dinsdag 5 april 2022

Waarom knort je maag als je honger hebt?

 

Waarom knort je maag als je honger hebt?


Heb je een serieuze werkvergadering of een romantisch afspraakje, begint je buik opeens te knorren. Waarom wil je maag zo graag de aandacht?













Knor knor, je maag eist je aandacht. Of je hem even kunt vullen met een pizza, een driegangendiner of een simpel broodje kaas. Waarom maakt je buik geluid als je honger hebt?

Een knorrende maag betekent dat je een lege darm hebt

Rommelende buiken plagen de mensheid al millennia. De Oude Grieken hadden er al een woord voor: borborygmie. Als je dat uitspreekt hoor je hoe ze het gromgeluid vonden klinken.

Wij noemen het een knorrende maag, maar dat gerommel komt helemaal niet uit je maag. Het geknor ontstaat in je darmen door het verplaatsen van vloeistof en gassen. Heb je een hongergevoel? Dat komt doordat je hersenen merken dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Daarom zetten ze je maag en darmen aan tot het verwerken van alle nog mogelijk overgebleven voedsel. Zo kunnen alle laatste beetjes gebruikt en uit je darmstelsel geperst worden.
Vooral je darmen zijn hier goed in. Dag in en dag uit bewegen ze en duwen ze zo de inhoud naar je achterste. Op dezelfde manier haal jij wat uit een tube tandpasta of mayonaise. Is je darm leeg? Dan verplaatsen de samentrekkingen van de darmwand alleen nog darmsappen en gassen. Met als gevolg een borrelende en knorrende buik.

Waarom rommelt je maag soms ook terwijl je 

geen honger hebt?

Je maag en darmen zijn altijd aan het werk. Alleen hoor je dat niet altijd door al het voedsel dat erin zit. Heb je je buik rond gegeten, dan vangen die boterkoek, boerenkool of bitterballen de knorgeluiden van de sappen en gassen op. Dit is vergelijkbaar met schreeuwen in een kussen. Het kussen dempt veel van het geluid, maar soms hoor je nog wel wat.

Juist als je net gegeten hebt, kun je ook vaak borrelende geluiden uit je buik horen komen. Dat komt doordat je darmen dan extra aan het werk gaan om al het nieuwe voedsel te verwerken.

En hoe kun je een knorrende maag voorkomen?

Een rammelende buik komt nooit goed uit. Net als je een serieus gesprek aanknoopt of een minuut stilte hebt tijdens een uitvaartdienst, komt er een (volgens jou) oorverdovend gerommel uit je buik. Wat je daartegen kunt doen? Niet met een lege maag op stap gaan, natuurlijk. Maar let ook op hoe je eet. Als je met veel geweld een broodje döner naar binnen propt, kan er lucht mee naar binnen komen. En die lucht is voer voor de gassen die al die geluiden maken.

Dus knort of rammelt jouw buik? Dan is het tijd voor een bakje chips of juist een momentje uitbuiken.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten