vrijdag 9 april 2021

Uitdaging: vijf simpele dingen die jij niet kunt

 

Uitdaging: vijf simpele dingen die jij niet kunt


Het menselijk lichaam is tot heel veel in staat, maar nog altijd zijn er ogenschijnlijk doodeenvoudige dingen waar we simpelweg niet toe in staat zijn















Wij mensen zijn naar de maan gevlogen, maar bij sommige handelingen die een stuk makkelijker klinken falen we hopeloos. Probeer deze vijf dingen vooral zelf uit (behalve de vierde, die kan gevaarlijk zijn).

1. Ellebogen likken

Iedereen heeft uiteraard weleens geprobeerd zijn of haar ellebogen te likken, maar vrijwel altijd onsuccesvol. De bovenarm is daar nou eenmaal te lang voor. Een enkeling lukt dit wél, maar dat zijn vaak slangenmensen en talentenjachtwinnaars. Maar goed, het heeft verder ook weinig nut. *probeert toch elleboog te likken*.









2. Niezen met je ogen open

Heb je ooit weleens geprobeerd met je ogen open te niezen? Het is je dan sowieso niet gelukt, want ons lichaam is geprogrammeerd om bij een nies de ogen te sluiten. Waarom we deze reflex hebben, is niet helemaal duidelijk, maar misschien is het om te zorgen dat de troep die je naar buiten perst niet via de ogen weer naar binnen komt.

3. Ademen en slikken tegelijkertijd

Probeer deze maar niet uit, tenzij je geen bezwaar hebt tegen een flinke kuchbui. De volgende keer als je iets inslikt, let dan op hoe je adem automatisch stop wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat je geen dingen in je luchtpijp terechtkomen die er niet horen, dus ook hier kunnen we spreken van een nuttige onkunde.









4. Jezelf knock-out slaan

Met blote handen lukt dat normaal gesproken niet, zegt hoogleraar neurologie Raymund Roos van het Leids Universitair Medisch Centrum. Een knock-out is een korte bewusteloosheid doordat iets hard tegen het hoofd komt. Ionen (elektrisch geladen deeltjes) raken de weg kwijt en er komen te veel neurotransmitters vrij (dat zijn stoffen die zenuwprikkels overdragen). Bovendien raakt de stofwisseling van de zenuwcellen verstoord. Dan kan de hersenschors uitvallen, waardoor je bewustzijn wegvalt. Daar heb je een flinke klap voor nodig, die je waarschijnlijk niet met blote handen aan jezelf kunt uitdelen. Maar wel met een honkbalknuppel. ‘Normaal gesproken heeft de mens een soort rem die het moeilijk maakt om jezelf zoiets aan te doen’, zegt Roos. ‘Maar als je tijdelijk ontremd bent, bijvoorbeeld door drugs of een psychiatrische aandoening, zal het wel mogelijk zijn.’

5. Jezelf kietelen

Ja, ook als je ab-so-luut niet tegen kietelen kunt, is het toch onmogelijk om jezelf te kietelen. Dit komt volgens Engelse onderzoekers doordat je brein al weet te voorspellen dat je het kietelen gaat voelen, waardoor het effect wordt weggenomen. Als iemand zichzelf toch blijkt te kunnen kietelen, heeft die persoon dan een meervoudigepersoonlijkheidsstoornis?











Geen opmerkingen:

Een reactie posten