donderdag 14 december 2023

7 opmerkelijke feitjes over vliegtuigmotoren

 

7 opmerkelijke feitjes over vliegtuigmotoren

Met een diameter van 3.43 meter, is de General Electric GE90-115B motor de grootste van de KLM-vloot.


Kippenvel krijg ik ervan, als de rust en kalmte in de cabine overgaat in het zachte gebrom van de motoren. Maar tijdens de ‘take-off’ komen ze pas echt tot leven. Je wordt in je stoel gedrukt, versnelt over de baan, totdat je in de lucht bent. Motoren zijn een van de meest opvallende en indrukwekkende onderdelen van een vliegtuig. Om meer te weten te komen over deze fascinerende krachtpatsers ging ik op onderzoek uit.


De aller, allergrootste

Met een diameter van 3.43 meter, is de General Electric GE90-115B motor de grootste van de KLM-vloot. Deze jongens hangen onder de Boeing 777-300ER vliegtuigen van KLM. Dit is tevens het grootste tweemotorige vliegtuig in de vloot. Deze motoren leveren 115,000 pond vermogen. Dit is zoveel vermogen dat het Guinness Book of World Records deze motor heeft erkent als ‘Most powerful jet engine’.

Engine Boeing 777

Flight cycle

Deze B777-300ER’s vliegen dagelijks bijna 16 uur. Dit is belangrijk voor de motoren, omdat er regelmatig onderhoud uitgevoerd moet worden aan deze motoren. Dit wordt gemeten in Flight hours, en Flight cycles. Eén cycle is een take-off plus een landing. Diezelfde ‘triple seven’ heeft 1.9 Flight Cycles per dag.

Check, Check, Triple-Check

Onderhoud verschilt per type motor. Zo heeft de GE90-115B, die van de 777, meerdere keren per jaar een check nodig. Groot onderhoud is nodig nadat de motor 750 dagen in gebruik is geweest. Tussendoor wordt ook klein onderhoud gepleegd. Genoeg aandacht dus om ze in topconditie te houden!

Jet engine

Motor op de operatietafel

KLM heeft een eigen Engine Shop waar onderhoud aan vliegtuigmotoren wordt uitgevoerd. Voor elk type motor waarmee KLM vliegt is een extra motor beschikbaar voor als er een voor onderhoud binnenkomt. Een motor is tijdens een ‘operatie’ binnen 24 uur te vervangen.

Lego voor gevorderden

Bij groot onderhoud wordt de motor helemaal uit elkaar gehaald. Gemiddeld heeft een motor zo’n 40.000 onderdelen, dus dit proces kan wel 50 tot 60 dagen duren. Doe mij maar een gebruiksaanwijzing! Na groot onderhoud is de motor weer zo goed als nieuw, en kan hij er weer heel wat kilometers tegenaan.

Jet engine

Prijzig

Vliegtuigmotoren zijn behoorlijk prijzig. Vliegtuigmaatschappijen kopen hun vliegtuigen altijd inclusief motoren, dus het is lastig om te zeggen hoe duur ze precies zijn. Ook verschilt de prijs per type motor. Maar grofweg kun je zeggen dat een vliegtuigmotor tussen de 12 en 35 miljoen dollar kost.

Heet!

Een vliegtuigmotor bereikt 1.400 graden Celsius (2.552 graden Fahrenheit) in het heetste gedeelte van de motor. In dit gedeelte wordt samengeperste lucht gemengd met brandstof en verbrand.




Van blauw naar oranje in 4 dagen

Van blauw naar oranje in 4 dagen






Heb je ‘m al gezien? Ons te gekke oranje vliegtuig? Voor één keer heeft onze blauwe kleur (gedeeltelijk) plaats gemaakt voor een oranje tintje. Waarom? Omdat onze fans op social media dat zo graag wilden ;). Ik vertel je graag hoe we aan onze blauw-witte verschijning een vleugje, nou zeg maar gerust, flinke vleug oranje hebben toegevoegd. 



Op Koningsdag plaatsten wij een afbeelding van een oranje gekleurd KLM toestel op Facebook met de vraag “Should we colour orange next year?” De reacties waren overweldigend en samengevat was de strekking van het antwoord: JA! So, here we are.
















Hoe verf je een vliegtuig?

Stap 1: Plakken en schuren

De Boeing 777-300 PH-BVA wordt de hangaar in gereden. Hangaar 14, ook wel de Spuitbaai genoemd. Wat opvalt is dat ruitenwissers als eerst worden verwijderd. Oranje ruitenwissers zijn schijnbaar niet echt de bedoeling ;). Omdat het vliegtuig in 2015 nog in de verse verf is gezet, hoeft niet het hele toestel beschilderd te worden. De neus, de ‘band’ om het vliegtuig en de romp tot net iets over de helft, krijgen een ander tintje.

[tweet text=”Een vliegtuig wordt helemaal met de hand geschuurd voor het in de verf gaat”]

Net als wanneer je thuis aan een verfklus begint, moet er eerst geschuurd worden. Dat schuren wordt met de hand gedaan. Met één schuurpad schuur je ongeveer 35 cm2. Een behoorlijk ambachtelijke klus dus. Na het schuren wordt het vliegtuig gewassen en worden de ramen en de ‘buik’ van het vliegtuig afgeplakt omdat die geen nieuwe kleur krijgen. Ook de vleugels, banden en motoren worden helemaal ingepakt. En wel zo grondig, dat zelfs de Kerstman jaloers is op deze inpaktechnieken.
















Stap 2: Verven

Het verfproces begint achteraan bij het ‘normale’ blauwe gedeelte. Dan volgt het lichtblauwe stuk. Daarna komt er een gradiënt van lichtblauw naar oranje om vervolgens vooraan met het oranje gedeelte te eindigen. Gradiënt is het gedeelte waar het oranje overloopt in het lichtblauw. Op onderstaande foto kun je goed zien wat ik bedoel. Vervolgens eindigen we bij het oranje gedeelte.















[tweet text=”Een vliegtuig verven gebeurt elektrostatisch: de verf wordt naar het vliegtuig toe getrokken.”]

Het spuitproces gebeurt elektrostatisch, dat betekent dat de verf naar het vliegtuig wordt getrokken. Wanneer het vliegtuig gespoten is begint het touch-up werk. Het hele toestel wordt met een kwast nagelopen om oneffenheden of foutjes bij te werken. Dit is nog een behoorlijk tijdrovend en intensief werkje.
















Tot slot wordt het vliegtuig bedekt met een laag ‘clearcoat met sparkels’. Deze laag zorgt ervoor dat wanneer de zon op het toestel schijnt het een sprankelend laagje heeft. Shimmer and shine! Een transparante clearcoat maakt de Boeing 777-300 helemaal af.

Stap 3: Naar buiten

Het vliegtuig mag worden uitgepakt en de hangaar verlaten om een frisse neus te halen. Maar voordat ze de wijde wereld in gaat, wordt nog een ‘maintenance flight’ uitgevoerd. Niet om te kijken of de verf blijft zitten, maar wel om te kijken of alle andere onderdelen naar behoren functioneren. De eerste vlucht was een rondvlucht richting Stavanger.
















Feitjes & Weetjes

    • Het omspuiten van dit toestel heeft 4 dagen geduurd (24/7).
    • 35 mensen zijn er mee bezig geweest.
    • 100 rollen schilderstape zijn erdoorheen gegaan.
    • Er is 335 liter verf gebruikt.
    • 2.000 schuurpads zijn nodig geweest.
    • Er is 1.000 meter afdekplastic gebruikt.
    • 100 kleefdoeken waren er nodig om het stof te verwijderen.











KLM BOEING 777 ‘ORANGE PRIDE’ KRIJGT NIEUW LIKJE VERF

 

KLM BOEING 777 ‘ORANGE PRIDE’ KRIJGT NIEUW LIKJE VERF






















KLM heeft haar iconische Boeing 777-300ER genaamd ‘Orange Pride’ deze week voorzien van een nieuwe livery. Naast het bekende oranje en blauw is de Nederlandse vlag nu wat zichtbaarder gemaakt. De PH-BVA is na enkele dagen op Malta weer operationeel en vliegt inmiddels naar onder meer Azië en Latijns-Amerika.

KLM Orange Pride

In 2015 vroeg KLM in een social media post op Facebook aan haar volgers of zij een oranje vliegtuig wilden zien voor Koningsdag het jaar erna. Na meer dan 30.000 likes en 2.500 positieve reacties uit binnen- en buitenland ging de maatschappij aan de slag. Een jaar later introduceerde KLM de Orange Pride, het enige toestel in de vloot met een oranje-blauwe livery. Het betreft een Boeing 777-300ER met registratie PH-BVA.

De enige andere afwijkende livery die KLM momenteel hanteert is de SkyTeam livery. Als lid van deze alliantie is KLM verplicht een aantal vliegtuigen te voorzien van deze zilveren livery met SkyTeam en KLM logo.

KLM Boeing 777-300ER Orange Pride

De Orange Pride wordt gewoon gebruikt voor reguliere vluchten. Maar het vliegtuig wordt ook ingezet voor evenementen waar de promotie van Nederland een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan sportevenementen als de Olympische Spelen.

KLM Orange Pride

Nieuwe livery voor de Orange Pride

De Boeing 777-300ER met registratie PH-BVA heeft dus een nieuwe livery gekregen. Het oranje en KLM-blauw is nog steeds zichtbaar, maar de Nederlandse driekleur is boven de vleugel wat opvallender gemaakt. De 777 werd eerder deze week in Malta gespoten.

Gisteren arriveerde het vliegtuig begin van de avond weer op Schiphol, om diezelfde avond nog naar Singapore (KL835) te vliegen met een vervolgvlucht naar Denpasar (KL835). De terugvlucht (KL836) naar Amsterdam staat op maandag 20 november 2023 gepland. De aankomst in Nederland is om 8.30 uur. Volgens planning vertrekt de Orange Pride diezelfde ochtend om 10.55 uur weer richting São Paulo (KL791).

Benieuwd hoe het verfproces van zo’n groot vliegtuig als een Boeing 777-300ER verloopt? KLM legt hier in een blog post uit hoe dit in zijn werk gaat.

Alhoewel KLM het zelf bij een sneak peak op haar social media kanalen houdt circuleren er al diverse foto’s van het vernieuwde toestel. Hieronder een impressie van hoe de Orange Pride er nu uitziet.

dinsdag 9 mei 2023

Een teckel heeft áltijd het laatste woord

 

Een teckel heeft áltijd het laatste woord

Duizend kleine, eigenwijze hondjes tijdens tiende Nederlandse Teckeldag

























Die lange rug en kleine pootjes. Een teckel herken je uit duizenden. Vandaag komen er mogelijk meer dan duizend naar Zoetermeer voor de tiende Nederlandse dag van de teckel. Tien weetjes over deze eigenwijze hond.


1. Baasje

Een baasje? Teckels hebben geen baas, maar personeel! Ze laten precies weten wanneer ze willen eten of naar buiten willen. De lang- of kortharige viervoeters zoeken heel bewust oogcontact en kunnen lezen wat er in het baasje omgaat. ,,Ze kunnen zelfs aan je kleding zien of je vandaag vrij bent en, door de schoenen die je aandoet, wat je gaat doen. En zij bepalen of dat dan doorgaat", zegt Annette Meeuwesen van teckelkennel Van de Wouwer. Zij doet met haar teckels ook mee aan hondenshows.

Een baasje dat eenmaal een teckel heeft gehad, blijft vaak trouw aan dit ras. Ze zijn vooral bij vrouwen populair. ,,Een kerel in zakformaat worden ze ook weleens genoemd. Ze hebben een chique uitstraling, het is een beet- je een modehond."

2. Bekende bezitters

Wist u dat onder anderen Napoleon, John F. Kennedy, Albert Einstein, Andy Warhol, Brigitte Bardot en Marilyn Monroe een teckel hadden? De bekendste ter wereld was misschien wel Lump, de hond van kunstenaar Pablo Picasso. Er verscheen zelfs een boek over: Lump the dog who ate Picasso. En niet te vergeten: Takkie (Jip en Janneke) en Slinky (Toy Story).

3. Imago

Worstenbroodjes, worstenpootjes en worst op pootjes. Als het maar met worsten te maken heeft. Dat komt natuurlijk door het lange lijf en de korte pootjes. ,,De pootjes werden steeds korter gefokt. In Nederland wordt daar tegenwoordig op gelet. Te lange lijfjes en korte pootjes zie je bijna niet meer", zegt Meeuwesen. Teckels worden vanwegen hun grappige uiterlijk door fabrikanten graag afgebeeld op allerlei producten, zoals bier, schilderijen, posters, beelden, knuffels, shirts, spelletjes, chocola en ga zo maar door.

4. Dassenjacht

In tekeningen uit het oude Egypte werden al laagbenige honden afgebeeld. Teckels? Wie weet. Het dier is van oorsprong in elk geval een Duitse Dachshund vanwege het jagen op dassen. Ook konijnen, vogels en cavia's zijn niet veilig voor het jachtinstinct van de hond. Een teckel los laten lopen is dan ook niet verstandig. ,,Ze zijn gefokt om te jagen. Ze kunnen zomaar een konijn achternagaan in zijn hol en vast komen te zitten. Ik ben zo ooit een teckel kwijtgeraakt", aldus Astrid van Dinteren van teckelkennel 't Hoogbroek.

5. Double dapple

Naast alle variaties in vorm en kleur zijn er ook verschillende kruisingen. Een daarvan is mislukt: de double dapple, een pup van twee tijgerteckels. ,,Daar komen witte, foute pups uit, met allerlei klachten", vertelt Dana Gieles van de Nederlandse Teckel Club. ,,Ze kunnen onder meer onvruchtbaar, doof en blind zijn. Ze missen soms zelfs een oog. Ze zijn eigenlijk niet toegestaan, maar er zijn altijd fokkers die op geld uit zijn. De baasjes zitten uiteindelijk met de ellende."

6. Karakter

Eigenwijs, eigenwijs en eigenwijs. Zo wordt de teckel het meest omschreven. In tegenstelling tot een labrador zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Teckels doen vooral wat zij zelf willen. Op jonge leeftijd al. ,,Als je naar een puppycursus gaat, word je waarschijnlijk nooit eerste. Ze zijn heel slim, maar als ze die dag geen zin hebben, doen ze het gewoon niet. O ja, ze houden absoluut niet van regen. Dan slaan ze de wandeling gewoon over", aldus Meeuwesen. Ze zijn goede eters, oppassen dus, want ze worden door hun bouw al snel te dik. Gieles: ,,Je kunt ze omkopen, maar niet te vaak. Dan hebben ze het door."

7. Hernia

Teckels zijn door hun lange ruggen gevoelig voor een hernia. Het rugprobleem heeft zelfs een eigen term gekregen: de teckelverlamming. Het is belangrijk om ze niet te veel te laten springen of de trap op en af te laten rennen. Meeuwesen: ,,Die lange rug is en blijft een kwetsbare plek. Door hun korte poten hebben ze in tegenstelling tot grote honden weinig schokbrekers. Daar moet je gewoon op letten, maar ik heb in dertig jaar tijd nooit een teckel met hernia gehad."

8. Blaffen

Als je het vanaf het begin afleert, valt het wel mee. Teckels blaffen vooral omdat ze hun huis, tuin en zelfs wandelroutes als hun territorium zien. ,,Als er iemand voor de deur staat, gaan ze als gekken tekeer. Ze blaffen ook naar andere hondenrassen", zegt Van Dinteren. Gieles: ,,Teckels discrimineren een beetje, vooral naar grote en/of blonde honden."

Het zijn echte waakhonden, maar het kunnen soms ook schoothondjes zijn. Daarnaast houden ze van wandelen, spelletjes en trucjes leren. ,,Uit verveling gaan ze blaffen en dingen slopen", zegt Van Dinteren.

9. Opvoeden

Zoals bij alle honden is goed opvoeden cruciaal. Bij een teckel duurt het alleen iets langer dan bij andere rassen. Zonder goede opvoeding gaat het beest volledig zijn eigen gang. Met alle gevolgen van dien. Soms wordt gezegd dat ze niet op te voeden zijn, maar juist door hun intelligentie zijn ze in staat om snel te leren. Ze hebben van jongs af aan behoefte aan duidelijke grenzen en regels. ,,Mensen kopen vaak een hond omdat die er leuk uitziet, maar het karakter van een teckel moet echt bij je passen", aldus Van Dinteren.

10. Leeftijd

Teckels zijn er in drie verschillende maten en evenveel vacht- types en kunnen behoorlijk oud worden, ongeveer 17 tot 18 jaar. ,,Dan worden ze steeds aandoenlijker, met grijs snuitje en grijze pootjes. Naarmate ze ouder worden, worden ze steeds liever", vindt Meeuwesen. Toch probeert een teckel tot zijn sterfdag het laatste woord te hebben.



dinsdag 25 april 2023

Wordt het menselijk lichaam elke zeven jaar vernieuwd?

 

Wordt het menselijk lichaam elke zeven jaar vernieuwd?



Sommige cellen in je lichaam zijn na een paar dagen al aan vernieuwing toe, anderen gaan maanden of jaren mee. Hoe lang doet je lichaam erover om zichzelf volledig te vernieuwen?






















Is jouw lichaam eigenlijk maar zeven jaar oud, ook al vier je binnenkort je dertigste of veertigste verjaardag? Er wordt weleens gezegd dat je lichaam zich elke zeven jaar volledig vernieuwt. Dat klinkt goed voor wie op zoek is naar de eeuwige jeugd, maar wat is er eigenlijk waar van deze stelling?

Het klopt inderdaad dat de cellen in je lichaam zich constant vernieuwen. Dit is een essentieel proces in je lijf om oude, kapotte cellen te vervangen door nieuwe. Dit gebeurt je hele leven lang. Gaat er dan elke zeven jaar een interne klok af die bepaalt dat al je cellen vernieuwd moeten worden? Nee, het is een stuk complexer, het is een proces dat zich elke dag in je lichaam voltrekt.

Elke dag krijg je 330 miljard nieuwe cellen

Niet elke cel in je lichaam heeft namelijk dezelfde levensduur. Sommige cellen worden na een paar dagen al vernieuwd, terwijl andere cellen veel langer meegaan. Uit onderzoek van het Weizmann Insitute of Science in Israël blijkt dat ongeveer 330 miljard cellen in je lichaam elke dag vervangen worden. Dat klinkt als een enorm aantal, maar het is maar een fractie van het totale aantal van 30 biljoen cellen in je lichaam. Het zijn vooral de rode en witte bloedcellen die regelmatig vernieuwd worden. Ook darmcellen en huidcellen zijn snel aan vernieuwing toe. Deze cellen gaan maar een dag tot een paar maanden mee. De Israëlische studie berekende dat je lichaam ongeveer elke 80 dagen het totale aantal cellen produceert dat in je lijf aanwezig is.

Ook je lever blijft zich je hele leven lang vernieuwen. Uit onderzoek van de Technische Universität Dresden in 2022 blijkt dat je lever gemiddeld drie jaar oud is.

Welke cellen gaan je leven lang mee?

Toch zijn er ook cellen in je lichaam die je nooit kwijtraakt. Uit een onderzoek van het Karolinska Institute in Zweden uit 2005 bleek bijvoorbeeld dat sommige zenuwcellen in je hersenen je hele leven lang meegaan. Zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, vormen de bouwstenen van je hersenen. Via elektrische signalen kunnen ze met elkaar communiceren en verbindingen maken. Je hersenen zijn 24 uur per dag aan het werk om je lichaam aan te sturen.

Ook alle nefronen, de cellen die het nierweefsel vormen, heb je al sinds je geboorte. Daardoor kunnen nieren zich niet op dezelfde manier herstellen bij schade als de lever bijvoorbeeld wel kan. Het zorgt er ook voor dat er een houdbaarheid zit op donornieren, die gemiddeld zo'n 20 tot 25 jaar werken bij de ontvanger van de donornier.

Kun je dus zeggen dat je lichaam zich elke zeven jaar vernieuwd? Nee, het grootste deel van je cellen is na een paar dagen, maanden of jaren al aan vernieuwing toe. En andere delen van je lichaam zijn net zo oud als jij zelf bent.




vrijdag 31 maart 2023

Zo stop je met piekeren

 

Zo stop je met piekeren


Doemgedachten kunnen je leven saboteren. Hoe leg je die mallemolen in je hoofd stil?

Wie piekert, denkt voortdurend aan negatieve dingen. Dat kunnen dingen zijn die in het verleden gebeurd zijn (had ik maar…) of dingen die in de toekomst kunnen gebeuren (wat als…?). Belangrijk bij piekeren is dat al dat doordenken bijna nooit tot een oplossing leidt. Je blijft bij piekeren dus als het ware in cirkeltjes rondlopen in je hoofd. ’s Nachts kan dit leiden tot serieuze slaapproblemen. De reden daarvan kan liggen in de prefrontale hersenschors en dan in het gedeelte van het brein dat we gebruiken bij beslissen, plannen maken, problemen oplossen en emoties beheersen.

“De prefrontale hersenschors werkt overdag heel hard en lijkt daardoor ’s avonds eerder in slaap te vallen dan de andere delen van onze hersenen. En dat deel lijkt, gezien de hersengolven die typerend zijn voor diepe slaap, ook de meest slaap nodig te hebben”, vertelt Eus van Someren, slaaponderzoeker van het Nederlands Herseninstituut. Eén van de verklaringen voor het nachtelijk piekeren zou kunnen zijn dat de delen die betrokken zijn bij het verwerken van emoties nog wakker zijn, maar dat de prefrontale hersenschors die niet meer dempt omdat dat gebied wel slaapt.



Angstige gedachten

De slaap kent verschillende stadia die te herkennen zijn aan de elektrische activiteit van het brein. Die gaan van sluimeren, naar iets dieper, naar diepe slaap. Dat stadium wordt gevolgd door de remslaap (rapid eye movements), een fase met snelle oogbewegingen waarin we ook dromen. In totaal nemen deze fases zo’n anderhalf uur in beslag. Tijdens de remslaap zijn vooral de gebieden die betrokken zijn bij angst en emoties actief. Wellicht dat daardoor angstige gedachten de overhand kunnen krijgen. Bij mensen die lijden aan slapeloosheid, depressie of PTSS is deze fase heel onrustig.



The Cognitive Shuffle
De Canadese wetenschapper Luc Beaudain bedacht een manier om onze gedachtenstroom vlak voor het inslapen in te dammen:

  • Bedenk een woord van minstens vijf letters waar je geen positieve of negatieve gevoelens bij krijgt. Laten we zeggen: fles.
  • Ga de letters van dit woord een voor een af en bedenk bij elke letter zoveel mogelijk woorden die ook met die letter beginnen en neem de tijd om dat woord te visualiseren. In bovenstaand voorbeeld zou dat voor de eerste letter kunnen zijn fiets, film, ficus, fruit etc.
  • Als je niets meer kunt verzinnen, ga je naar de volgende letter. Zo ga je alle letters af. Zo zou je binnen 15 minuten in slaap moeten vallen.



Nuttig vermogen

“Op zich is piekeren niet zo heel erg, want het signaleert gevaar. Sterker nog, het is een zeer natuurlijk en nuttig vermogen van de mens. Zolang het maar niet doorslaat in chronisch gepieker”, zegt Bart Verkuil. Hij is universitair hoofddocent klinische psychologie aan de universiteit van Leiden, daarbij werkzaam als psycholoog en schreef het boek De gelukkige piekeraar.

“Met mate is piekeren nuttig, want het triggert een stressreactie en het zet het lichaam aan tot actie. Mensen die piekeren zijn zich over het algemeen meer bewust van mogelijke gevaren. Zo gaan ze bijvoorbeeld eerder naar de dokter met vage klachten of smeren ze hun kinderen sneller in tegen verbranden. Piekeren wordt pas een probleem als mensen geen actie kunnen ondernemen, omdat ze geen invloed hebben op het probleem waarover ze piekeren. Dat kan in hun hoofd blijven zitten en verlammend werken.”


Verstikkend

Ongeveer twee procent van de mensen heeft een piekerstoornis die ernstige vormen kan aannemen. Zij kunnen maanden achter elkaar niet of slecht slapen, kunnen zich op niets anders meer focussen dan hun gepieker en ontwikkelen uiteindelijk ook lichamelijke problemen. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld enorm veel moeite hebben om hun kinderen los te laten, omdat ze bang zijn dan hen iets overkomt. Die angst kan verstikkend werken – ook voor de kinderen, die op hun beurt daardoor ook weer piekeraars kunnen worden.

Het is bekend dat de neiging om te piekeren in je genen kan zitten. Als je een emotioneel en gevoelig persoon bent, zul je vatbaarder voor piekeren zijn. Verkuil hoopte met zijn boek piekeren uit de taboesfeer te halen. “Het hoort nou eenmaal bij het leven en mild piekeren is zelfs gezond. Het is niet gek, maar als je ertegen gaat vechten, kan het je wel gek maken.”


Tips om piekeren tegen te gaan

  • Kijk ’s avonds niet naar het journaal of een spannende film als je daar gevoelig voor bent.

  • Vertraag voor het inslapen je ademhaling. Start met 2 seconden rustig in- en uit te ademen, en bouw verder op tot 5 seconden. Je voelt je loom worden.

  • Wie veel piekert, neemt vaak onbewust een gespannen houding aan. Doe een relax-oefening: begin bij je tenen en span elke spiergroep stuk voor stuk aan en laat ze weer los. Je eindigt bij je oogleden.

  • Pieker je ook veel overdag? Ga even bewegen. Hierdoor focus je je op het hier en nu. Bovendien krijgt je hoofd door de dopamine de ruimte om op te klaren.

  • Schrijf piekergedachten eens op, bijvoorbeeld op post-its en kijk er – letterlijk en figuurlijk – van een afstand naar. Koppel de gedachten los van je gevoelens en vraag je per probleem af of je het zelf kunt oplossen. Heb je er geen invloed, dan zul je ze in een volgende stap moeten proberen los te laten.

  • Zie je piekergedachten als een ballon die door de wind wordt meegenomen. Komen ze toch weer aanwaaien? Laat de wind ze dan gewoon weer meenemen.

  • Deel je piekergedachten met een ander. Die kan ze helpen bijstellen.

  • Je hebt niet overal invloed op. Is het probleem waar je over piekert een situatie waar je iets aan kunt veranderen? Kun je met piekeren onheil voorkomen? Nee? Dan heeft het niet veel zin om er energie aan te besteden. Accepteer het of parkeer het.

  • Piekergedachten zijn vaak abstract, waardoor je niet tot een oplossing kan komen. Zo blijf je malen. Bedenk concrete stappen die je probleem oplossen (en schrijf ze op) en probeer die uit te voeren.

  • Om van je gepieker af te komen, moet je je er eerst van bewust worden dát je piekert. Hou eens twee weken dagelijks bij hoe vaak je aan het piekeren bent.