbranden, als je lang genoeg buiten bent en de zon achter de wolken fel genoeg is. Midden op de dag is de zon sterker dan 's ochtends en 's avonds.

Op bewolkte dagen kan de uv-straling wonderlijk genoeg zelfs sterker zijn dan normaal, blijkt uit studies. Als de zon even tussen de wolken door piept, weerkaatst uv-licht op de omringende wolken. Daardoor ligt de uv-kracht tijdelijk tot wel dertig procent hoger dan bij een heldere hemel. Juist bewolkt weer kan dus code rood betekenen voor je huid. Goed insmeren met zonnebrandcrème dus, want hoe vaker je verbrandt, hoe meer kans je krijgt op huidkanker.

maandag 16 mei 2022

Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit

 

Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit


Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.


De benzinerekening bij tanken langs de snelweg kan bijzonder hoog oplopen. Oliemaatschappijen weten dat automobilisten zelden de snelweg verlaten voor een paar cent korting per liter. De brandstofprijzen schieten overal omhoog en daarom is het goed om te kijken hoe je goedkoper kunt tanken bij de snelweg met deze tips

Van de snelweg af

De beste manier om minder te betalen voor je brandstof tijdens een lange rit is nog steeds van de snelweg af zien te komen. Om te voorkomen dat je te veel tijd op je reis verspilt, moet je de route van tevoren plannen en de tankstations vinden die zich het dichtst bij de afrit bevinden. Die zijn er regelmatig. Het is de perfecte gelegenheid om er even tussenuit te gaan om de benen te strekken, of om tegelijkertijd voor een lagere prijs te eten.

De prijs van brandstof die op kleinere wegen wordt verkocht, is altijd lager dan die op de snelwegen. Soms scheelt het enkele tientallen centen per liter. Je hoeft ook niet te ver weg te gaan, dan gaat ook dat weer een rol spelen en is het voordeel minder groot. 

Per maatschappij verschillend

Of het nu op of naast de snelweg is, de kosten van benzine verschillen per merk. Sommige zoals Shell, Total Energies of BP zijn inderdaad duur, terwijl de beste prijzen vaak te vinden zijn bij zelfbedieningspompen van bijvoorbeeld Tango, Esso Express, Haan, Avia of Tinq. Sommige van deze onbemande pompen hebben zelfs tankstations langs snelwegen, al zijn die zeldzaam. Ook Shell en BP hebben onbemande pompen die goedkoper zijn dan reguliere tankstations.


17 TIPS VOOR ZUINIG RIJDEN IN HET DAGELIJKSE VERKEER:


Met de hogere brandstofprijzen is het aantrekkelijk om zo lang mogelijk te doen met de inhoud van de tank. We geven daarom 17 tips voor zuinig rijden in het dagelijkse verkeer. Want we willen natuurlijk ook niet als een slak vooruit kruipen.

Wat is het geheim van zuinig rijden? Juist optrekken en afremmen kost veel energie, dat weet iedereen wel. In dit artikel geven we tips. Ze gelden voor auto’s met een brandstofmotor maar je kunt ze natuurlijk ook goed toepassen als je met een elektrische auto rijdt.

Rustig optrekken

Als je optrekt, dan kost dat energie. Dat is bekend. Dus rustig optrekken is de start van zuinig rijden. Maar je hoeft natuurlijk niet te overdrijven.

Geen plotselinge acceleratie bij koude motor

Vermijd echt plotseling accelereren tijdens de eerste kilometer als de motor nog koud is, het zal je verbruik verhogen en het is beter voor je auto.

Houd de toeren laag

Ga een versnelling hoger vanaf 2.000 t/min (dieselmotor) of vanaf 2.500 t/min (benzinemotor). Het doel is om te voorkomen dat tussen de 3.000 en 3.500 toeren blijft zitten, omdat de motor veel meer verbruikt. Pas dus op voor te snel rijden, want het verbruikt veel meer dan nodig is.

Rijd met regelmatige snelheid

Met veel remmen en optrekken verbruik je ook meer. Door verder vooruit te kijken en gas los te laten als je merkt dat het verkeer langzamer gaat rijden, hoef je minder af te remmen en dus ook minder op te trekken als het verkeer weer doorrijdt. 

Rem af op de motor

Je auto vermindert snelheid als je het gas loslaat. Een moderne auto gebruikt geen brandstof als je het gas loslaat. Dus lekker laten uitrollen als het kan! In de stad betekent het dat je de rem veel minder hoeft te gebruiken. Een elektrische auto regenereert dan stroom, hij laadt de accu zelfs weer op als je ‘m gewoon laat uitrollen. Dubbele bonus. En iedere keer als je op de rem trapt, vernietig je energie!

Vermijd rijden in de stad en files

Als je binnen de bebouwde kom en in de file rijdt, kun je tot 50% meer brandstof verbruiken! Het is daarom belangrijk om het stadscentrum en drukte te vermijden als je een hoog verbruik wil voorkomen.

Gebruik de cruisecontrol

Behalve anticiperen moet je ook gebruik maken van de cruisecontrol. Die is ervoor gemaakt om je snelheid regelmatig te houden – en hij doet het beter dan wie ook. Heb je dynamische cruisecontrol? Dan profiteer je nog eens extra omdat die helpt verder vooruit te kijken als je de afstand minstens op het tweede niveau van je auto instelt.

Hard rijden zorgt voor een kolk in de tank

Wat voor de bestuurders van een elektrische auto geldt, is ook het geval voor de verbrandingsmotor: snelheid betekent een hoger verbruik. Vooral boven de 100, 110 km/u gaat het verbruik omhoog door grotere rolweerstand en luchtweerstand. Dat legt Cornelis Kit uit in de uitlegvideo over luchtweerstand

Vermijd windvangers

Als we toch bezig zijn over de luchtweerstand: je rijdt ook zuiniger als je de dakdragersdakkoffersfietsendragers en dergelijke van de auto afhaalt als je ze niet (meer) nodig hebt. Ze zorgen voor extra luchtweerstand. En waarschijnlijk is het dan ook nog lekker rustig in de auto doordat je minder geluid hebt. Een cabrio met open dak is uiteraard ook geen aerodynamisch wonder maar als je zuinig wilt rijden, let er dan ook op dat je de ramen en het open dak dicht houdt.

Kies zuinige banden

Banden vertegenwoordigen 20% van het brandstofverbruik van een voertuig, vanwege de rolweerstand (de wrijving van de banden op de weg).

Zuinig rijden met banden op spanning

Rondrijden met lage bandenspanning vraagt meer energie dan lekker harde banden. Daarmee kan de auto zuinig rijden en beter uitrollen. Het heeft nog meer goede eigenschappen, bijvoorbeeld doordat de banden minder slijten. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende lucht in de banden zit. En controleer de bandenspanning regelmatig.

Houd grote stroomverbruikers in de gaten

Het lijkt zo gemakkelijk, de achterruitverwarming aan laten staan, de airconditioning hard laten werken of de ventilator op de hoogste stand, omdat het kan. Hoewel deze op stroom werken, moet de dynamo daarvoor zorgen. Die geeft weer extra weerstand aan de motor die op zijn beurt weer harder moet werken. En dat kost extra brandstof.

En zet de motor uit!

Sta je langer stil? Bijvoorbeeld omdat er een brug openstaat? Bij veel moderne auto’s loopt de motor dan al automatisch niet meer. Maar blijft hij stationair draaien, zet ‘m dan gewoon even af. Als je langer dan pakweg 20 seconden stilstaat, weegt de brandstof voor het starten al niet meer op tegen wat je spaart door de motor stationair te laten draaien. Heeft je auto een start-stop mechanisme? Maak er gebruik van!

Laat de airconditioning niet altijd aan staan

Airconditioning verbruikt veel energie. Het is nodig om het zo min mogelijk te gebruiken: 23 graden is in de zomer genoeg om je goed te voelen. Als de buitentemperatuur 25°C is en je zet de airco op 20°C, dan leidt dit tot een extra verbruik van 6%. Het is als eerste gewonnen! Zet de airconditioning uit wanneer je kunt. Parkeer in de zomer indien mogelijk in de schaduw.


Rijd met gesloten ramen

Op de snelweg kan een open raam of het schuifdak ervoor zorgen dat je 5% meer brandstof verbruikt. Dit vermindert de aerodynamica van de auto en verhoogt dus het verbruik. Je kunt beter klassieke ventilatie via het ventilatiesysteem van de auto gebruiken.

Vul je tank niet tot de rand

Als je de tank tot de rand vult, heb je meer gewicht te dragen en verbruik je dus meer brandstof.

Houd de statistieken bij en vergelijk

Meten is weten - en dat kun je ook al tijdens het rijden doen. Bij veel auto’s kun je op het dashboard het (gemiddelde) verbruik laten zien. Stel het zo in dat je van elke tank het gemiddelde blijft zien en dan weet je wat je verbruikt - en kun je het vergelijken. Houd het dan ook eens bij voor je auto in ‘Mijn Auto’ in AutoWeek. Je maakt een gratis account aan en houdt daarin bij wanneer je hoeveel tankt. Dan kun je ook het verbruik vergelijken met anderen die dezelfde auto hebben en dat ook bijhouden.

























donderdag 12 mei 2022

Zwarte olijven zijn gewoon groene olijven met kleurstof

 

Zwarte olijven zijn gewoon groene olijven met kleurstof






















Zwarte olijven bestaan niet. Groene olijven bestaan wel, net als donkere olijven met een bruine of paarse kleur. Maar de pikzwarte olijven die je in de supermarkt haalt, in zo'n goedkoop potje, zijn eigenlijk geverfd. 

Als olijven nog aan de boom hangen, zijn ze in eerste instantie groen. Naarmate ze rijpen, krijgen ze een donkerder kleur. Zulke rijpe olijven worden wel 'zwart' genoemd, maar zijn beter te beschrijven als bruin of paars. 

E579 als verf voor de groene olijf

De inktzwarte olijven die je kent uit de supermarkt, krijgen hun kleur op een heel andere manier. Zij zijn geoogst toen ze nog groen en onrijp waren, want dat is voor de producenten veel goedkoper. Tijd is immers geld. Vervolgens gebruiken de producenten een stof met de naam ferrogluconaat (E579) om de olijven zwart te maken.

Bijsmaakje

De kunstmatig zwarte olijven smaken in de basis hetzelfde als de groene. Maar het ferrogluconaat voegt een bittere en metaalachtige bijsmaak toe. 

Welke zijn dan wél echt?

Als je 'echte' zwarte olijven wilt proeven, dan kun je bijvoorbeeld een Kalamata of Taggiasche olijf proberen. Deze zijn gerijpt aan de boom en hebben daardoor een rijkere en zoetere smaak dan hun na-apers. En ze hebben een hoger prijskaartje. 

zondag 8 mei 2022

KLM doet met twee bijzondere vluchten mee aan wedstrijd

 
KLM doet met twee bijzondere vluchten mee aan wedstrijd














aterdag vertrekken vanaf Schiphol twee bijzondere KLM-vluchten naar Edmonton en Porto. Met de vluchten doet KLM mee aan de ‘Sustainable Flight Challenge’, een door SkyTeam georganiseerde wedstrijd in duurzaam vliegen.

In totaal nemen zestien luchtvaartmaatschappijen deel aan de duurzaamheidswedstrijd, die bedacht is door een groepje enthousiaste KLM-medewerkers. “Zij werden geïnspireerd door de historische London-Melbourne race in 1934, die erop was gericht om de wereld te ontsluiten en zo mensen met elkaar te verbinden”, laat KLM weten. “De uitdagingen waar de luchtvaart zich vandaag de dag voor ziet gesteld, gaan niet meer over het overbruggen van afstanden, maar over verduurzamen.” Doel van de wedstrijd is om de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen en te leren van elkaars ervaringen.


Er zijn twee belangrijke manieren waarop CO2-uitstoot in de luchtvaart momenteel kan worden verminderd: vlootvernieuwing en het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF). De vluchten naar Edmonton en Porto worden uitgevoerd met respectievelijk een Boeing 787-10 en een Embraer E190 met 39 procent SAF in de brandstoftanks. Daarnaast heeft KLM een aantal gewichtsbesparingen aan boord doorgevoerd. Zo kunnen business class-passagiers hun maaltijden van tevoren bestellen en wordt de waterbehoefte met kunstmatige intelligentie voorspeld. De ligging van het zwaartepunt is geoptimaliseerd, en samen met de betrokken luchtverkeersleidingen is een ideale vliegroute zonder omwegen uitgestippeld. Tot slot zijn de aanvoerende transportbedrijven gevraagd om elektrisch of op biodiesel te rijden. In totaal zijn er zo’n vijftig nieuwe en bestaande duurzaamheidsinitiatieven toegepast op de twee KLM-vluchten.


De prestaties van de verschillende luchtvaartmaatschappijen worden beoordeeld door een zeskoppige jury, onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende. De uitslag wordt eind juni bekendgemaakt. De maatschappijen zullen de opgedane kennis onderling delen.

“In 2019 reikte KLM de sector de hand met Fly Responsibly, waarin we opriepen om met elkaar samen te werken en best practices te delen om vliegen te verduurzamen. ​ Nu is het tijd voor de volgende stap en een concrete uitdaging: welke luchtvaartmaatschappij kan een verre en een kortere vlucht zo duurzaam mogelijk uitvoeren? ​Het mooie van The Sustainable Flight Challenge is allereerst het enthousiasme binnen alle geledingen van KLM om met ideeën te komen dit zo goed mogelijk te doen. Maar ook het feit dat de deelnemende luchtvaartmaatschappijen de geleerde lessen met elkaar delen en dat zowel onze klanten als partners zoals motorenfabrikanten en SAF-producenten erbij worden betrokken, vind ik heel positief. Die samenwerking maakt verduurzaming mogelijk en haalbaar.”

zondag 1 mei 2022

Dit was de de Antonov AN-225

 Dit was de Antonov AN-225


































































































Invasie Toen Russische troepen Oekraïne oversteken Noord-, oostelijke 

en zuidelijke Randen in de vroege uren van februari 24, 2022,                          de Antonov AN-225 had ondergaat reparaties en routine

onderhoud. Ingenieurs hadden gewerkt koortsachtig om ervoor te zorgen dat de iconische jet zou kunnen Word in veiligheid gebracht, maar de tijd was opgelopen. Rond 8 uur 's ochtends op de ochtend van 24 februari, slechts enkele uren na Vladimir Poetin had het begin van de zijne besteld

"Speciale militaire operatie", ongeveer 30 MIL MI-8 en Kamov KA-52 helikopters

 

vloog naar het zuiden over de Oekraïense-Wellorussiaanse grens voordat hij afdaalt op de luchthaven van Gostomel, ongeveer tien mijl ten noorden van Kyiv, het vangen van het vliegveld

En daarmee 's werelds grootste vliegtuig. Terwijl het nieuws uitbrak dat de faciliteit had

gevallen in Russische handen, geruchten begon te circuleren van de kolos potentiële vernietiging. Bij Gostomel in Russische handen, Antonov Luchtvaartmaatschappijen konden de

Vliegtuigen toestand tot het vliegveld werd door Oekraïners heroverd 27 februari, op welk punt de staat kon bevestigen dat de reus Jet was naar verluidt vernietigd door een Russische luchtaanval. Dit was later geverifieerd door Russische staatsnieuws. Diezelfde dag, Ukroboronprom, de staatsbedrijf die controleert Antonov en zijn luchtvaartmaatschappij hebben een uitdagende verklaring waarin wordt verklaard dat Rusland verantwoordelijk worden gehouden voor zijn acties:

'De bezetters vernietigden het vliegtuig, Maar ze zullen onze niet kunnen vernietigen Gemeenschappelijke droom. MRIYA zal dat zeker doen Wees herboren. De restauratie wordt geschat naar [kost meer dan $ 3 miljard] en [nemen] vijf jaar. Onze taak is om ervoor te zorgen

dat deze kosten worden gedekt door de Russische Federatie, die heeft veroorzaakt

Opzettelijke schade aan Oekraïen luchtvaartsector. " In zijn persbericht, UkroboronProm

alles behalve bevestigd dat de bestaande AN-225, UR-82060 (C/N 19530503763), werd daarachter beschadigd beschadigd Economische reparatie. Yuriy Husyev, De algemene directeur van het bedrijf, merkte op: “Rusland heeft ons vernietigd Mriya, maar Oekraïne's droom van vrijheid

kan niet worden vernietigd. " Zoals we allemaal weten, slechts één AN-225 ooit vloog - deed dit voor het eerst in December 1988 - terwijl de tweede Voorbeeld was nog in aanbouw ten tijde van de Sovjet –Unie instorting in 1991. Het was ongeveer 60-70% Voltooi wanneer het Buran –programma werd geannuleerd en het werk was abrupt gestopt. De afgelopen 30 jaar heeft het

is opgeslagen in Sviatoshyn, een andere vliegveld in kyiv, waar de thuisbasis is Antonov seriële productieplant.

 

Sviatoshyn, gelegen Slechts zes mijl ten westen van de Oekraïens Kapitaal, is zichzelf niet ongeschonden gegaan.Het Oekraïense parlement verklaarde dat Russische troepen de

Antonov seriële productie -installatie en woongoederen in het westen van de kapitaal op 14 maart. Terwijl twee mensen werden gedood en zeven gewonden in de aanvallen, de mate waarin de faciliteit -en de tweede AN-225-waren Beschadigd moet nog worden bekendgemaakt.

Dit zou Antonov en Oekraïne's plannen voor een voorbeeld van de Zes-motorse jet om terug te keren naar de lucht. Nee maakt van de omvang van de vernietiging, Alleen als de wapens stil vallen, zullen we leer of er een realistische is vooruitzicht dat MRIYA een keer op de vlucht is

meer. Totdat een aanhoudende vrede is Gerestaureerd, de ‘droom’ leeft voort.


Lightproducten: maken die echt een verschil?

 

Lightproducten: maken die echt een verschil?

















Chips, koek, nootjes, chocola. Deze snacks zijn heerlijk, maar bevatten ook veel ongezonde vetten. Misschien grijp je wel naar de light-varianten, omdat hier minder vetten of suikers inzitten. Maar zijn lightproducten wel gezonder? Zitten er verschillen in lightproducten en kun je lightproducten onbeperkt consumeren? We leggen uit wat ‘light’ precies is en waar je op moet letten.


Fabrikanten mogen de term ‘light’ (soms ook ‘lite’ of ‘verlaagd’) niet zomaar op hun verpakking zetten. Het is namelijk een voedingsclaim en dat betekent dat het moet voldoen aan enkele eisen; een lightproduct moet minstens dertig procent minder kilocalorieën (energie), vet of suikers bevatten dan in een vergelijkbaar product. Zo moet light pindakaas minimaal dertig procent minder vet bevatten dan de originele pindakaas. Op de verpakking moet duidelijk staan of het gaat om de hoeveelheid energie, vet of suiker.

Light niet altijd gezonder

Minder energie, vet of suiker in lightproducten dus. Helaas 
betekent dit niet per se dat alle lightproducten gezonder zijn dan 
de normale varianten. Zo wordt vet in lightproducten vaak 
vervangen door eiwitten en koolhydraten die ook energie 
(kcal op het etiket) bevatten, met als resultaat dat het product 
meer calorieën heeft dan je aanvankelijk denkt. Light chips is een
 goed voorbeeld daarvan. Volgens de Consumentenbond bevat 
Lay’s light paprikachips een derde minder vet dan normale 
paprikachips, maar is de hoeveelheid calorieën maar elf procent
 minder (en niet een derde, zoals je misschien zou verwachten).
 Lay’s light chips bevatten daarnaast ook meer suiker en zout dan 
de normale Lay’s chips.

Verder wordt suiker in zoete lightproducten, zoals light-frisdrank, 
vaak vervangen door zoetstoffen. Ook zoetstoffen bevatten energie.
 Dranken als Cola Light en 7-Up Light kunnen overigens helemaal 
suikervrij zijn en dus geen calorieën bevatten, maar Dubbelfrisss 
Light bevat deels zoetstof en deels suiker en heeft dus wél 
calorieën.

Lightproduct in een gezond voedingspatroon

Je kunt lightproducten niet onbeperkt eten of drinken, omdat 
sommige lightvarianten nog veel calorieën bevatten. Maar dat 
betekent niet dat je het niet in je voordeel kunt gebruiken. 
Zo kunnen lightproducten een gezond alternatief zijn voor een 
normaal product, zoals magere yoghurt waar dertig procent 
minder vet inzit en geen suikers aan toegevoegd zijn.

Meer trek van lightproducten

Er gaat een gerucht rond dat lightfrisdranken zorgen voor een 
groter hongergevoel. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat 
hier geen aanwijzingen voor gevonden zijn. Er wordt in de meeste 
studies bij mensen geen effect gevonden van zoetstoffen op 
glucose- of insulinegehaltes in het bloed. Daarnaast lijken de
 hersenen niet op dezelfde manier te reageren op zoetstoffen als 
suiker.
Wel ziet het Voedingscentrum dat consumenten na het drinken 
van lightdranken meer calorieën op een dag binnenkrijgen dan 
na het drinken van frisdrank met suiker. Dit kan te maken hebben
 met psychologische factoren; men denkt al gauw dat een 
lightproduct gezonder is, waardoor ze er meer van eten of drinken. 
Uit onderzoeken blijkt dat mensen niet alleen meer light chips eten,
 maar ook normale chips.
De conclusie van het Voedingscentrum is verder helder: 
het is onwaarschijnlijk dat je van zoetstoffen in lightdranken 
meer trek krijgt.

Het Voedingscentrum geeft aan dat je minder vol raakt van 
dranken dan van vaste voedingsmiddelen. Het lichaam kan 
moeilijker calorieën registreren die je binnenkrijgt via een drankje. 
Als je bijvoorbeeld drie sinaasappels opeet, zit je eerder vol dan 
van een glas sap waar drie sinaasappels inzitten.

Etiketten goed lezen

Het blijft belangrijk om etiketten goed te lezen om echt te weten 
wat er in een product zit. Zo bestaan er namelijk verschillende
soorten lightproducten. Neem light-frisdranken als voorbeeld; 
deze kunnen minstens 30 procent minder suikers bevatten of 
juist nul kilocalorieën.
Diëtisten van het UMCG-ziekenhuis in Groningen vergeleken 
de etiketten van light pindakaas en normale pindakaas en 
kwamen tot de conclusie dat light pindakaas helemaal niet 
veel gezonder is. Hoewel de gewone pindakaas meer vet en 
calorieën bevat, heeft de light pindakaas veel meer koolhydraten 
doordat er glucosestroop (suiker!) aan toegevoegd is. 
Dertig procent minder vet leidt zo uiteindelijk maar tot dertien
 procent minder calorieën.













Trap niet in deze trucjes

Fabrikanten gebruiken termen als light om de consument 
te verleiden het product te kopen. 
We zetten een paar aandachtspunten op een rijtje, 
zodat jij niet in hun trucjes hoeft te trappen.

  • - Een lightproduct zegt niets over een product als geheel. 
  • Zo kan een product minder suiker bevatten, maar meer vet.

  • - Soms bevatten producten al weinig voedingsstoffen of 
  • energie van zichzelf, waardoor de term ‘light’ eigenlijk een 
  • loze kreet is.

  • - Soms gaat de vergelijking van een normaal product met 
  • een lightproduct niet op, omdat de samenstelling 
  • van het lightproduct totaal anders is.

  • - Lightproducten zijn vaak duurder dan gewone producten.