maandag 4 juni 2018

18 trucjes om lekker te slapen tijdens een hittegolf

18 trucjes om lekker te slapen tijdens een hittegolf

Deel dit artikel:
Best lekker hoor, dat zonnetje, waardoor je tot ’s avonds laat op je terras kunt blijven hangen. Maar een beetje verkoeling wanneer je naar bed gaat kan zeker geen kwaad. Lekker slapen tijdens een hittegolf? Het kan!
Met deze simpele trucs:

1. Lakens in de vriezer

Stop voor je naar bed gaat je lakens in een plastic zak en leg het een aantal minuten in de diepvries. Kleine vriezer? Doe het dan alleen met je overtrek en kussensloop.

2. Kruik, maar dan anders

Wist je dat er een aantal plekken op je lichaam zijn die heel bepalend zijn voor hoe warm je het hebt? Koel je deze plekken, dan koel je dus helemaal lekker af. Vul je kruik dus in de zomer met ijswater en leg hem tegen je knieën, enkels, polsen, nek, lies en ellebogen. In plaats van ijswater, kun je natuurlijk ook de kruik vullen met water en deze een poos in de vriezer leggen.

3. Neem een lauwwarme douche

Een plakkerig lichaam helpt niet echt om lekker in slaap te vallen. Maar een koude douche nemen is geen goed idee… Neem juist een warme of lauwe douche. Als je je koud doucht koelt je huid namelijk wel af, maar gaat je lichaam heel hard werken om je huid ook weer op te warmen. En krijg je het, inderdaad, alleen maar warmer. Wat wel goed werkt is je voeten en polsen even onder een koude straal water te houden voor je naar bed gaat. Hierdoor koel je juist lekker af.

4. Weg met die elektrische apparaten

Neem tablets, laptops en smartphones niet mee naar de slaapkamer. Ze geven niet alleen warmte af, ook prikkelen ze je hersenen en dat staat eveneens een goede nachtrust in de weg. Beter is om met een boek in bed tot rust te komen na een warme dag. Hoe ontspannener je bent, hoe eerder je slaapt.

5. Smeren maar!

Smeer je voordat je naar bed gaat in met een aftersun met aloë vera. Ook als je niet verbrand bent heeft het goedje een heerlijk verkoelende werking. Tip: bewaar je aftersun in de koelkast, voor een extra verkoelend effect!

6. Houd de warmte buiten

Probeer overdag zo veel mogelijk de warmte buiten de slaapkamer te houden door gordijnen en ramen gesloten te houden. Als het ’s avonds afgekoeld is, zet dan alle ramen wijd tegen elkaar open, zodat het lekker kan doorwaaien. Wat ook helpt is om witte lakens voor de ramen te hangen. Dit houdt ook de warmte buiten.

7. Flesje met koud water bij je bed

Niet alleen om je dorst te lessen, maar ook om over je gezicht, nek en knieholtes te sprenkelen.

8. Bouw je eigen airco

Voor koele lucht in de slaapkamer kun je natuurlijk een ventilator neerzetten. Belangrijk is dat het apparaat zich niet op een hoek richt, maar de hele kamer geleidelijk afkoelt. Een goede plek om de ventilator neer te zetten is voor het raam. Een ventilator zuigt namelijk lucht van achteren naar binnen en blaast het aan de voorkant weer uit. En wil je extra koele lucht? Zet een pan of ovenschaal gevuld met ijsblokjes voor je ventilator, zodat hij koude lucht blaast. Yes, je eigen airco!

9. Katoen is je beste vriend

Katoenen kleding helpt de warmte tegen te houden. Dit geldt ook voor katoenen beddengoed. Met dit stofje blijf je zo koel mogelijk, het ademt goed door en neemt je zweet op. En denk je: ik gooi alles uit en kruip poedeltje naakt onder de lakens, want: lekker fris? Niet helemaal… Je kunt juist beter die katoenen pyjama aan trekken, juist omdat deze dus je zweet opneemt. Doordat je zweet niet op je lichaam blijft liggen, blijft je lichaam koeler.

10. Ook je eten speelt een rol

Eet niet teveel proteïnen, oftewel: eiwitrijk voedsel (denk: vlees, zuivel, vis). Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. En eet pittige gerechten. Nu denk je vast: wat?! Korte uitleg: als je drie uur voor je op bed gaat pittig eten hebt gehad, ga je in die drie voor je op bed gaat flink zweten, waardoor je lichaam afkoelt. Niet voor niets eten ze in Thailand en India zo spicy!

11. Sporten? Doe het ’s ochtends

Verplaats je uurtje sporten tijdens een hittegolf juist naar de ochtend. Als je ’s avonds nog gaat sporten, warmt je lichaam heel erg op.

12. Cold feet

Slaap met je voeten buiten de dekens of leg ze op een koude kruik. Want koele voeten = koel lijf.

13. Water, water, water

Drink genoeg water, vooral overdag. En probeer het juist te vermijden vlak voor je naar bed gaat. Met een half glas voor je op bed gaat kom je de nacht goed gehydrateerd door. Probeer te voorkomen dat je naar de wc moet, waarna je weer opnieuw in slaap moet proberen te komen in de hitte.

14. Houdt je hoofd koel

Moest je toch naar de wc en kom je niet meer in slaap? Leg een menthol stick naast je bed en smeer een klein beetje van het goedje op je voorhoofd voor een verkoelend effect. Ook fijn: leg een klein handdoekje in de vriezer een uur voordat je naar bed gaat. Als je naar bed gaat leg je deze op je voorhoofd.

15. Je eigen bed

Niet heel romantisch, maar als je echt geen oog dicht doet met deze hitte kun je beter alleen in bed liggen dan met z’n tweeën. Want twee lichamen betekent ook twee keer zoveel lichaamswarmte.

16. Verhuis je bed

In de meeste Nederlandse huizen wordt op de bovenverdieping geslapen. En tja, warme lucht stijgt op. Houdt je het écht niet uit in je slaapkamer? Sleep je matras naar beneden of plof een nachtje op de bank.

17. Oefeningen

Schaapjes tellen, warme melk drinken of lavendelolie op je kussen: soms heb je meer nodig om in slaap te komen dan dat. Deze drie oefeningen zorgen ervoor dat je binnen een minuut in slaap valt. Wedden?

18. Drink warme thee

In plaats van een lekker fris drankje met een lading ijsblokjes, kun je beter een kop thee drinken. De hoge temperatuur van de thee zorgt namelijk voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen, waardoor je lichaam afkoelt. Andersom geldt dit ook: drink je een koud drankje, dan stijgt je lichaamstemperatuur. En daar zit je dan weer niet op te wachten…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten