vrijdag 20 januari 2023

The Boeing TTBW – The Future Of Passenger Planes?


NASA beloont Boeing met contract voor duurzame vluchtdemonstratie


Beide entiteiten zullen een demonstratievliegtuig op ware grootte ontwikkelen dat in 2028 voor het eerst zal vliegen.


















De National Aeronautics and Space Administration ( NASA ) en Boeing zullen samenwerken bij de ontwikkeling en testvluchten van een full-scale Transonic Truss-Braced Wing-demonstratievliegtuig, dat een revolutie teweeg zou kunnen brengen in de commerciële luchtvaartindustrie door een veel zuiniger ontwerp van narrowbody - vliegtuigen .

Een samenwerking voor een nieuw type vliegtuig

Pam Melroy, plaatsvervangend administrateur van NASA, zei woensdag dat de eerste 'A' in NASA, Aeronautics, floreert. Vandaag hebben dit bureau en Boeing de lancering aangekondigd van een Sustainable Flight Demonstrator-project, dat informatie wil geven over een potentiële nieuwe generatie groene vliegtuigen met één gangpad.

Beide entiteiten zullen via dit publiek-private initiatief samenwerken om dit decennium een ​​demonstratievliegtuig op ware grootte te bouwen, testen en besturen, waarbij meer dan 1 miljard dollar wordt geïnvesteerd. Het vliegtuig, dat momenteel bekend staat als de Sustainable Flight Demonstrator (SFD), zal het Transonic Truss-Braced Wing (TTBW)-concept testen, waarbij een vliegtuig wordt gebruikt met extra lange, dunne vleugels die worden gestabiliseerd door diagonale stutten. Dit ontwerp resulteert in een vliegtuig dat veel zuiniger zal zijn dan een traditioneel vliegtuig vanwege een vorm die minder luchtweerstand zou creëren, wat resulteert in een lager brandstofverbruik.

Tijdens een conferentie zei NASA-beheerder Bill Nelson:

“NASA heeft Boeing gekozen als onze partner voor het ontwerpen, bouwen en besturen van een gloednieuw grootschalig experimenteel vliegtuig, de Sustainable Fight Demonstrator. Het concept van Boeing is een Transonic Truss-Braced Wing-vliegtuig met één gangpad dat naar verwachting in 2028 zal vliegen.”


Dit project heeft tot doel de manier waarop mensen in de komende decennia reizen radicaal te veranderen en de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050 te halen. NASA en Boeing zullen rechtstreeks werken aan het narrowbody-segment, aangezien dit het meest gevraagde vliegtuig is van de luchtvaartindustrie. Logischerwijs zijn narrowbody-jets verantwoordelijk voor bijna de helft van de CO2-emissies van de sector wereldwijd.

Boeing schat dat de vraag naar vliegtuigen met één gangpad tussen 2035 en 2050 met 40.000 vliegtuigen zal toenemen.

Hoe gaat het nieuwe vliegtuig werken?

Todd Citron, Chief Technology Officer van Boeing, zei dat deze aankondiging een weerspiegeling is van een tienjarige samenwerking die begon met conceptuele studies en windtunneltesten van 

het Transonic Truss-Braced Wing-concept. Door de ontwikkeling van dit experimentele vliegtuig verwachten NASA en Boeing een nieuwe technologie te valideren die in de toekomst zou kunnen leiden tot de 

lancering van een nieuw vliegtuigmodel. "Het biedt een kans om een ​​experimenteel vliegtuig op ware grootte te ontwerpen, te bouwen en te besturen terwijl nieuwe technische problemen worden opgelost", zegt Greg Hyslop, Boeing chief engineer en executive vice president Engineering, 

Test & Technology.

De vleugels van de SFD zullen hoger in de romp geplaatst zijn 

in vergelijking met de huidige narrowbody-jets. 

Deze configuratie maakt onder de vleugels ruimte vrij voor 

geavanceerde voortstuwingssystemen. Over het algemeen betekent dit dat een vliegtuig met één gangpad en een TTBW-configuratie tot 

30% kan besparen op brandstofverbruik en emissiereducties in 

vergelijking met de meest efficiënte vliegtuigen met één gangpad van vandaag, zoals de Boeing 737 MAX of de Airbus A320neo - families.


De nieuw ontworpen vleugel is zo lang en dun dat er een beugel voor nodig is Legde Bill Nelson uit – maar het vliegtuig kan zowel op deze beugel als op de vleugel worden opgetild. 


Voortbouwend op het oude concept van de tweedekkers is 

"een revolutionair ontwerp" dat "commerciële vliegtuigen veel zuiniger zal Raken door minder weerstand te creëren"  voegde hij eraan toe.


zaterdag 14 januari 2023

Vliegen, rijden of treinen, wat is gunstig voor een korte stedentrip?

 

Vliegen, rijden of treinen, wat is gunstig voor een korte stedentrip?

Verschillen in duurzaamheid, reistijd en flexibiliteit zijn groot

Voor veel Nederlanders gaat er niks boven vliegen. Maar hoe gunstig zijn alternatieven, zoals de auto of de trein, voor de portemonnee, het milieu en wat reistijd betreft? We vergelijken vijf populaire bestemmingen voor een weekendje weg in maart: Barcelona, Berlijn, Londen, Parijs en Praag.


Als het gaat om het klimaat is er maar één alternatief: de trein. ,,De trein is by far het meest duurzame vervoermiddel'', zegt reisexpert Marc van Amsterdam van Stedentrips.nl. ,,Daar kan geen bus, auto of vliegtuig tegenop." De bus wordt volgens hem sowieso weinig gebruikt voor de korte stedentrips, om die reden laten we dit vervoermiddel in dit vergelijk even achterwege. ,,En zo schoon is de bus ook weer niet met diesel'', aldus Van Amsterdam.

Dat de trein als meest duurzame uit de bus komt, kan voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal beamen. Met de Klimaatwijs op reis-tool kunnen reizigers in een oogopslag zien wat hun CO2 -voetafdruk is.

Het verschil is groot: een koppel dat naar Barcelona reist, stoot 800 kilo CO2 uit met het vliegtuig, met de auto 600 kilo en met de trein 'slechts' 170. Met het vliegtuig naar Parijs kom je uit op 360 kilo CO2, met de auto 190 en met de trein maar 50.

Met de trein boek je niet alleen milieuwinst, het is bovendien de meest comfortabele manier om te reizen, claimt woordvoerder Mariken Stolk van Milieu Centraal. ,,Je hebt de meeste beenruimte, het is ontspannen, je kunt gemakkelijk je benen strekken en naar buiten kijken. Het is een beleving.'' Bijkomend voordeel: je neemt je bagage direct met je mee, dus je hoeft er niet op te wachten en je kunt het niet kwijtraken. Daar kan Schiphol nog een puntje aan zuigen.

Praktisch

Of de trein behalve duurzaam en comfortabel ook het meest praktische transportmiddel is, is de vraag. Voor verre reizen sowieso niet. Ook voor een kort weekendje weg in Europa, blijkt de trein niet altijd gunstig. ,,De trein is een no-go als je naar Barcelona of Praag wilt. Qua verbinding, prijs en reistijd is het niet te doen. Dat geldt eigenlijk ook voor de auto'', stelt reisexpert Van Amsterdam.

Die mening deelt Hildebrand van Kuijeren van reisplatform Treinreiziger.nl. ,,Die bestemmingen zijn met de trein voor een weekendje weg niet geschikt.'' Zo blijkt: wie het eerste weekend van maart naar Barcelona met de trein gaat, is 492 (!) euro per persoon kwijt. Met het aantal overstappen valt het mee (twee). Vanuit Amsterdam met de Thalys is het van Gare du Nord met de metro naar Gare de Lyon en daar de TGV naar Barcelona. De reistijd bedraagt bijna twaalf uur. Wie bij Vueling een vliegticket boekt, loopt vijf uur later op de Ramblas in Barcelona en is dan slechts 136 euro per persoon kwijt.

Eeuwigheid

De prijs van een treinkaartje naar Praag valt mee (139,80), maar de reis duurt een eeuwigheid: ruim twaalf uur, met een ruime overstaptijd in Berlijn (bijna twee uur). Tegen de tijd dat je er bent, is het weekend voorbij. Als het gaat om Berlijn heeft de trein milieu- en prijstechnisch de voorkeur: een retourtje Berlijn inclusief zitplaats en grote handbagage kost 85,80 euro, met het vliegtuig is dat het eerste weekend van maart 197,14 euro. Maar een enkele treinreis duurt ruim zes uur. En ook met de auto is het qua reistijd niet erg handig.

,,Maar vanaf eind mei kun je dankzij een nieuwe nachttrein ook 's nachts naar Berlijn, waardoor je 's ochtends vroeg al kunt aankomen'', vertelt Van Kuijeren, tevens initiatiefnemer van Treinrondreis.nl.

Voor de steden Parijs en Londen komt de trein duidelijk als winnaar uit de bus. Parijs is altijd al een treinstad geweest, weet de directeur van Stedentrips.nl. Bij zijn reisorganisatie gaat 90 procent van de boekingen met de trein. Als het om Londen gaat, wint de trein volgens hem snel terrein. Mensen zijn milieubewuster geworden, denkt hij.

Wat de prijs betreft, kan het wel iets duurder zijn dan het vliegtuig, maar het verschil is gering: een retour met de trein vanaf Amsterdam naar Londen is 153,50 euro, vanaf Rotterdam slechts 78 euro. Een retourtje met EasyJet is 68,12 euro. ,,Het voordeel van de trein is dat je meteen in de stad staat, terwijl je anders van het vliegveld nog een transfer moet maken en dat kost al gauw 36,80 voor één persoon'', voegt Van Kuijeren eraan toe.

Reisperiode

Wat het slimst en voordeligst is, hangt volgens de reisexperts af van de reisperiode en de bestemming. Nu hebben we gekozen voor het weekend van 3 tot en met 5 maart, maar wie komend weekend naar Parijs zou willen, betaalt de hoofdprijs met de Thalys. Bovendien zijn alle gunstige reistijden vergeven, dus met een beetje pech is het vertrek pas vrijdagavond en de terugreis zondagochtend vroeg.

In dat geval kan het vliegtuig goedkoper en zelfs gunstiger uitpakken dan de auto. De autorit vanaf Utrecht duurt ruim vijf uur (zonder tussenstops) en de reiskosten (met tolkosten en benzine) gaan richting de 170 euro. Daar komen de parkeerkosten bovenop: daar rekenen hotels al gauw 30 euro per dag voor.

Al met al blijft het vliegtuig voor de iets verdere bestemming het gunstige vervoermiddel. Van Kuijeren: ,,Tenzij je natuurlijk wat langer weggaat. Met de trein naar Praag bijvoorbeeld, dat kan dan een hele belevenis zijn en het is goedkoop. Zeker als je jonge kinderen hebt, want die mogen tot 14 jaar gratis mee."

Auto

De trein lijkt voor enkele bestemmingen een goede tweede. Dat de auto naar de gekozen bestemmingen het aflegt tegen het vliegtuig en de trein, is volgens de ANWB niet helemaal terecht. ,,De auto blijft natuurlijk het flexibelste vervoermiddel en het brengt je van deur tot deur'', reageert woordvoerder Markus van Tol. ,,Bovendien is de auto wat de kosten betreft interessant als er vier mensen meerijden. Ook moet je natuurlijk niet de kosten en de tijd voor de reis naar Schiphol bij het vliegtuig vergeten.''

En, voegt Van Tol eraan toe: ,,Je hoeft natuurlijk niet naar Barcelona voor een weekendje weg. Je kunt dichter bij huis blijven, of gewoon in Nederland. Er valt genoeg moois te zien.''

Klimaatimpact

Daar sluit Stolk van Milieu Centraal zich helemaal bij aan. ,,We moeten ons afvragen of we verre stedentrips willen volhouden nu het zo duidelijk is dat vliegen zorgt voor grote klimaatimpact. We zouden moeten minderen om de klimaatverandering die nu al gaande is iets af te remmen.''