maandag 27 januari 2020

BEZOEK AAN LUCHTVERKEERSLEIDING AMSTERDAM



Luchtverkeersleiding Amsterdam

maandag 13 januari 2020

Zo ziet de badkamer van de toekomst eruit


Zo ziet de badkamer van de toekomst eruit
Een badkamer met een douche waar warm water uit komt en een wc die gewoon doorspoelt als je op de knop drukt, dat is ouderwets. In de badkamer van de toekomst zit je op een verwarmde wc-bril en klinkt er muziek uit de speaker in je douchekop.
 badkamer van de toekomst
De Amerikaanse badkamergigant KOHLER presenteert op de techbeurs CES in Las Vegas zijn nieuwste snufjes. Na een uitgebreide rondleiding vraag je je een paar dingen af. Waarom zou je in vredesnaam tegen je spiegel willen praten bijvoorbeeld, en waarom is het fijn dat je wc je billen droogt met warme lucht. Maar interessant is het wel.

Hé Google, start mijn ochtendroutine
Dat je tegen je spiegel kunt praten, heeft blijkbaar zo zijn voordelen. Daarin zit de slimme assistent van Google verstopt, die je opdrachten kunt geven. Een losse Google Home neerzetten is ook mogelijk. Dat ziet er misschien iets minder fancy uit dan een microfoontje in je spiegel, maar het werkt hetzelfde.
badkamer van de toekomst
De slimme spiegel met ingebouwde microfoon.

Wat voor opdrachten je hem zoal kunt geven? Via de app KOHLER Konnect kun je je ochtendroutine samenstellen. Als je Google vervolgens de opdracht geeft je routine te starten, klinkt de muziek van Bach uit de speaker in je douchekop (komen we zo op) en springt de douche aan op een temperatuur die jij fijn vindt. Ook de felheid van de lampen kun je van tevoren instellen, mits je gebruikt maakt van een systeem als Philips Hue.

Je douchekop speelt vanaf nu muziek af
Oké, die muziek uit je douchekop. KOHLER werkt daarvoor samen met Harman Kardon, bekend van de geluidssystemen. Die samenwerking levert een douchekop op, die op commando je Spotify-lijst afspeelt. En eerlijk is eerlijk, dat klinkt stukken beter dan de speakers in je telefoon.

Badkamer van de toekomst
De douchekop met ingebouwde speaker van Harman Kardon.


Toiletten zullen nooit meer hetzelfde zijn
Verder is het toilet onherkenbaar veranderd. Gewoon zitten, je boodschap doen en doortrekken is er niet meer bij. Alles gaat op deze moderne wc automatisch, en dan hebben we het niet alleen over het doorspoelen.
Ook daar zitten speakers in, zodat je tijdens de grote boodschap naar een deuntje kunt luisteren. De bril is verwarmd, dus je hoeft nooit meer te schrikken als je op een winterochtend op de porseleinen troon gaat zitten.
Badkamer van de toekomst
Het paradepaardje van KOHLER: de Numi 2.0.



De bril gaat automatisch omhoog als je je voeten aan de zijkanten plaatst, mocht je staand willen plassen. Negentig seconden later gaat hij automatisch weer naar beneden. De zin 'ben je nu alwéér vergeten de bril omlaag te doen!' hoef je dus nooit meer te horen. (Of uit te spreken).

Een toilet dat je billen droogblaast
In Nederland zijn we er niet zo aan gewend, maar in de Numi zit ook een bidet. Je weet wel, zo'n straal die je billen schoonspoelt na de grote boodschap. Je kunt daar ook een massagestraal van maken, mocht je dat willen. Ook de temperatuur valt te regelen. Moet je er niet aan denken om schoongespoeld te worden? Dan zet je die optie gewoon uit.
Omdat niemand met zijn natte kont in een spijkerbroek wil, moeten je billen ook weer drogen. Doet de Numi 2.0 ook voor je. Hij blaast gewoon een warme wind en binnen de kortste keren ben je weer droog. En dankzij de kekke verlichting rondom het toilet, kun je hem 's nachts altijd vinden.

Aan de badkamer van de toekomst hangt een flink prijskaartje
Innovatief? Zeker. Duur? Absoluut. Dat slimme toilet mag je voor 10.000 dollar (zo'n 9000 euro) mee naar huis nemen. De douchekop met ingebouwde speaker is wat goedkoper: 229 dollar (een kleine 200 euro).