donderdag 14 april 2022

‘SCHELDEN OP ANDERE WEGGEBRUIKERS IS GOED VOOR JE GEZONDHEID’

 

‘SCHELDEN OP ANDERE WEGGEBRUIKERS IS GOED 

VOOR JE GEZONDHEID’














Niemand kan goed rijden, daar is iedereen het over eens. De uitzondering ben je natuurlijk zelf, want jij bent de enige die dat kan. Dat blijkt tenminste keer op keer uit Onderzoek. Logisch dus dat er elke dag wat frustraties in het verkeer zijn. Moet je dan rustig aan doen? Nee, het is juister om te klagen over andere weggebruikers. Want uit onderzoek 
lijkt dat gezond te zijn!

Waarom klagen over andere weggebruikers gezond is

Robin Kowalski, professor aan de Clemson University, beweert dat klagen gezond is. Het uiten van uw klacht kan een probleemoplossend effect hebben. Het in bedwang houden van je frustraties kan leiden tot een spiraal van negativiteit, wat niet goed is. Tina Gilbertson, psychotherapeut en auteur van constructieve immersie. “Het erkennen van gevoelens is gezond, het is fysiologisch goed voor je en het is goed voor je emotionele gezondheid.” Niet overdreven of te agressief, maar alleen richting de passagier of zelfs in jezelf. Provoceer andere weggebruikers niet.

Beter dan agressie

Er zit iets in. Als je na een paar scheldwoorden je frustraties kunt loslaten, ben je klaar. Dit klinkt als een betere deal dan weerbarstige gebaren maken en ergere situaties uitlokken. Het ziet er nog beter uit dan domme handelingen als een rem controle. Dus, voel je vrij om tegen passagiers te klagen over andere weggebruikers of iets tegen jezelf te mompelen, het is gezond. Een “jongen, jong, jong” mag altijd.

zaterdag 9 april 2022

'Mijn liefje, mijn liefje'

 

'Mijn liefje, mijn liefje'

Andrej herenigd met leeuw Grr:

Andrej op het erf van zijn boerderij bij de stoffelijke resten van zijn vriend Vladimir. ,,Dat is Vova, dat is wat er van hem overblijft.'' Gert Jochems
,,Grr, Grr, hallo poesje.'' Andrej's blijdschap is groot bij het weerzien van zijn leeuw. foto's gert jochems Gert Jochems
ANDREJ OP HET ERF VAN ZIJN BOERDERIJ BIJ DE STOFFELIJKE RESTEN VAN ZIJN VRIEND VLADIMIR. ,,DAT IS VOVA, DAT IS WAT ER VAN HEM OVERBLIJFT.'' GERT JOCHEMS
Correspondent Jan Hunin reisde naar Hostomel, een stad ten noordwesten van Kiev waar de verwoesting nog groter is dan in Boetsja. Zijn reisgenoot Andrej trof er de verkoolde schedel aan van diens vriend Vladimir. En een leeuw die alle verschrikkingen heeft overleefd.

Andrej Bitsjenko heeft net van een uitgebrand autowrak op zijn erf gezegd dat dat zijn Skoda Fabia was, wanneer hij zich schuifelend een weg baant in de richting van een hoopje verschroeide resten. 

Schuifelend, want de Russische granaat die op de tweede dag van de oorlog zijn auto tot schroot reduceerde, richtte niet alleen materiële schade aan. Bij de ontploffing van het projectiel kreeg de 40-jarige bedrijfsleider zoveel granaatsplinters in zijn been, dat hij nu twee krukken nodig heeft om de plek des onheils te bereiken. En dan mag hij nog van geluk spreken.

Niet ver van de plaats waar het asfalt is opengereten, wijst hij met een van zijn krukken op een hoopje verkoolde resten: een verschrompelde, zwartgeblakerde schedel waar nog een stuk wervelkolom aan hangt; een ander deel hangt vast aan een al even zwartgeblakerd bekken. De rest is zo verpulverd dat je je afvraagt wat ze zouden kunnen zijn geweest. Maar Andrej weet genoeg. Dat is Vladimir, zegt hij, terwijl hij met zijn hand naar het verkoolde hoopje wijst. 

Nadat hij gezegd heeft dat het moet worden weggehaald, doet hij een paar stappen naar voren. Het ogenblik is gekomen om op een plechtige manier afscheid te nemen van zijn vriend en misschien ook van het onheil dat hem is overkomen.

,,Op 25 februari stonden ik en mijn vriend Vladimir hier (bij het uitspreken van de naam van zijn vriend slaat hij zich met zijn rechterhand tweemaal op de borst), toen er een projectiel uit die richting kwam (wijst met zijn kruk naar boven) en daar ontplofte (wijst met zijn kruk naar onder). Ik werd gewond en Vladimir - Vova - werd gedood."

Opnieuw wijst hij naar het hoopje verkoolde resten. ,,Dat is Vova, dat is er wat er van hem overblijft."

Bespuwd

Andrej is de kalmte zelve. Het is de eerste keer dat hij terug is. Op de vraag hoe het met zijn been is gesteld, antwoordt hij droogweg: ,,Komt goed."

Eerder zat het er niet in, om de eenvoudige reden dat de Russen zijn bedrijfje - een boerderij eigenlijk, met varkens en kippen, tenminste voor de oorlog  - wekenlang bezet hielden. Toen ze een paar uur na de fatale beschieting met tanks zijn erf opreden en hem daar in al zijn ellende zagen liggen, werd hij in plaats van geholpen bespuwd. Op de mouw van zijn jas hadden ze een Oekraïens vlaggetje gezien.

Hij mocht van geluk spreken dat hij nog leefde toen de ambulanciers hem te midden van de beschietingen naar het nabijgelegen Boetsja en vandaar naar Kiev brachten, waar hij tot op de dag van vandaag op de verpleegafdeling van een ziekenhuis ligt.

En eigenlijk zou hij daar vandaag ook nog moeten liggen: zijn been is nog lang niet genezen. Hij mag het ziekenhuis niet uit. Maar hij wilde o zo graag terug naar de plek waar hij woonde en werkte, zeker nu het opnieuw kan. Hostomel, de stad waar zijn boerderij zich bevindt, werd vorige week heroverd op de Russen.

Dus toen zijn vriend Stepan hem aanbood om te rijden, kon hij niet anders dan van het aanbod gebruik maken, ook al zou het voor zijn gezondheid beter zijn geweest als hij nog een tijdje in de ziekenboeg was blijven liggen. Slechts met de grootste moeite slaagt hij erin met zijn gewonde en ook wel zware lichaam in de passagierszetel van Stepans Hyundai Lanos te kruipen. Voor zijn familie hoeft Andrej het niet te doen. Nadat zijn vrouw twee weken lang met hun 2-jarige dochter in een schuilkelder had doorgebracht, vluchtten ze op 10 maart naar het veilige, in het uiterste westen van Oekraïne gelegen Lviv. Zijn drie oudere kinderen waren al eerder in veiligheid gebracht; zij hebben samen met hun moeder onderdak gevonden in het buitenland, in een hotel in de buurt van Schiphol.

Ook Sergej en Larissa, twee van zijn kompanen, zullen het wel zonder hem redden, en hij zonder hen.

Maar er is iets waarvan hij weet dat het niet zonder hem kan; een drie jaar oude leeuw - zonder manen, want gecastreerd -  die hij van kleins af heeft grootgebracht. Eerst in zijn flat, daarna op de boerderij. Hij is de mascotte van zijn bedrijfje geworden.

Vastleggen

Dat het dier nog leeft, heeft hij te danken aan mensen van goede wil, vertelt hij bij het uitrijden van Kiev. En misschien ook aan het feit dat voor de Tsjetsjeense soldaten die eerst op zijn boerderij zaten, de beruchte kadyrovtsy, de leeuw symbool staat voor dapperheid. Het enige wat ze wel eens durfden te doen is, voor de grap, een paar salvo's afvuren op de bovenverdieping terwijl Larissa het dier te eten gaf.

De rit duurt langer dan gedacht, niet alleen omdat de meeste wegen richting Hostomel door de oorlog zijn afgesloten, maar ook omdat zijn vriend, die zo vriendelijk was zijn auto ter beschikking te stellen, zich tot doel heeft gesteld om de gruwel van de oorlog op band vast te leggen. 

Om de haverklap moet er halt worden gehouden, tot we in de buurt van de plaats van bestemming bijna niet meer vooruit komen. Als geen andere plaats heeft Hostomel te lijden gehad onder de oorlog.

De ooit 17.000 inwoners tellende stad haalde op de eerste dag van de oorlog het wereldnieuws toen Russische para's er met gevechtshelikopters de luchthaven bezetten. Het werd het begin van een slijtageslag die bijna veertig dagen zou duren, tot de stad uiteindelijk door het Oekraïense leger zou worden bevrijd, al is bevrijd misschien een verkeerd woord, want zoveel blijft er van Hostomel niet meer over. 

In het centrum moet Stepan met zijn Hyundai tussen het puin laveren. Ook de op het Mariabeeld geverfde smeekbeden - SOS & Moeder Gods, Red ons & Vergeef ons onze schulden - hebben duidelijk niet veel uitgehaald. Net als in het aanpalende Boetsja schoten Russische soldaten gewoon burgers op straat dood, omdat ze op het verkeerde moment een foto maakten of gewoon terwijl ze de stad probeerden te ontvluchten. Her en der staan tot schroot gereduceerde auto's schots en scheef over de weg, alsof de inzittenden nog op het laatste moment probeerden weg te komen en daarbij verschrikkelijke ongelukken veroorzaakten.

Andrej blijft er onbewogen onder, zelfs wanneer hij het heeft over de vernielingen die de oorlog bij bekenden heeft aangericht. "Dit is de winkel van mijn schoonzus", zegt hij, wijzend op een gebouw waarvan de blikplaten aan de voorgevel er verwrongen bijliggen. Bij weer een ander totaal verwoest gebouw: ,,Dit was de winkel van mijn kennis Ramazan Koermagezetov; hier kocht ik altijd mijn kaas."

Grote gaten

Vergeleken daarmee lijkt zijn boerderij aan de rand van Hostomel, op een rommelig terrein vol loslopende honden, het er nog relatief goed vanaf te brengen. Die staat er tenminste nog, iets wat niet van alle gebouwen in de stad kan worden gezegd. Maar bij nader toezien heeft het gebouw toch ook zijn deel van de ellende gekregen. Aan de ene kant ontbreekt het dak en aan de andere kant zitten grote gaten in de muur.

En dan zijn er nog de doden. 

Behalve zijn vriend Vladimir vond ook nog zijn werknemer Oleg er de dood. Hij heeft zijn laatste rustplaats gevonden naast een stapel betonnen platen, aan de overkant van de aarden weg waarlangs zich behalve de boerderij van Andrej ook nog een dieren- asiel en een manege bevinden. Eerst lag er enkel een witte zak over zijn lichaam, maar daarna moet iemand toch medelijden hebben gehad, want er is een hoop aarde over hem gegooid, zij het niet heel grondig; zijn gymschoenen steken er nog uit.

Volgens Sergej, een manusje van alles die samen met zijn vrouw Larissa voor het asiel werkt, werd zijn 37-jarige kameraad doodgeschoten toen hij weigerde de Russen te helpen bij het opbergen van munitie, maar heel zeker weet hij het niet, want hij zat bijna de hele tijd samen met Larissa ondergedoken in het asiel aan de overkant. Honderden blaffende honden hebben er een onderkomen gevonden. 

Alina Serpinska, beheerder van wat het grootste asiel van Oekraïne moet zijn, kan haar boosheid moeilijk de baas wanneer ze de met kogels gevulde granaat laat zien die hier onder haar lievelingen dood en vernieling zaaide. Al even weinig geluk hadden de paarden in de manege achter het dierenasiel. In een van de stallen liggen, met opengereten buiken, de verkoolde karkassen van minstens zes dieren; er moet een raket op het gebouw terecht zijn gekomen, met als gevolg een moeilijk te harden walm van rottend vlees die zich over de hele omgeving verspreidt. 

Niet dat de paarden in de stal aan de andere kant van de jumpingpiste er veel beter vanaf kwamen. De meeste kwamen aan hun eind toen ze door de Russen werden losgelaten en daarna werden doodgeschoten, vertelt Sergej tijdens een rondleiding. Wat dan weer niet belette dat een van die Russen op de muur van de stal 'Vrede aan de wereld' schreef.

Misschien lag het wel aan die Rus dat Andrejs leeuw de oorlog overleefde. Nadat het dier een week lang zonder voedsel had gezeten, kreeg Sergej van de Russen de opdracht om het eten te geven. Eten was er genoeg, godzijdank. In de koelkasten van wat het grootste dierenasiel van Kiev moet zijn, zit wel 20 ton voedsel.

Verkoolde vriend

Nadat Andrej afscheid heeft genomen van zijn verkoolde vriend Vladimir moet diens stoffelijk overschot worden geborgen, een taak die gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Het duurt een eeuwigheid voor Andrej erin is geslaagd om de grootste resten op te rapen, en dan blijft ook nog eens het bekkenbeen haperen aan de bovenkant van de zak.

Maar eindelijk is het dan zover en kan hij zich reppen naar het dier dat hem als geen ander ter harte gaat. Voor het eerst sinds hij in Kiev in de auto is gestapt, lijkt Andrej zijn kalmte te verliezen. Hij loopt sneller dan daarnet en nog voor hij het hok bereikt waarin de leeuw zit opgesloten, is hij al aan het roepen: Grr Grr, hallo, poesje.

Hij herkent je, zegt zijn vriend Stepan, die volop aan het filmen is. En inderdaad, aan de andere kant van het ijzerdraad die de leeuw scheidt van de rest van de boerderij springt Grr ongeduldig tegen de afscheiding. 

Normaal gesproken zou Andrej nu de kooi moeten binnenkomen, maar met zijn toegetakelde been kan dat niet. Zijn blijdschap is er niet minder om. Terwijl het opgewonden beest zijn poot door de draad steekt, laat de anders zo onbewogen Andrej zijn gevoelens de vrije loop: 'Mijn liefje, mijn liefje, mijn liefje'.

De oorlog is even heel ver weg.

dinsdag 5 april 2022

Waarom is je uitrekken zo lekker?

 

Waarom is je uitrekken zo lekker?

Je komt uit een lange vergadering of ontwaakt na een nacht pitten. Wat is dan het lekkerste om te doen? Precies, jezelf zo lang mogelijk uitrekken.
















Arm(en) naar boven gestrekt, borst vooruit en soms ook een geeuw erbij. Jezelf uitrekken voelt heel ontspannend. Maar waarom vinden we het zo fijn?

Uitrekken is goed voor je spieren

Als je langere tijd stil hebt gezeten of gelegen, is het goed om je uit te rekken. Want als je je spieren een tijdje niet gebruikt, vermindert de bloedtoevoer ernaar toe. Daardoor gaan je spieren stijf aanvoelen en kun je sneller blessures oplopen.

Rek je jezelf uit, dan gaat je bloed weer stromen. Zo krijgen je spieren genoeg zuurstof en voedingsstoffen tot hun beschikking en worden ze weer soepel. Handig voor het vervullen van hun functie: traplopen, highfiven of gewoon opstaan. 

Je houding verbetert als je je uitrekt

Daarnaast verbetert uitrekken je houding. Stijve spieren kunnen je ruggengraat verkeerd trekken en vaak strekken in combinatie met oefeningen verhelpt dit. Dat ontdekten onderzoekers van het Koreaanse Sorabol College. Zij lieten 88 studenten acht weken lang drie keer per week twintig minuten strekken. Na acht weken voelden de studenten door hun verbeterde postuur veel minder pijn in hun schouders en rug dan voor al die oefeningen. Als extra bonus word je er nog flexibeler van ook. Een Japans onderzoek van de Hiroshima universiteit vergeleek in 2015 de flexibiliteit van 54 proefpersonen voor en na een potje benen uitrekken. En inderdaad, het strekken verhoogde de flexibiliteit van hun hamstrings meteen.

Waarom voelt uitrekken dan zo fijn?

Je uitrekken is dus goed voor je. Daarom geeft je brein je een beloning als je dat verstandige gedrag laat zien: endorfines. Deze hormonen geven je een fijn gevoel. Om precies dezelfde reden voelt het goed om te drinken als je dorst hebt. Je brein geeft ermee aan dat die actie een bijzonder goed idee was.

Heb je een lange dag op kantoor of op je thuiswerkplek? Rek dan dus om de zoveel tijd even uit. Goed voor je lichaam en hartstikke lekker.

Waarom knort je maag als je honger hebt?

 

Waarom knort je maag als je honger hebt?


Heb je een serieuze werkvergadering of een romantisch afspraakje, begint je buik opeens te knorren. Waarom wil je maag zo graag de aandacht?













Knor knor, je maag eist je aandacht. Of je hem even kunt vullen met een pizza, een driegangendiner of een simpel broodje kaas. Waarom maakt je buik geluid als je honger hebt?

Een knorrende maag betekent dat je een lege darm hebt

Rommelende buiken plagen de mensheid al millennia. De Oude Grieken hadden er al een woord voor: borborygmie. Als je dat uitspreekt hoor je hoe ze het gromgeluid vonden klinken.

Wij noemen het een knorrende maag, maar dat gerommel komt helemaal niet uit je maag. Het geknor ontstaat in je darmen door het verplaatsen van vloeistof en gassen. Heb je een hongergevoel? Dat komt doordat je hersenen merken dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Daarom zetten ze je maag en darmen aan tot het verwerken van alle nog mogelijk overgebleven voedsel. Zo kunnen alle laatste beetjes gebruikt en uit je darmstelsel geperst worden.
Vooral je darmen zijn hier goed in. Dag in en dag uit bewegen ze en duwen ze zo de inhoud naar je achterste. Op dezelfde manier haal jij wat uit een tube tandpasta of mayonaise. Is je darm leeg? Dan verplaatsen de samentrekkingen van de darmwand alleen nog darmsappen en gassen. Met als gevolg een borrelende en knorrende buik.

Waarom rommelt je maag soms ook terwijl je 

geen honger hebt?

Je maag en darmen zijn altijd aan het werk. Alleen hoor je dat niet altijd door al het voedsel dat erin zit. Heb je je buik rond gegeten, dan vangen die boterkoek, boerenkool of bitterballen de knorgeluiden van de sappen en gassen op. Dit is vergelijkbaar met schreeuwen in een kussen. Het kussen dempt veel van het geluid, maar soms hoor je nog wel wat.

Juist als je net gegeten hebt, kun je ook vaak borrelende geluiden uit je buik horen komen. Dat komt doordat je darmen dan extra aan het werk gaan om al het nieuwe voedsel te verwerken.

En hoe kun je een knorrende maag voorkomen?

Een rammelende buik komt nooit goed uit. Net als je een serieus gesprek aanknoopt of een minuut stilte hebt tijdens een uitvaartdienst, komt er een (volgens jou) oorverdovend gerommel uit je buik. Wat je daartegen kunt doen? Niet met een lege maag op stap gaan, natuurlijk. Maar let ook op hoe je eet. Als je met veel geweld een broodje döner naar binnen propt, kan er lucht mee naar binnen komen. En die lucht is voer voor de gassen die al die geluiden maken.

Dus knort of rammelt jouw buik? Dan is het tijd voor een bakje chips of juist een momentje uitbuiken.