Zelfvertrouwen is een spier (en zó train je die)
Geloven in jezelf is geen gelopen race, maar juist iets wat je zélf moet blijven onderhouden. En of je nou stijf staat van de puberale hormonen of niet: twijfel en onzekerheid zijn van alle leeftijden. Gelukkig zijn er een paar concrete trucjes die je helpen om jouw vertrouwen in jezelf verder te ontwikkelen. Volgens de site Career Contessa werkt je zelfvertrouwen als een spier, en valt het dus te trainen. Als jij je zekerder wil voelen over jezelf, spendeer dan niet al je tijd in de sportschool, maar steek je energie in het flexen van je figuurlijke confidence muscle
1. Schrijf je successen op
Vergeet niet stil te staan bij je behaalde successen. Ondanks dat de huidige pandemie onze gehaaste samenleving wat heeft ontwricht, lijkt het credo on to the next nog steeds mens eigen. Altijd maar denken aan de volgende stap kan ten koste gaan van je zelfbeeld, je bent immers bezig met wat er nog níet goed gaat of wat nog níet af is – en dat is zonde! Gelukkig is er een alternatieve manier van denken die je eigenwaarde een boost geeft. Reflecteer op wat je al wel hebt bereikt! Schrijf bijvoorbeeld elke vrijdag op welke successen je die week hebt behaald. Ben je toch al fan van lijstjes sinds je Francine Oomen-verslaving van weleer (Lena Lijstje anyone?), dan is dit een kleine stap. Voelt dit voor jou wat onnatuurlijk aan, dan is er een alternatief. In plaats van je agenda alleen te gebruiken voor wat er nog komen gaat, kan je ook eens in de zoveel dagen terugbladeren naar wat je al wel allemaal hebt afgekregen.
2. Leer iets nieuws
De euforie die je voelt als je iets nieuws onder de knie hebt, kan een lekkere ruggensteun zijn voor je zelfvertrouwen. En je hoeft echt niet meteen met Russisch of moderne filosofie te beginnen, het kan ook iets minder tijdrovends zijn, zoals een nieuw receptje uitproberen. Zelfs als je eerste baksel compleet aangebrand is, is er nog geen man overboord. De volgende keer probeer je een no-bake recept of iets anders. Juist door af en toe flink te falen, leer je veel. Kies daarom juist iets waarvan je stiekem denkt dat jouw kracht er niet ligt. Misschien hou je er wat figuurlijke spierpijn in je confidence muscle aan over, maar: no pain no gain.
3. Gebruik een totem
Dit is een tip waarbij je in eerste instantie misschien even met je ogen rolt, maar als ze weer recht in je oogkas zitten, sta dan open voor het volgende idee: draag iets kleins bij je dat je op een onzeker moment even kan aanraken. Volgens Career Contessa is een fysiek voorwerp, zoals een gelukspoppetje, een goede herinnering voor je brein dat lastige obstakels te overwinnen zijn. Juist omdat zelfverzekerd zijn niet altijd vanzelf gaat, en self doubt verlammend kan zijn voor je hoofd en lijf, is het handig om iets tastbaars bij je te dragen. Kies iets wat voor jou een symbolische betekenis heeft en pak het erbij als je merkt dat je overprikkelt raakt. Daarnaast is iets kleins omhanden hebben zeker een bonus voor mensen die rusteloze handjes hebben waar geen bierviltje of foldertje veilig bij is.
4. Spreek het stemmetje in je hoofd tegen
Vaak ben je jouw eigen grootste criticus. Aan de ene kant zijn twijfels gezond. Aan de andere kant kunnen ze je in de weg gaan staan. De kunst is om te accepteren dat negatieve gedachten er zijn, maar jezelf aan te leren om ze onder controle te krijgen. Zoals ze het in app 'Headspace' zeggen, kun je je gedachten zien als auto's op een snelweg: jij bent slechts een toeschouwer van de voorbij razende voertuigen.
Zowel negatieve als positieve gedachtes mogen er zijn, het is alleen belangrijk hoe jíj ermee omgaat. Career Contessa adviseert om het beestje een naam te geven. Ontken haar bestaan niet, maar baken haar af als iets dat losstaat van jezelf, en waar je dus tegenin kan gaan. Ook kan je jezelf de volgende vragen stellen: geeft die twijfel een realistisch beeld van mij? En: is dit een productieve gedachte? Is het antwoord op beide vragen 'nee', spreek haar dan aan op haar roekeloze rijgedrag - om in de auto-analogie te blijven. "Nou Joke, zo kan-ie wel weer. Ga nou maar weer braaf rechts rijden." Als jij je grootste criticus hebt tegengesproken, wat let je dan om dat ook te doen bij kritiek van buiten je eigen hersenpan?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten