zondag 14 februari 2021

Weerweetjes: wist je dit al over sneeuw?



Weerweetjes: wist je dit al over sneeuw?

Alleen verse sneeuw kraakt. En er is een verschil tussen droge en natte sneeuw. Maar hoe zit dat eigenlijk precies?



Hoe ontstaat sneeuw?

Als de temperatuur op grote hoogten onder het vriespunt is, verandert waterdamp in ijskristallen. Dat gebeurt vooral in lucht die afkomstig is uit de poolgebieden. Op weg naar beneden groeien de ijskristallen aan tot zespuntige sneeuwkristallen. Onder invloed van de wind botsen de sneeuwkristallen en vormen ze vlokken. Die bestaan uit ijs en vooral veel lucht.

Sneeuw die zich op grote (koude) hoogten heeft gevormd, bereikt niet altijd ongeschonden het aardoppervlak. Dat gebeurt alleen als de hele luchtlaag waar de sneeuw doorheen moet kouder is dan het vriespunt.

Wat is het verschil tussen droge en natte sneeuw?

Als de luchtlagen waar de sneeuw doorheen moet vallen niet overal onder het vriespunt zijn, smelten de vlokken gedeeltelijk. Dat is natte sneeuw. Meestal verdwijnt het zodra de grond wordt geraakt.

Dingen die je nog niet wist over sneeuw
Wen er maar aan: mooie sneeuwlandschappen worden steeds zeldzamer.
Shutterstock

Krijgen we meer of minder sneeuw in de toekomst?

Minder. Het wordt warmer en dus krijgen we minder potentiële sneeuwdagen. Het KNMI verwacht dat we 10 tot 20 procent minder sneeuwval krijgen per graad opwarming. De wind uit noordelijke streken die eerst sneeuw bracht, gaat nu meer regen aanvoeren. Voor liefhebbers van sleetje rijden is het slecht nieuws.

Wanneer viel de meeste sneeuw in Nederland?

Op 14 en 15 februari 1979 was er in het noorden van Nederland een sneeuwstorm die sneeuwduinen veroorzaakte van meer dan twee meter hoog. In januari 1987 viel er op Terschelling 80 centimeter. Dat is het dikste Nederlandse pak sneeuw dat niet door de wind werd opgewaaid.

Hoe komt het dat sneeuw kraakt?

Sneeuw bestaat vooral uit lucht, vooral als hij vers is en nog niet platgetrapt. Ga je erop staan, dan schuiven de sneeuwvlokken tegen elkaar. Hoe kouder het is, hoe stroever de sneeuwkristallen langs elkaar glijden. Dat is het geluid dat je hoort. Sneeuw kraakt dus harder naarmate het verser en kouder is.

Hebben de Inuït echt 50 woorden (of nog meer) voor sneeuw?

Nee, dat is een fabeltje. Begin vorige eeuw ontdekte een Duitse antropoloog dat de Inuït vier basistermen hebben voor sneeuw. In de overlevering zijn dat er steeds meer geworden. De werkelijkheid is dat de Inuït niet meer woorden voor sneeuw hebben dan wij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten