vrijdag 9 april 2021

Waarom een hand geven eigenlijk een vieze gewoonte is

 

Waarom een hand geven eigenlijk een vieze gewoonte is


Verjaardagsfeestjes, sollicitatiegesprekken en eerste ontmoetingen hebben een ding gemeen: je geeft elkaar een hand. Althans, voor de coronacrisis dan. En misschien is het maar beter ook dat we ermee zijn gestopt. Een hand geven is namelijk hartstikke vies.

















Mensen zouden hun eigen en andermans gezondheid een groot plezier doen als ze via de handen niet steeds duizenden bacteriën en virussen aan elkaar zouden doorgeven.

Een handdruk is viezer dan een boks

Sinds 2014 weten we dat de 'boks' en de 'high five' gezondere alternatieven zijn voor de handdruk. Britse onderzoekers vergeleken de begroetingen. De resultaten waren duidelijk: bij een handdruk werden veel meer bacteriën doorgegeven. Daar moet bij worden vermeld dat het niet per se om ziekteverwekkende organismen hoeft te gaan. Een hand wordt onder meer 'bewoond' door miljoenen bacteriën, waarvan er bij elke handdruk duizenden van eigenaar verwisselen. Hoe langer de handdruk, hoe meer er overspringen uiteraard. En hoe meer handen je schudt, hoe gevaarlijker. Dat had de paus achteraf gezien prima ingeschat toen hij niet langer wilde dat mensen zijn ring kusten.





















Virussen doorgeven via de handen

Naast bacteriën wonen er ook virussen op je handen, dat kan niemand ontgaan zijn sinds de uitbraak van het coronavirus. Die virussen komen er bijvoorbeeld op doordat je in een onbewaakt moment in je neus zit te peuteren, of een zaadje tussen je tanden vandaan vist. Het virus bevindt zich namelijk in druppeltjes snot en slijm. Geef jij iemand vervolgens een hand, dan kan het snel gaan met de verspreiding van zo'n virus.

De persoon die jij een hand hebt gegeven, gaat namelijk vanzelf ook een keer in zijn neus peuteren. In onderzoek aan de University of New South Wales (Australië) bleek dat geobserveerde studenten meer dan twintig keer per uur met hun handen aan hun gezicht zaten. In bijna de helft van de gevallen zaten ze aan plekken op hun gezicht waar slijmvliezen zitten, zoals de mond, neus en ogen.

Op je linker- en rechterhand wonen andere bacteriën

Terug naar de bacteriën. Vrouwen hebben een grotere diversiteit aan bacteriën op hun handen, bleek in 2008 uit Amerikaans onderzoek. Dat komt vermoedelijk doordat mannenhanden een hogere zuurgraad hebben. Ook zijn er verschillen in de productie van oliën en zweet tussen mannen en vrouwen. Hormoonproductie, de dikte van de huid en het gebruik van huidverzorgingsproducten kunnen ook een rol spelen. Er is ook een verschil tussen de linker- en rechterhand. Die delen slechts een deel van de aangetroffen bacteriesoorten, vermoedelijk omdat we nu eenmaal andere dingen doen met beide handen.

Desinfecterende zeep is niet beter dan gewone

Kun je zelf wat doen om te voorkomen dat je ziekteverwekkers ontvangt en verspreidt via je handen? Wassen natuurlijk. Dat hoeft niet eens per se met desinfecterende zeep: de techniek en de duur van het handen wassen zijn belangrijker. Te heet water gebruiken is niet goed. Dat beschadigt de huid, waardoor bacteriën juist naar binnen kunnen. Wassen maakt echt een verschil, kijk maar naar dit filmpje:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten