Waarom sinds de coronacrisis sommige mensen veel meer en anderen juist veel minder alcohol drinken
We gedragen ons anders sinds de lockdown. Uit Schots onderzoek blijkt dat ons drankgebruik is veranderd, maar ook hoeveel we bewegen. Welk effect hebben al die maatregelen op onze (mentale) gezondheid?
De lockdown is eigenlijk een groot sociologisch experiment. Hoe reageren grote groepen mensen als ze zoveel mogelijk thuis moeten blijven? Onderzoekers van de University of the West of Scotland en Glasgow Caledonian University brachten in kaart welke gevolgen de lockdown heeft op een aantal slechte gebruiken, zoals veel drinken en weinig slapen.
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat gestreste mensen over het algemeen slechter slapen, slechter eten en meer alcohol drinken. De verwachting was dan ook dat de Schotten tijdens het strengste deel van de lockdown (ze mochten alleen naar buiten voor essentieel werk, noodzakelijke spullen kopen of om te sporten) allemaal ongezonde keuzes zouden maken. De verwachting was ook dat de Schotten gezondere dingen gingen doen zodra de restricties afnamen.
Ander drinkgedrag door de lockdown
Laten we beginnen met de drank. Volgens de onderzoekers is 29 procent van de Schotten meer gaan drinken sinds het begin van de lockdown. Tegelijkertijd is hetzelfde percentage mensen juist mínder gaat drinken. Zo'n verandering in drinkgedrag is ook in Nederland waargenomen, rapporteert het Trimbos-instituut. De een pakt een glaasje extra, de ander juist een glaasje minder. Het instituut vertelde in mei al aan dagblad Trouw dat mensen die vooral in sociale settings dronken, zoals in de kroeg, nu minder zullen drinken dan voor de crisis. Maar mensen die thuis drinken om verveling tegen te gaan, dronken juist vaker.
Wat volgens de Schotse onderzoekers de grootste voorspeller was van het opentrekken van de wijnfles, was of het huishouden ook uit kinderen bestond. Ouders dronken juist veel meer in plaats van minder sinds de lockdown. Kinderloze huishoudens kozen er vaker dan verwacht voor om de fles juist dicht te laten. Wat (verrassend genoeg) geen link had met een hogere alcoholconsumptie, waren depressieve en andere negatieve gevoelens.
Slaapproblemen tijdens de lockdown
Behalve een veranderd drankgebruik vonden de onderzoekers ook een veranderd slaappatroon onder de deelnemers van de studie. De mensen die in een risicogroep vielen, gaven vaker aan veel slechter te slapen sinds de lockdown. En dat had weer gevolgen voor hun psychische welzijn. Mensen die aangaven slecht te slapen, ervaarden vaak negatieve gevoelens, zoals angst, moeheid, vergeetachtigheid en verdriet. Ook aten de mensen die zich zo slecht voelden vaker ongezond en bewogen ze minder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten