dinsdag 9 mei 2023

Een teckel heeft áltijd het laatste woord

 

Een teckel heeft áltijd het laatste woord

Duizend kleine, eigenwijze hondjes tijdens tiende Nederlandse Teckeldag

























Die lange rug en kleine pootjes. Een teckel herken je uit duizenden. Vandaag komen er mogelijk meer dan duizend naar Zoetermeer voor de tiende Nederlandse dag van de teckel. Tien weetjes over deze eigenwijze hond.


1. Baasje

Een baasje? Teckels hebben geen baas, maar personeel! Ze laten precies weten wanneer ze willen eten of naar buiten willen. De lang- of kortharige viervoeters zoeken heel bewust oogcontact en kunnen lezen wat er in het baasje omgaat. ,,Ze kunnen zelfs aan je kleding zien of je vandaag vrij bent en, door de schoenen die je aandoet, wat je gaat doen. En zij bepalen of dat dan doorgaat", zegt Annette Meeuwesen van teckelkennel Van de Wouwer. Zij doet met haar teckels ook mee aan hondenshows.

Een baasje dat eenmaal een teckel heeft gehad, blijft vaak trouw aan dit ras. Ze zijn vooral bij vrouwen populair. ,,Een kerel in zakformaat worden ze ook weleens genoemd. Ze hebben een chique uitstraling, het is een beet- je een modehond."

2. Bekende bezitters

Wist u dat onder anderen Napoleon, John F. Kennedy, Albert Einstein, Andy Warhol, Brigitte Bardot en Marilyn Monroe een teckel hadden? De bekendste ter wereld was misschien wel Lump, de hond van kunstenaar Pablo Picasso. Er verscheen zelfs een boek over: Lump the dog who ate Picasso. En niet te vergeten: Takkie (Jip en Janneke) en Slinky (Toy Story).

3. Imago

Worstenbroodjes, worstenpootjes en worst op pootjes. Als het maar met worsten te maken heeft. Dat komt natuurlijk door het lange lijf en de korte pootjes. ,,De pootjes werden steeds korter gefokt. In Nederland wordt daar tegenwoordig op gelet. Te lange lijfjes en korte pootjes zie je bijna niet meer", zegt Meeuwesen. Teckels worden vanwegen hun grappige uiterlijk door fabrikanten graag afgebeeld op allerlei producten, zoals bier, schilderijen, posters, beelden, knuffels, shirts, spelletjes, chocola en ga zo maar door.

4. Dassenjacht

In tekeningen uit het oude Egypte werden al laagbenige honden afgebeeld. Teckels? Wie weet. Het dier is van oorsprong in elk geval een Duitse Dachshund vanwege het jagen op dassen. Ook konijnen, vogels en cavia's zijn niet veilig voor het jachtinstinct van de hond. Een teckel los laten lopen is dan ook niet verstandig. ,,Ze zijn gefokt om te jagen. Ze kunnen zomaar een konijn achternagaan in zijn hol en vast komen te zitten. Ik ben zo ooit een teckel kwijtgeraakt", aldus Astrid van Dinteren van teckelkennel 't Hoogbroek.

5. Double dapple

Naast alle variaties in vorm en kleur zijn er ook verschillende kruisingen. Een daarvan is mislukt: de double dapple, een pup van twee tijgerteckels. ,,Daar komen witte, foute pups uit, met allerlei klachten", vertelt Dana Gieles van de Nederlandse Teckel Club. ,,Ze kunnen onder meer onvruchtbaar, doof en blind zijn. Ze missen soms zelfs een oog. Ze zijn eigenlijk niet toegestaan, maar er zijn altijd fokkers die op geld uit zijn. De baasjes zitten uiteindelijk met de ellende."

6. Karakter

Eigenwijs, eigenwijs en eigenwijs. Zo wordt de teckel het meest omschreven. In tegenstelling tot een labrador zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Teckels doen vooral wat zij zelf willen. Op jonge leeftijd al. ,,Als je naar een puppycursus gaat, word je waarschijnlijk nooit eerste. Ze zijn heel slim, maar als ze die dag geen zin hebben, doen ze het gewoon niet. O ja, ze houden absoluut niet van regen. Dan slaan ze de wandeling gewoon over", aldus Meeuwesen. Ze zijn goede eters, oppassen dus, want ze worden door hun bouw al snel te dik. Gieles: ,,Je kunt ze omkopen, maar niet te vaak. Dan hebben ze het door."

7. Hernia

Teckels zijn door hun lange ruggen gevoelig voor een hernia. Het rugprobleem heeft zelfs een eigen term gekregen: de teckelverlamming. Het is belangrijk om ze niet te veel te laten springen of de trap op en af te laten rennen. Meeuwesen: ,,Die lange rug is en blijft een kwetsbare plek. Door hun korte poten hebben ze in tegenstelling tot grote honden weinig schokbrekers. Daar moet je gewoon op letten, maar ik heb in dertig jaar tijd nooit een teckel met hernia gehad."

8. Blaffen

Als je het vanaf het begin afleert, valt het wel mee. Teckels blaffen vooral omdat ze hun huis, tuin en zelfs wandelroutes als hun territorium zien. ,,Als er iemand voor de deur staat, gaan ze als gekken tekeer. Ze blaffen ook naar andere hondenrassen", zegt Van Dinteren. Gieles: ,,Teckels discrimineren een beetje, vooral naar grote en/of blonde honden."

Het zijn echte waakhonden, maar het kunnen soms ook schoothondjes zijn. Daarnaast houden ze van wandelen, spelletjes en trucjes leren. ,,Uit verveling gaan ze blaffen en dingen slopen", zegt Van Dinteren.

9. Opvoeden

Zoals bij alle honden is goed opvoeden cruciaal. Bij een teckel duurt het alleen iets langer dan bij andere rassen. Zonder goede opvoeding gaat het beest volledig zijn eigen gang. Met alle gevolgen van dien. Soms wordt gezegd dat ze niet op te voeden zijn, maar juist door hun intelligentie zijn ze in staat om snel te leren. Ze hebben van jongs af aan behoefte aan duidelijke grenzen en regels. ,,Mensen kopen vaak een hond omdat die er leuk uitziet, maar het karakter van een teckel moet echt bij je passen", aldus Van Dinteren.

10. Leeftijd

Teckels zijn er in drie verschillende maten en evenveel vacht- types en kunnen behoorlijk oud worden, ongeveer 17 tot 18 jaar. ,,Dan worden ze steeds aandoenlijker, met grijs snuitje en grijze pootjes. Naarmate ze ouder worden, worden ze steeds liever", vindt Meeuwesen. Toch probeert een teckel tot zijn sterfdag het laatste woord te hebben.