dinsdag 14 juni 2022

Waarom pikken meeuwen onze patatjes? En wat kunnen we ertegen doen?

 

Waarom pikken meeuwen onze patatjes? En wat kunnen we ertegen doen?

Een meeuw die een patatje uit de handen van een nietsvermoedende toerist grist. Lachen natuurlijk, tot het jou overkomt. Hoe stop je deze stelende, eh, vliegende ratten?

















Sommige kwesties eisen serieus wetenschappelijk onderzoek. Zo ook de vraag waarom meeuwen zo verzot zijn op onze snacks. En natuurlijk belangrijker, hoe kun je die plunderaars tegenhouden? Fijn dat een stel wetenschappers zich over deze problemen boog.

Waarom jatten meeuwen ons eten?

Simpel gezegd: meeuwen stelen ons eten omdat het lekker makkelijk is. Waarom op zoek gaan naar vissen, schaaldieren en pieren, als mensen zulke lekkere hapjes als slagroomijsjes en kibbeling presenteren? Dat je bij de mens een vette bek kunt halen weten meeuwen goed.


Aangevreten pannenkoekjes? Volgens meeuwen zijn die veel beter dan onaangeroerde exemplaren "
Zo ontdekten wetenschappers van de University of Exeter (VK) in 2020 dat meeuwen het liefst voedsel pakken dat mensen net aangeraakt hebben. Voor dit onderzoek kreeg een nietsvermoedende zeemeeuw bosbessenpannenkoekjes in twee bakjes voor zijn snavel. Vervolgens deden de onderzoekers alsof ze iets uit een van de bakjes aten en trokken ze zich daarna terug. En ja hoor, gemiddeld pikten de meeuwen vaker naar dat bakje dan naar het onaangeroerde bakje.

In juni en juli moet je extra oppassen voor plunderende meeuwen

Een meeuw lust altijd wel een lekker hapje, maar in sommige maanden moet je extra goed oppassen dat je ijsje niet uit je handen gerukt wordt. Zo bleek uit onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht in 2016 dat zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen vooral tijdens het grootbrengen van hun kuikens stad en strand aan de Nederlandse kust afstropen op jacht naar een lekker patatje. Doordat die kuikens halverwege juni uit hun ei kruipen, moet je dus in de maanden juni en juli extra goed opletten op je snacks.

Zo voorkom je dat meeuwen je voedsel pikken

Gelukkig ontdekten wetenschappers van de University of Exeter in een ander onderzoek uit 2019 wat je tegen de vliegende roversbende kunt doen. Zie je meeuwen loeren op je krant vol fish and chips? Kijk dan terug, want meeuwen houden niet van een wedstrijdje staren. Dat bleek toen de onderzoekers een doorzichtige, afgesloten zak friet op de grond legden. Een van hen bleef staan en staarde de helft van de tijd naar zilvermeeuwen die de zak naderden. De andere helft van de tijd keek de onderzoeker weg.

De meeste meeuwen vonden de onderzoeker hoe dan ook eng, starend of niet, en bleven weg bij de verdachte zak friet. Van de meeuwen die wel een kansje waagden deden de meeuwen die aangestaard werden er gemiddeld 21 seconden langer over.

Goed aanstaren dus, die luchtduivels. Wel lastig als ze van achteren komen. Helaas hebben wetenschappers niet getest of een outfit vol nep-ogen je extra beschermt. Misschien een leuk experiment om zelf eens te doen?

Maarreh, als die meeuwen zo lastig zijn, waarom eten we ze dan niet gewoon op?