donderdag 25 oktober 2018

Sneller in slaap vallen? Draag dan dít in bed

Sneller in slaap vallen? Draag dan dít in bed

Lig jij elke avond weer schaapjes te tellen totdat je eindelijk in slaap valt? Vanaf nu is dit niet meer nodig. Onderzoekers uit Australië hebben namelijk ontdekt dat het dragen van een bepaalde pyjama ervoor kan zorgen dat je sneller in slaap valt.
Mensen die een zachte wollen pyjama dragen vallen gemiddeld 15 minuten sneller in slaap dan mensen die een katoenen exemplaar dragen.
Dromenland
Voor het onderzoek werden 17 studenten en 36 oudere volwassenen onder de loep genomen. De proefpersonen werden geobserveerd terwijl ze, gehuld in een wollen pyjama, in een bed stapten waarvan de temperatuur 17 °C bedroeg. En wat bleek? Studenten bevonden zich al na 11 minuten in dromenland en volwassenen na 12 minuten. Degenen die een katoenen pyjama droegen hadden maar liefst 22 à 27 minuten nodig hadden om in slaap te vallen.
Voordelen wol
“Vroeger was slapen onder beddengoed van wol de norm, en de wetenschap heeft nu de voordelen van slapen in wol herontdekt”, vertelt onderzoeker Dr. Paul Swan van de universiteit van Sydney. “Wol reguleert je lichaamstemperatuur dan ook veel beter en houdt je vast in wat bekendstaat als “de thermische comfortzone”. Je valt dus niet alleen sneller in slaap, je slaapt ook langer en geniet van een diepe slaap.”

dinsdag 23 oktober 2018

Digitale drugs: de gevolgen van jouw smartphoneverslaving

Digitale drugs: de gevolgen van jouw smartphoneverslaving

Volgens een recente peiling van EenVandaag besteden zes op de tien jongeren
dagelijks minstens drie uur aan hun smartphone. Hoe slecht is dat voor hun mentale 
gezondheid? En wat vinden docenten van al dat getuur op telefoons?

Onderweg naar huis, muziek in je oren. In de trein scrollen door je newsfeed en 
tussendoor een app beantwoorden. Tijdens een lunchafspraak maak je vlug een foto van je salade,want het ziet er zo ‘Instagramwaardig’ uit. We zijn bijna altijd online en de gevolgen daarvan zijn ernstig, waarschuwen verschillende wetenschappers. Studenten die urenlang op hun telefoon kijken, zijn minder sociaal, minder productief en denken minder diep na.

‘De lessen die je leert van echte ontmoetingen, leer je niet van een 
chatgesprek op Messenger of Whatsapp’

Een grootschalig onderzoek van de universiteit van San Diego wijst uit dat studenten door de komst van mobieltjes minder vaak afspreken, minder seks hebben en minder uitgaan. Er is ook minder sociale interactie met onbekenden. Dat is jammer, want de lessen die je leert van echte ontmoetingen, leer je niet van een chatgesprek op Messenger of Whatsapp. 
Face to face kun je immers niet altijd de beste versie van jezelf laten zien. Soms vallen ongemakkelijke stiltes of maak je fouten. Maar dat doen anderen ook. Daar groeit je inlevingsvermogen van.

‘We zijn sneller uit onze concentratie

Sneller afgeleid
Overmatig smartphonegebruik leidt ook tot slechtere cijfers, blijkt uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Verschillende wetenschappers wijzen op een verslechterd geheugen en afname van het concentratievermogen.

“Het kan inderdaad problematisch zijn”, zegt Marcel Kesselring, docent bij Communicatie in Breda. In zijn eigen studententijd was er ook afleiding, maar in mindere mate. “We zijn sneller uit onze concentratie. Daar maak ik me zelf ook schuldig aan.”

‘Waarom leggen we onze gesprekken steeds opnieuw stil voor een 
foto op Facebook van het eten en elkaar?’


Opzettelijk verslavend
Waarom brengen we drie uur per dag door op onze telefoons als het zo slecht voor ons is? Waarom leggen we onze gesprekken steeds opnieuw stil voor een foto op Facebook van het eten en elkaar. Google en Facebook weten precies hoe ze ons moeten aansporen om eindeloos onze telefoons te checken. Ze meten voortdurend het gedrag van hun gebruikers en ontwerpen hun producten opzettelijk verslavend. Zelf noemen ze dat ‘gewoontevorming’, want dat klinkt minder negatief.

“We kunnen studenten niet dwingen om te minderen, maar wel zorgen dat ze door bewustwording sterker in hun schoenen staan”, meent Kesselring. Voor hem was de VPRO-documentaire What makes you click, over waarom je wel of niet ergens op klikt en hoe bedrijven dat beïnvloeden, een eyeopener.

‘Deze zogenaamde smarthoneproblemen zijn goed nieuws voor 
iedereen die zijn boterham in de zorg verdient’


Kesselring is niet de enige docent die de nadelige gevolgen van smartphonegebruik serieus neemt. “De concentatieboog is veel korter. Zeker als je het vergelijkt met twee decennia geleden”, constateert Hans Pekaar, docent bij Sociale Studies in Breda.

“Veel te eenzijdig”, noemt Wander Eikelboom, docent Communication & Multimedia Design in Breda, alle kritiek. De stelling dat smartphones directe invloed hebben op sociaal gedrag en leerprestaties, is volgens de docent een versimpeling van de veel ingewikkeldere werkelijkheid. “De farmaceutische industrie heeft er baat bij een zo groot mogelijke groep mensen een ziekte-etiket te geven. Deze nieuwe zogenaamde smarthoneproblemen zijn goed nieuws voor iedereen die zijn boterham in de zorg verdient. Psychologen hebben meer werk, overal krijgen we mindfulnessklinieken enzovoort.”

Digitale discipline
Zou Avans meer moeten doen om het smartphonegebruik te verminderen? “Nee”, vindt Eikelboom. Hij ziet het scepticisme als een typische angst voor nieuwe ontwikkelingen. “Socrates zag de uitvinding van het geschreven schrift ook als iets nadeligs, omdat ons geheugen achteruit zou gaan: elk nieuw fenomeen dat voor een breder publiek toegankelijk wordt, gaat gepaard met een nieuwe angst.” De docent stelt dat we te snel de neiging hebben om een negatief oordeel te vellen. “Het is interessanter om te kijken hoe technologie ons als mens vormt, in plaats van het direct te veroordelen.”


‘Avans moet studenten bewust maken van de invloed van techbedrijven’


Studenten moeten zelf digitale discipline kweken, denkt Kesselring. “Avans moet ze bewust maken van de invloed van techbedrijven.” Wat studenten vervolgens met die informatie doen, is aan hen. Ze kunnen zichzelf aanleren om weerstand te bieden tegen de krachten die ze naar hun scherm lokken.”


Juiste voorbeeld
Pekaar vindt vooral dat studenten beter moeten worden voorbereid op het beroepenveld: “Hoe ga ik om met mijn telefoon in een werkbespreking? Wat als hij trilt en zoemt tijdens een werkafspraak?” Hij vervolgt even later: “Maar dan moeten docenten wel het juiste voorbeeld geven.” Pekaar wijst daarmee op collega’s die tijdens belangrijke vergaderingen actief gebruik maken van hun telefoon.

Kesselring: “De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de student. Docenten kunnen ingrijpen als ze merken dat iemand bijzonder gevoelig is voor digitale prikkels. Een individueel gesprek kan dan handig zijn. Ik probeer daar zelf in ieder geval op te letten.”

‘We zouden allemaal vaker naar buiten moeten’

Ga naar buiten
Pekaar adviseert studenten het werken in Xplora om de twee uur te onderbreken om buiten een rondje te lopen. “We zouden allemaal vaker naar buiten moeten. Een halfuur wandelen of sporten bijvoorbeeld. Laat die telefoon dan binnen.” Voor de docent is sporten zijn manier om het hoofd digi-vrij te maken.

Een nultolerantiebeleid in colleges heeft geen nut, denken de docenten. 
Kesselring: “Studenten mogen van mij kijken wanneer en zo vaak ze willen. 
Maar als ik zie dat iemand naar schoenen kijkt op Zalando, dan vraag ik me 

wel af wat die student doet in mijn college.”




Verslaafd aan je smartphone





Conflicten op het werk





Het Nieuwe JOGGEN





maandag 22 oktober 2018

Truck met vliegtuig krijgt lekke band op snelweg Video

Truck met vliegtuig krijgt lekke band op snelweg Video

Een vrachtwagen die de romp van een historisch vliegtuig vervoerde kwam deze maand stil te staan op de snelweg US interstate I-495 als gevolg van een lekke band.
Restaurant
Het gaat om een Lockheed Constellation L-1649A in de kleuren van Trans World Air Lines. De vrachtwagen was onderweg naar New York JFK Airport, waar het vliegtuig wordt omgebouwd tot een bar en restaurant voor het nieuwe TWA Hotel. De andere delen worden apart vervoerd.
Drugs
Het toestel is een van de 44 Starliners die ooit zijn gebouwd. Dat vertelt Tyler Morse, CEO van het bedrijf dat het TWA Hotel aan het bouwen is, aan CBS Boston. Het vloog eerst drie jaar voor TWA en daarna werd het ingezet in Alaska als bush-pilot vliegtuig. In de jaren ’70 zou het toestel dienst hebben gedaan als drugsvliegtuig in Zuid-Amerika. Er werden grote deuren ingezet om flink wat vracht aan marihuana te kunnen vervoeren.

Zo wordt de C919 gemaakt Video

Zo wordt de C919 gemaakt Video

De C919 is volop in ontwikkeling en de bouwer is druk bezig met testen en het rond krijgen van de certificering. Een Chinese nieuwszender heeft een time-lapse van de productie naar buiten gebracht.
Concurrentie
COMAC ontving tot nu toe 815 orders van 28 klanten. Het is de bedoeling dat de C919 de concurrentie aan gaat met de Boeing 737 en de Airbus A320. De Chinese certificering moet eind 2020 binnen zijn.
Productie
Op onderstaande beelden is te zien hoe het toestel in elkaar wordt gezet in de fabriek. In 2021 moet het eerste toestel worden geleverd aan launch customer China Eastern.
Video

woensdag 17 oktober 2018

VERKEERSBOETES 2019: ZO HOOG ZIJN ZE

VERKEERSBOETES 2019: ZO HOOG ZIJN ZE

Je gaat meer betalen bij verkeersboetes in 2019


Verkeersboetes 2019 – De verkeersboetes van 2019 zijn bekend. En het zal geen verrassing zijn: de 2019-tarieven voor snelheidsboetes en boetes voor andere verkeersovertredingen gaan opnieuw omhoog. Dat alles blijkt uit het overheidsdocument ‘Maatregelen verkeersveiligheid’ dat in handen is van AutoRAI.nl.

Inflatiecorrectie bij verkeersboetes 2019

Of de tarieven van verkeersboetes worden verhoogd of verlaagd, is altijd afhankelijk van de jaarlijkse inflatiecorrectie. In 2019 komt dat percentage uit op 1,7 procent. Dit percentage is gebaseerd op de wijziging van de consumentenprijsindex (CPI, geldontwaarding) in de periode van 1 juni 2017 tot 1 juni 2018. Concreet betekent dit dat de indexering tot gevolg heeft dat een aantal tarieven die zien op overschrijding van de maximumsnelheid wijzigen met enkele euro’s omhoog. Het verschil komt uit op 1 tot 7 euro.
“De overheid hanteert een verhoging van 5 euro bij geldsommen tot 100 euro en bij geldsommen vanaf 100 euro een verhoging van 10 euro.”

Verkeersboetes 2019: boetes overige verkeersovertredingen stijgen

Ook de boetes voor overige verkeersovertredingen die onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) vallen, stijgen in 2019. De overheid hanteert een verhoging van 5 euro bij geldsommen tot 100 euro en bij geldsommen vanaf 100 euro een verhoging van 10 euro. De nieuwe tarieven worden zodoende ook aangepast aan de ontwikkeling van de consumentenprijsindex. Om een paar voorbeelden te noemen: een mobiele telefoon tijdens het rijden vasthouden wordt volgend jaar 10 euro duurder: van 230 naar 240 euro. Veel 90 euro-boetes worden daarnaast in 2019 boetes van 95 euro. Een militaire colonne doorsnijden kost in 2018 bijvoorbeeld nog 90 euro en in 2019 stijgt dat naar 95 euro.
Administratiekosten
“Een wijziging van de administratiekosten is niet aan de orde”, aldus een persvoorlichter van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Je betaalt dus ook in 2019 een bedrag van 9 euro per boete. Sinds 1 oktober 2012 tot en met eind 2015 was het tarief 7 euro. Het bedrag van 9 euro administratiekosten is als volgt opgebouwd: 5,52 euro voor personeelskosten, 2,53 euro voor apparaatskosten, 0,59 euro voor gerechtskosten en 0,36 euro voor rente en afschrijving. Beroep aantekenen tegen een verkeersboete (Mulderbeschikking: boete voor lichte verkeersovertreding) kan ook in 2019 online (DigiD noodzakelijk om in te loggen).
“Eeen mobiele telefoon tijdens het rijden vasthouden wordt volgend jaar 10 euro duurder: van 230 naar 240 euro.”

Strengere regels betalingsregeling bij verkeersboetes 2019

Een betalingsregeling wordt in 2019 alleen standaard aangeboden bij verkeersboetes van op z’n minst 225 euro. Een betalingsregeling bij verkeersboetes onder de 225 euro kan alleen als aan strikte voorwaarden wordt voldaan. De overheid is van mening dat voorkomen moet worden dat mensen onder een bepaald inkomen in de schulden komen als zij door hun kleine portemonnee een verkeersboete niet kunnen betalen. Voor mensen die wel willen maar niet kunnen betalen moet ook een betalingsregeling mogelijk zijn voor boetes lager dan 225 euro als zij vallen onder de normen die gelden voor de bijstand.
verkeersboetes snelheidsovertreding flitser politie

Boete of dagvaarding?

Voor relatief kleine overtredingen krijg je in Nederland een boete. Overtredingen van de snelheid van meer dan 30 km/u (en op de snelweg met 40 km/u) vallen onder het strafrecht. Dit wordt vastgelegd bij de Justitiële Informatiedienst (voorheen werd dit strafblad genoemd). Zo’n overtreding levert een forse boete of een dagvaarding op. Is de overschrijding van de snelheid met 50 km/u of meer, dan vordert de politie bij een staande houding direct het rijbewijs in. Het OM of de rechter bepaalt daarna hoe lang je rijbewijs blijft ingehouden. Is de snelheidsovertreding echt heel fors, dan krijgt de bestuurder een onderzoek naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Dit gebeurt bij het CBR. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren. Deze maatregel komt naast de straf van de rechter.
“Het overschrijden van de maximumsnelheid kost je in 2019 enkele euro’s extra, het verschil komt uit op 1 tot 7 euro.”

Verkeersboetes 2019 zelf berekenen? Dat kan!

De hoogte van een boete voor een snelheidsovertreding kun je heel eenvoudig zelf berekenen. Het Openbaar Ministerie heeft een handige, gratis online rekentool* waarmee je precies kunt berekenen hoeveel je moet betalen. (*In deze rekentool staan momenteel nog de tarieven van 2018, tarieven voor 2019 worden naar verwachting in januari 2019 ingevoerd.)

Meetcorrectie

Om met 100 procent zekerheid te kunnen garanderen dat iemand te hard heeft gereden, trekt de politie van de gemeten snelheid een paar kilometer af. De meetcorrecties zijn bij minder dan 100 km/u 3 kilometer meetcorrectie en bij meer dan 100 km/u 3 procent meetcorrectie. Op de meeste wegen geldt een ondergrens van 4 km/u voordat wordt bekeurd. Alleen op autosnelwegen waar 130 is toegestaan, is geen ondergrens. Hier wordt vanaf 1 km/u te hard bekeurd.
Verkeersboetes 2019

Verkeersboetes 2019: zo hoog zijn ze

ALGEMEEN

  • Als de bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt: 240 euro
  • Het niet plaatsen van een gevarendriehoek bij een stilstaand motorvoertuig terwijl geen knipperend waarschuwingslicht wordt gevoerd – 140 euro
  • Geen autogordel dragen – 140 euro
  • Door rood rijden – 240 euro
  • Niet rijden bij een groen verkeerslicht – 140 euro
  • Als weggebruiker niet stoppen voor rood knipperlicht bij overweglichten – 240 euro
  • Als weggebruiker niet stoppen voor rood (knipper)licht bij bruglichten – 240 euro
  • Als bestuurder van een motorvoertuig, als bromfietser of snorfietser onnodig geluid veroorzaken met dat voertuig – 380 euro

VERLICHTING

  • Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht binnen de bebouwde kom: 95 euro
  • Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht buiten de bebouwde kom: 140 euro
  • Geen dim- of grootlicht voeren bij slecht zich overdag: 140 euro
  • Het hinderen van tegenliggers door groot licht: 140 euro
  • Achterlichten die niet branden bij nacht buiten de bebouwde kom: 95 euro
  • Achterlichten die niet branden bij nacht binnen de bebouwde kom: 140 euro
  • Achterlichten die niet branden bij dag bij slecht zicht: 140 euro
  • Onnodig mistlicht voeren: 95 euro

VERKEERSREGELS

  • Als bestuurder van een motorvoertuig niet zoveel mogelijk rechts houden op een autoweg of autosnelweg – 140 euro
  • Als bestuurder van een voertuig niet zoveel mogelijk rechts houden op een andere weg dan autoweg of autosnelweg – 240 euro
  • Als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad – 140 euro
  • Als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door stil te staan op het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad – 95 euro
  • Als bestuurder van een motorvoertuig een met een doorgetrokken streep gemarkeerde fietsstrook gebruiken – 140 euro
  • Als bestuurder niet links inhalen – 240 euro
  • Als bestuurder een kruispunt blokkeren – 240 euro
  • Als bestuurder op een kruispunt geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts – 240 euro
  • Als bestuurder op een onverharde weg geen voorrang verlenen aan bestuurders op een verharde weg – 240 euro
  • Als bestuurder geen voorrang verlenen aan bestuurders van een tram – 240 euro
  • Als weggebruiker een overweg opgaan, terwijl men niet direct kan doorgaan en de overweg niet geheel vrij kan maken – 240 euro
  • Als weggebruiker een militaire kolonne doorsnijden – 95 euro
  • Als weggebruiker een uitvaartstoet van motorvoertuigen doorsnijden – 95 euro
  • Als bestuurder afslaan zonder een teken met de richtingaanwijzer of met de arm te geven – 95 euro
  • Als bestuurder bij het afslaan niet het verkeer voor laten gaan, dat hem op dezelfde weg tegemoet komt – 240 euro
  • Als bestuurder bij het afslaan niet het verkeer voor laten gaan, dat zich naast dan wel links dicht achter hem bevindt – 240 euro
  • Als bestuurder bij het afslaan niet het verkeer voor laten gaan, dat zich naast dan wel rechts dicht achter hem bevindt – 240 euro
  • Als bestuurder links afslaan zonder tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt rechts afslaan, voor te laten gaan – 240 euro
  • Een voertuig op een zodanige wijze laten staan waardoor op de weg gevaar wordt/kan worden veroorzaakt, dan wel het verkeer wordt/kan worden gehinderd – 140 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een kruispunt – 140 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een fietsstrook – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op de rijbaan langs de fietsstrook – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een oversteekplaats of binnen een afstand van vijf meter daarvan – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan in een tunnel – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan bij een bord bushalte ter hoogte van de geblokte markering – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan bij een bord bushalte op een afstand van minder dan twaalf meter van dat bord terwijl de geblokte markering niet is aangebracht – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op de rijbaan langs een busstrook – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan langs een gele doorgetrokken streep – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een overweg – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig dubbel parkeren – 95 euro
  • Als bestuurder een voertuig parkeren in een parkeerschijfzone – 95 euro
  • Als bestuurder op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren anders dan met een motorvoertuig op meer dan twee wielen waarin duidelijk zichtbaar is aangebracht een geldige gehandicaptenparkeerkaart – 380 euro
  • Onnodig de berm gebruiken zonder dat er sprake is van een noodgeval – 140 euro
  • Buiten noodzaak stilstaan op de vluchtstrook of vluchthaven – 240 euro
Verkeersboetes 2019

BIJZONDERE MANOEUVRES

  • Als bestuurder wegrijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder achteruitrijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder uit een uitrit de weg oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder vanaf een weg een inrit oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder keren zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder van rijstrook wisselen zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro
  • Als bestuurder van een motorvoertuig of als bromfietser bij het wegrijden geen teken met de richtingaanwijzer of arm geven – 95 euro

RIJBEWIJZEN

  • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het kentekenbewijs niet behoorlijk leesbaar is – 45 euro
  • Het kenteken niet behoorlijk zichtbaar aanwezig hebben op of aan een motorrijtuig – 140 euro
  • Het kenteken niet behoorlijk zichtbaar aanwezig hebben op of aan een aanhangwagen – 140 euro
  • Voor een kentekenplichtig motorrijtuig met een toegestane maximummassa van 3500 kg of minder is geen keuringsbewijs afgegeven – 140 euro
  • voor een kentekenplichtig motorrijtuig met een toegestane maximummassa van 3500 kg of minder heeft het keuringsbewijs zijn geldigheid
    verloren – 140 euro
  • Voor een kentekenplichtig motorrijtuig of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg – is geen keuringsbewijs afgegeven – 400 euro
  • Voor een kentekenplichtig motorrijtuig of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg heeft het keuringsbewijs zijn geldigheid verloren – 400 euro
  • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het rijbewijs niet voldoet aan de gestelde eisen – 45 euro
  • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het rijbewijs niet behoorlijk leesbaar is – 95 euro
  • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het rijbewijs zijn geldigheid heeft verloren door het verstrijken van de geldigheidsduur, waarbij de geldigheidsduur één jaar of minder is verstreken – 95 euro

SNELHEIDSOVERSCHRIJDINGEN

Overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom
Met 4 km/u – 27 euro
Met 5 km/u – 34 euro
Met 6 km/u – 40 euro
Met 7 km/u – 48 euro
Met 8 km/u – 54 euro
Met 9 km/u – 63 euro
Met 10 km/u – 72 euro
Met 11 km/u – 95 euro
Met 12 km/u – 105 euro
Met 13 km/u – 115 euro
Met 14 km/u – 123 euro
Met 15 km/u – 133 euro
Met 16 km/u – 144 euro
Met 17 km/u – 153 euro
Met 18 km/u – 165 euro
Met 19 km/u – 176 euro
Met 20 km/u – 191 euro
Met 21 km/u – 203 euro
Met 22 km/u – 215 euro
Met 23 km/u – 229 euro
Met 24 km/u – 241 euro
Met 25 km/u – 256 euro
Met 26 km/u – 270 euro
Met 27 km/u – 287 euro
Met 28 km/u – 304 euro
Met 29 km/u – 317 euro
Met 30 km/u – 334 euro
Overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom (bij bord A1: 30 km/u) of binnen een erf of bij wegwerkzaamheden
Met 4 km/u – 46 euro
Met 5 km/u – 54 euro
Met 6 km/u – 63 euro
Met 7 km/u – 75 euro
Met 8 km/u – 85 euro
Met 9 km/u – 95 euro
Met 10 km/u – 107 euro
Met 11 km/u – 133 euro
Met 12 km/u – 146 euro
Met 13 km/u – 158 euro
Met 14 km/u – 170 euro
Met 15 km/u – 185 euro
Met 16 km/u – 195 euro
Met 17 km/u – 209 euro
Met 18 km/u – 223 euro
Met 19 km/u – 241 euro
Met 20 km/u – 257 euro
Met 21 km/u – 270 euro
Met 22 km/u – 283 euro
Met 23 km/u – 302 euro
Met 24 km/u – 319 euro
Met 25 km/u – 337 euro
Met 26 km/u – 356 euro
Met 27 km/u – 375 euro
Met 28 km/u – 394 euro
Met 29 km/u – 412 euro
Overschrijding van de maximumsnelheid op (auto)wegen buiten de bebouwde kom
Met 4 km/u – 24 euro
Met 5 km/u – 32 euro
Met 6 km/u – 37 euro
Met 7 km/u – 43 euro
Met 8 km/u – 50 euro
Met 9 km/u – 57 euro
Met 10 km/u – 67 euro
Met 11 km/u – 90 euro
Met 12 km/u – 100 euro
Met 13 km/u – 110 euro
Met 14 km/u – 117 euro
Met 15 km/u – 129 euro
Met 16 km/u – 137 euro
Met 17 km/u – 147 euro
Met 18 km/u – 157 euro
Met 19 km/u – 170 euro
Met 20 km/u – 183 euro
Met 21 km/u – 191 euro
Met 22 km/u – 203 euro
Met 23 km/u – 215 euro
Met 24 km/u – 229 euro
Met 25 km/u – 241 euro
Met 26 km/u – 256 euro
Met 27 km/u – 269 euro
Met 28 km/u – 283 euro
Met 29 km/u – 300 euro
Met 30 km/u – 317 euro
Overschrijding van de maximumsnelheid op (auto)wegen buiten de bebouwde kom bij wegwerkzaamheden
Met 4 km/u – 37 euro
Met 5 km/u – 45 euro
Met 6 km/u – 53 euro
Met 7 km/u – 63 euro
Met 8 km/u – 73 euro
Met 9 km/u – 79 euro
Met 10 km/u – 90 euro
Met 11 km/u – 113 euro
Met 12 km/u – 121 euro
Met 13 km/u – 133 euro
Met 14 km/u – 147 euro
Met 15 km/u – 158 euro
Met 16 km/u – 173 euro
Met 17 km/u – 187 euro
Met 18 km/u – 198 euro
Met 19 km/u – 211 euro
Met 20 km/u – 223 euro
Met 21 km/u – 241 euro
Met 22 km/u – 256 euro
Met 23 km/u – 265 euro
Met 24 km/u – 283 euro
Met 25 km/u – 300 euro
Met 26 km/u – 316 euro
Met 27 km/u – 334 euro
Met 28 km/u – 349 euro
Met 29 km/u – 370 euro
Met 30 km/u – 384 euro
Overschrijding van de maximumsnelheid op autosnelwegen buiten de bebouwde kom
Met 1 km/u – 11 euro
Met 2 km/u – 16 euro
Met 3 km/u – 20 euro
Met 4 km/u – 24 euro
Met 5 km/u – 31 euro
Met 6 km/u – 37 euro
Met 7 km/u – 43 euro
Met 8 km/u – 49 euro
Met 9 km/u – 55 euro
Met 10 km/u – 63 euro
Met 11 km/u – 86 euro
Met 12 km/u – 93 euro
Met 13 km/u – 100 euro
Met 14 km/u – 107 euro
Met 15 km/u – 118 euro
Met 16 km/u – 128 euro
Met 17 km/u – 137 euro
Met 18 km/u – 147 euro
Met 19 km/u – 158 euro
Met 20 km/u – 170 euro
Met 21 km/u – 181 euro
Met 22 km/u – 191 euro
Met 23 km/u – 203 euro
Met 24 km/u – 215 euro
Met 25 km/u – 223 euro
Met 26 km/u – 234 euro
Met 27 km/u – 246 euro
Met 28 km/u – 257 euro
Met 29 km/u – 270 euro
Met 30 km/u – 284 euro
Met 31 km/u – 292 euro
Met 32 km/u – 304 euro
Met 33 km/u – 323 euro
Met 34 km/u – 339 euro
Met 35 km/u – 348 euro
Met 36 km/u – 367 euro
Met 37 km/u – 384 euro
Met 38 km/u – 396 euro
Met 39 km/u – 419 euro
Overschrijding van de maximumsnelheid op autosnelwegen buiten de bebouwde kom bij wegwerkzaamheden
Met 4 km/u – 32 euro
Met 5 km/u – 39 euro
Met 6 km/u – 49 euro
Met 7 km/u – 59 euro
Met 8 km/u – 67 euro
Met 9 km/u – 75 euro
Met 10 km/u – 86 euro
Met 11 km/u – 110 euro
Met 12 km/u – 121 euro
Met 13 km/u – 131 euro
Met 14 km/u – 139 euro
Met 15 km/u – 151 euro
Met 16 km/u – 163 euro
Met 17 km/u – 176 euro
Met 18 km/u – 191 euro
Met 19 km/u – 203 euro
Met 20 km/u – 215 euro
Met 21 km/u – 229 euro
Met 22 km/u – 241 euro
Met 23 km/u – 256 euro
Met 24 km/u – 270 euro
Met 25 km/u – 283 euro
Met 26 km/u – 302 euro
Met 27 km/u – 319 euro
Met 28 km/u – 334 euro
Met 29 km/u – 349 euro                                                                                                          Met 30 km/u – 370 euro