donderdag 14 januari 2016

Waar zit je het veiligst in de auto?

Waar zit je het veiligst in de auto?

Dodemansstoel

De dodemansstoel wordt hij ook wel genoemd, de stoel van de bijrijder in een auto. Want voorin zou je bij een botsing een grotere kans hebben dood te gaan dan achterin. Klopt dat? Waar zit je het (on)veiligst in de auto?

De gevaarlijkste stoel van de wereld? Dat is niet de elektrische stoel in een gevangenis. Het is de bijrijdersstoel van de auto. Elke auto, ook die van jou. Volgens de statistieken zat twee op de drie autododen rechts naast de bestuurder. Dat is extreem veel, helemaal als je bedenkt dat de bestuurdersstoel altijd bezet is en de bijrijdersstoel niet. De bijrijdersstoel, vooral bezet door moeders, echtgenotes, geliefden en kinderen, is daarom de dodemansstoel.
Tenminste, zo dachten we er vroeger over. Met de zinnen hierboven opende het Amerikaanse tijdschrift Popular Science in 1950 een verhaal over de bijrijdersstoel en over manieren om het autorijden veiliger te maken voor de 
passagiers die naast de bestuurder zitten. Making the Death Seat Safer heette het artikel, tweederde eeuw geleden. Maar dezelfde stoel heeft nu nog de bijnaam dodemansstoel. Het staat zelfs in het Engelse woordenboek (‘de stoel naast de bestuurder’, lees je daarin achter ‘death seat’). Klopt dat? Is het voorin bij een auto-ongeluk echt gevaarlijker dan achterin?

Tijden zijn veranderd

tegen waarin de plaatsen op de achterbank inderdaad als veiliger uit de bus kwam dan de bijrijdersstoel. In 2006 concludeerden onderzoekers van de University of Washington (VS), na bestudering van tienduizenden sterfgevallen in het verkeer, dat passagiers achterin ongeveer veertig procent minder risico lopen om te overlijden bij een crash dan de passagiers voorin. Het verschil in risico op ernstig letsel was grofweg eenderde, aldus de onderzoekers. Een van de redenen waarom bijrijders zo vaak slachtoffer zijn, is dat ze bij een frontale botsing heel dicht bij de plaats van impact zitten. Ze klappen op het dashboard als de auto plotseling stopt. Maar dat onderzoek was gebaseerd op statistieken uit de jaren 1993 tot 2000. Sindsdien is er veel veranderd.


Snufjes hebben geholpen



Tegenwoordig heb je achterin juist een grotere kans dood te gaan dan voorin, of de botsing nu frontaal, van opzij of van achteren is. Als je tenminste in een auto zit die na 2006 gemaakt is. Dat bleek in 2015 uit onderzoek aan onder meer de University of Pennsylvania. Achterin zo’n modernere auto heb je volgens dat onderzoek 46 procent meer kans te sterven bij een crash dan voorin. Is iedereen voorin beter af? Dat niet: kinderen van acht jaar en jonger lopen achterin nog altijd minder gevaar dan voorin. Maar boven die leeftijd is voorin zitten dus veiliger dan achterin. Waarom dat omgedraaid is? Niet omdat het gevaarlijker geworden is om achterin te zitten. Het is veel veiliger geworden om voorin te zitten. Dat is te danken aan de vele maatregelen die autofabrikanten hebben genomen om de levens van mensen voorin te redden. In 1950 prees Popular Science de autogordel nog aan als een revolutie die levens zou gaan redden. Inmiddels hebben ook andere ontwikkelingen het leven van passagiers, vooral voorin, zekerder gemaakt. Denk aan steeds veiliger constructies en kreukelzones, of aan betere gordels, en meer en betere airbags. De bestuurdersairbags horen pas sinds begin jaren negentig tot de standaarduitrusting van auto’s, airbags voor bijrijders (en gordijn- en andere airbags) zijn van nog recenter datum. Ook zijn steeds meer auto’s met slimme snufjes als remhulpen uitgerust. Die zorgen dat een frontale 

botsing minder hard aankomt. Vergeleken met de veiligheidswinst van de bijrijders, loopt die van de achterbankpassagiers volgens onderzoekers uit de pas. Dat is niet eens zo heel gek: de stoel voorin is vaker bezet dan de achterbank (en de bijrijdersstoel was in het verleden daadwerkelijk het gevaarlijkst).


Hoe goed zit de bestuurder?

En de bestuurders dan? Daarover ontbreken de gegevens opmerkelijk genoeg. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bijvoorbeeld heeft hier geen cijfers over, laten ze weten. Maar bestuurders lijken op zijn minst even veilig als hun bijrijder. Ook schreven de wetenschappers van de University of Washington in een soortgelijk, later uitgevoerd onderzoek: ‘Bestuurders zijn niet meegenomen in onze studie, aangezien niet verwacht mag worden dat bestuurders hun sterfterisico omlaag kunnen brengen door op een andere plaats te gaan zitten.

MEER INFORMATIE
www.swov.nl : veel cijfers, feiten en onderzoeken over verkeersveiligheid.

De beste plek?

 Zowel trein als vliegtuig zijn zeer veilige vervoermiddelen. Maar waar moet je gaan zitten als je nog minder gevaar wil lopen?

Vliegtuig
Als je gaat vliegen, boek dan een plek achterin. Bij een crash raakt de neus meestal als eerste de grond. Het voorste deel van het vliegtuig vangt dus vaak een groter deel van de klap op dan het achterdeel en breekt vaak af. Achterin heb je daarom een grotere kans om een ongeval te overleven. Zit je dan ook nog eens dicht bij een nooduitgang (binnen vijf rijen afstand), dan zijn je kansen relatief helemaal goed.

Trein
Ook op het spoor zit je beter achteraan. Wagons ontsporen vooraan vaker dan achteraan. Ga ook niet aan het raam zitten. Aan het gangpad heb je minder last van rondvliegend glas en van voorwerpen die door het raam naar binnen komen, en je wordt niet zo snel zelf uit het raam geslingerd.

Veilig nageslacht

Van alle verkeersdeelnemers komen de jongsten het minst vaak om het leven. Per miljard reizigerskilometers valt onder kinderen van nul tot vijf jaar een dode per jaar (en dan vooral onder voetgangers en fietsers, en nauwelijks 


onder autopassagiers). Bij mensen van vijftien en ouder zijn dat er 4,2 (bron: SWOV). Dat lage aantal sterfgevallen is te danken aan de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die we voor kinderen nemen, zegt engineer Thilo Moerke, die bij Ford werkt aan veiligheidssystemen. En het wordt volgens hem nog veiliger. Dat is onder meer te danken aan i-Size, een nieuwe Europese standaard voor kinderstoeltjes. ‘Een van de voordelen is dat stoeltjes nu ook verplicht zijn om bescherming te bieden bij een botsing van opzij.’ Die verplichting gold tot nu toe niet. Ook heb je nu kinderstoeltjes met sensoren, die aangeven of het zitje goed is geïnstalleerd. ‘Als een kind goed in een kinderstoeltje zit, dat ook goed geïnstalleerd is, zie je geen sterfgevallen meer. Niet een.’ Behalve in uitzonderlijke gevallen, als er een enorme truck op de auto inrijdt bijvoorbeeld. ‘Maar niet bij de gewone aanrijdingen.’ Moerkes optimisme lijkt niet eens overdreven: in 2014 waren in Nederland niet meer dan drie autododen jonger dan vijftien jaar (volgens het CBS). Maar een jaar eerder, in 2013? Toen waren het er, voor het eerst, nul.

maandag 11 januari 2016

De 7 Beste Boeing 787 knoppen

KLM Boeing 787 Dreamliner is vliegen voor een maand, nu-een glimmende, nieuwe vliegtuigen vol met de nieuwste technologie. Ik was een kijkje aangeboden binnen en welzijn de nieuwsgierige persoon die ik ben-ik probeerde alles wat ik mocht mijn handen op. Dus, wat is er nieuw? Welke knoppen zijn de handigste om te weten over? Welke functies zorgen voor een aangename reis?

1. De IFE console

Laat ik beginnen met een uitzondering-de knop "" (als het ware), dat de entertainment bestuurt. Het is niet echt een knop helemaal niet, maar een complete console, het soort vindt u op gaming computers. Dit maakt het zeer eenvoudig om door alle films, games en muziek te bladeren. Of, als u wilt, kunt u op rechts op het touchscreen. Zin om te praten met iemand? Met behulp van uw entertainment systeem, kunt u het opzetten van een praatje met andere passagiers die zijn aangemeld bij Seat Chat. Ja, kunt u een bericht dat leest, stuur "Hey, 21-B, waar ga je heen?"
Dreamliner

2. De luchtklep

De cockpit is voorzien van een schakelaar die de luchtstroom regelt. Natuurlijk, de passagiers geen toegang hebben tot die, maar de luchtstroom in de 787 is een enorme troef. Het vliegtuig romp is uitgerust met een luchtinlaat, die eerder als kieuw van een vis, kan openen om lucht te laten. Deze bron van frisse lucht is externe en loopt niet via de zoekmachines (zoals op andere vliegtuigen).
Dreamliner

3. De knop espressomachine

In de kombuis gelegen direct achter de World Business Class, heb ik ontdekt de sleutel tot het bruine goud elixir: de espresso machine compleet met melk-foamer-dus ik kan een espresso macchiato op het omzetten van een schakelaar te hebben.Als je vliegt in de World Business Class, zou ik zeker aanraden dat u het cabinepersoneel vragen om u een heerlijk kopje UTZ-gecertificeerde duurzame koffie.
Dreamliner

4. Verlichting

Er is ook een touchscreen met ongeveer tien verschillende lichtprogramma's. Het cabinepersoneel kiezen de sfeerverlichting om het moment aan te passen. Wanneer u eerst boord van het vliegtuig, zal de verlichting helder en cool zijn. Tijdens het opstijgen, het duurt op een warmere tint. Tijdens uw maaltijd, het overgangen in een warme geel-diner bij kaarslicht, als het ware. Tijdens het slapen tijd is voorbij, een vier-minuten zachtroze programma bootst de dageraad om u te helpen wakker te worden. Het is opmerkelijk om te zien hoe je een andere sfeer met verlichting kan creëren. Ik denk dat dit de beste knoppen in het gehele vliegtuig.
Dreamliner

5. De bagage bin knop

Dit is een schuifknop die kan bewegen in beide richtingen. Hiermee kunt u de bak openen door omhoog of omlaag. De bak opent langzaam naar een zeer ruime bagage bin onthullen. Zeer inventief en uiterst gebruiksvriendelijk.
Dreamliner

6. Het venster dimmer

Ik hou gewoon van deze! Ik denk dat ik duwde hem ongeveer dertig keer. De knop is rond en heeft vijf lampjes op de zijkant. Zodat elke passagier kan bepalen hoeveel licht ze willen. Wanneer u druk op de knop, activeert een elektronische gel die het venster donkerder. Er zijn vijf instellingen (naast volle licht) van lichte schemering volledige nachtelijke.
Dreamliner
Je moet een patiënt al zijn - het raam moet een beetje tijd om de gewenste instelling te bereiken. Dus niet houden weer jammen op de knop;). By the way, wist u dat ramen van de Dreamliner's zijn ongeveer 30% groter dan in andere vliegtuigen?

7. De zetel knop

Dit gaat om je gelukkig te maken. De stoelen in de World Business Class zijn flatbeds waarmee u uitstrekken volledig. Met een druk op de knop, uw stoel verandert in een bed. U kunt strek je benen onder de stoel voor je. Dat maakt elke lange reis een stuk aangenamer. Het is vrij goed in de Economy Class ook. Daar kunnen de stoelen achterover leunen 40% verder dan in andere vliegtuigen. Dus je kunt echt ontspannen tijdens uw reis.
Dreamliner
Ik ben nieuwsgierig-heb je al gevlogen op de Dreamliner? Zo ja, welke knop dacht je dat was absoluut onmisbaar?

Welkom vlucht naar Leer KLM Boeing 787

Welkom vlucht naar Leer KLM Boeing 787 

Het is zondagochtend 22 november, zoals ik hop op mijn fiets in een donkere en slaperig Amsterdam. Ik ben weg naar Schiphol, want ik ben een van die gelukkige mensen die krijgt boven Nederland te vliegen in het nieuwste lid van de familie KLM: de Boeing 787 Dreamliner.
Ik ben wat ik 'een vliegtuig Newby' zouden noemen: Ik weet niet veel over alle verschillende soorten vliegtuigen en al hun functies, dus ik ben benieuwd of ik merk geen verschil tussen de Dreamliner en andere vliegtuigen.
Zonnebloemen voor vertrek scherm

Dit is een mannenwereld

Het is 06:00 als ik aankom bij vertrek gebied 1, maar ik ben meteen klaarwakker als ik zie een enorme rij vol opgewonden mensen te wachten in de voorkant van twee enorme boeketten van zonnebloemen, verwijzend naar de naam van deze eerste Dreamliner (The Sunflower ). Luchtverkeersleider Frank staat naast me.Waarom heb je een kaartje kopen voor deze speciale vlucht, vraag ik hem. 'Nou, ik zal niet als het niet een Boeing ", zegt hij.
zonsopgang KLM Boeing 787
Zoals ik loop naar gate C1 Ik merk dat ik vooral omringd door jongens. Misschien is dit het soort wereld van James Brown werd geïnspireerd door toen hij schreef zijn grote hit 'This Is A Man's World';).
Eline
Ik had het geluk om de zonsopgang naast me te zien.

Een mooie zonsopgang

Om 8.30 uur de eerste persoon is klaar om aan boord van de vlucht KL1 en ironisch genoeg die persoon is een vrouw. 'Zodra ik gaf het grondpersoneel mijn ticket, waar alle ogen op mij', vertelt Brenda. 'Minstens tien camera's nam foto's van mijn man en mij. Hij won de tickets online ', vertelt ze mij als we lopen naar het vliegtuig, terwijl de zon opkomt. Een half uur later dit KLM baby is klaar voor start.
Aan boord van Boeing 787 van KLM
Het nemen van 'thuis' een Dreamliner
Ik ben op zitplaats 38A, die een stoel bij het ​​raam. De ramen zijn groter dan ik gewend ben, dus ik heb een redelijk goed uitzicht. Bouke Rypma is een van de piloten die opgepikt dit toestel vormt de fabriek in Seattle. Vandaag is hij onze quizmaster en zal vragen de passagiers verschillende vragen over dit vliegtuig. Na vraag 8 is er maar één man verlaten in het spel, wat hem een echte Dreamliner koning maakt. De prijs is een replica van de Boeing 787 Dreamliner.
Inflight Entertainment Boeing 787

Aan boord van entertainment

Het is een zeer comfortabele en relaxte vlucht. Het meisje naast me is sterk vermaakt door het touchscreen aan de voorkant van haar. Zij (en alle andere passagiers) heeft de optie om naar te kijken meer dan 200 films. 'Weet je wat ook een leuke ding om te doen? ", Zegt Mandy zal het eten van een kleine cupcake. 'Als je op deze knop drukt, zie je een kaart van Nederland te laten zien waar we nu zijn.En als je 'druk' op een stad, het toont u alle hoogtepunten van het! ' Haar vader kocht twee tickets voor hen, omdat hij altijd al een grote fan van de luchtvaart en hij hoopt op een dag zijn dochter zal een ventilator ook. Martin, een man achter me, is ook een vliegtuig fanaat. 'Ik was op de laatste MD11 vlucht en omdat het een afscheid vlucht het was meer emotioneel. Mensen kreeg echt dat luchtvaartuig verbonden. De Dreamliner is nog steeds erg nieuw en nodig heeft om haar eigen geschiedenis te schrijven. '
Stewardess uitdelen cupcakes aan boord van Boeing 787
Na een uur het cabinepersoneel bereidt zich voor op de landing. Er zullen twee meer door vluchten van vandaag met het opstijgen en de landing in Amsterdam.De lichten in het luchtvaartuig veranderen van paars naar oranje en vervolgens terug naar de blauwe en we zijn over de landing in Amsterdam. Mensen beginnen te klappen en fluiten. Het was een zeer aangename vlucht. Het voelde me bijna luxe (en ik was niet eens zitten in de World Business Class). Ik kan zeker zie mezelf het boeken van een vlucht met de nieuwe Dreamliner naar een zonnige bestemming ver, ver weg.
Vleugeltip boven Holland
Foto: Feike Westenbroek & Kelyn Yeutukhovich