dinsdag 5 april 2022

Waarom is je uitrekken zo lekker?

 

Waarom is je uitrekken zo lekker?

Je komt uit een lange vergadering of ontwaakt na een nacht pitten. Wat is dan het lekkerste om te doen? Precies, jezelf zo lang mogelijk uitrekken.
















Arm(en) naar boven gestrekt, borst vooruit en soms ook een geeuw erbij. Jezelf uitrekken voelt heel ontspannend. Maar waarom vinden we het zo fijn?

Uitrekken is goed voor je spieren

Als je langere tijd stil hebt gezeten of gelegen, is het goed om je uit te rekken. Want als je je spieren een tijdje niet gebruikt, vermindert de bloedtoevoer ernaar toe. Daardoor gaan je spieren stijf aanvoelen en kun je sneller blessures oplopen.

Rek je jezelf uit, dan gaat je bloed weer stromen. Zo krijgen je spieren genoeg zuurstof en voedingsstoffen tot hun beschikking en worden ze weer soepel. Handig voor het vervullen van hun functie: traplopen, highfiven of gewoon opstaan. 

Je houding verbetert als je je uitrekt

Daarnaast verbetert uitrekken je houding. Stijve spieren kunnen je ruggengraat verkeerd trekken en vaak strekken in combinatie met oefeningen verhelpt dit. Dat ontdekten onderzoekers van het Koreaanse Sorabol College. Zij lieten 88 studenten acht weken lang drie keer per week twintig minuten strekken. Na acht weken voelden de studenten door hun verbeterde postuur veel minder pijn in hun schouders en rug dan voor al die oefeningen. Als extra bonus word je er nog flexibeler van ook. Een Japans onderzoek van de Hiroshima universiteit vergeleek in 2015 de flexibiliteit van 54 proefpersonen voor en na een potje benen uitrekken. En inderdaad, het strekken verhoogde de flexibiliteit van hun hamstrings meteen.

Waarom voelt uitrekken dan zo fijn?

Je uitrekken is dus goed voor je. Daarom geeft je brein je een beloning als je dat verstandige gedrag laat zien: endorfines. Deze hormonen geven je een fijn gevoel. Om precies dezelfde reden voelt het goed om te drinken als je dorst hebt. Je brein geeft ermee aan dat die actie een bijzonder goed idee was.

Heb je een lange dag op kantoor of op je thuiswerkplek? Rek dan dus om de zoveel tijd even uit. Goed voor je lichaam en hartstikke lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten