dinsdag 25 april 2023

Wordt het menselijk lichaam elke zeven jaar vernieuwd?

 

Wordt het menselijk lichaam elke zeven jaar vernieuwd?



Sommige cellen in je lichaam zijn na een paar dagen al aan vernieuwing toe, anderen gaan maanden of jaren mee. Hoe lang doet je lichaam erover om zichzelf volledig te vernieuwen?






















Is jouw lichaam eigenlijk maar zeven jaar oud, ook al vier je binnenkort je dertigste of veertigste verjaardag? Er wordt weleens gezegd dat je lichaam zich elke zeven jaar volledig vernieuwt. Dat klinkt goed voor wie op zoek is naar de eeuwige jeugd, maar wat is er eigenlijk waar van deze stelling?

Het klopt inderdaad dat de cellen in je lichaam zich constant vernieuwen. Dit is een essentieel proces in je lijf om oude, kapotte cellen te vervangen door nieuwe. Dit gebeurt je hele leven lang. Gaat er dan elke zeven jaar een interne klok af die bepaalt dat al je cellen vernieuwd moeten worden? Nee, het is een stuk complexer, het is een proces dat zich elke dag in je lichaam voltrekt.

Elke dag krijg je 330 miljard nieuwe cellen

Niet elke cel in je lichaam heeft namelijk dezelfde levensduur. Sommige cellen worden na een paar dagen al vernieuwd, terwijl andere cellen veel langer meegaan. Uit onderzoek van het Weizmann Insitute of Science in Israël blijkt dat ongeveer 330 miljard cellen in je lichaam elke dag vervangen worden. Dat klinkt als een enorm aantal, maar het is maar een fractie van het totale aantal van 30 biljoen cellen in je lichaam. Het zijn vooral de rode en witte bloedcellen die regelmatig vernieuwd worden. Ook darmcellen en huidcellen zijn snel aan vernieuwing toe. Deze cellen gaan maar een dag tot een paar maanden mee. De Israëlische studie berekende dat je lichaam ongeveer elke 80 dagen het totale aantal cellen produceert dat in je lijf aanwezig is.

Ook je lever blijft zich je hele leven lang vernieuwen. Uit onderzoek van de Technische Universität Dresden in 2022 blijkt dat je lever gemiddeld drie jaar oud is.

Welke cellen gaan je leven lang mee?

Toch zijn er ook cellen in je lichaam die je nooit kwijtraakt. Uit een onderzoek van het Karolinska Institute in Zweden uit 2005 bleek bijvoorbeeld dat sommige zenuwcellen in je hersenen je hele leven lang meegaan. Zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, vormen de bouwstenen van je hersenen. Via elektrische signalen kunnen ze met elkaar communiceren en verbindingen maken. Je hersenen zijn 24 uur per dag aan het werk om je lichaam aan te sturen.

Ook alle nefronen, de cellen die het nierweefsel vormen, heb je al sinds je geboorte. Daardoor kunnen nieren zich niet op dezelfde manier herstellen bij schade als de lever bijvoorbeeld wel kan. Het zorgt er ook voor dat er een houdbaarheid zit op donornieren, die gemiddeld zo'n 20 tot 25 jaar werken bij de ontvanger van de donornier.

Kun je dus zeggen dat je lichaam zich elke zeven jaar vernieuwd? Nee, het grootste deel van je cellen is na een paar dagen, maanden of jaren al aan vernieuwing toe. En andere delen van je lichaam zijn net zo oud als jij zelf bent.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten