maandag 29 maart 2021

Neem een ​​kijkje in de hele KLM-vloot - zonder ticket

 Neem een ​​kijkje in de hele KLM-vloot - zonder ticket

Sinds kort kunt u virtueel door Business Class slenteren op een B787 zonder te hoeven betalen ... Hoe? Met een 360 ° -camera hebben we het interieur van de hele KLM-vloot gefotografeerd. VR-specialist Chris Koomen van KLM's Digital Studio vertelt meer over dit spannende initiatief.

Een geslaagd experiment

“Onze reden om 360 ° -foto's te maken van het KLM-vliegtuig - van Boeings tot Airbuses - was eigenlijk heel praktisch. We wilden schoonmakers vertrouwd maken met een vliegtuig - de B787 - vóór de eerste vlucht naar Minneapolis. Ze zouden 's avonds komen om het vliegtuig na aankomst schoon te maken, maar hadden dit type nog niet van binnen gezien. We wisten dat het veel extra tijd zou kosten ”, legt de VR-man van KLM's Digital Studio uit. “En daarom kwamen we met een oplossing. De leden van de schoonmaakploeg konden gedurende de dag een virtuele tour maken op een iPad, gebruikmakend van een VR-headset, zodat ze goed voorbereid zouden zijn als ze 's avonds aankwamen om het vliegtuig schoon te maken. "

“Het was een experiment, maar het boekte meteen succes. Ongelofelijk! Ze waren een kwartier te vroeg klaar met schoonmaken en bovendien maakten ze geen enkele fout. " Schoonmaakploegen krijgen normaal gesproken een vel papier met een 2D-tekening. Koomen: “Boven- en vooraanzicht, daar moesten ze het mee doen. Ze zullen nu beter voorbereid zijn. "

Cabinepersoneel en kombuizen

“De beelden worden inmiddels wereldwijd regelmatig gebruikt voor trainingsdoeleinden. En niet alleen in het voordeel van schoonmaakploegen; de beelden zijn erg handig voor het trainen van nieuwe cabinepersoneel ”, zegt Koomen. "Nieuwe bemanningsleden kunnen nu veel sneller vertrouwd raken met hun werkplek."

De grootste groep gebruikers is te vinden bij Catering Services. Koomen: "Ze gebruiken de beelden om collega's op te leiden die de kombuizen opzetten."

Zoek het paasei

Kortom, de virtuele vloot is handig voor al onze (nieuwe) medewerkers. Maar laten we onze passagiers en vliegtuigliefhebbers niet over het hoofd zien. Het is fantastisch om het interieur van elk vliegtuig van neus tot staart te kunnen verkennen en plaatsen aan boord te onderzoeken waar passagiers normaal niet heen kunnen. Voorbeelden hiervan zijn de cockpit, kombuizen en business class. Of slenter gewoon door de B747, de Queen of the Skies. Of onze laatste aanwinst,de Dreamliner B787-10​ En dat allemaal zonder een stap aan boord te zetten.

Mocht je een kijkje willen nemen in ons vliegtuig, dan hebben we in sommige paaseieren verstopt (iets leuks om naar te zoeken). Kijk of u de maaltijd kunt vinden in de B787-10, of neem plaats in onze nieuwe business class-stoelen in de B787-10. U kunt kennismaken met alle nieuwe functies, zoals het aanpasbare privacyscherm of de "Niet storen" -knop voor nog meer privacy en individuele ruimte. En zie je dat de B747 uit twee verschillende onderdelen bestaat. “Het is eigenlijk een combidrager”, verduidelijkt Koomen. "Het ene deel is volledig voor passagiers, het andere is voor een 50:50 combinatie van vracht en passagiers."

Benieuwd naar de hele KLM-vloot? Neem een ​​kijkje in AL onze vliegtuigen:

Boeing 787-10
Boeing 787-9
Boeing 777-300
Boeing 777-200
Boeing 747-400
Boeing 747 combi
Boeing 737-900
Boeing 737-800
Boeing 737-800 BSI
Boeing 737-700
Airbus 330-300
Airbus 330-200
Embraer 190
Embraer 175

Profiel: Chris Koomen (39)

Chris Koomen kwam twaalf jaar geleden bij KLM. Hij begon als technicus, maar houdt zich sinds 1996 bezig met VR. Hij noemt het een "op hol geslagen hobby" waar hij drie jaar geleden een bedrijf van maakte. Het VR-team bestaat nu uit acht mensen die zich continu richten op het ontwerpen en maken van VR-trainingsprogramma's, zowel computergegenereerde als 360 ° -foto's en -video's.

zaterdag 27 maart 2021

Heb jij gehoord van de ‘blaffende hond’ op de A320?


Heb jij gehoord van de ‘blaffende hond’ op de A320?

Als je ooit als passagier met de Airbus A320 hebt gevlogen, dan is de kans groot dat je dan een raar geluid hebt gehoord wat klinkt als een blaffende hond of iemand die aan het zagen is.
In een commercieel vliegtuig zijn er vele geluiden te horen, de meeste geluiden komen van de motoren, maar ook van de flaps en andere mechanismen. Op de welbekende Airbus A320-series is er, naast de ‘gewone’ geluiden, ook een heel apart geluid. Het geluid wordt herkent door passagiers alsof er een boze hond aan het blaffen is, of iemand die de vleugels eraf aan het zagen is. Dit is gelukkig niet het geval, het is een normaal geluid die bij het vliegtuig hoort. Het geluid is hoorbaar voor degenen die in de buurt van de vleugels zitten, maar het is zo luid dat vaak passagiers eromheen het ook kunnen horen.

Het blaffende geluid wat ook wordt vergeleken met een zaag, wordt veroorzaakt door een hydraulische pomp die de Power Transfer Unit of PTU wordt genoemd en is onderdeel van het hydraulisch systeem. De A320-familie heeft drie onafhankelijke hydraulische systemen. Deze worden door pompen onder druk gezet. De Power Transfer Unit (PTU) is een apparaat dat hydraulische druk overbrengt van het ene systeem naar het andere, wanneer er een meetbaar drukverschil is(500 psi) tussen de twee systemen. Wanneer de druk daalt, treedt de PTU in zijn werking en hoor je de hydraulische vloeistof gepompt worden, wat dus het ‘blaffende’ geluid is. De PTU bevindt zich in de buurt van het hoofdlandingsgestel en zo kunnen passagiers die dicht bij de vleugels zitten het geluid het best horen.
Het ‘geblaf’ gebeurt het vaakst bij de gate en de taxi, waar de meeste vliegtuigen maar één motor laten draaien om brandstof te besparen. Met één motor uit, levert de motor geen stroom aan de pomp om hydraulische druk te leveren in een van de systemen. De PTU balanceert de hydraulische druk tussen de twee hydraulische systemen, en gaat daarbij aan en uit.

woensdag 24 maart 2021

Geschiedenis van KLM

 

Geschiedenis van KLM


2010 - 2019

14 maart 2019KLM 4t samen met andere luchtvaartpioniers GKN Fokker en NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) 100 jaar Nederlandse luchtvaart in het Eye Filmmuseum. Hier werd precies een eeuw geleden de ELTA (Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam) gehouden. Tijdens het evenement werd teruggeblikt op 100 jaar Nederlandse luchtvaart en vooruitgekeken naar de duurzame toekomst. Zijne Majesteit de Koning sloeg een speciale herdenkingsmunt en er werd een luchtvaartpostzegel aangeboden aan minister Infrastructuur en Waterstaat.

29 oktober 2017Laatste commerciële vluchten Fokker 70. Met de uitfasering van dit type Fokkervliegtuig komt een einde aan het tijdperk van toestellen van deze vliegtuigbouwer.

14 november 2015KLM neemt haar eerste Boeing 787-9 Dreamliner in ontvangst. In dit toestel is een nieuwe fase in de vlootvernieuwing van KLM. Een groot deel van de romp bestaat uit een composiet dat lichter is dan het tot dan toe gangbare aluminium plaatwerk en minder gevoelig voor beschadiging. Het toestel beschikt standaard over WiFi aan boord. Verder zorgen grotere ramen, de lagere cabinedruk en speciale led-verlichting voor een grote comfort voor de passagier. De Boeing 787-9 over zeer zuinige motoren die tot 30% minder brandstof verbruiken. Alle Dreamliners van KLM dragen de namen van bloemen, de eerste is de Anjer.

11 november 2014KLM neemt definitief afscheid van het markante vliegtuigtype MD-11 met 3 speciale rondvluchten boven Nederland.

30 april 2014KLM Cityhopper ontvangt een nieuwe E190 met de aangepaste livery. Deze livery wordt op termijn op alle vliegtuigtypen van KLM aangebracht.

29 mei 2013: Eerste proefvlucht met WiFi aan boord.

8 maart 2013Eerste intercontinentale vlucht op biobrandstof naar New York.

30 juni 2011Eerste lijndienst op biobrandstof naar Parijs. In 2007 is KLM begon in samenwerking met enkele partners te zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstof. Het mede door KLM opgerichte SkyNrg doet daar onderzoek naar. In de loop der tijd zijn diverse alternatieven onderzocht waaronder biokerosine uit algen, camelina (een plant), jathropa-olie (uit een noot gewonnen), en uiteindelijk afgewerkt frituurvet. Voorwaarde voor de nieuwe grondstof voor biokerosine is dat ze de voedselketen niet negatief beïnvloedt, of op een andere manier ten koste gaat van de natuur.

30 maart 2010Laatste vlucht Fokker 50. KLM neemt hiermee definitief afscheid van de turboprop-toestellen.

2000 - 2009

31 december 2008: KLM wordt volledig eigenaar van Martinair. Op 31 oktober 2011 wordt de laatste passagiersvlucht van Martinair uitgevoerd voor genodigden en personeel. Hiermee komt na 53 jaar een einde aan de passagetak van de luchtvaartmaatschappij. Martinair legt zich vanaf dit moment uitsluitend toe op luchtvrachtvervoer, in samenwerking met KLM en Air France.

2 juni 2008: KLM geeft het laatste papieren ticket uit. Voortaan zijn alle tickets die KLM uitgeeft e-tickets. Drijfveren zijn onder andere papierbesparing, maar ook een grotere efficiëntie. 

23 mei 2008: Het Amerikaanse Ministerie van Transport kent KLM, Air France, Delta Air Lines en Northwest Airlines de antitrust-immuniteit toe. Dit betekent dat de 4 maatschappijen hun transatlantische activiteiten kunnen stroomlijnen en inrichten naar de wensen van hun klanten. Ze kunnen hiermee de voordelen van het Open Skies-verdrag beter benutten.

30 maart 2008: Het Open Skies-verdrag wordt van kracht. Dit houdt in dat luchtvaartmaatschappijen voor het eerst overal vanuit Europa naar de Verenigde Staten kunnen vliegen en omgekeerd. KLM heeft altijd aangedrongen op de totstandkoming van een dergelijk verdrag.

Juni 2007: KLM start een uniek partnerschap met Wereld Natuur Fonds Nederland om, naast harde afspraken over CO2-beperking, samen uit te dragen dat ‘ondernemen' anders kan, ook in de luchtvaartindustrie. KLM ziet deze samenwerking als inspirerende bekroning van al haar eerder getoonde inzet op het gebied van duurzaamheid. Een inzet die KLM de positie van 'best-in-class' in energiezuinig vliegen oplevert te midden van alle grote internationale luchtvaartmaatschappijen.

December 2006: KLM introduceert als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld de ‘self service transfer kiosk', waarbij op Amsterdam Airport Schiphol overstappende passagiers snel en eenvoudig een nieuwe boarding pass kunnen uitprinten.

September 2005: Air France KLM wordt voor het eerst opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index, deze positie wordt tot en met 2016 vastgehouden. De index bestaat sinds 1999 en beoordeelt beursgenoteerde bedrijven op hun duurzaamheid, in beleid en financiële prestaties. Duurzaamheid is sinds 1996 officieel een onderdeel van het KLM-beleid. In het boekjaar 1996-1997 verschijnt het eerste verslag op dit gebied, toen milieujaarverslag genoemd. In 2002-2003 gaat dit verslag Duurzaamheidsverslag heten, wat duidt op een verbreding van de focus. Niet alleen emissies en geluidshinder zijn onderdeel, ook maatschappelijke positie en goed werkgeverschap worden tot het duurzaamheidsbeleid gerekend.

25 augustus 2005: Vliegtuigfabrikant Airbus levert de eerste A330 af. Deze vervangt de Boeing 767, die uitgefaseerd wordt.

Juni 2005: Air France KLM introduceert zijn nieuwe gezamenlijke loyaliteitsprogramma voor frequent flyers, Flying Blue. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat 2 Europese luchtvaartmaatschappijen hun loyaliteitsprogramma's - exclusieve servicepakketten gericht op trouwe klanten - combineren.

September 2004: KLM, Northwest en Continental treden als nieuwe leden toe tot SkyTeam, een internationale alliantie van luchtvaartmaatschappijen, waarvan Air France, Delta Air Lines, Alitalia, Korean Air, CSA Czech Airlines en Aéro Mexico deel uitmaken. In 2018 heeft SkyTeam 19 leden over de hele wereld verspreid, eigen lounges en op 1000 luchthavens een eigen inchecklane voor premium passagiers.

5 mei 2004: Officiële oprichting van de Air France KLM-Groep. Op die dag lost Air France de voorwaarden van haar aandelenbod in, waarmee de fusie tussen Air France en KLM een feit is. Ruim 7 maanden eerder, in september 2003, hadden de maatschappijen besloten hun krachten te bundelen.

25 oktober 2003: Landing van de eerste Boeing 777-200R op Amsterdam Airport Schiphol. Dit toestel gaat dienst doen op lijndiensten naar Kaapstad, Nairobi en New York. Dit toestel is nagenoeg net zo groot als een Boeing 747, maar heeft 2 motoren in plaats van 4 en is aanzienlijk stiller en zuiniger.

1990 - 1999

September 1997: KLM en Northwest Airlines ondertekenen een langlopende commerciële en operationele samenwerkingsovereenkomst. Tegelijkertijd verkoopt KLM het belang in Northwest terug aan haar partner.

Juli 1997: Air UK wordt 100% dochter van KLM.

29 juni 1996: Eerste vlucht van KLM naar Beijing. Dit is de eerste stap naar een aantal bestemmingen in China en samenwerkingsverbanden en Chinese luchtvaartmaatschappijen. Vanaf dat moment groeit China snel uit tot een van de belangrijkste bestemmingen voor KLM.

Maart 1994: KLM en Northwest Airlines introduceren de ‘World Business Class', een nieuwe klasse gericht op de zakelijke reiziger op intercontinentale vluchten. De WBC is wat comfort en voorzieningen een middenweg tussen de Economy Class en Royal Class.

December 1991: Als eerste luchtvaartmaatschappij op het Europese vasteland introduceert KLM een loyaliteitsprogramma voor klanten, Flying Dutchman, het huidige Flying Blue. Ingangsdatum is 1 januari 1992.

Oktober 1991: KLM breidt haar belang in chartermaatschappij Transavia uit van 40% naar 80%.

1 april 1991: Oprichting van een nieuwe regionale luchtvaartmaatschappij, KLM Cityhopper, door samenvoeging van NLM Cityhopper en NetherLines.

September 1993: Alle vluchten van KLM en Northwest Airlines tussen Europa en de Verenigde Staten worden uitgevoerd als onderdeel van een joint venture.

Januari 1993: het Amerikaanse Ministerie van Transport verleent KLM en Northwest Airlines de antitrust-immuniteit, waardoor ze intensiever kunnen gaan samenwerken. Dit is het begin van het strategisch partnership dat na de overname van Northwest door Delta Air Lines wordt voortgezet samen met Air France.


1960 - 1989

Juli 1989: KLM verwerft een belang van 20% in de Amerikaanse maatschappij Northwest Airlines. Dit wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar een wereldomspannend routenetwerk van KLM in samenwerking met Northwest Airlines.

16 oktober 1975: Toevoeging van de eerste Boeing 747-306B Combi aan de vloot is een mijlpaal voor het KLM-luchtvrachtvervoer. In de jaren ervoor was in het luchtvrachtvervoer overcapaciteit ontstaan en dit nieuwe toestel droeg bij aan een grotere flexibiliteit en versterkte de concurrentiepositie.

31 januari 1971: Op Amsterdam Airport Schiphol landt de eerste Boeing 747-206B van KLM, de PH-BUA, Mississippi. Hiermee start het ‘widebody'-tijdperk bij KLM. Het toestel heeft plaats voor 353 passagiers, vergelijk met het grootste toestel van KLM tot die tijd de DC-8 waar tussen de 130 en 175 passagiers in konden. De komst van dit toestel naar Amsterdam Airport Schiphol was vergelijkbaar met de introductie van de A380. De grondoperatie moest ervoor worden aangepast en de pier geschikt gemaakt voor dit grote toestel. Bij KLM werd tot de komst van de 747 door het cabinepersoneel geoefend in om alle passagiers tijdens de vlucht goed te kunnen bedienen. Op 14 februari maakte de PH-BUA haar eerste vlucht naar New York.

28 april 1967: Ingebruikname van de nieuwe thuisbasis, Schiphol-Centrum. Het eerste ontwerp van de luchthaven, met het kenmerkende tangentiële landingsbaanstelsel, is van voormalig stationschef Jan Dellaert. Het doel ervan is om met de sterk wisselende windrichtingen in Nederland toch altijd te kunnen landen. De afhandeling van de toestellen vind gescheiden plaats. De passagiers verlaten het toestel via de aviobrug en de grondafhandeling kan op het platform plaatsvinden.

12 sep 1966: Oprichting van NLM (Nederlandse Luchtvaart Maatschappij), later omgedoopt tot NLM Cityhopper. Hiermee wordt het binnenlandse netwerk van KLM, na een korte naoorlogse opleving en sluiting van dit netwerk, opnieuw vormgegeven. Doel is om passagiers, met name die uit de zakenwereld, snel naar of van Amsterdam Airport Schiphol op hun plaats van bestemming te krijgen. Daarnaast worden rondvluchten gemaakt om Nederlanders hun ‘luchtdoop’ te geven om hen vertrouwd te maken met de luchtvaart, in de hoop dat ook zij reguliere passagiers zullen worden.

25 maart 1960: Het tijdperk van de straalvliegtuigen breekt aan met de introductie van de Douglas DC-8 bij KLM. Op die dag landt de PH-DCA, vernoemd naar Albert Plesman, op Amsterdam Airport Schiphol. Met toestellen als deze, een narrow-body met 4 straalmotoren, wordt de vliegtijd aanzienlijk korter en neemt eveneens het aantal tussenstops fors af. Het vliegen verandert met deze ontwikkeling aanzienlijk. Men is geen dagen onderweg om ergens te komen, maar slechts uren. Het nieuwe toestel wordt ingezet op de route naar New York die hiermee in vliegduur wordt gehalveerd.


1930 - 1959

1 november 1958: Opening van de lijn Amsterdam-Tokio via de Noordpool, met de Douglas DC-7 ‘Caraïbische Zee'. Deze poolroute was een aanzienlijk kortere route dan de landroute die sinds december 1951 op Tokio werd gevlogen. Personeel was speciaal hiervoor getraind en er waren extra voorzieningen aan boord zoals poolpakken.

1 april 1958: introductie van de Economy Class, op basis van voorschriften van IATA. Deze klasse was een nog wat soberder vorm dan de Toeristenklasse, maar KLM probeerde ook hier de standaard van service zo hoog mogelijk te houden. Hierdoor werd het publiek dat kon vliegen nog verder uitgebreid. In 3 maanden tijd steeg het aantal passagiers met 27%.

21 mei 1946: Start van de lijndienst tussen Amsterdam en New York, met de Douglas DC-4 ‘Rotterdam'. Dit is het begin van een ontwikkeling waarbij de focus van het netwerk niet meer zozeer op het oosten is gericht, maar eveneens op het westen. Economische ontwikkelingen, in combinatie met een grotere actieradius van vliegtuigen spelen daarin een grote rol. Tot op de dag van vandaag is het trans-Atlantische netwerk van KLM van grote betekenis. KLM was in 1946 de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die het Europese vasteland verbond met Amerika.

September 1945: KLM heropent de diensten na de Tweede Wereldoorlog, aanvankelijk alleen op binnenlandse routes, later dat jaar worden ook enkele Europese bestemmingen aangevlogen. Op 28 november volgt de heropening van de route naar Indonesië met diverse tussenstops in het Nabije en Verre Oosten.

1935: Cabinepersoneel doet zijn intrede. In eerste instantie zijn het mannen, hofmeesters genoemd. Snel daarna volgt een groep vrouwen, de stewardessen. Het cabinepersoneel vervangt de boordwerktuigkundige die de zorg voor de passagiers tot die tijd, naast zijn gewone werk, voor zijn rekening nam. De primaire taak van het cabinepersoneel was de veiligheid aan boord, secundair de verzorging van de passagiers. Dit is tot op heden onveranderd gebleven.

15 december 1934: Eerste trans-Atlantische vlucht, met de Fokker F-XVIII ‘Snip', van Amsterdam via Curaçao naar eindbestemming Aruba. Deze vlucht was bedoeld om materieel over te vliegen naar het Caribisch gebied om daar het zogeheten West-Indisch Bedrijf op te richten. Voor de gelegenheid was het toestel ontdaan van haar interieur om de extra brandstoftanks te kunnen herbergen. Technisch was het namelijk nog niet mogelijk om met een normale configuratie en passagiers een oversteek van een dergelijke lengte te maken. Gezagvoerder J.J. Hondong, co-piloot J.J. van Balkom, radiotelegrafist en 2de navigator S. van der Molen en boordwerktuigkundige L.D. Stolk vliegen in 7 dagen, 19 uur en 20 minuten het toestel naar zijn eindbestemming. Op 19 januari is het toestel klaar om de geregelde dienst tussen Aruba en Curaçao te onderhouden, waarmee het West-Indisch bedrijf van KLM officieel van start gaat.

20-24 oktober 1934: De Douglas DC-2 ‘Uiver' wint de eerste prijs in het handicapgedeelte - een vlucht met passagiers en vracht - van de luchtvaartrace Londen-Melbourne. Gezagvoerder Koene Dirk Parmentier, copiloot Jan Moll, boordwerktuigkundige Bouwe Prins en boordtelegrafist Cornelis van Brugge vliegen in 3 dagen, 18 uur en 17 minuten naar Australië. Aan boord nog 3 passagiers en 191 kilo post. De Uiver was voor KLM het eerste geheel uit metaal bestaande toestel en was kort voor de race in de vloot opgenomen.

25 september 1930: Start van de geregelde lijndienst Amsterdam-Batavia. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is dit de langste reguliere luchtverbinding ter wereld


1919 - 1929

1 oktober 1924: Vertrek van de eerste intercontinentale (proef)vlucht. Route: Amsterdam-Batavia. Toestel: Fokker F-VII, met als registratie H-NACC. Ontsluiting van de kolonie was een van hoofddoelen van KLM. (De volledige naam van KLM was per slot van rekening: Koninklijke Luchtvaartmaatschappij voor Nederland en Koloniën).

1924: Eerste dierentransport. Met het vervoer van de jonge fokstier Nico V begint een lange geschiedenis van dierentransporten.

9 mei 1921: Opening van het eerste KLM-passagekantoor aan het Leidseplein in Amsterdam, het eerste in zijn soort wereldwijd. Vanuit dit kantoor worden passagiers met een omnibus naar Amsterdam Airport Schiphol gebracht. Het enige restant van de aanwezigheid van KLM op die plaats is tegenwoordig de reclame op het dak van hoekpand Leidseplein-Leidsestraat.

4 april 1921: Na een winteronderbreking heropent KLM de diensten met eigen piloten en toestellen (Fokker F-II en F-III). Met de aanschaf van deze toestellen begint de band tussen KLM en Fokker die met enige onderbrekingen tot 2017 zal duren, als de laatste Fokker 70 uit de vloot verdwijnt.

17 mei 1920: Eerste KLM-vlucht. Piloot Jerry Shaw vliegt met een geleaste DeHavilland DH-16 van Londen naar Amsterdam. Aan boord 2 journalisten, een brief van de Londense burgemeester voor zijn Amsterdamse collega en een pak kranten.

7 oktober 1919: Oprichting van de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën' (KLM). Oprichters zijn een consortium van investeerders: Cornelis van Aalst, president Nederlandse Handel Maatschappij, Frits Fentener van Vlissingen, Unitas, Anton Kröller, firmant Rotterdamse ertshandel- en scheepvaartmaatschappij Wm. H. Muller & Co, Jean Marie Telders, Twentsche Bank, Willem Westerman, Rotterdamsche Bank Vereniging, Nicolaas van Wijk van de Koninklijke Bataafsche Petroleum Maatschappij, Fuld tekende voor de bankiers Lippmann, Rosenthal & Co; Hendrik Colijn van de KNVVL. Voor laatstgenoemde tekende Van den Bergh van Heemstede. Albert Plesman wordt gevraagd de dagelijkse leiding van het nieuwe bedrijf op zich te nemen en wordt aangesteld als administrateur van KLM.

12 september 1919: Koningin Wilhelmina verleent het predicaat ‘Koninklijk' aan KLM in oprichting. Ze onderstreept hiermee het belang van de ontluikende burgerluchtvaart net na de Eerste Wereldoorlog. Het is uniek om al bij oprichting het predicaat Koninklijk te ontvangen.


dinsdag 23 maart 2021

Zo fit als een ... straalmotor

 

Zo fit als een ... straalmotor



















Heb je besloten om in 2017 te trainen en fit te worden? En gebruik je een van die mooie smartphone-apps om je training gedurende de dag bij te houden? Misschien kunnen we wat inspiratie toevoegen door u te laten weten hoe we onze straalmotoren fit houden en hoe we hun toestand voortdurend controleren.

Straalmotoren hebben niet echt een keuze. Ze moeten fit en klaar zijn om te allen tijde topprestaties te leveren. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat ze het hele jaar zo blijven.

Vliegtuigmotoren

Goede sfeer

Er zijn veel draaiende onderdelen in een straalmotor. Al deze bewegingen veroorzaken trillingen, wat tot op zekere hoogte normaal is. Er zijn meer trillingen tijdens het opstijgen, omdat de motor harder moet werken dan tijdens het cruisen. Het lijkt veel op dat uw hartslag toeneemt als u bergop loopt.
Om een ​​perfecte training te krijgen, kunt u uw hartslag volgen voor een maximaal effect. Op dezelfde manier monitoren we de trillingen van motoren om ervoor te zorgen dat alles zo soepel verloopt als we zouden willen.

motor trillingen grafiek

De kleinste verschuivingen in motortrillingen worden te allen tijde gecontroleerd en geregistreerd. Niet alleen door de cockpitbemanning, maar ook door technisch specialisten die werkzaam zijn in het operations control center van KLM op Schiphol. Realtime trillingsgrafieken houden ze 24/7 per dag op de hoogte van de motoren van alle KLM-vliegtuigen wereldwijd. En je dacht dat je smartphone-app sjiek was ...

OCC frontoffice Blog TM Bew

Hoe zit het met de temperatuur?

Net als bij het menselijk lichaam is de temperatuur van een straalmotor een goede indicator voor zijn toestand. Bij het opstijgen heeft een gezonde straalmotor een hoge turbinetemperatuur, die wordt bewaakt als uitlaatgastemperatuur. Deze temperatuur stijgt naarmate de tijd verstrijkt. Dit wordt gemeten met sensoren in de motor. Als de temperatuur een bepaalde grens bereikt, brengt KLM de motor binnen voor onderhoud. Het is alsof je je temperatuur meet als je je ziek voelt. Het belangrijkste verschil is dat we constant de temperatuur van onze motoren in de gaten houden.

Welzijn

Houd je van een warme douche na een stevige, maar zweterige training? Koelt het je daarna af? Onze motoren hebben na elke vlucht geen tijd om te douchen. Op een gemiddelde dag kan een straalmotor meer dan 15 uur in de lucht zijn. Dat is toch een serieuze training? Als de uitlaatgastemperatuur te hoog wordt, kunnen we de motor gemakkelijk afkoelen door hem door te spoelen met heet water. Ja, heet water, want dat spoelt het vuil het beste van de motor weg.

Engine Wash Blog TM Bew 3453

Deze procedure wordt toepasselijk de motorwaterwas genoemd. Ongeveer 100 liter water wordt in de draaiende motor gesproeid. De rotatie van de motoronderdelen veroorzaakt een wasmachine-effect, waardoor deze inwendig wordt gereinigd. Na deze “regenbui” is de motortemperatuur met 10 tot 15 graden gedaald, waardoor de conditie van de motor hersteld is. Kortom, onze motoren houden net zo van een warme douche als jij.

Opstarten

Zoals u wellicht hebt gelezen, doen we natuurlijk veel meer om onze motoren fit te houden onze vorige blogs​ Maar we willen u niet van uw training afhouden, dus waarom zou u niet starten en de uitdaging aangaan om zo fit te worden als een straalmotor.

Klinkt bekend?

Het is heel goed mogelijk dat je dit eerder hebt gehoord of gelezen. We hebben deze blog in januari 2016 gepost. Dus dit is eigenlijk een repost. Maar laten we eerlijk zijn: zo fit worden als een straalmotor is voor iedereen een continu proces, toch? 

Wat zit er verborgen in de neus van een vliegtuig?


Wat zit er verborgen in de neus van een vliegtuig?

Toen KLM in 1920 haar eerste vlucht uitvoerde, gebruikte ze een De Havilland DH.16. Het vliegtuig had een grote propeller vlak voor de motor die op de neus was gemonteerd. Tegenwoordig krijgen vliegtuigen hun stuwkracht van straalmotoren onder de vleugels. Betekent dat dan dat de neus van het vliegtuig is gedegradeerd tot een overbodige, holle ruimte ...? Nee, verre van! Ik besloot mijn neus in de zaak van KLM Engineering and Maintenance te steken om het antwoord te vinden op de vraag die me al eeuwen bezighoudt: wat zit er precies verborgen in de neus van een vliegtuig?

 

Ik ging praten met KLM-grondingenieur. In de eerste plaats deelde hij mij op de officiële naam van het vliegtuig neus - de koepel (radar + koepel = radome). De radome is een bolvormige plastic dop die opengaat en dient als weerbestendige behuizing voor een aantal belangrijke apparatuur - de radarantenne, ook wel de schotelantenne genoemd - een gevoelige plaat die radiogolven uitzendt en ontvangt. De neus is gemaakt van slim materiaal dat weersinvloeden van buitenaf blokkeert maar elektromagnetische straling doorlaat.

Neusvliegtuig KLM (2)

De geopende radome van een Airbus A330.

De belangrijkste functies van de radarantenne zijn:

  1. De weerradar , die de grootte van waterdruppels in de lucht meet, waardoor het vliegtuig onaangename weersomstandigheden kan detecteren. Piloten willen dat hun vluchten zo comfortabel mogelijk zijn voor hun passagiers en bemanning, en gebruiken de informatie om neerslag en turbulentie te vermijden. Dat is vooral fijn als je net bent begonnen met je kip of rundvlees🍲.
  2. Het Ground Proximity Warning System (GPWS) waarschuwt piloten als het vliegtuig te dicht bij de grond vliegt of als er een object in de buurt is🛬. Het scant het terrein onder het vliegtuig zodat piloten altijd hun hoogte weten. Als het vliegtuig bijvoorbeeld te snel daalt, horen ze het commando PULL UP en moet de piloot de neus van het vliegtuig zo snel mogelijk omhoog brengen.

Dan is er nog een antenne, de localisator genaamd Het werkt in combinatie met de glijpadantenne (onder de A330 cockpit of vlakbij het B777 neuswiel) en het flight director signaal , een soort navigatiesysteem voor piloten dat het vliegplan aangeeft. De localisator zet het ideale afdalingspad voor het vliegtuig uit. De antennes aan boord maken contact met antennes langs de landingsbaan om de best mogelijke landingspositie te bepalen. De antenne met glijhelling kijkt naar de hoogte van het vliegtuig om te voorkomen dat deze te vroeg of te laat begint te dalen. De localisator kijkt of het vliegtuig te veel zijwaarts drijft. Best handig!

Neusvliegtuig KLM

De geopende radome van een Airbus A330-300.

Nog een paar feiten over de neus van een vliegtuig:

  • Extreme weersomstandigheden kunnen slecht zijn voor de neus. De radarkoepel kan bijvoorbeeld beschadigd raken door hagelstormen. Het is dus belangrijk dat de neus van het vliegtuig zorgvuldig wordt gecontroleerd, en dat gebeurt regelmatig in de hangar. Toch is een beschadigde neus geen vluchtgevaar. In dat geval worden piloten getraind om hun vliegtuig in elke situatie te laten landen.
  • Radartesten mogen nooit plaatsvinden in de hangar. Radar kan behoorlijk wat straling uitzenden en kan alleen op daarvoor aangewezen testlocaties buiten de hangar worden getest.
  • Heb je ooit de lijntjes op de neus opgemerkt Ze zijn belangrijk. Als de bliksem de neus van het vliegtuig raakt - wat toch gebeurt - leiden  de draden op de neus de elektrische lading veilig langs de romp naar de staart, waar deze het vliegtuig weer verlaat.

Radome vliegtuig KLM

  • Flightradar24 volgt vliegtuigen niet via de schotelantenne van het vliegtuig, maar via antennes op de buik van het vliegtuig. Dit zijn kleine, gele vinnen die de positie van het vliegtuig doorgeven.
  • De neus van een A330 opent naar boven terwijl die van een B777 zijwaarts opent.
Radar - Patrick Kop

Boeing 777 met geopende radome.

Dus de volgende keer dat je bij de boardinggate staat en je ziet een van onze grote blauwe vogels klaarstaan ​​voor vertrek, kijk dan eens goed naar die felblauwe neus. Er zit meer in, of in, dan u denkt!

Met dank aan KLM-grondwerktuigkundige