vrijdag 28 augustus 2020

Uitvindster van de ruitenwisser

 

Uitvindster van de ruitenwisser



uitvindster-van-de-ruitenwisser1
Uitvindster van de allereerste ruitenwisser: Mary Anderson

We vinden het allemaal heel normaal; bij autorijden met slecht weer gebruik je je ruitenwissers; bij zware regenval zet je ze op maximale snelheid en bij motregen op interval.

Wanneer de voorruit zo vies is dat er niet meer doorheen te kijken valt, is deze weer schoon met 1 druk op de knop. Dat wil zeggen als de ruitenvloeistof is bijgevuld.

Soorten en maten ruitenwissers

De ruitenwisser is er in allerlei soorten en maten:

  • 1, 2 of 3 ruitenwisser(s)
  • aan de bovenkant gemonteerd
  • links of rechts draaiend
  • van binnen naar buiten of andersom
  • En laten we de ruitenwisser voor de achterruit niet vergeten.
uitvindster-van-de-ruitenwisser2
Diversiteit aan montage van ruitenwissers (Bron afbeeldingen: Wikipedia)

Over het algemeen laten de meeste autorijders de ruitenwissers vervangen bij een gecertificeerde autogarage, maar je kunt er ook voor kiezen ze zelf aan te schaffen en te monteren. Koop ze niet bij een straatventer.

uitvindster-van-de-ruitenwisser3
Koop je ruitenwissers niet bij een straatventer als je ze zelf wilt vervangen.

De uitvindster van de ruitenwisser

Maar wie heeft de ruitenwisser eigenlijk uitgevonden. Opmerkelijk genoeg was dat een vrouw, Mary Anderson (1866 – 1953) geboren en getogen in Birmingham, Alabama (VS). Zij ontwikkelde en patenteerde de allereerste handmatige ruitenwisser in 1903.

Dit is haar verhaal

uitvindster-van-de-ruitenwisser4
Trolleys hadden in 1903 soms geen ramen en zeker geen ruitenwissers

Op een ijskoude dag in 1903 bracht Mary Anderson een bezoek aan New York City. Ze nam de ‘Trolley’ om zoveel mogelijk in een kort tijdsbestek van de stad te kunnen zien. Vanwege het slechte weer en de sneeuwval was het lastig naar buiten kijken door de raampjes.

Het viel Mary op dat de bestuurder van de Trolley ook problemen had met het zicht. Om de paar minuten moest hij zijn arm naar buiten steken en de voorruit sneeuwvrij maken. Soms was het zo erg dat met zijn hoofd uit het raam moest hangen om te zien wat er zich buiten afspeelde voor zijn Trolley. Dit zette haar aan het denken hoe ze het voor de Trolley bestuurder makkelijker kon maken. Maar ook hoe ze warm konden blijven in de Trolley in plaats van om de paar minuten het raam te moeten openzetten.

Patent op de ruitenwisser

Ze ging naar huis en begon met het op papier zetten van haar ideeën voor een ruitenwisser. Ze werkte een apparaat uit dat aan de buitenkant van de Trolley gemonteerd kon worden, met een verlengde stokarm eraan die de viezigheid van de voorruit kon verwijderen. In de Trolley zat een hendel die de bestuurder zou gebruiken om de arm heen en weer te laten bewegen. Op die manier was er beter zicht en hoefde de bestuurder geen halsbrekende toeren te verrichten.

Mary vroeg patent aan voor deze allereerste ruitenwisser in 1903 en probeerde haar idee bij verschillende fabrikanten naar binnen te krijgen. Echter niemand had veel interesse in haar uitvinding. De waarde werd er niet van ingezien en men was bang dat die bewegende arm teveel af zou leiden.

Mary was haar tijd voor(r)uit

In het begin van de 20ste eeuw reden de auto’s tamelijk langzaam waardoor velen niet eens een voorruit hadden. En mensen buiten de grote steden hadden nog geen auto. Daarnaast was veiligheid nog geen punt tot aan de jaren ’50 (uitvinding van de stoelriem en betere autoremmen).

Mary’s uitvinding raakte in de vergetelheid en haar patent verviel. Anderen konden daardoor haar idee kopiëren en verkopen aan fabrikanten. Mary was haar tijd ver vooruit.

Russische ruitenwissers

In Rusland vind je hier en daar nog steeds ‘die-hards’ die de handmatige ruitenwisser gebruiken.

Bekijk deze hilarische video. Je hebt er wel een bijrijder voor nodig. Ga dit niet zelf proberen op de (snel)weg.

Laat je ruitenwissers vervangen door een specialist. Ga veilig de weg op!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten