vrijdag 23 oktober 2020

Dit zijn de symptomen van het coronavirus

 

Dit zijn de symptomen van het coronavirus

Nu ook in Europa mensen besmet zijn met het coronavirus, is het virus in Nederland gekenmerkt als A-ziekte en wordt het hoogste niveau van waakzaamheid gehanteerd. Maar wat is het coronavirus nou precies en waar herken je het aan?

Wij leggen de basis even voor je uit.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is op zichzelf geen nieuw virus. Eerder al kwam het virus voor in 2 andere hoedanigheden. Deze zijn beter bekend als het MERS-virus en het SARS-virus. Sinds ongeveer een maand is er in China een nieuwe vorm van het coronavirus opgetreden. Al lijkt de ziekte, vergeleken met cijfers over het griepvirus, niet gevaarlijker dan dat, is er toch onrust. Dat komt omdat het een nieuw virus is en er nog weinig over bekend is. Er wordt dan ook erg voorzichtig mee omgegaan. In China zijn verschillende steden afgesloten van de buitenwereld en in Nederland worden vermoede patiënten verplicht in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te voorkomen.

Waar komt de naam vandaan?

Het coronavirus dankt zijn naam aan zijn vorm. Wanneer het virus onder een elektronenmicroscoop wordt gelegd, zie je een bolletje met uitsteeksels. Deze vorm heeft iets weg van een kroon en kreeg daarom de Latijnse naam hiervoor: corona.

Hoe besmettelijk is het?

Inmiddels zijn er ruim 81.007 besmettingen wereldwijd. Ook eiste het coronavirus al 2762 levens. Dat lijkt veel, maar het is nuttig om te weten dat de slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, al kwetsbaar waren. Velen hadden al hart- en longproblemen toen zij ook besmet werden met het virus. Daarbij lijkt het virus niet makkelijk overdraagbaar van mens tot mens. Van veel Chinese patiënten is de familie nog onbesmet. Ook kan de ziekte niet overgedragen worden door levenloze dingen. Je hoeft dus niet bang te zijn om zelf het coronavirus te krijgen als je een pakketje uit China bestelt.

Waar herken je het virus aan?

Het coronavirus is een virus dat zich richt op de longen. Veel patiënten hebben longklachten en zijn kortademig. Daarbij hebben ze koorts en hebben ze last van keelpijn en een vervelende hoest. De klachten zouden zich 2 dagen tot 2 weken na besmetting aandienen. De klachten klinken voor velen waarschijnlijk herkenbaar, maar let op: wanneer je zelf de afgelopen 2 weken niet in Wuhan bent geweest, maar toch klachten ervaart, is de kans dat je het coronavirus hebt heel erg klein.

Heeft het coronavirus Nederland al bereikt?

Een aantal mensen in Nederland zijn al naar de huisarts geweest met hun klachten. Van sommigen werd een monster afgenomen en getest. Na 24 uur komt de uitslag van deze test. Alle geteste Nederlanders kregen een negatieve uitslag. Zij hadden het coronavirus niet.

Welke maatregelen tegen het virus kan ik zelf nemen?

Ook al is het virus nog niet in Nederland aanwezig, je kunt wel het een en ander doen om te voorkomen dat het wordt verspreid. Baat het niet dan schaadt het niet, toch? Volgens het RIVM moet je simpelweg dezelfde maatregelen aanhouden die gelden bij het voorkomen van griep en verkoudheid. Het is dus belangrijk om je handen regelmatig te wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Waar komt het coronavirus vandaan?

Waar het virus precies vandaan komt, is onbekend. Er wordt gespeculeerd dat het van de uitwerpselen van slangen zou kunnen komen, maar hier is niets van bevestigd. Momenteel doen de Chinese autoriteiten onderzoek naar de bron van het virus. Zodra daar meer over bekend is, worden maatregelen genomen.

Is er al een vaccin?

Momenteel wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De Katholieke Universiteit Leuven hoopt binnen 7 weken een prototype af te hebben dat vervolgens een testfase in gaat. Op z’n vroegst is er over een jaar een vaccin verkrijgbaar.

Inmiddels is de ziekte geclassificeerd als A-ziekte in Nederland. Lees hier wat dat inhoudt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten