zondag 11 december 2022

De ‘Connies’ van KLM

 

De ‘Connies’ van KLM




















Over weinig vliegtuigen zijn zoveel boeken geschreven als over de Lockheed Constellation. Dit artikel kan dan ook slechts een tipje van de sluier oplichten die dit toestel omringt. Waarom zoveel publiciteit? Ach, het is nu eenmaal een heel erg mooi vliegtuig en daarnaast ook nog akelig fotogeniek! Hoewel de Connies veel bijdroegen aan het herstel van KLM in de naoorlogse jaren, pakte het vliegtuig niet erg gelukkig uit voor de nationale luchtvaartmaatschappij. Er is een heel stel verongelukt, waarvoor een zeer hoge prijs is betaald.

Ontwikkeling

Met de ontwikkeling van de Constellation werd begonnen in 1939, toen twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, TWA en Pan Am, en het Nederlandse KLM een groot viermotorig vliegtuig zochten voor hun intercontinentale lijnen. De Amerikaanse Lockheed-fabriek wilde zo’n vliegtuig wel bouwen. TWA-eigenaar Hughes eiste een hoge topsnelheid van meer dan 500 kilometer per uur, en daarom werd gekozen voor de krachtigste motoren die beschikbaar waren: de Wright R-3350 Cyclone van 2.200 pk. Dat forse motorvermogen zou later nog voor een aantal akelige verrassingen zorgen.

Met haar licht gekromde rug en drie verticale staartvlakken was de L-049 ‘Constellation’ in elk geval een bekoorlijke verschijning. Misschien dankt het vliegtuig aan deze vrouwelijk aandoende rondingen haar koosnaam: ‘Connie’. Het was tevens een zeer geavanceerd vliegtuig, met roerbekrachtiging, neuswielonderstel, drukcabine en de (vergrote) vleugels van de P-38-jager. Een wereldwijd conflict gooide echter roet in het eten. Toen het eerste exemplaar in januari 1943 gereed was, waren de Verenigde Staten betrokken geraakt bij de Tweede Wereldoorlog. De eerste 22 Lockheed Constellations kregen daarom een taak als militair transportvliegtuig bij de Amerikaanse luchtmacht, waar ze werden aangeduid als C-69.























In civiele dienst

De Constellations hadden als militair transportvliegtuig reeds hun sporen verdiend toen het gebruik als civiel vliegtuig nog moest beginnen. Dat vond een aanvang met de verlening van het civiel bewijs van luchtwaardigheid op 11 december 1945. De maatschappijen die het vliegtuig al voor de oorlog hadden besteld, werden als eerste ‘bediend’ met voormalige militaire machines. TWA ontving haar eerste Connie in februari 1946 en startte er een lijndienst tussen New York en Parijs mee. Ook Pan Am had haar eerste Connies in dienst gesteld op routes over de Atlantische Oceaan. 

In de zomer van 1946 werden de Connies geplaagd door brand in de elektrische systemen waardoor KLM tot september 1946 moest wachten voordat ze haar eerste aangepaste Connies kreeg. Inmiddels zat Lockheed niet stil en begon met het installeren van de krachtigere Wright Cyclone R-3350-18 met een vermogen van 2.500 PK. Uitgerust met grotere brandstoftanks en een steviger onderstel werd deze uitvoering de L-649 genoemd. Romp en vleugelmiddenstuk werden nog verstevigd en zo ontstond de L-749. Later zijn alle 649’s omgebouwd naar 749’s.




















In dienst bij KLM

De eerste Connie van KLM, de PH-TAV ‘Venlo’, arriveerde begin september 1946 onder grote belangstelling op Schiphol. Samen met de al eerder geleverde C-54 Skymasters bouwde KLM een indrukwekkend intercontinentaal netwerk op. In de oorlogsjaren moestn de Nederlanders nog tulpenbollen eten, anderhalf jaar later vlogen ze al weer de hele wereld over. KLM kocht in totaal zes L-049 Constellations, die de werkpaarden van het luchtnetwerk werden.

















Op de Indië-route

Vanwege het forse vliegbereik waren de Connies bijzonder geschikt voor het onderhouden van de route tussen Nederland en het toenmalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Toen Indonesië zich op 17 augustus 1945 onafhankelijk verklaarde begon een lange strijd die tot 30 december 1949 zou duren. Gedurende deze oorlog was Nederland sterk afhankelijk van de luchtlijn Amsterdam-Batavia, nu Jakarta, voor het vervoer van personen en post.

Tijdens de politionele acties van de Nederlandse krijgsmacht in 1947 en 1948 weigerde een aantal landen KLM toestemming te geven om op hun grondgebied te landen. De alternatieve route in 1947 werd over de Indische Oceaan gevlogen via Ceylon, het huidige Sri Lanka, met de Douglas C-54 Skymaster. Bij de tweede politionele actie in 1948 werd ook de landing op Ceylon niet meer toegestaan. In het eerste halfjaar van 1949 werd daarom een noodroute via het eiland Mauritius gevolgd.

De Constellation was het enige toestel dat de afstand tussen Mauritius en Batavia kon overbruggen, zij het ternauwernood. Als de wind tegen zat kon het zijn dat men op het “point of no return” halverwege de oceaan moest vaststellen dat er onvoldoende brandstof over was. Dan werd teruggekeerd naar Mauritius of Batavia om het de volgende dag nog eens te proberen. Het ‘point of no return’ werd gemarkeerd door een schip van de Koninklijke Marine. Om zo veel mogelijk brandstof te kunnen meenemen werden de vleugels tijdens het tanken natgespoten met koud water.


Fatale ongelukken

Helaas ging het niet altijd van een leien dakje. Een bedenkelijk aantal Connies is verongelukt. Het zou te ver voeren alle ongevallen te beschrijven maar hier volgt een paar:  de L-049, PH-TEN ‘Nijmegen’, verongelukte op weg naar New York op 21 oktober 1948 in dichte mist vlakbij het vliegveld van Prestwick in het westen van Schotland.

De L-749 PH-TER ‘Roermond’, op 21 juni 1949 uit Batavia vertrokken voor de thuisreis naar Nederland, begon om 05.08 uur met een nieuwe bemanning te Caïro aan de laatste (non-stop) etappe naar Schiphol. Gezagvoerder was Hans Plesman, oudste zoon van KLM-directeur Albert Plesman. Rond 10.00 uur koerste men richting Bari aan de Adriatische kust. Het weer was helder, er waaide een lichte wind uit het noordoosten. Om 10.25 uur kwam bij het radiostation in Rome de positie van het toestel binnen en was alles nog in orde. Een halfuur later stortte de Roermond vlakbij Bari om onverklaarbare reden in zee. Ooggetuigen vertelden dat het toestel ondersteboven in een duikvlucht naar beneden kwam, waarbij het staartdeel afbrak. Er waren geen overlevenden. Het wrak is grotendeels geborgen, maar de Raad voor de Luchtvaart kon twee jaar later geen duidelijke verklaring aandragen voor de oorzaak van dit ongeval. Naast bovengenoemde ongevallen zijn er in totaal nog twee Constellations van de KLM verongelukt, veelal met een groot verlies aan mensenlevens.





















De Superconnie

Na het eerst type, de L-049 Constellation, kreeg KLM in oktober 1947 de beschikking over de L-749, die meer passagiers kon vervoeren en een groter vliegbereik had. Er werd intensief en langdurig met de Constellation gevlogen. In juni 1953 volgde de nog grotere L-1049 Super Constellation, die dankzij de vier nieuwe en krachtige Wright Cyclone Turbo Compound 972 TC-18DA-1-motoren aanzienlijk groter kon zijn, sneller was en met 109 stoelen meer dan tweemaal zoveel passagiers kon meenemen als de oudere versies. Echter, de enorme stermotoren van 3.250 pk hadden zo hun problemen. Al snel kreeg het viermotorige passagiersvliegtuig de reputatie het ‘beste driemotorige vliegtuig ter wereld’ te zijn.

De grote turbo-compound-motoren waren oorspronkelijk bedoeld voor de Lockheed P2V-4 Neptune, de primaire patrouillebommenwerper van de Amerikaanse marine. Ze werden soms ‘turbocharged’ genoemd, maar in feite hadden de door uitlaatgassen aangedreven turbines van de motor niets te maken met het opvoeren van de inlaatdruk van de cilinders. Elke motor had drie krachtterugwinningsturbines die het vermogen terugvoerden naar de motor via lange laterale assen die rechtstreeks, via een vloeistofkoppeling, aan de krukas waren gekoppeld. Het koppel van de KTT’s van de motor voegde 150 pk toe, wat het vermogen opdreef tot 3.400 pk. Dit principe was er echter voor verantwoordelijk dat bij het opstarten vaak meterslange steekvlammen uit de uitlaten spoten, die de vleugelvoorranden beschadigden en de passagiers, zeker bij nacht, de stuipen op lijf joegen.


woensdag 7 december 2022

Einde van een tijdperk: de laatste 747 van Boeing rolt vandaag van de productielijn 7 dec 2022

 

Einde van een tijdperk: de laatste 747 van Boeing rolt vandaag van de productielijn


De laatste Boeing 747 is toevallig ook de 1.574e die wordt geproduceerd.



Na meer dan vijf decennia bereikte vliegtuigbouwer Boeing een bitterzoete mijlpaal op de avond van 6 december toen de laatste Boeing 747 uit de productielijn rolde in Paine Field in Everett, Washington. De 1574e Boeing 747 ondergaat testvluchten voordat hij begin januari aan Atlas Air wordt geleverd.

Het jumbo-vliegtuig draagt ​​​​serienummer 67150 van de fabrikant en zal uiteindelijk worden geregistreerd als N863GT. En als het eenmaal is afgeleverd, is het bijna 52 jaar geleden dat de eerste Boeing 747 in januari 1970 werd afgeleverd aan het inmiddels ter ziele gegane Pan Am.



















The Queen of the Skies: een historische erfenis

De Boeing 747, vaak de 'Jumbo Jet' of de 'Queen of the Skies' genoemd, is sinds september 1968 in productie en is ontworpen door ingenieur Joe Sutter. Met de mogelijkheid om tot 524 passagiers te vervoeren, was het semi-dubbeldeks vliegtuig met vier motoren twee keer zo groot als de Boeing 707 , een kleiner vliegtuig dat in de jaren zestig in de volksmond door verschillende luchtvaartmaatschappijen werd gebruikt.

De eerste test ging van start in februari 1969, met de eerste levering in het volgende jaar aan de inmiddels ter ziele gegane Pan Am . Hoewel de luchtvaartmaatschappij misschien niet meer bestaat, was Pan Am destijds een krachtige luchtvaartmaatschappij, dus het idee om in de Boeing 747 te vliegen kwam overeen met reizen naar exotische en opwindende plaatsen. Uiteindelijk werd de Boeing 747 's werelds eerste in massa geproduceerde widebody-vliegtuig voor de burgerluchtvaart.





















In 1993 had Boeing bestellingen verzameld voor meer dan 1.000 Boeing 747's en in juni 2014 waren er meer dan 1.500 van de vliegtuigen geproduceerd, met nog eens 38 in bestelling. Naarmate de decennia verstreken, evolueerde de Boeing 747 ook met verschillende iteraties, zoals Air Force One , de 747-8 en de vrachtschipversies. Het had ook het record voor 's werelds vliegtuig met de hoogste passagierscapaciteit gedurende 37 jaar.

Maar ondanks hoe iconisch het vliegtuig was en nog steeds is, was het onvermijdelijk dat het langzaam met pensioen zou gaan, aangezien de vraag naar tweemotorige vliegtuigen toenam als gevolg van betere economieën. Nadat de pandemie in 2020 toesloeg, nam Boeing de moeilijke beslissing om de productie van alle vliegtuigen uit de 747-serie in 2022 stop te zetten, en de uitrol van de N863GT markeert officieel het einde van dit tijdperk. Kim Smith, Vice President en General Manager van Boeing 747- en 767 - programma's, benadrukte de realiteit:

"Het is natuurlijk een heel surrealistische tijd. Voor het eerst in meer dan 50 jaar zullen we geen 747 meer in deze faciliteit hebben."

Er resten nog vele jaren voor actieve dienst

Hoewel het einde van de productie van het Boeing 747-vliegtuig definitief is, betekent dit niet dat het vliegtuig volledig uit de lucht verdwijnt, aangezien er nog steeds commerciële luchtvaartmaatschappijen actief mee vliegen. Asiana Airlines exploiteert slechts één Boeing 747-400 voor vluchten met passagiers en beschikt over acht premium business class-stoelen in de neus. Het vliegtuig voert momenteel vluchten uit tussen Seoul en Changchun .

Een andere kans om de jumbojet in de Azië-Pacific te halen, is van Korean Air , aangezien de luchtvaartmaatschappij het Boeing 747-8-vliegtuig exploiteert op de routes Seoul-Honululu, Seoul-Los Angeles, Seoul-Atlanta en Seoul-Tokio. En als de grootste exploitant van de voor passagiers geconfigureerde Boeing 747, is de vloot van Lufthansa zeker actief en vliegt naar verschillende bestemmingen, zoals Singapore, Tokio-Haneda, Washington en Shanghai, om er maar een paar te noemen.

Dan is er ten slotte de enige Boeing 747-400 van Mahan Air , die de laatste tijd actief van Teheran naar Istanbul en Moskou heeft gevlogen. Hoewel het onzeker is hoe lang deze door passagiers geconfigureerde jumbojets zullen blijven vliegen, zal het waarschijnlijk nog minstens een paar jaar duren. Er zijn ook actieve vrachtvliegtuigversies van verschillende vrachtvervoerders, zoals Atlas Air, UPS en Cathay Pacific Cargo , waar de Boeing 747's waarschijnlijk nog een aantal jaren zullen blijven opereren.




















Het komt erop neer

Hoewel de Boeing 747 nooit zal worden geproduceerd, heeft het vliegtuig zeker een behoorlijk welvarende erfenis nagelaten die zich over vijf decennia uitstrekte. Het is absoluut jammer om het einde van zo'n iconisch tijdperk te zien, maar een einde voor Boeing in dit hoofdstuk zal het begin van andere, mogelijk iconische hoofdstukken, zoals de Boeing 777X , ontrafelen . Of Boeing ooit nog een klassiek vliegtuig zal produceren, valt nog te bezien met de toekomst van tweemotorige jets, maar het is niet onmogelijk.










zondag 4 december 2022

Alles over pijnstillers

 

Alles over pijnstillers

Kiespijn, buikpijn, hoofdpijn; een gemiddeld mens lijdt wat af in het genre huis-tuin-en-keuken-klachten. Gelukkig zijn er heel veel pillen waarmee je de symptomen kunt bestrijden. Maar wat neem je en wat slik je dan eigenlijk? 













Wat is pijn?

Loopt je lichaam schade op – bijvoorbeeld door een ontsteking, wond, kneuzing of overbelasting – dan maakt het chemische stoffen aan. De uiteinden van de zenuwen (nociceptoren) reageren daarop en zenden elektrische signalen naar de hersenen: pijn! Beschadigde cellen maken ook het hormoon prostaglandine aan: het verergert de pijnsensatie, verergert ontstekingsreacties en veroorzaakt koorts.


Hoe werkt een pijnstiller?

Pijnstillers als acetylsalicylzuur (Aspirine), ibuprofen, naproxen en diclofenac (alle zogenaamde NSAID’s) remmen de aanmaak van het hormoon prostaglandine, waardoor pijn, koorts en ontsteking afnemen. Van paracetamol is de werking gek genoeg niet precies bekend. 



Wanneer slik je ‘m?

Weet je dat je pijn zult krijgen, bijvoorbeeld na een medische ingreep of behandeling bij de tandarts? Of voel je een hoofdpijn opkomen? Als je van plan bent pijnstillers te slikken, heeft het zin om niet te wachten tot de pijn volledig tot wasdom is gekomen. Slik je de pijnstiller op tijd, dan werkt het middel voor je een pijnpiek bereikt. Kijk altijd eerst of je de oorzaak van de pijn kunt aanpakken. Een beginnende hoofdpijn kan soms overgaan door te te ontspannen of goed te slapen. Bij rugpijn kan het helpen om bijvoorbeeld wat te fietsen of te wandelen.



Wat zit erin?

Bij pijnstillers kun je twee namen onder­scheiden: de naam van de werkzame stof (zoals paracetamol, ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur) en de naam van het merk, bijvoorbeeld Advil, Neurofen, Saridon, Panadol enzovoorts. Kijk op de bijsluiter of vraag aan de drogist welke stof er zit in een bepaald merk. Meestal dragen de – goedkopere – huismerken alleen de naam van werkzame stof. 


Eerste keus bij pijn: paracetamol

  • De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol.
  • Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend.
  • Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
  • Men denkt dat paracetamol in combinatie met coffeïne sneller en langer werkt, maar zeker is dat niet.
  • Bij overdosering (ineens een grote hoeveelheid slikken, of over een langere periode de maximale dosis of meer) treedt leverschade op – soms meteen, soms een paar dagen na de overdosis.
  • Een andere bijwerking is paracetamol-afhankelijke hoofdpijn. Je slikt paracetamol tegen (hoofd)pijn maar na verloop van tijd treedt hoofdpijn juist op als gevolg van de pijnstiller.
  • U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen.


Tweede keus bij pijn: NSAID’s

  • NSAID is de afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drugs, het zijn ontstekingsremmers (onder andere ibuprofen, naproxen, diclofenac, propyfenazon, acetylsalicylzuur)
  • Je gebruikt een NSAID (Non-Steroïdal Anti-Inflammatory Drug oftewel niet-steroïdaal ontstekingsremmend geneesmiddel) bij pijn die niet (voldoende) door paracetamol wordt bestreden.
  • NSAID’s werken koortsverlagend en ontstekingsremmend, omdat ze een remmende werking hebben op het hormoon prostaglandine. Prostaglandines zijn nauw betrokken bij de vorming van maagslijmvlies en hebben zo een beschermende werking op de maagwand. Slik je dus een NSAID, dan wordt het maagslijmvlies steeds dunner en kan de maagwand geïrriteerd raken door het maagzuur.
  • Sommige NSAID’s (zoals acetylsalicylzuur/Aspirine) hebben een bloedverdunnende werking – de stollingstijd van het bloed wordt erdoor verlengd. Deze middelen zijn extra belastend voor de maagwand, omdat beschadigingen door het maagzuur dan minder snel genezen.
  • NSAID’s hebben effect op de nieren: ze verminderen de bloedaanvoer waardoor de nieren vocht en bloed gaan vasthouden. Mogelijk gevolg: een hogere bloeddruk.
  • In de regel wordt bij acute, heftige pijn ibuprofen of diclofenac geadviseerd, en naoproxen bij menstruatiepijn, rugpijn en reumatische pijn. Het duurt even voordat naproxen werkt, maar het werkt wel langer door.
  • Check de bijsluiter, óók om te checken of je – bij bepaalde aan­doeningen en medicijn-gebruik – überhaupt NSAID’s mag slikken.

Vraag bij veel pijn je huisarts om advies. Bijvoorbeeld hoe je paracetamol samen met een NSAID kunt gebruiken. Kun je bijna niets doen door de pijn? Dan kan de huisarts je soms een sterkere pijnstiller geven.

Maakt het merk nog uit?

Alle medicijnen die je zonder recept bij apotheek, drogist of supermarkt kunt halen moeten voldoen aan strenge eisen. Goedkope paracetamol van een huismerk is daarom net zo goed. Ook maakt het in principe niet uit waar je de medicijnen koopt. Het voordeel van de apotheek is dat daar meteen gecheckt wordt of de pijnstiller in jouw specifieke situatie geschikt is om te nemen.