woensdag 10 juni 2020

Thuiswerkers zijn blije werkers. In het oude normaal tenminste


Thuiswerkers zijn blije werkers. In het oude normaal tenminste

Mensen die mogen thuiswerken, zijn tevredener dan mensen die dagelijks naar kantoor moeten. Dat laat het onderzoek van Maral Darouei van de Universiteit Leiden zien.
kat poes thuiswerken huisdier dier tijd stress tijdsdruk ontspannen kantoor thuis bureau bank
Ann SchwedeGetty Images
Twee weken lang noteerden 34 werknemers drie keer per dag hoe ze zich voelden: ‘s ochtends net na het opstaan, ’s middags na werk en in de avond voor het slapengaan. Wat doet thuiswerken met de tijdsdruk die mensen ervaren? En ervaar je meer of minder werk-familie-conflict als je mag thuiswerken?

Thuis zijn we ontspannen

‘We ontdekten dat mensen de ochtend na een dag thuiswerken minder last hebben van uitputting, tevredener zijn over de organisatie waar ze voor werken en bevlogener zijn’, zegt Darouei. ‘Dat kunnen we verklaren doordat je op thuiswerkdagen minder last hebt van werk-familie-conflict.’



























Twee weken lang noteerden 34 werknemers drie keer per dag hoe ze zich voelden: ‘s ochtends net na het opstaan, ’s middags na werk en in de avond voor het slapengaan. Wat doet thuiswerken met de tijdsdruk die mensen ervaren? En ervaar je meer of minder werk-familie-conflict als je mag thuiswerken?

Thuis zijn we ontspannen

‘We ontdekten dat mensen de ochtend na een dag thuiswerken minder last hebben van uitputting, tevredener zijn over de organisatie waar ze voor werken en bevlogener zijn’, zegt Darouei. ‘Dat kunnen we verklaren doordat je op thuiswerkdagen minder last hebt van werk-familie-conflict.’

Normaal gesproken kunnen werk en privé nogal eens botsen. Als je uitgeput uit je werk komt bijvoorbeeld en daardoor geen puf hebt om nog wat leuks te ondernemen. ‘In dat geval leggen we de schuld vaak bij het werk.’ Op thuiswerkdagen hebben we meer energie, legt Darouei uit. Werk zit privé dan minder in de weg.
‘Op dagen dat mensen thuiswerken, ervaren ze ook minder tijdsdruk dan op kantoor’, vervolgt Darouei. ‘Thuis word je minder vaak afgeleid door collega’s. Ook kun je je tijd beter indelen zoals je dat zelf wil. Je hebt meer autonomie. Je hoeft je werk niet tussen negen en vijf af te krijgen. En je hebt geen


kantoor thuis thuiswerken baas chef blij tevreden laptop bureau bank stress werkdruk tijdsdruk



De voor- en nadelen van thuiswerken
door Quest NL
Huidige tijd 0:12
Tijdsduur 1:08
Geladen85.84%

De baas houdt niet zo van thuiswerken

Darouei keek ook naar leidinggevenden. Die zijn niet altijd even dol op hun thuiswerkende werknemers. ‘De ideale werker staat 24/7 klaar, op kantoor, en bij diegene komt het werk op de eerste plaats.’ Wie ervoor kiest om thuis te werken, geeft onbedoeld een ander signaal af. Komt werk wel op de eerste plek? Leidinggevenden schatten in dat deze werknemers minder belang hechten aan hun werk. Ze zouden minder commitment tonen en krijgen een lagere beoordeling.

Is je baas man en kantoortijger? Pas op

Vooral mannelijke bazen die zelf niet thuiswerken worden minder happy van werknemers op afstand. En het zijn deze chefs die thuiswerkers lagere beoordelingen geven. ‘Het profiel van de ideale werknemer die altijd beschikbaar is, past traditioneel meer bij mannen dan bij vrouwen. Eerdere studies lieten al zien dat mannen meer belang hechten aan werk dan vrouwen.’

Geen kinderen? Geen reden om thuis te blijven

Met name werknemers zonder kinderen riskeren een boze baas als ze gaan thuiswerken. Thuiswerken begon vooral om ouders tegemoet te komen en om de carrière van vrouwen te ondersteunen, vertelt Darouei. ‘Als je zo redeneert, heeft iemand zonder kinderen geen geldige reden om thuis te werken.’

Thuis maken we meer uren

De baas zou juist blij moeten zijn met mensen die vanuit huis werken. ‘In werkelijkheid zijn thuiswerkers meer committed, weten we uit eerdere studies’, zegt Darouei. ‘Ze zijn tevredener en willen iets terugdoen voor de organisatie. Ze voelen zich meer betrokken, zijn productiever en maken meer uren.’
Waarom maken we thuis meer uren? Als de baas geen grenzen stelt, moeten we het zelf doen, legt Darouei uit. En het gaat wellicht tegen je gevoel in, maar met de boodschap: ‘Werk maar zo veel je wil’, schieten we juist uit. In het voordeel van de baas.

Onvrijwillig thuiswerken is geen pretje

Er is een belangrijke kanttekening. Het onderzoek is uitgevoerd in het heerlijke tijdperk voor corona. ‘We keken naar mensen die al langer een paar dagen per week thuiswerkten. Dat kon toen vrijwillig. Nu moet het. Dan zie je heel andere effecten. De autonomie om te kiezen waar je werkt is weg.’

In een enquête aan de Erasmus Universiteit geven studenten en medewerkers aan dat ze helemaal niet zo blij zijn thuis. ‘Dat kan ik me goed voorstellen’, zegt Darouei. ‘Van fulltime thuiswerkers wisten we al dat ze last hebben van sociale isolatie. Dat geluid hoor je nu veel. En we zitten nu met z’n allen thuis, inclusief de kinderen.’ Reken maar dat werk en familie conflicteren tijdens een lockdown. ‘En veel mensen hebben helemaal geen behoefte om thuis te werken.’ Hopelijk kunnen we snel weer naar kantoor. Met een paar dagen thuiswerk voor wie wil.













































Overtuigd van je eigen gelijk? Misschien zit je toch wel mis


Overtuigd van je eigen gelijk? Misschien zit je toch wel mis

Ja hoor, je hebt het alwéér bij het rechte eind. Of heb je een vriend die altijd overtuigd is van z'n gelijk? Check of jullie voor de gek worden gehouden door deze drie psychologische valkuilen.
tunnelvisie in illustratie
Fatti Burke
Je bevindt je in goed gezelschap hoor, als je je ongelijk niet inziet. We lijden allemaal namelijk weleens aan tunnelvisie. Dat is een denkfout die ervoor zorgt dat je je eigen overtuiging makkelijk bevestigd ziet. ‘Het is misschien wel de hardnekkigste fout die er is, en iedereen heeft er last van’, zegt Eric Rassin, bijzonder hoogleraar rechtspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Zodra je in de tunnel zit, probeer je niet langer écht uit te zoeken hoe iets zit, maar vooral je eigen mening te onderbouwen. Vervolgens blijk je inderdaad gelijk te hebben. Goh, hoe zou dat toch komen? Check hier of je lijdt aan de drie symptomen van zo'n tunnelvisie.














































1. Zoek je alleen naar bevestiging?

‘Tunnelvisie uit zich op verschillende manieren’, zegt Rassin. ‘Je zoekt bijvoorbeeld automatisch eerder naar bewijzen voor je overtuiging dan naar informatie die je overtuiging ontkracht. En je hecht meer waarde aan die bevestigende bewijzen.’

MEER VAN QUESTDat bleek bijvoorbeeld uit een experiment van psychologen van Stanford University (VS) uit 1979. Voor- en tegenstanders van de doodstraf moesten twee verzonnen wetenschappelijke teksten lezen. Een tekst onderschreef het nut van de doodstraf, de ander sprak het effect juist tegen.

De beschreven artikelen waren wat betreft kwaliteit, structuur en overtuigingskracht hetzelfde. Toch vonden de proefpersonen het verhaal dat bij hun overtuiging paste beter dan het andere.






2. Draai je onduidelijke info in jouw voordeel?

Door tunnelvisie zie je ook dubbelzinnige informatie als bewijs. Bij het zinnetje ‘twee mannen overleggen hoe ze het beste een boot kunnen opblazen’ denk je misschien al snel aan terrorisme. Terwijl het zinnetje weinig zegt: misschien hebben ze het wel over een rubberbootje voor in het zwembad. Je interpreteert de informatie zo dat die bij je verwachtingen past.
Sterker nog: onbewust wordt zelfs dat wat je ziet beïnvloed door je overtuiging. Zo waren er in 2005 mensen die zeker wisten dat ze een poema hadden gezien op de Veluwe, terwijl later bleek dat er helemaal geen groot roofdier was. Ze zagen een poema, omdat ze dachten dat er een rondliep.

3. Heeft je overtuiging wel een goede basis?

Maar je mening moet toch wel ergens vandaan komen? Hoe je aan een overtuiging komt, is niet altijd even duidelijk, zegt Rassin. Misschien heb je als kind van je ouders geleerd dat misdadigers de doodstraf verdienen. Dan is de kans groter dat je daar nu een voorstander van bent. ‘Vaak blijft dat wat je als eerste hoort of leest je het beste bij. Dat noemen we het primacy-effect.’
Een overtuiging kan daardoor nogal willekeurig zijn. Zelfs een foutje in je geheugen kan aan de basis staan. Je bent zeker van je eigen herinnering en niet meer te overtuigen van een andere versie van het verhaal. Maar hopelijk ben je door deze argumenten wel bereid je mening nog eens te heroverwegen.








Via deze 40 vragen kun je écht verliefd worden


Via deze 40 vragen kun je écht verliefd worden

Op internet circuleren 36 vragen die je verliefd zouden maken. Maar wil je écht kans maken, dan moet je deze 40 vragen proberen.

dogs by heart shapes on red background
Kamon Saejueng / EyeEmGetty Images
'Doe dit om verliefd te worden op wie dan ook', zo luidt het artikel in The New York Times dat van de 36 vragen een enorme hit maakt. Door die vragen op een eerste date aan elkaar te stellen, zou de kans op liefde levensgroot zijn.
Helaas, daar waren de vragen helemaal niet voor bedoeld, vertelt de bedenker, psycholoog Arthur Aron (Stony Brook University), in Quest Psychologie 3: Aron had de vragen bedacht om vriendschappelijke verbondenheid te kweken, en dáár zijn ze ongelofelijk goed in.
Maar, gelukje: Aron heeft ook veertig vragen bedacht die wel specifiek bedoeld zijn om romantische gevoelens aan te wakkeren. De lijst bevat net wat andere vragen. Die wilde hij wel met ons delen, en nu vind je de hele lijst hier. Succes in de liefde!

Hoe het werkt

De methode is niet ingewikkeld. Je begint gewoon met het voorlezen van vraag 1. Zodra je die vraag beiden beantwoord hebt, ga je door naar vraag 2, en zo verder. Vragen overslaan is niet de bedoeling.

Bereid je voor op wat romantisch toneelspel
Wel is de vragenlijst opgesplitst in drie delen, zodat het niet te lang duurt. Na een afgesproken tijd, bijvoorbeeld een halfuur, is het eerste deel klaar en ga je verder met de vragen uit deel twee. Na nog een halfuur eindig je dan met de vragen uit het derde deel. Waarschijnlijk zul je elkaar dus niet elke vraag stellen.



Waar komen vlinders in je buik vandaan?
door Quest NL

Eerste deel
  1. Vertel je gesprekspartner je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk in vier minuten.
  2. Vertel je gesprekspartner wat je nu al leuk aan hem of haar vindt.
  3. Deel een gênant moment uit je leven.
  4. Als je vanavond zou sterven zonder kans om met wie dan ook te communiceren, waarvan zou je dan het meest spijt hebben dat je het iemand niet verteld hebt? Waarom heb je het diegene nog niet verteld?
  5. Als je een relatie met je gesprekspartner zou aangaan, vertel hem of haar wat dan belangrijk voor hem of haar zou zijn om te weten.
  6. Waaruit bestaat een ‘perfecte’ avond voor jou?
  7. Noem om beurten iets wat je aantrekkelijk vindt aan je gesprekspartner; ga in op het uiterlijk, kleding en persoonlijkheid. Ga door tot ieder tien.
  8. Waarvoor ben je het meest dankbaar in je leven?
  9. Als je morgen wakker zou worden en je was een goede eigenschap of talent rijker, wat zou dat dan zijn?
  10. Hoe hecht en warm is je familie? Denk je dat jouw jeugd gelukkiger was dan die van de meeste mensen?
  11. Welke herinnering koester je het meest?
  12. Wat is je ergste herinnering?
  13. Als je negentig kon worden en je zou de laatste zestig jaar met het lichaam van een dertigjarige kunnen leven, of met de geest van een
  14. dertigjarige. Wat zou je dan kiezen?
  15. Wat is de grootste prestatie in je leven?


Tweede deel

  1. Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen? En voor iemand anders?
  2. Is er iets waarvan je al heel lang droomt? Waarom heb je dat nog niet gedaan?
  3. Als een kristallen bol je de waarheid zou kunnen vertellen over jezelf,
  4. je leven, de toekomst of iets anders, wat zou je dan willen weten?
  5. Deel een persoonlijk probleem en vraag de ander om advies hoe hij of zij
  6. het zou aanpakken. De ander mag zeggen hoe jij je lijkt te voelen over
  7. dit probleem.
  8. Noem drie dingen die jij en je gesprekspartner gemeen lijken te hebben.
  9. Zou je beroemd willen zijn? Op welke manier?
  10. Als je weet dat je over een jaar zou sterven, zou je dan iets veranderen aan de manier waarop je nu leeft? Waarom?
  11. Wiens dood, van alle mensen in je familie, zou jou het meest ontregelen? Waarom?
  12. Oefen je ooit voor een telefoongesprek wat je gaat zeggen? Waarom?
  13. Je huis, met alles erin, vliegt in brand. Nadat je je geliefden en
  14. huisdieren gered hebt, kun je nog één keer terug om iets in veiligheid
  15. te stellen. Wat zou dat zijn? Waarom?
  16. Als je iedereen ter wereld mocht kiezen, wie mag er dan bij je komen eten?
    goldfish kissing in fishbowl
    Adam GaultGetty Images

    Derde deel

    1. Doe allebei drie ‘we’-beweringen. Bijvoorbeeld: ‘We zitten in deze kamer en we voelen ons…’
    2. Vertel je gesprekspartner wat je leuk aan hem of haar vindt; wees heel eerlijk en zeg dingen die je normaal gesproken niet zou snel zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet.
    3. Wat waardeer je het meest in een relatie?
    4. Wat zou je aantrekken als je er heel sexy uit wilde zien?
    5. Welke rol spelen liefde en genegenheid in je leven?
    6. Speel met je gesprekspartner na hoe je hem of haar uit zou vragen voor een date. Laat je gesprekspartner vertellen hoe het voelt om uit gevraagd te worden.
    7. Maak deze zin af: ‘Ik zou willen dat ik iemand had met wie ik … kon delen.’
    8. Doe alsof je samen met je gesprekspartner meespeelt in een toneelstuk. Voor deze scène heeft de regisseur je gevraagd om aan je partner te vertellen dat je interesse hebt in meer dan een vriendschappelijke relatie; dat je verliefd begint te worden. Je gesprekspartner speelt het toneelspel mee en vertelt hoe het voelt om gevraagd te worden voor zo'n diepere relatie.
    9. Breng drie minuten in complete stilte door met je gesprekspartner, terwijl jullie alleen oogcontact maken.
    10. Wanneer heb je voor het laatst gehuild met iemand erbij? En alleen?
    11. Als je iets kon veranderen aan de manier waarop je bent opgevoed, wat zou dat zijn?
    12. Hoe is de relatie met je moeder?
    13. Heb je stiekem een idee over hoe je dood zal gaan?
    14. Wat betekent liefde voor jou?
    15. Wat, als er zoiets bestaat, is te serieus om grappen over te maken?


    maandag 8 juni 2020

    WE BESTELDEN MAFFE HORECA-MOMENTEN BIJ JULLIE EN DAT STELT NIET TELEUR


    WE BESTELDEN MAFFE HORECA-MOMENTEN BIJ JULLIE EN DAT STELT NIET TELEUR

    Ruttezijdank mogen we sinds een week weer op locatie de horeca financieren en bijzondere horeca-momenten sparen. Een heerlijk diner voor twee om een jubileum te vieren en met afstand en mate genieten van een drankje om iets te vieren, het mag weer. Dikke kans dat er ook weer bizarre momenten zullen ontstaan. Momenten zoals deze..



    1. Om er even in te komen.

    horeca

    2. Soms schuilt het maffe in de culinaire keuzes van de gasten…

    horeca
    horeca

    3. En soms ligt het echt aan die ene gast…

    horeca

    4. Of aan die ene mevrouw.

    horeca

    5. Wanneer die crunchy bite toch wel lekker was.

    horeca

    6. Sommige types uit de bediening kunnen er ook wat van.

    horeca

    7. Hier wordt zelfs salmonella misselijk van.


    8. Poffert op je neus kan ook gebeuren.

    horeca

    9. Zoals deze rat overkwam.


    10. Deze tenten staan bekend om hun fijne gevoel voor timing.

    horeca

    11. En deze om hun vooruitstrevende keuzes.

    horeca
    horeca

    12. Hier had je bij moeten zijn. Net zoals diegene.

    horeca

    13. Ja oké, maar vroegen om gekke situaties in een restaurant.

    horeca

    14. Maak hier een mini-docu van en je staat zo in de Netflix Top 10.


    15. We sluiten af met deze wrap battle.