dinsdag 27 oktober 2020

De geschiedenis van het vliegen in 6 hoogtepunten

 

De geschiedenis van het vliegen in 6 hoogtepunten

In 1903 maakten Orville en Wilbur Wright hun eerste vluchtjes met een zelfgebouwd vliegtuig. Nu kijken we op 10 kilometer hoogte rustig naar een film. De geschiedenis van de luchtvaart in zes hoogtepunten.



1. De eerste gemotoriseerde vlucht

Na jaren van experimenteren met zweefvliegtuigen en daarna met toestellen met een motor, lukte het de broers Orville en Wilbur Wright op 17 december 1903 om een stukje te vliegen. Orville wist die dag in twaalf seconden 37 meter af te leggen. Het was de eerste geslaagde vlucht van een gemotoriseerd vliegtuig (al zeggen sommigen dat pionier Gustave Whitehead hen in 1901 voor was). Daarna legde Wilbur 53 meter af met hun Wright Flyer.

2. De eerste overleden vliegtuigpassagier

De gebroeders Wright wilden geld verdienen met hun vliegtuigen, maar het Amerikaanse leger was alleen geïnteresseerd als er ook een passagier meekon. Na een paar vluchten met een nieuw model, met een zandzak als ballast, mocht op 14 mei 1908 Charles Furnas meevliegen. De techneut had de broers regelmatig geholpen. Furnas kon zijn vlucht gelukkig navertellen. Maar op 17 september 1908 crashte Orville Wright. Zelf brak hij een been, maar zijn passagier Thomas Selfridge overleed, als eerste vliegtuigpassagier ooit.



3. De eerste Nederlandse lijnvlucht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de vliegerij reuzensprongen gemaakt. Toen het vrede werd, stonden honderden toestellen te niksen. In Europa werd vanaf de zomer van 1919 heen en weer gevlogen tussen Parijs en Londen. Een dienstregeling was er nog niet. In 1920 startte Schiphols eerste lijndienst. Op maandag, woensdag en zaterdag kwam een toestel uit Londen naar Nederland, op dinsdag, donderdag en vrijdag ging de kist terug. Comfort was ver te zoeken. De stoelen waren niet vastgeschroefd, maar zaten met haken en banden vast. De passagiers schoven heen en weer. Wel kwam er al snel een riem aan de stoel om ook de reiziger vast te maken.

4. De eerste wc aan boord

De vroegste reizigers moesten hun behoefte ophouden. Maar er kwamen al snel wat grotere vliegtuigen, vertelt luchtvaarthistoricus Marc Dierikx. ‘Vanaf pakweg 1925 hadden de meeste verkeersvliegtuigen wel een toilet aan boord. Dat was meestal een klein hokje achterin de staart van het toestel. Er stond een toiletpot, maar zoals in de trein ging het bij vliegtuigen ook naar buiten. Je kon naar beneden kijken.’ Het was enorm koud met de billen bloot op het toilet. En op de deur stond een mededeling: ‘Gelieve het toilet niet te gebruiken boven bewoonde gebieden.’ Dierikx: ‘Maar het moet natuurlijk een keer iemand getroffen hebben, dat kan haast niet missen.’


5. De eerste stewardess

De eerste stewardess was Ellen Church. De Amerikaanse was behalve verpleegster ook piloot, maar Boeing Air Transport liet haar niet vliegen. ‘De vliegerij was, en is nog steeds, een mannenwereld’, zegt Dierikx. Church betoogde dat het een goed idee was om verpleegsters mee te nemen aan boord. Veel mensen vonden het maar eng, vliegen, en een zuster kon reizigers over de drempel helpen. Ze overtuigde de grote baas en Church mocht vanaf 15 mei 1930 mee als stewardess. Ze selecteerde nog zeven verpleegsters, allemaal single, jonger dan 25, lichter dan 52 kilo en kleiner dan 1 meter 63. De sky girls waren een groot succes.

6. De eerste goedkopere kaartjes

Tot in de jaren 50 was er maar één klasse vliegtuigstoelen beschikbaar. ‘Omdat vliegtuigen alsmaar groter werden, was het steeds lastiger om al die stoelen vol te krijgen’, legt Dierikx uit. ‘Maatschappijen bouwden hun oudere toestellen om voor de ‘toeristenklasse’. Er kwamen smallere stoelen in die dichter op elkaar stonden.’ De eerste KLM-vlucht met toeristenklasse steeg op in 1952. In 1958 kreeg KLM ook een economy class. De nieuwe straalverkeersvliegtuigen waren alleen rendabel te krijgen als mensen met dure en goedkope kaartjes in hetzelfde toestel kwamen te zitten. ‘Er kwam een gordijntje tussen het gepeupel achterin en de mensen die de volle mep betaalden.’ De economy class was tot dertig procent goedkoper dan de toeristenklasse. Wel nog steeds duur. ‘Voor de prijs van een retourtje Amsterdam–New York kon je ook een nieuwe auto kopen.’










zondag 25 oktober 2020

Einde van een tijdperk: KLM 747’s door de jaren heen

 

Einde van een tijdperk: KLM 747’s door de jaren heen

Vanavond komt er na bijna vijftig jaar een einde aan het 747-tijdperk van de KLM. De 747-combi’s zullen hun laatste commerciële vrachtvlucht maken voor de KLM. In dit artikel een overzicht van de 747’s van KLM door de jaren heen.De eerste 747

Zo’n elf jaar nadat KLM haar eerste straalvliegtuigen toevoegde aan de vloot, introduceerde de Nederlandse luchtvaartmaatschappij haar eerste Boeing 747. De zogenoemde jumbojet, ontwikkeld in de Boeing fabriek in Everett, werd de start van een nieuw widebody-tijdperk. Op 31 januari in 1971 landde de PH-BUA, gedoopt als Mississippi, op Schiphol. Deze verbeterde versie van de 747-200, de B747-206B, werd als eerste geleverd door Boeing aan KLM. Na zo’n twee weken was de eerste commerciële vlucht van de jumbojet naar New York een feit.

De PH-BUA komt aan op Schiphol © Verhoeff, Bert / AnefoCC BY-SA 3.0 NL, via Wikimedia Commons

Voorbereidingen

Het was geen gemakkelijke klus om de 747 naar Nederland te halen. Om het toestel goed te kunnen afhandelen waren vele aanpassingen nodig, zoals het aanpassen van de pieren op Schiphol. Ook het vergroten van de hangaar op de Amsterdamse luchthaven was nodig om de 747 plek te bieden.

Combi

Al vroeg in de ontwikkeling van de 747-combi raakte KLM geïnteresseerd. In oktober 1975 zette KLM haar volgende stap op het gebied van luchtvrachtvervoer, de 747-306 Combi werd toegevoegd aan de vloot. Hiermee kond KLM zowel passagiers als extra vracht mee brengen op lange afstandsvluchten.

Tenerife

Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de luchtvaart, de crash van twee 747’s op de luchthaven van Tenerife. Eind maart 1977 startte KLM vlucht 4805 terwijl de 747 van Pan Am nog op de baan stond. De crash resulteerde in meer dan vijfhonderd doden. De PH-BUF werd compleet vernield na de verschrikkelijke botsing.

De verongelukte PH-BUF © clipperarcticCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

1989

Inmiddels werd de Boeing 747 steeds populairder. De nieuwste variant, de 747-400, kwam op de markt waarbij KLM in 1989 het toestel in dienst nam. KLM was hiermee de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die dit toestel in gebruik nam. De ‘City of Atlanta’, onder registratie PH-BFA, werd in het voorjaar toegevoegd aan de vloot na maandenlange vertraging. De 747 kon inmiddels al meer dan vierhonderd passagiers vervoeren.

Bekijk hier de komst van de PH-BFA

1989 stond ook in het teken van vlucht KL867. De PH-BFC, ‘City of Calgary’, werd boven Alaska getroffen door een aswolk van de vulkaan Mount Redoubt. Een ongekende situatie ontstond aan boord, de 747 verloor alle vier de motoren. Door het verlies van vermogen zakte het toestel al snel naar ruim drie-en-een-half kilometer hoogte waarna twee motoren gestart konden worden. Het is een bijzonder moment in de 747-geschiedenis van KLM, waarbij de piloten een zwaar beschadigde 747 veilig wisten te landen.

‘Classic’

In de jaren erna voegde KLM meer 747-400’s toe, terwijl het haar 747-300 toestellen uitfaseerde. Eind 2003 kwam er een einde aan twintig jaar dienst van de 747-300 ‘classics’. Bijzonder was dat KLM tien van haar -200-types ombouwde tot de 747-300 in samenwerking met fabrikant Boeing. Het uitfaseren van de ‘classics’ bracht ook een grote verandering in de cockpit. De boordwerktuigkundige werd uit de cockpit gehaald door de geavanceerdere 747-400 waar een tweemans cockpit genoeg was.

Boeing 747 PH-BFY ‘City of Johannesburg’ © Leonard van den Broek

De PH-BUN voerde als laatste een commerciële ‘747-classic’ vlucht uit voor de KLM.

Herinnering

Inmiddels komt er een einde aan de 747 van KLM. In Nederland zijn er nog twee 747’s publiekelijk te zien. Zo werd de PH-BUK voor een symbolische één euro aan museum Aviodrome verkocht. Deze 747-206 werd in 2003 de vloot uitgehaald en overgebracht naar Lelystad.

PH-BUK ‘Louis Bleriot’ © Remco de Wit

Daarnaast heeft Corendon in 2019 een voormalig KLM 747 verplaatst vanuit Schiphol naar haar hotel nabij de luchthaven. De ‘City of Bangkok’ werd in de zomer van 1989 aan KLM geleverd. Inmiddels is het toestel voorzien van de Corendon-kleuren en ook te bezoeken bij het hotel.

Ook als lezer van Up in the Sky kunt u een stukje herinnering in huis halen. De inmiddels ontmantelde KLM B747, de ‘City of Freetown’, maakte in 2018 haar laatste landing op Twente Airport. Een uniek stukje van de PH-BFF is te koop via de webshop van Up in the Sky.

Laatste vlucht

PH-BUT met op schrift ‘KLM feliciteert KLu’, tijdens deelname aan vliegshow in 1988 © Leonard van den Broek

In maart voerde KLM al haar laatste passagiersvlucht met de 747 uit. Inmiddels zijn alle ‘full-pax’ 747’s al uit de KLM-vloot. Alleen de drie combi’s bleven nog operationeel op het gebied van vrachtvervoer. Vanmiddag, zondag 25 oktober, zal de laatste vlucht landen op Schiphol. Dit betekent vrijwel het einde van het 747-tijdperk voor KLM. Alleen de cargo-747’s vliegen nog even door bij KLM Cargo.

PH-BFN ‘Nairobi’, een full-pax 747 © Leonard van den Broek

25/10/2020 Laatste landing van een KLM 747 op Schiphol

 

Laatste landing van een KLM 747 op Schiphol | Video

Vanavond landt de laatste Boeing 747 van KLM voor de laatste keer op Schiphol. Daarmee komt er na bijna vijftig jaar een einde aan het 747-tijdperk van KLM. Alleen de vrachtvarianten vliegen nog even door bij KLM Cargo. Bekijk hieronder de beelden van de bijzondere gebeurtenis. Livestream

Rond 21:00 uur landt voor de laatste keer een passagiers-747, de PH-BFW met vluchtnummer KL896, op Schiphol. De afgelopen maanden werden de viermotorige toestellen ingezet voor met name medische vrachtvluchten tussen China en Nederland. Bekijk hieronder live de aankomst van de 747 Combi via de livestream van NH Airtime.

De 747 komt naar verwachting rond 21:00 uur aan op Schiphol.

© NH Airtime / NH Nieuws

PH-BFV

Eerder vandaag, aan het eind van de middag, landde de PH-BFV eveneens voor de laatste keer op Schiphol:

© Up in the Sky / Leonard van den Broek

Lees en bekijk in het artikel ‘Einde van een tijdperk: KLM 747’s door de jaren heen’ meer over KLM en haar Boeing 747’s. Top tip: een uniek stukje van de gepensioneerde PH-BFF is te koop via de webshop van Up in the Sky.


vrijdag 23 oktober 2020

 

Zó herken je het verschil tussen een verkoudheid en corona

Het is herfst, dus grote kans dat je binnenkort weer een verkoudheid oploopt. In tijden als deze is dat niet alleen vervelend, maar ook verwarrend: want hoe bepaal je nu of het om een verkoudheid, misschien wel griep of om het coronavirus gaat?

De symptomen liggen dicht bij elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen.

Verkoudheid vs. Corona

Ben je besmet met het coronavirus, dan heb je waarschijnlijk verhoging. Corona is vaak het best te herkennen aan een combinatie van koorts en andere klachten, met name hoesten. Daarnaast is kortademigheid een veelvoorkomend symptoom van het coronavirus, terwijl mensen bij een griep of verkoudheid meestal niet kortademig zijn. Ook verliezen mensen geïnfecteerd met het coronavirus vaak hun reuk en smaak. Symptomen van een verkoudheid zijn vaak juist keelpijn, hoofdpijn en soms spierpijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde een overzichtelijk schema op van de symptomen van corona, griep, verkoudheid en stress:

WHO

Volgorde klachten

Ook de volgorde van de symptomen kunnen je iets zeggen over je infectie. Zo krijgen de meeste coronapatiënten eerst koorts en beginnen ze pas daarna te hoesten. Dat is volgens wetenschappers van de USC anders bij griep: bij griep begin je doorgaans juist eerst te hoesten en volgt pas daarna de koorts. Dat kan dus een belangrijke aanwijzing zijn om griep al in het beginstadium van Covid-19 te onderscheiden, te meer omdat het nieuwe coronavirus twee tot drie keer besmettelijker is dan het griepvirus.

De onderzoekers stelden voor corona deze rangschikking op:

1. Koorts
2. Hoesten
3. Tegelijk: keel-, hoofd- en spierpijn
4. Misselijkheid/braken
5. Diarree

Bij mensen die besmet zijn met griep zou die volgorde er waarschijnlijk zo uitzien:

1. Hoesten of spierpijn
2. Hoofdpijn
3. Keelpijn
4. Koorts
5. Tegelijk: misselijkheid/braken en diarree

Slag om de arm

Gemiddeld duurt het volgens de WHO 5 tot 6 dagen voor iemand symptomen ontwikkelt na een besmetting, maar het kan tot 14 dagen duren. Maar uiteindelijk moet er zeker niet vergeten worden dat niet alle coronapatiënten dezelfde symptomen vertonen. Hoe zwaar iemand getroffen wordt verschilt van persoon tot persoon, maar sommige dragers van het virus vertonen ook zelfs helemaal geen symptomen.


Dit zijn de symptomen van het coronavirus

 

Dit zijn de symptomen van het coronavirus

Nu ook in Europa mensen besmet zijn met het coronavirus, is het virus in Nederland gekenmerkt als A-ziekte en wordt het hoogste niveau van waakzaamheid gehanteerd. Maar wat is het coronavirus nou precies en waar herken je het aan?

Wij leggen de basis even voor je uit.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is op zichzelf geen nieuw virus. Eerder al kwam het virus voor in 2 andere hoedanigheden. Deze zijn beter bekend als het MERS-virus en het SARS-virus. Sinds ongeveer een maand is er in China een nieuwe vorm van het coronavirus opgetreden. Al lijkt de ziekte, vergeleken met cijfers over het griepvirus, niet gevaarlijker dan dat, is er toch onrust. Dat komt omdat het een nieuw virus is en er nog weinig over bekend is. Er wordt dan ook erg voorzichtig mee omgegaan. In China zijn verschillende steden afgesloten van de buitenwereld en in Nederland worden vermoede patiënten verplicht in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te voorkomen.

Waar komt de naam vandaan?

Het coronavirus dankt zijn naam aan zijn vorm. Wanneer het virus onder een elektronenmicroscoop wordt gelegd, zie je een bolletje met uitsteeksels. Deze vorm heeft iets weg van een kroon en kreeg daarom de Latijnse naam hiervoor: corona.

Hoe besmettelijk is het?

Inmiddels zijn er ruim 81.007 besmettingen wereldwijd. Ook eiste het coronavirus al 2762 levens. Dat lijkt veel, maar het is nuttig om te weten dat de slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, al kwetsbaar waren. Velen hadden al hart- en longproblemen toen zij ook besmet werden met het virus. Daarbij lijkt het virus niet makkelijk overdraagbaar van mens tot mens. Van veel Chinese patiënten is de familie nog onbesmet. Ook kan de ziekte niet overgedragen worden door levenloze dingen. Je hoeft dus niet bang te zijn om zelf het coronavirus te krijgen als je een pakketje uit China bestelt.

Waar herken je het virus aan?

Het coronavirus is een virus dat zich richt op de longen. Veel patiënten hebben longklachten en zijn kortademig. Daarbij hebben ze koorts en hebben ze last van keelpijn en een vervelende hoest. De klachten zouden zich 2 dagen tot 2 weken na besmetting aandienen. De klachten klinken voor velen waarschijnlijk herkenbaar, maar let op: wanneer je zelf de afgelopen 2 weken niet in Wuhan bent geweest, maar toch klachten ervaart, is de kans dat je het coronavirus hebt heel erg klein.

Heeft het coronavirus Nederland al bereikt?

Een aantal mensen in Nederland zijn al naar de huisarts geweest met hun klachten. Van sommigen werd een monster afgenomen en getest. Na 24 uur komt de uitslag van deze test. Alle geteste Nederlanders kregen een negatieve uitslag. Zij hadden het coronavirus niet.

Welke maatregelen tegen het virus kan ik zelf nemen?

Ook al is het virus nog niet in Nederland aanwezig, je kunt wel het een en ander doen om te voorkomen dat het wordt verspreid. Baat het niet dan schaadt het niet, toch? Volgens het RIVM moet je simpelweg dezelfde maatregelen aanhouden die gelden bij het voorkomen van griep en verkoudheid. Het is dus belangrijk om je handen regelmatig te wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Waar komt het coronavirus vandaan?

Waar het virus precies vandaan komt, is onbekend. Er wordt gespeculeerd dat het van de uitwerpselen van slangen zou kunnen komen, maar hier is niets van bevestigd. Momenteel doen de Chinese autoriteiten onderzoek naar de bron van het virus. Zodra daar meer over bekend is, worden maatregelen genomen.

Is er al een vaccin?

Momenteel wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De Katholieke Universiteit Leuven hoopt binnen 7 weken een prototype af te hebben dat vervolgens een testfase in gaat. Op z’n vroegst is er over een jaar een vaccin verkrijgbaar.

Inmiddels is de ziekte geclassificeerd als A-ziekte in Nederland. Lees hier wat dat inhoudt.

Mag je mondkapje in je broekzak? En is wassen op veertig graden voldoende?

 

Mag je mondkapje in je broekzak?  

En is wassen op veertig graden 

voldoende?


Nu het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is, 
hebben veel mensen er een aangeschaft. Toch gaat het gebruik ervan nog niet van 
een leien dakje. Wat kun je er wel en niet mee doen en hoe (vaak) was je 'm?

Wouter van Dijk is mede-eigenaar van een pop-up mondkapjeswinkel in Utrecht. 
Hij verkoopt maskers van allerlei materialen zoals nylon, katoen en papier. 
"Papieren mondkapjes worden het meest verkocht. Die zijn het fijnst. 
Maar ook katoen doet het goed"

Papier
Hij merkt dat weinig mensen zin hebben om de mondkapjes elke dag te wassen. 
"Ik adviseer die klanten om een papieren exemplaar te kiezen. 
Die moet je na gebruik weggooien." Elk materiaal heeft z'n voor- en nadelen. 
"Katoen is bijvoorbeeld luchtdoorlatend. Ook is het soepeler dan polyester. 
Nylon raad ik niet aan. Dat is met dit weer veel te warm."

Los in de tas
Van Dijk ziet dat veel mensen de mondkapjes in hun zakken frommelen, 
los in de tas gooien en er met hun vieze handen aan zitten. 
Niet bepaald veilig dus. "Het voordeel van een papieren mondkapje is 
dat je ze weggooit, dus je weet zeker dat je ze niet twee keer gebruikt."

Netjes aansluiten
Qua gebruik is het belangrijk dat het mondkapje goed past. 
Arts-microbioloog Andreas Voss legt uit: "Zorg ervoor dat die vooral goed 
over je neus zit. Ook moet hij netjes aansluiten onder je kin en achter je oren 
vastzitten. Hij moet niet te los zitten." Tijdens het dragen moet je er zoveel   mogelijk afblijven. "Je vingers zijn mogelijk besmet met de druppels van anderen. 
Daarmee kan je het mondmaskertje manipuleren. 
Als je jeuk hebt, moet je eerst je handen desinfecteren. 
Daarna pas krabben", aldus Voss.

Losmaken
Als je het mondkapje afdoet, moet je 'm bij de oren lostrekken. 
"Doe dat niet aan de voorkant. Je moet ervan uitgaan dat de 
buitenkant besmet is. En berg hem vervolgens op in een 
boterhamzakje. Dan is hij netjes afgesloten. 
Doe hem niet in je broekzak, dat is vies."

Meerdere lagen
Verder raadt de arts-microbioloog aan om een kapje met 
meerdere lagen te gebruiken. "Eenlaagse maskertjes helpen niet. 
Je moet een gelaagd masker hebben, waarbij de binnenkant van 
katoen is. Dat ventileert goed en is comfortabeler."
Draag je masker daarnaast niet te lang. "Op het moment dat het                    mondmasker nat is, werkt het niet meer. Als je bijvoorbeeld zingt of praat met consumptie, kan je hem veel korter dragen. Bij goede, medische                      maskers is het na drie tot vier uur echt tijd om hem te vervangen."

Zestig graden
Wassen moet je dagelijks doen. "Dat moet op zestig graden. 
Je kan hem ook in de oven doen als-ie daar tegen kan. 
Was je hem op minder dan zestig graden, dan is er een 
risico dat niet alle virusdeeltjes dood zijn."