woensdag 18 november 2020

Waarom krijgt de een eerder blauwe plekken dan de ander?

 

Waarom krijgt de een eerder blauwe plekken dan de ander?

Hè, wat zie je daar nou? Een blauwe plek? Je kunt je niet herinneren dat je ergens tegenaan bent gestoten. Waarom krijg je zo snel blauwe plekken?



Er zijn talloze manieren om een blauwe plek op te lopen. Natuurlijk is er de welbekende 'oeps, stond daar een tafel?', maar ook een middagje intensief sporten kan een beurse plek opleveren. Vooral armen, billen, dijen en benen moeten het vaak ontgelden.

Een blauwe plek ontstaat als je, bijvoorbeeld door een botsing, de bloedvaten in je huid beschadigt. Specifieker gezegd: de bloedvaten in je lederhuid, de middelste laag van je huid. Ook in de laag daar net onder, het onderhuidse weefsel, kun je de bloedvaten een tikkie geven. Als dat gebeurt, lekt er wat bloed uit de ader. Dat bloed hoopt zich op, en het resultaat is een blauwe plek.

Echt gevaarlijk is dat niet, maar zo'n beurse plek kan wel pijn doen. Ook heeft de een er sneller last van dan de ander. Waarom?

Vrouwen hebben eerder blauwe plekken

Allereerst is de dikte van je huid een belangrijke factor. Onder een jong huidje vind je nog een vetlaagje en collageen. Dat samen zorgt voor een stevige en elastische huid die wel tegen een stootje kan. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid steeds dunner. En hoe dunner je huid, hoe makkelijker je bloedvaten beschadigen en bloed lekken. Ouderen hebben dus vaker last van blauwe plekken dan kinderen.

Ook vrouwen lopen vaker met donkere plekken rond, voornamelijk op hun bips, dijen en armen. Daarmee bots je immers makkelijker ergens tegenaan dan zeg je hoofd of je buik. Dat zo'n ongelukje bij vrouwen vaker tot een blauwe plek leidt dan bij mannen, komt omdat ze doorgaans minder collageen (en dus een dunnere huid) hebben. De Canadese arts Bernadette Garvey van de University of Toronto schreef in 1984 al dat 30 procent van de vrouwen buitengewoon snel een blauwe plek op loopt. Ook zag zij dat het snel ontwikkelen van blauwe plekken vaak in de familie lijkt te zitten.


Zonaanbidders krijgen ook eerder blauwe plekken

Ook de zon kan de nodige schade aanrichten. Een studie aan Stanford University (VS) liet zien dat je hoornlaag, de bovenste laag van je huid, het zwaar te verduren heeft als je in de zon zit. De onderzoekers schatten dat twee dagen zonnebaden al genoeg is om je huid te flink te beschadigen. Mensen die te vaak in de zon zitten, krijgen een drogere en dunnere huid. Zij krijgen dus ook sneller een blauwe plek. Vooral blijven smeren met zonnebrand dus.

En dan zijn er nog de mensen met lipoedeem, een chronische huidaandoening waar bijna uitsluitend vrouwen last van krijgen. Het vet op de heupen, dijen, knieën en onderbenen is bij deze aandoening onevenredig verdeeld, en heel gevoelig. Een van de gevolgen van deze ziekte, is dat je makkelijk een blauwe plek krijgt als je ergens tegenaan stoot.

Meeste blauwe plekken zijn ongevaarlijk

Doorgaans kan een blauwe plek niet zoveel kwaad. Maar mocht je echt spontaan blauwe plekken krijgen, dus zonder dat je je gestoten hebt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk aandoeningen waarbij je uit het niets een blauwe plek krijgt, zoals de ziekte van Von Willebrand. Bij die aandoening stolt het bloed minder snel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten