woensdag 6 mei 2020

Maak het interieur van je auto weer als nieuw: zo doe je het

Maak het interieur van je auto weer als nieuw: zo doe je het?

Gebruik bij het schoonmaken van je auto-interieur bij voorkeur producten op waterbasis.

Een flinke schoonmaakbeurt voor het interieur van je auto zorgt voor een 
virus- en bacterievrije omgeving en vergroot het rijplezier. 
Tips en trucs voor een grondige aanpak.

Het voorjaar nodigt altijd uit tot een grote schoonmaak en zeker nu is dat voor het auto-interieur geen slecht idee. Je verwijdert niet alleen vuil, maar werkt ook virussen en bacteriën de deur uit. Met een beetje moeite ziet je interieur er weer tiptop uit, wat ook gunstig is voor de waarde van je auto.

Wat hebben we daarbij nodig? Een stofzuiger, een emmer met lauw water, microvezeldoekjes, een spons, cockpitreiniger, bekledingsreiniger, impregneerspray, ruitenreiniger, een zeem en een kleine kwast of zachte, oude tandenborstel.

Zuigen
Haal allereerst alle afval en losse voorwerpen uit de auto en begin met de kofferbak, om daarna naar voren te werken. Vergeet niet onder de matten te stofzuigen. Maak je je auto in een wasbox schoon, dan tref je daar vaak een speciale reinigingsautomaat voor de vloermatten aan. Die is veel effectiever dan de sterkste stofzuiger; gooi er gerust een eurootje in. De zijcompartimenten van de deuren en bekerhouders kun je met een gewone stofzuiger uitzuigen, maar druk niet te hard, anders kunnen krassen ontstaan. Een zachte microvezeldoek en lauw water - eventueel met een dopje afwasmiddel - zijn vaak ideaal voor het dashboard . Voor hardnekkige vlekken kun je een cockpitspray gebruiken.

Wees voorzichtig met de airbags in het stuur, op het dashboard aan de passagierszijde en op de stoelflanken: agressieve middelen kunnen de randen om de ingebouwde airbag beschadigen. Het beste gebruik je voor de binnenkant van je auto alleen producten op waterbasis.

Tandenborstel
Verwijder het stof in de kleinste kieren met een kwast. Of met putty: die kleverige substantie uit de speelgoedwinkel. Die kun je goed in de naden drukken, waardoor het vuil zich eraan hecht. Met een kwast, oude tandenborstel of wattenstaafjes kun je gemakkelijk het stof uit de ventilatieroosters verwijderen. Een met leer bekleed stuur verdient het om na het reinigen met een beschermend middel te worden ingesmeerd.

Vignetten
Stickers en oude tolvignetten verwijder je met een schraper of je weekt ze in met een oplosmiddel. Weten die vignetten niet van loslaten, maak ze dan met een föhn goed warm, liefst aan de andere kant van de ruit. Daardoor wordt de lijmlaag zacht en trek je de sticker er gemakkelijk vanaf. Voor de lijmresten gebruik je vervolgens thinner, alcohol of terpentine op een doek. Tip voor de volgende keer: smeer eerst vaseline op de plek van het vignet, dan trek je hem later zonder moeite van de ruit. Maar let op: in sommige landen, zoals Zwitserland, is dit niet toegestaan. Omdat het dan makkelijk is om het vignet weer door te geven of te verkopen aan een volgende automobilist. Het wordt in sommige landen gezien als fraude, waar een flinke boete op kan staan van bijvoorbeeld €180.

Als je de ramen schoonmaakt, kun je ze het beste een beetje openzetten; dan neem je ook de bovenranden mee. Spuit ramen en spiegels in met een glasreiniger als Glassex of warm water met spiritus, neem ze af met een microvezeldoek en droog ze daarna met een zeem of een stuk keukenpapier. Bij de achterruit met verwarmingsdraden is het verstandig alleen in de lengterichting te werken. Voor de raamrubbers gebruik je een doek en een schoonmaakmiddel specifiek voor rubber. Geen middel op oliebasis, want dat kan het rubber beschadigen.

Tapijt
Het tapijt reinig je gemakkelijk met een schuimende tapijtreiniger. Gebruik een spons of borstel om telkens een paar vierkante centimeter in te zepen. Laat het goed intrekken en wrijf het stevig in eventuele vlekken. Stofzuig het tapijt als het droog is. Vlekken op autostoelen, tapijt en deur- en zijpanelen met vinyl of bekleding kunnen worden verwijderd met een speciale bekledingsreiniger. Lees de informatie op de verpakking zorgvuldig en let goed op de inwerkingstijd. Verwijder de reiniger met een vochtige microvezeldoek of spons. Werk met veel druk bij sterke vervuiling. Veeg na met een schone, droge doek.

Roest
Vlekken door vet, olie, roest en antiroestmiddel zijn vaak goed te verwijderen met garagezeep. Dat is een speciale zeep die automonteurs in garages gebruiken om hun handen mee te wassen. Het is agressief genoeg om vlekken aan te pakken, maar zacht genoeg om je interieur niet te beschadigen. Breng voor leren stoelen een zachte leerreiniger aan op een spons en verdeel die over de stoel. Als je geventileerde autostoelen hebt, gebruik dan een reinigingsschuim. Anders raken de gaten in het leer verstopt. Veeg daarna de stoelen af met een vochtige doek. Het leer moet drogen met goede ventilatie zodat het niet gaat schimmelen. Na het reinigen kun je nog een speciale, verzorgende lotion aanbrengen.

De portierbekleding bij de bestuurder is vaak extra vuil en ook krassen en vlekken van schoenen zijn daar niet ongewoon. Veeg het grove vuil weg met een vochtige microvezeldoek en eventueel een reinigingsmiddel. Let op: de rubberen afdichtingen vereisen speciale zorg, anders worden ze broos. Gebruik hiervoor poetsdoeken voor de deurafdichting en een verzorgingslotion.

Vlekken in de hemelbekleding verwijder je met een bekledingsreiniger. Bedek wel van tevoren de stoelen met handdoeken of plastic omdat je boven je hoofd werkt. Spuit het middel volgens de instructies op de vlekken, laat het even inwerken en veeg het daarna af met een vochtige microvezeldoek. Belangrijk: wring de vochtige doek regelmatig uit in vers water en werk niet te nat.

Stank
Soms hangt er een onaangename geur in een auto. Die kan afkomstig zijn van etensresten, gemorste dranken of volle asbakken. Ruik je na de schoonmaakbeurt toch nog iets, zet dan 's nachts een kom met zuiveringszout of koffiedik in de auto. Die stoffen absorberen geurtjes. Soms ook zijn de interieurfilters aan vervanging toe. Dan hangt er een muffe geur in de auto. Ook de airconditioning kan de boosdoener zijn. In de loop der jaren kan daarin schimmel ontstaan en dan is een onderhoudsbeurt bij het autobedrijf onvermijdelijk.

Bij hardnekkige stank, bijvoorbeeld door veel roken of huisdieren in de auto, is een ozonbehandeling door een professional aan te raden. Die kost tussen de 100 en 200 euro.

.
Borstel, stofzuiger en zachte doek zijn onmisbaar bij de verschillende interieuronderdelen.
Borstel, stofzuiger en zachte doek zijn onmisbaar bij de verschillende interieuronderdelen. 
Borstel, stofzuiger en zachte doek zijn onmisbaar bij de verschillende interieuronderdelen.
Borstel, stofzuiger en zachte doek zijn onmisbaar bij de verschillende interieuronderdelen. 


Borstel, stofzuiger en zachte doek zijn onmisbaar bij de verschillende interieuronderdelen.
Borstel, stofzuiger en zachte doek zijn onmisbaar bij de verschillende interieuronderdelen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten