woensdag 31 juli 2019

Deze fiets zonder zadel geeft je een workout: 'Ik ga kapot!'

Handige gadgets op vakantie: dit is leuk voor je stedentrip

Hitte zorgt voor piek in airco-verkoop: 'Zijn niet aan te slepen'

Hitte zorgt voor piek in airco-verkoop:              'Zijn niet aan te slepen'

 

Door de extreem warme dagen, zoals we vorige week hadden, zijn airco's niet aan te slepen in Nederland. Nooit eerder werden zoveel airco's verkocht als nu. Ze zorgen voor een lekker koel huis, maar tegelijkertijd ook voor veel meer stroomgebruik.
Het gaat daarbij overigens om professionele installaties, een zogenaamde split-airco. Deze zijn niet zomaar even online te bestellen of te koop bij de bouwmarkt. 

'Comfortabel in huis zitten'

Toch hebben veel mensen de aanschaf en de installatiekosten, algauw zo'n tweeduizend euro, er voor over. Zoals Esmée de Keijzer, die net een vijfde in huis heeft laten hangen. "Het is niet te doen als het zo warm is in huis. Ik moet zeggen dat ik toch wel heel blij ben dat ik comfortabel in mijn eigen huis kan zitten'.  
Volgens Walter Jagers, installateur van airco's, zijn ze 'niet aan te slepen'. "Ik ben elke zaterdag aan het werk. Twee hier, drie daar, vier hier." Bij Coolblue zagen ze de afgelopen jaren, toen de zomer ook een paar hete dagen kenden, ook de verkoop toenemen.
Dit jaar gaat het tot nu toe om een toename van 15 procent ten opzichte van 2018. In 2018 zag het de verkoop met 150 procent toenemen ten opzichte van 2017 en in 2017 zag het de airco-verkoop met 300 procent toenemen ten opzichte van 2016. Om welke aantallen het gaat, wil het bedrijf niet zeggen. 

Slecht voor klimaat

Als temperaturen boven de dertig of veertig graden komen, is het in huizen met airco in ieder geval lekker koel. Maar die units slurpen wel stroom en zijn daarmee niet echt goed voor het klimaat of je portemonnee.
Beeld © RTL Z
Alleen zijn er niet zo snel alternatieven die een huis van binnen kunnen koelen als het er, zoals vorige week, zo dertig graden of warmer kan zijn in slaapkamers. Het allerbeste alternatief is volgens duurzaamheidsorganisatie Milieu Centraal dan ook preventie.

Zonwering en ventileren

Dat houdt in, zo zegt woordvoerder Marlon: "Goede isolatie van de woning, investeren in goede zonwering en slim ventileren. Dus 's nachts en 's ochtends de ramen open en overdag dichthouden."
Verder is het uitzitten en wachten op koelere dagen, en nachten. 

maandag 29 juli 2019

Woede: zo ga je er veilig mee om

Woede: zo ga je er veilig mee om

Woede. Een heel natuurlijke emotie. We voelen ons allemaal wel eens geïrriteerd of boos. Net als schaamte – waar ik vorige keer over schreef – is woede een tamelijk dwingende emotie. Woede kan zich werkelijk meester van je maken. In deze blog ga ik het hebben over de emotie die we allemaal weleens ervaren, de sensatie met een vrij slecht imago. Woede. Waar komt die vandaan? Wat moet je ermee en hoe zorg je dat jouw woede niet de overhand neemt?

Wat is woede?
Wat is woede nu eigenlijk precies? Woede is in de eerste plaats een beschermingsmechanisme. Het is een natuurlijke reactie die zich aandient wanneer jou, of een ander, onrecht wordt aangedaan. Een belangrijke emotie dus, bedoeld om onze grenzen te bewaken en onszelf te beschermen. Hoewel woede niet een hele goede naam heeft, is er eigenlijk niets mis mee.
Toen we nog als nomaden door de bossen zwierven, hielp woede ons snel te handelen en in actie te komen bij dreigend gevaar. Het probleem van woede is, dat hij in de context van onze huidige tijd vaak tamelijk misplaatst is. Woede heeft zijn natuurlijke functie verloren, maar ons brein reageert nog altijd primair, namelijk alsof ons leven wordt bedreigd. Erg belangrijk dus om deze emotie bij de lurven te grijpen wanneer hij zich aandient.

Woede als afdekking
Omdat woede een primaire emotie is, wordt hij vaak gebruikt als afdekking van een andere emotie of een ander gevoel. Ook dat is een vorm van bescherming, namelijk de bescherming tegen pijn die je niet wilt voelen. Emoties die niet worden erkend, kunnen zich later manifesteren in de vorm van allerlei stressklachten. Je woede leren kennen en erkennen is dan ook een belangrijke stap voorwaarts bij het beteugelen van deze driftkikker van een emotie.

De schuld van een ander
Als je boos bent, voel je je benadeeld door een ander. Je hebt iets niet gekregen waar je wel recht op had: een promotie, misschien een uitnodiging voor een huwelijk? Er is je iets niet gegund of je werd niet op waarde geschat. Kortom: woede wordt veroorzaakt door iets of iemand anders, toch? Het feit dat we ons – als we boos zijn – per definitie verongelijkt voelen, is meteen een gevaarlijk aspect van de hele sensatie. Natuurlijk zijn er bepaalde ethische normen en waarden waar we het allemaal wel over eens zijn:
Gij zult niet doden. Gij zult niet stelen. Gij zult niet liegen. Ga zo maar even door. Maar de ethiek in bredere zin kent een veel groter grijs gebied waarin de meningen nogal verschillen. Met andere woorden: je benadeelt voelen, is iets anders dan benadeeld worden. Woede laat zich kenmerken door een grote stelligheid van het woedende subject. De overtuigingskracht waarmee iemand die boos is zijn gelijk over het voetlicht brengt, kan behoorlijk imponerend zijn, zeker als zo’n pleidooi met grootse handgebaren gepaard gaat.

Aristoteles
Een van de grote filosofen die zich met woede bezighield, was Aristoteles. Hij heeft over woede veel nagedacht en geschreven en kwam tot de conclusie dat de emotie zowel pijn als genot behelst. De pijn refereert hierbij aan de gekwetstheid van het woedende subject en het genot van de woede zit hem in het vooruitzicht van de wraak. Een praktisch voorbeeld: je bent boos op een vriend. Hij heeft je bedonderd. Laten we zeggen dat hij er met je vriendin vandoor is gegaan, doorgaans een goede grond voor de nodige woede. Je voelt pijn en gekwetstheid. Iemand om wie jij geeft, heeft zich respectloos getoond.
Je besluit voor fysiek geweld te kiezen. Je stapt op je vriend af en geeft hem een rechtse. Zonder woorden te gebruiken, zeg je: ‘Jij deed mij pijn. Nu doe ik jou ook pijn.’ Je voelt genot; het genot van de vergelding. Een woedende handeling dient er eigenlijk altijd toe de pijn die diezelfde woede veroorzaakte, ongedaan te maken. Wanneer er aan woede een actie gekoppeld wordt, dan liggen daar dus niet de fraaiste motieven aan ten grondslag. Het is dan ook aan te raden om met woede op een andere manier om te gaan. Over de alternatieven kom ik zo te spreken.

Het doelwit van de woede
Aristoteles benadrukt verder dat het doelwit van een woedende handeling, eigenlijk altijd een ander mens is. Ik ben boos op jou of jij bent boos om mij.[1] Als ik zo vrij mag zijn, ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ik heb in de praktijk veel gezien dat woede een grote onderliggende drijfveer van mensen kan zijn die zich manifesteert in vele facetten van het leven. Sluimerende woede kan zich op allerlei manieren wreken. Niet enkel op mensen, maar zeker ook op dingen of zelfs op dieren, passief of agressief.
Misschien heb je het wel eens gezien. De meneer met de hond die maar niet luisteren wil en zijn geliefde huisdier er met de riem van langs geeft. Misschien ben je zelf wel eens heel erg boos geworden op je keukenkastje toen je je hoofd er tegen stootte. Er zijn allerlei manieren om woede te ervaren en woede te uiten. De kunst is om daarbij je omgeving, jezelf of anderen geen schade aan te doen. Dat woede volgens het woedende subject altijd door een ander wordt veroorzaakt, maakt het nu juist zo’n gevaarlijke emotie. Want vaak heeft woede die uit stress voortkomt niets meer met die ander te maken, en des te meer met jezelf.

De primaire emotie
Woede is dus een primaire emotie. Als je boos bent, reageer je direct. Er zit nauwelijks ruimte tussen de emotie en het handelen. Dat maakt woede een extra gevaarlijke emotie, want wie vanuit een impuls handelt, zal snel overreageren. Woede heeft een directe invloed op het doelwit van de woede. Het is een bedreigende emotie. Logisch, want met woede oefen je macht uit. Kijk maar eens naar de fysieke handelingen waarmee woede gepaard gaat.
Wanneer je boos bent, maak je je groot. Het wapen waarmee je ten strijde trekt is soms je stem. Je verheft hem of schreeuwt. Bedreigende armbewegingen worden ook veel gebruikt. Als je woedend bent, neem je zo veel mogelijk ruimte in. Het is een emotie die zich naar buiten keert. Hoe groter jij je maakt, hoe kleiner de ander in verhouding tot jou wordt. Dat kan een gevoel van voldoening geven of zoals Aristoteles omschreef ‘genot.’

Controlerende emotie
Woede is ook een controlerende emotie, omdat je met woede poogt macht uit te oefenen op je omgeving. Dat kan in een hardnekkig geval letterlijk zijn door iemand tegen de grond te drukken en fysiek geweld te gebruiken, maar dat kan ook door te manipuleren. Mensen manipuleren iets te doen wat jij wilt, is ook een vorm van woede. Het komt uit dezelfde koker, namelijk die van verongelijktheid en jij-moet-doen-wat-ik-zeg. Een houding die je in het leven niet veel verder brengt. Maar voor veel mensen die worstelen met onderdrukte woede, is het niet makkelijk om hiervan los te komen. Wie continu met onderdrukte woede rondloopt, wijst altijd met de vinger naar de buitenwereld.
“Waar het verstand ophoudt, begint de woede. Daarom is woede een teken van zwakte.”
Dalai Lama
Woede maakt dat je bij jezelf wegblijft. Het zorgt ervoor dat je de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag altijd bij een ander legt. De driftkikker kan je vaak haarfijn uitleggen wat er aan de wereld en de dingen allemaal niet deugt. Hij kan er uren over vertellen en als je hem tegenspreekt, dan ben je nog niet jarig. Wie boos is, ontbreekt het aan zelfreflectie. Iemand die de hele dag maar klaagt, is geen prettig gezelschap. Het is dan ook goed om je te realiseren dat boze mensen verdrietige mensen zijn, die met onderdrukte emoties rondlopen en over het algemeen met heel veel stress.

Het stresshormoon
Wie boos is maakt adrenaline aan en dat is, jawel, het stresshormoon. Adrenaline wordt in de bijnieren aangemaakt. Het heeft een hele heldere functie. Het zorgt ervoor dat je in bedreigende situaties snel kunt handelen. Je hebt het vast zelf weleens ervaren. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt. Je voelt je opgefokt. Klaar om te vechten of te vluchten. Wie te veel adrenaline aanmaakt omdat hij alsmaar boos is, zal daar op termijn klachten van ondervinden. Het hormoon kan bij overproductie zorgen voor slaapproblemen, overgewicht en zelfs voor burn-out klachten.[2]

Door woede beheerst
Wie door woede beheerst wordt, verliest zicht op de realiteit. Daarom is het ontzettend belangrijk om onderdrukte woede te herkennen en te erkennen. Wie zichzelf heeft aangeleerd om altijd vanuit woede te reageren, zal het steeds moeilijker vinden om op een andere manier te reageren. Gewoonten zijn moeilijk te doorbreken, zeker als ze vele jaren hebben gediend als afdekking van een dieper liggend gevoel of een onverwerkt trauma. Achter het masker van de woede ligt een heel pallet aan andere emoties verscholen: die zijn vaak een stuk minder destructief dan hun woedende soortgenoot.

Vertrouwd met woede
Patronen van woede doorbreken zal dus betekenen dat je niet alleen je woede, maar ook de emoties die achter die woede verborgen liggen, aan moet gaan. Dit kan soms een behoorlijke achtbaan van emoties zijn. Mensen die aan de slag gaan met het doorbreken van patronen van woede, voelen zich vaak overweldigd door het pallet aan emoties dat naar boven komt. Hoewel de woede hen misschien niet verder bracht en er niet bepaald voor zorgde dat ze op een liefdevolle manier in het leven stonden, was het wel een manier om met het leven om te gaan: een vertrouwde manier. Natuurlijk gaat het loslaten van woede dan ook gepaard met angst en soms met terugvallen in oude woede. Dat hoort er allemaal bij.

Passieve woede herkennen
Onderdrukte woede uit zich op verschillende manieren en niet alleen maar in de vorm van een vloekende burger. Passief agressief gedrag bij mensen die met onderdrukte pijn rondlopen zijn: manipuleren, liegen, grote verhalen vertellen, cynisme en bemoeizucht. Nu we weten wat woede is, wat het met ons kan doen en hoe we het herkennen, laten we eens kijken naar de mogelijkheden om met onze woede om te gaan. Laten we het hebben over anger management.

Herken je woede
De eerste stap om beter om te gaan met woede, is het herkennen van die emotie. Misschien heb je inmiddels wat meer handvatten gekregen en herken je bij jezelf een van de boven omschreven gedragingen. Bemoei je je veel met anderen? Heb je de neiging om verhalen op te blazen en voel je je vaak opgefokt? Kijk dan eens rustig naar de gevoelens die aan dat gedrag ten grondslag liggen. Het zal je helpen om meer inzicht in je gevoelsleven te krijgen. Doe het stap voor stap en met behulp van een coach. Er kunnen soms trauma’s en heftige emoties naar boven komen. Dan is begeleiding raadzaam om met deze ‘nieuwe’ emoties om te leren gaan.

Erken je woede
Wanneer je jezelf in de auto je middelvinger op ziet steken, herken je misschien dat je boos bent. De volgende stap is om die emotie dan ook te erkennen. Dat betekent dat je hem ziet, in al zijn glorie. Woede doet het goed achter dichte deuren, maar als die deuren openstaan en er frisse lucht naar binnen waait, dan neemt de kracht van de woede al snel af en komt er ruimte voor meer constructieve emoties. Woede erkennen, er naar kijken zonder oordeel en zonder er een handeling aan te koppelen, zal de emotie ontkrachten.

Van uitstel komt afstel
Wanneer je eenmaal herkent en erkent dat jij een opgewonden standje bent, dan zul je ook weten dat je soms door je woede wordt geleid en dat de woede dan een loopje met je neemt. Maar hoezeer jij je ook bewust bent van deze eigenschap, het zal je niet zomaar lukken om nooit meer in woede te ontsteken. Daarom is het zaak om jezelf een belangrijk trucje aan te leren. De beste vorm van anger management:
Een heftige emotie houdt altijd maar een negentig seconden stand. Hij is beslist van voorbij gaande aard. Geweldig toch? Dit betekent namelijk dat je de woede te slim af kunt zijn door niet meteen te handelen. Voel je de woede zich meester van je maken? Kom dan niet in actie, maar wacht! Doe niks. Het uitstellen van je reactie is de beste anger management, want zoals je weet; van uitstel komt afstel.
Wat is jouw eigen ervaring met woede? Heb je een manier gevonden om daar (anders) mee om te gaan? Deel jouw kennis in het reactieveld hieronder. Of klik op één van de bovenstaande Social Mediaknoppen. Daar maak je altijd weer vrienden mee

vrijdag 26 juli 2019

Wat werkt het beste bij hitte, het raam open of dicht?

Wat werkt het beste bij hitte, het raam open of dicht?

Gooi open dat raam! Nee, dicht laten! De meningen lopen nogal uiteen.
Open windows

Het is weer zomer. Buiten vallen de mussen dood uit de dakgoot, binnen drijven de kantoorslaven van hun stoel. ‘Gooi open dat raam!’, roept de een. ‘Dicht laten!’, wil de ander. Hoe houd je de warmte buiten?

De eeuwige discussie: raam open of dicht?

Het weer is niet bepaald een veelvoorkomend gespreksonderwerp op de redactie van Quest. We hebben elkaar doorgaans wel boeiender zaken te melden. Maar er is een uitzondering: op warme dagen druppen we gezamenlijk van onze bureaustoelen af. En dan komt altijd weer die discussie: moeten we de ramen dicht houden en vertrouwen op Koning Klimaatbeheersing? Of gaan we voor dat verkoelende briesje van buiten?

Met airco: ramen dicht

De druppels lopen over onze ruggen naar beneden, ons vertrouwen in de airco van ons Amsterdamse kantoorgebouw is al lang gesmolten. Ramen open dan maar? ‘Als er bij jullie op kantoor ramen open kunnen, hebben jullie waarschijnlijk geen airco’, zegt Gerard Doornheim van KTD Klimaatbeheersing. Hij legt uit dat airconditioning ervoor zorgt dat de omstandigheden buiten geen invloed meer hebben op het klimaat binnen.
Gebouwen met airconditioning worden dan ook zo ontworpen dat er niet eens ramen open kunnen. Dat zou de werking van de airco teniet doen. Er zijn natuurlijk gebouwen waarbij de airconditioning later is ingebouwd, maar ook daar moeten de ramen dicht blijven.

Warmte trekt naar binnen

Goed, we hebben kennelijk geen airco, maar er bromt wel iets en in andere vleugels van het gebouw is het wel lekker koel. ‘Bij jullie kan het ook koel zijn, want jullie kantoor heeft blijkbaar wel luchtbehandeling en die is centraal geregeld’, vertelt Doornheim.
Het probleem is dat mijn collega’s de ramen ’s ochtends al open zetten wanneer het een warme dag dreigt te worden. ‘Als je de ramen open zet, trek je de warmte van buiten naar binnen’, stelt Doornheim, ‘en dan wordt het alleen maar warmer achter je bureau.’

Zonwering naar beneden en blijf rustig

Anders nog iets? ‘Doe de zonwering naar beneden, dat scheelt ook. En maak je niet te druk’, tipt Doornheim. Kantoorgebouwen met of zonder airco, het advies is om de ramen dicht te houden.

Hoe zit dat thuis?

‘Het beste is ‘s ochtends de ramen dicht doen en ze ’s avonds open zetten om door te luchten’, vertelt Doornheim. ‘En doe overdag buiten de zonwering omlaag.’ Heb je geen rolluiken, dan kun je ook de gordijnen dichttrekken. ‘Maar dat heeft als nadeel dat de lucht tussen het raam en het gordijn alsnog opwarmt.’

De conclusie

Een beetje frisse lucht die langs je nek waait voelt fijn, maar op de lange termijn krijg je het daardoor alleen maar warmer.

Oranje doet het geweldig, maar vrouwenvoetbal is er nog lang niet

Oranje doet het geweldig, maar vrouwenvoetbal is er nog lang niet

De Oranjeleeuwinnen staan in de WK-finale. Fantastisch natuurlijk. Maar vrouwenvoetbal heeft van ver moeten komen. 'Afgrijselijk, het gezicht van een vrouw die zich inspant.'

Vrouwenvoetbal is lange tijd tegengewerkt door mannen

Voetbal voor vrouwen? ‘Een amusementsbeweging die niets met sport te maken heeft. Het zal wel weer overwaaien, maar het is genoeglijk en gezellig en in elk geval verheugt het mij dat er dames zijn die de sport zo’n warm hart toedragen.’ Wie weet dat Het Vrije Volk dit in 1955 optekende uit de mond van Hans Hopster, voorzitter van de KNVB, begrijpt dat het vrouwenvoetbal van ver is gekomen.

Mannen en vrouwen zijn nog altijd niet gelijk in de voetbalwereld

Meer dan een eeuw lang is er gestreden voor de acceptatie van het vrouwenvoetbal. Inmiddels is het, na hockey, de snelst groeiende sport in Nederland. Maar het werk is nog lang niet af. Want er zijn nog altijd geen gelijke kansen voor mannelijke en vrouwelijke voetballers, constateert Martine Prange. Aan de Universiteit Leiden doet de filosofe onderzoek naar vrouwenvoetbal. Niet alleen naar de geschiedenis ervan, maar vooral naar de maatschappelijke impact. Heeft voetbal de emancipatie van vrouwen vooruit geholpen? En wat doet alle weerstand tegen de sport met de voetbalsters zelf?
Uit Pranges onderzoek blijkt dat, ondanks de enorme groei van de sport, de maatschappelijke weerstand die voetbalsters ervaren nauwelijks is afgenomen. Nog steeds hebben ze het gevoel dat ze zich extra moeten bewijzen en moeten laten zien dat ze ‘als meisje heus wel kunnen voetballen’.

Voetbal doet iets met je persoonlijkheid

Binnen Pranges onderzoeksproject worden niet alleen huidige en voormalige clubspeelsters geïnterviewd over hun ervaringen. Er zijn ook gesprekken gevoerd met ‘gewone’ meisjes die op straat voetballen. ‘Sport verbroedert’, vertelt Prange, ‘maar er vindt ook uitsluiting plaats. Wat doet dat met je persoonlijkheid? Dat vind ik interessant. Aan de ene kant betreden vrouwen een mannendomein waarbinnen ze duidelijk ‘anders’ zijn. Tegelijk biedt voetbal hen de gelegenheid om te doen wat ze graag willen doen. Het is dus ook heel bevrijdend.’
Voetballende vrouwen zijn lange tijd tegengewerkt door mannen
Voetballende vrouwen, daar moeten veel mannen nog erg aan wennen.

Voetbalsters leveren ook strijd buiten het veld

Als het om uitsluiting gaat, doelt Prange met name op de vooroordelen en het seksisme waarmee speelsters vanaf het begin te maken hebben gehad. Dat geldt ook voor haarzelf. ‘Ik was het enige meisje in mijn omgeving dat voetbalde, en dat kreeg ik voortdurend te horen. In die tijd is mijn activisme ontstaan.’

woensdag 10 juli 2019

ADEM JEZELF RUSTIG

ADEM JEZELF RUSTIG 

De kunst van het ademhalen

Per dag ademen mensen 22.000 keer in en uit. Je staat natuurlijk helemaal niet bewust stil bij je eigen ademhaling. Dat zou ook heel irritant zijn want dan moet je telkens je aandacht verdelen tussen bewust ademhalen en wat je aan het doen bent. Toch is het goed om dagelijks stil te staan bij je ademhaling. Als je niet goed ademhaalt kun namelijk meer last krijgen van stress en stress versterken. Ik ga je een handige oefening leren waarmee je meer focus kunt leggen op je ademhaling.
Allereerst wat uitleg over ademhaling. Als je last hebt van plotselinge stress verstijft je lichaam en ga je oppervlakkiger ademhalen. Dat verlaagt het zuurstofgehalte in het bloed en dat ervaren de hersenen als stress. Hierdoor wordt je adem nog sneller en oppervlakkiger. Het zuurstofgehalte daalt dan nog meer. Je hart gaat dan nog sneller kloppen. En dan raken je hersenen nog wat gestrester. Hierdoor kom je in een negatieve vicieuze cirkel terecht.
Er is gelukkig een alternatief. Een ademhaling die zachtjes op en neer gaat stimuleert het parasympatische zenuwstelsel. Daardoor stromen kalmerende hormonen door je lichaam. Deze kalmeren dan weer negatieve gedachten, gevoelens en emoties waardoor je wat dieper en langzamer gaat ademen. Je begint je dan weer meer te ontspannen en je begrijpt het al je komt dan in een positieve vicieuze cirkel terecht.

Laten we beginnen met de oefening:

Sluit je ogen en ga lekker zitten op een stoel met een rechte leuning met je voeten op de grond. Leg je handen losjes op je benen. Adem lang en diep in terwijl je in gedachten langzaam tot vijf telt. Wacht dan even. Adem dan weer uit en tel tot zeven. Je kunt de snelheid ook aanpassen aan jouw unieke ademhalingsritme. Blijf net zo lang op deze manier ademen als jij prettig vindt. Ben jij benieuwd naar een uitgebreidere ademhalingsoefening bekijk dan mijn video:

Mindfulness Oefening: Zo vind je RUST bij STRESS en SPANNING door middel...

Iets nieuws leren, hoe doe je dat?

Iets nieuws leren, hoe doe je dat?

Iets nieuws leren, het is hartstikke gezond voor je. Maar hoe doe je dat?
image

1. Denk terug aan je jeugd

Wat deed je graag? Toneelspelen, timmeren, de handstand? Dikke kans dat je dat, of een variant ervan, nog steeds graag doet en er dus meer over wilt leren.

2. Eendaagse workshops

Er zijn ook eendaagse workshops, cursusweekends of masterclasses van een middag. Je hoeft niet meteen een halfjaar elke dinsdagavond op les om iets nieuws te leren.

3. Kijk online

Online valt er ook een hoop te leren; als je weinig tijd hebt om ergens heen te gaan, begin dan bijvoorbeeld eens met de gratis lessen van Adriene, de yogaënde YouTuber.

4. Geneer je niet

Schaam je niet als je iets nog niet goed kunt. Er zijn duizenden volwassenen die je willen leren modeltekenen, poëzie schrijven, pianospelen. Beginners, net als jij. Check bij je aankomende docent wat het niveau van de groep is.

5. Zoek het breeder op

Probeer in de tijd dat je iets nieuws leert lekker in de breedte te leren. Bezoek een tentoonstelling als je leert schilderen, boek een weekend naar Bretagne als je intensief Frans leert.