zondag 29 mei 2016

KÖFTE‚ met frisse yoghurtdip, gegrilde paprika, feta & wilde rijst

KÖFTE‚ met frisse yoghurtdip, gegrilde paprika, feta & wilde rijst

KÖFTE‚ met frisse yoghurtdip, gegrilde paprika, feta & wilde rijst
KÖFTE‚ met frisse yoghurtdip, gegrilde paprika, feta & wilde rijst. Een gerecht uit Bulgarije.
Wat heb ik nodig voor dit heerlijke gerecht?

Ingrediënten gehaktballen
  • 600 gram half om half gehakt
  • 1 rode ui
  • snuf komijnzaadjes (gemalen)
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 2 losgeslagen eieren
  • olijfolie
Ingrediënten yoghurtdip
  • 500 ml volle yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • 3 blaadjes verse munt
  • zout en peper naar smaak
Overige ingrediënten
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 200 gram wilde rijst
  • 200 gram witte rijst
Bereidingswijze 

Stap 1. Maak de gehaktballen.
Zo klein of groot als je wenst.
Pel het uitje en snij deze fijn. Meng daarna alles met je fris gewassen handen en vorm tot gewenst                         formaat. Even laten rusten in de koelkast terwijl je de rest maakt. Dan bakken in een scheutje                                             olijfolie in een pan of op de grill (of in je gourmetpan!)

Stap 2. De yoghurtdip
Knijp de limoen uit en maak de knoflook fijn en mengen maar! Wil je spannend doen,                                                     voeg dan eventueel een halve rode peper zonder pitjes toe! Laat ‘m rustig een paar dagen                                                in de koelkast staan, wordt alleen maar lekkerder. Eindeloos te combineren, bijvoorbeeld met                                           knapperige groenten zoals bleekselderij, wortel of paprika.

Stap 3. Paprika grillen
De gegrilde paprika vind je in blik of pot, maar kan je ook zelf maken, lukt altijd!
Paprika’s zwart blakeren boven gasvlam of in de oven op 220 graden,                                                                                   even laten rusten in afgesloten bakje of hittebestendige zak (dan stoomt ’t velletje los),                                                       daarna zwarte vel verwijderen. Wat je over houdt is een heerlijk zoete,                                                                                 intens smakende paprika. Gebruik ze in alle kleuren. Dat ziet er fraai
uit op een bord! Je kunt het warm of koud serveren, altijd goed!

Stap 4. Wilde rijst
Ik gebruik graag wilde en witte rijst door elkaar, anders moet je mond wel heel hard werken. 
Kook de rijst volgens de instructie op het pak en breng op smaak met zout en peper. Heb je                                                 nog wat groenten over dan kan je die fijngesneden op het laatste moment er doorheen scheppen.
Verdeel alles op borden, of in kommen, aan tafel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten