![]() |
Laden gaat steeds sneller, maar de kosten van elektrisch rijden lopen op. Benzine-auto's zijn per kilometer weer goedkoper.Elektrisch rijden fors duurder dan benzine |
Elektrisch rijden is niet langer goedkoper dan rijden in een benzineauto. De torenhoge afschrijving en de motorrijtuigenbelasting, die in 2025 ook voor elektrische auto’s geldt, maken groen rijden flink duurder.
Dat blijkt uit berekeningen van de ANWB in de nieuwste Elektrisch Rijden Monitor. Het verschil is aanzienlijk. Een kilometer in een elektrische auto kost bijna 76 cent, 9 cent méér dan in een auto op benzine.
De ANWB rekende met auto’s van 46.000 euro - zoveel kost een gemiddeld elektrisch voertuig (ev) - waarmee vier jaar lang 15.000 kilometer per jaar wordt gereden. Afschrijving, verzekering, onderhoud, laden of tanken, banden en de motorrijtuigenbelasting werden meegenomen.
Jarenlang was elektrisch rijden goedkoper, maar dat is gekanteld. Directeur Marga de Jager van de ANWB constateert dat door de gestegen kosten het aantal mensen dat een elektrische auto wil kopen niet meer toeneemt.
,,Dat heeft met name te maken met het feit dat elektrische auto’s harder afschrijven dan oorspronkelijk was verwacht en zeker harder afschrijven dan een benzineauto. En dat in combinatie met de motorrijtuigenbelasting.’’
De tarieven voor de komende tijd maakt dat mensen onzeker zijn over de verwachte kosten van een elektrische auto, weet De Jager. ,,Daardoor houden ze dus de hand op de knip.’’ De verduurzaming op de weg stokt daardoor, vreest de ANWB.
Tot op heden blijft het nog wel redelijk gaan met de verkoop. Dit jaar werden er tot dusver 115.000 ev’s verkocht; één op de drie auto’s is volledig elektrisch en in totaal rijden er nu 571.000 rond in Nederland. Maar het marktaandeel is dit jaar slechts 3 procent gegroeid.
Kentering
Een kentering ligt op de loer nu de kosten stijgen, om te beginnen met de motorrijtuigenbelasting. Die is dit jaar nog nul euro voor ev’s. Vanaf januari gaan ev-rijders een kwart van het tarief betalen en vanaf 2026 al 75 procent. Over vijf jaar is er geen enkele korting meer.
Dat gaan de elektrische rijders in de portemonnee voelen. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is namelijk deels afhankelijk van het gewicht van je auto en een elektrische auto is al snel minimaal 400 kilo zwaarder door de batterijen.
Autobrancheorganisatie Bovag becijferde eerder dat de wegenbelasting voor een elektrische Volkswagen ID3 per kwartaal 60 euro hoger wordt dan voor een VW Golf op benzine.
Die getallen helpen de verkoper in de showroom niet. De aanschafsubsidie voor nieuwe ev’s wordt volgend jaar ook nog eens geschrapt.
‘De snelheid waarmee stimuleringsmaatregelen, met name de korting op de motorrijtuigenbelasting, worden afgebouwd is te snel in verhouding tot de grote investering die Nederlanders nog steeds moeten doen bij de aankoop van een elektrische auto’, constateren de onderzoekers van ANWB.
De Jager: ,,Wij hebben voor korting op de wegenbelasting gepleit om het gewicht van een zwaardere elektrische auto te compenseren. Maar dan maakt de regering toch weer andere keuzes waar de mobiliteitsbranche de dupe van gaat worden.’’
Dat helpt de verduurzaming niet, stelt zij. ,,En juist de overheid wil de CO2-uitstoot reduceren. Nou, dan moet je ook zorgen dat elektrisch rijden aantrekkelijk blijft in plaats van dat je mensen demotiveert, of dat je mensen extra op kosten jaagt.’’
De afschrijving is een andere grote kostenpost. Een elektrische Fiat 500 die drie jaar geleden bijna 40 mille kostte, is bij inruil nu nog maar 17 mille waard. De populaire Tesla 3 die vier jaar geleden 51 mille was, is nu te koop voor nog geen 20.000 euro. ,,De technologie van elektrische auto’s ontwikkelt zich zo gigantisch snel. De actieradius en ook de laadsnelheid nemen enorm toe.”
,,Dat maakt ook dat mensen liever een nieuwere elektrische auto kiezen dan een iets oudere auto die verouderde technologie heeft. In de transitie betalen de koplopers de rekening voor de doorontwikkeling van de technologie’’, aldus De Jager. Het is hetzelfde als vroeger met laptops en smartphones; over een jaar koop je een betere voor hetzelfde geld of minder.
Lichtpuntjes
Er zijn ook lichtpuntjes. Niet iedereen rijdt duurder met een ev. Wie zonnepanelen heeft en thuis kan opladen is nog steeds spekkoper. En de echt betaalbare elektrische auto’s komen eraan. Vorig jaar waren er zeven modellen goedkoper dan 35 mille, nu valt er al te kiezen uit zestien modellen.
Ook dat stuwt de afschrijving op. Voor het gros van de autokopers waren en zijn elektrische auto’s veel te duur. Voor een nieuwe ev wil de gemiddelde Nederlander niet meer dan 34.500 euro uitgeven, terwijl de gemiddelde prijs 46.000 euro is. Dat verschil is afgelopen jaar wel gedaald met bijna 2600 euro.
En de randvoorwaarden voor elektrisch rijden zijn meer dan goed, constateert de ANWB. Het barst van de laadpalen in Nederland en jongeren blijken in het ANWB-onderzoek heel geïnteresseerd in elektrisch rijden, ook al hebben ze er nu nog het geld niet voor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten