Kun je een mondkapje reinigen
in de magnetron? 'Echt niet doen'
Water nodig
Toch spreekt Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, dat tegen. "Om het virus in de magnetron te deactiveren heb je water en hitte nodig. Warmte is er in de magnetron wel, maar die is droog. Er is geen water aanwezig"
Daardoor zal het mondkapje niet heet worden. "Je kan hem van tevoren wel nat maken, maar als je dat doet, waarom zou je 'm dan niet gewoon wassen?"
Metaal
Wegwerpmondkapjes in de magnetron stoppen is zelfs gevaarlijk, want daar zit vaak metaal in. Dat zorgt voor vuurwerk. "Die papieren kapjes moet je er echt niet in stoppen", zegt Erik Pels van Pels Brandpreventie tegen EditieNL. "In de magnetron vliegen de vonken ervan af."
Kun je met de magnetron virusdeeltjes op je mondkapje onschadelijk maken?
Het antwoord van Wim Ang is duidelijk: "Ja dat kan, het is ook aangetoond. Als je virussen op een stukje stof doet en je stopt dat stukje stof in de magnetron, dan wordt het zo warm, dat de virussen er dood van gaan."
Met een wegwerpmondkapje moet je wel goed oppassen. Daar zit vaak een metalen stukje in aan de bovenkant. En metaal en een magnetron zijn geen goede combinatie. "Je moet die dingen er eerst uitpeuteren wil je je mondkapje in de magnetron doen en daarna weer een methode vinden om het erin te doen." Ang heeft daarom een duidelijk advies wat betreft de wegwerpmondkapjes: "Ga dat nu niet doen in de magnetron, want dat is veel meer werk en dan is het ook nog de vraag of ze wel goed blijven."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten