donderdag 14 december 2023

7 opmerkelijke feitjes over vliegtuigmotoren

 

7 opmerkelijke feitjes over vliegtuigmotoren

Met een diameter van 3.43 meter, is de General Electric GE90-115B motor de grootste van de KLM-vloot.


Kippenvel krijg ik ervan, als de rust en kalmte in de cabine overgaat in het zachte gebrom van de motoren. Maar tijdens de ‘take-off’ komen ze pas echt tot leven. Je wordt in je stoel gedrukt, versnelt over de baan, totdat je in de lucht bent. Motoren zijn een van de meest opvallende en indrukwekkende onderdelen van een vliegtuig. Om meer te weten te komen over deze fascinerende krachtpatsers ging ik op onderzoek uit.


De aller, allergrootste

Met een diameter van 3.43 meter, is de General Electric GE90-115B motor de grootste van de KLM-vloot. Deze jongens hangen onder de Boeing 777-300ER vliegtuigen van KLM. Dit is tevens het grootste tweemotorige vliegtuig in de vloot. Deze motoren leveren 115,000 pond vermogen. Dit is zoveel vermogen dat het Guinness Book of World Records deze motor heeft erkent als ‘Most powerful jet engine’.

Engine Boeing 777

Flight cycle

Deze B777-300ER’s vliegen dagelijks bijna 16 uur. Dit is belangrijk voor de motoren, omdat er regelmatig onderhoud uitgevoerd moet worden aan deze motoren. Dit wordt gemeten in Flight hours, en Flight cycles. Eén cycle is een take-off plus een landing. Diezelfde ‘triple seven’ heeft 1.9 Flight Cycles per dag.

Check, Check, Triple-Check

Onderhoud verschilt per type motor. Zo heeft de GE90-115B, die van de 777, meerdere keren per jaar een check nodig. Groot onderhoud is nodig nadat de motor 750 dagen in gebruik is geweest. Tussendoor wordt ook klein onderhoud gepleegd. Genoeg aandacht dus om ze in topconditie te houden!

Jet engine

Motor op de operatietafel

KLM heeft een eigen Engine Shop waar onderhoud aan vliegtuigmotoren wordt uitgevoerd. Voor elk type motor waarmee KLM vliegt is een extra motor beschikbaar voor als er een voor onderhoud binnenkomt. Een motor is tijdens een ‘operatie’ binnen 24 uur te vervangen.

Lego voor gevorderden

Bij groot onderhoud wordt de motor helemaal uit elkaar gehaald. Gemiddeld heeft een motor zo’n 40.000 onderdelen, dus dit proces kan wel 50 tot 60 dagen duren. Doe mij maar een gebruiksaanwijzing! Na groot onderhoud is de motor weer zo goed als nieuw, en kan hij er weer heel wat kilometers tegenaan.

Jet engine

Prijzig

Vliegtuigmotoren zijn behoorlijk prijzig. Vliegtuigmaatschappijen kopen hun vliegtuigen altijd inclusief motoren, dus het is lastig om te zeggen hoe duur ze precies zijn. Ook verschilt de prijs per type motor. Maar grofweg kun je zeggen dat een vliegtuigmotor tussen de 12 en 35 miljoen dollar kost.

Heet!

Een vliegtuigmotor bereikt 1.400 graden Celsius (2.552 graden Fahrenheit) in het heetste gedeelte van de motor. In dit gedeelte wordt samengeperste lucht gemengd met brandstof en verbrand.




Van blauw naar oranje in 4 dagen

Van blauw naar oranje in 4 dagen






Heb je ‘m al gezien? Ons te gekke oranje vliegtuig? Voor één keer heeft onze blauwe kleur (gedeeltelijk) plaats gemaakt voor een oranje tintje. Waarom? Omdat onze fans op social media dat zo graag wilden ;). Ik vertel je graag hoe we aan onze blauw-witte verschijning een vleugje, nou zeg maar gerust, flinke vleug oranje hebben toegevoegd. 



Op Koningsdag plaatsten wij een afbeelding van een oranje gekleurd KLM toestel op Facebook met de vraag “Should we colour orange next year?” De reacties waren overweldigend en samengevat was de strekking van het antwoord: JA! So, here we are.
















Hoe verf je een vliegtuig?

Stap 1: Plakken en schuren

De Boeing 777-300 PH-BVA wordt de hangaar in gereden. Hangaar 14, ook wel de Spuitbaai genoemd. Wat opvalt is dat ruitenwissers als eerst worden verwijderd. Oranje ruitenwissers zijn schijnbaar niet echt de bedoeling ;). Omdat het vliegtuig in 2015 nog in de verse verf is gezet, hoeft niet het hele toestel beschilderd te worden. De neus, de ‘band’ om het vliegtuig en de romp tot net iets over de helft, krijgen een ander tintje.

[tweet text=”Een vliegtuig wordt helemaal met de hand geschuurd voor het in de verf gaat”]

Net als wanneer je thuis aan een verfklus begint, moet er eerst geschuurd worden. Dat schuren wordt met de hand gedaan. Met één schuurpad schuur je ongeveer 35 cm2. Een behoorlijk ambachtelijke klus dus. Na het schuren wordt het vliegtuig gewassen en worden de ramen en de ‘buik’ van het vliegtuig afgeplakt omdat die geen nieuwe kleur krijgen. Ook de vleugels, banden en motoren worden helemaal ingepakt. En wel zo grondig, dat zelfs de Kerstman jaloers is op deze inpaktechnieken.
















Stap 2: Verven

Het verfproces begint achteraan bij het ‘normale’ blauwe gedeelte. Dan volgt het lichtblauwe stuk. Daarna komt er een gradiënt van lichtblauw naar oranje om vervolgens vooraan met het oranje gedeelte te eindigen. Gradiënt is het gedeelte waar het oranje overloopt in het lichtblauw. Op onderstaande foto kun je goed zien wat ik bedoel. Vervolgens eindigen we bij het oranje gedeelte.















[tweet text=”Een vliegtuig verven gebeurt elektrostatisch: de verf wordt naar het vliegtuig toe getrokken.”]

Het spuitproces gebeurt elektrostatisch, dat betekent dat de verf naar het vliegtuig wordt getrokken. Wanneer het vliegtuig gespoten is begint het touch-up werk. Het hele toestel wordt met een kwast nagelopen om oneffenheden of foutjes bij te werken. Dit is nog een behoorlijk tijdrovend en intensief werkje.
















Tot slot wordt het vliegtuig bedekt met een laag ‘clearcoat met sparkels’. Deze laag zorgt ervoor dat wanneer de zon op het toestel schijnt het een sprankelend laagje heeft. Shimmer and shine! Een transparante clearcoat maakt de Boeing 777-300 helemaal af.

Stap 3: Naar buiten

Het vliegtuig mag worden uitgepakt en de hangaar verlaten om een frisse neus te halen. Maar voordat ze de wijde wereld in gaat, wordt nog een ‘maintenance flight’ uitgevoerd. Niet om te kijken of de verf blijft zitten, maar wel om te kijken of alle andere onderdelen naar behoren functioneren. De eerste vlucht was een rondvlucht richting Stavanger.
















Feitjes & Weetjes

    • Het omspuiten van dit toestel heeft 4 dagen geduurd (24/7).
    • 35 mensen zijn er mee bezig geweest.
    • 100 rollen schilderstape zijn erdoorheen gegaan.
    • Er is 335 liter verf gebruikt.
    • 2.000 schuurpads zijn nodig geweest.
    • Er is 1.000 meter afdekplastic gebruikt.
    • 100 kleefdoeken waren er nodig om het stof te verwijderen.











KLM BOEING 777 ‘ORANGE PRIDE’ KRIJGT NIEUW LIKJE VERF

 

KLM BOEING 777 ‘ORANGE PRIDE’ KRIJGT NIEUW LIKJE VERF






















KLM heeft haar iconische Boeing 777-300ER genaamd ‘Orange Pride’ deze week voorzien van een nieuwe livery. Naast het bekende oranje en blauw is de Nederlandse vlag nu wat zichtbaarder gemaakt. De PH-BVA is na enkele dagen op Malta weer operationeel en vliegt inmiddels naar onder meer Azië en Latijns-Amerika.

KLM Orange Pride

In 2015 vroeg KLM in een social media post op Facebook aan haar volgers of zij een oranje vliegtuig wilden zien voor Koningsdag het jaar erna. Na meer dan 30.000 likes en 2.500 positieve reacties uit binnen- en buitenland ging de maatschappij aan de slag. Een jaar later introduceerde KLM de Orange Pride, het enige toestel in de vloot met een oranje-blauwe livery. Het betreft een Boeing 777-300ER met registratie PH-BVA.

De enige andere afwijkende livery die KLM momenteel hanteert is de SkyTeam livery. Als lid van deze alliantie is KLM verplicht een aantal vliegtuigen te voorzien van deze zilveren livery met SkyTeam en KLM logo.

KLM Boeing 777-300ER Orange Pride

De Orange Pride wordt gewoon gebruikt voor reguliere vluchten. Maar het vliegtuig wordt ook ingezet voor evenementen waar de promotie van Nederland een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan sportevenementen als de Olympische Spelen.

KLM Orange Pride

Nieuwe livery voor de Orange Pride

De Boeing 777-300ER met registratie PH-BVA heeft dus een nieuwe livery gekregen. Het oranje en KLM-blauw is nog steeds zichtbaar, maar de Nederlandse driekleur is boven de vleugel wat opvallender gemaakt. De 777 werd eerder deze week in Malta gespoten.

Gisteren arriveerde het vliegtuig begin van de avond weer op Schiphol, om diezelfde avond nog naar Singapore (KL835) te vliegen met een vervolgvlucht naar Denpasar (KL835). De terugvlucht (KL836) naar Amsterdam staat op maandag 20 november 2023 gepland. De aankomst in Nederland is om 8.30 uur. Volgens planning vertrekt de Orange Pride diezelfde ochtend om 10.55 uur weer richting São Paulo (KL791).

Benieuwd hoe het verfproces van zo’n groot vliegtuig als een Boeing 777-300ER verloopt? KLM legt hier in een blog post uit hoe dit in zijn werk gaat.

Alhoewel KLM het zelf bij een sneak peak op haar social media kanalen houdt circuleren er al diverse foto’s van het vernieuwde toestel. Hieronder een impressie van hoe de Orange Pride er nu uitziet.