Er wordt verwacht dat we in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen. Dat melden onderzoekers van het RIVM en Wageningen University.
Als het warmer is dan zeven graden worden teken actief. In totaal lopen we gemiddeld een miljoen tekenbetenper jaar op in Nederland, waarvan ongeveer de helft in de maanden juni en juli. Buiten wordt het warmer en we zijn vaker in de natuur te vinden. 'Elk jaar zien we in onze data van tekenrader.nl een duidelijk piek in juni en juli van het aantal tekenbeetmeldingen', zegt epidemioloog Kees van den Wijngaard.

De ziekte van Lyme

Per jaar krijgen 27.000 mensen de ziekte van Lyme in Nederland. De oorzaak? Een beet van de teek. Een tekenbeet kan onschuldig zijn. Maar als de teek de Borrelia-bacterie bij zich draagt, en dat is in een vijfde van de gevallen zo, dan kan het de ziekte van Lyme veroorzaken.

Cellulaire testen in Duitsland

Op tekenradar.nl kun je zien waar de afgelopen tijd veel mensen zijn gebeten door een teek. Ook kun je jezelf aanmelden om deel te nemen aan een onderzoek, wanneer je een tekenbeet of Lyme hebt opgelopen. Onderzoekers kijken met de data nu voor het eerst naar zogenaamde cellulaire testen, waarbij de activiteit wordt gemeten van bepaalde afweercellen. In sommige klinieken in Duitsland wordt deze behandeling al aangeboden, maar de bruikbaarheid is nog niet goed onderzocht. Van den Wijngaard: 'Door te onderzoeken hoe het afweersysteem reageert op de infectie, willen we kijken of we met deze testen kunnen voorspellen of iemand klachten houdt na behandeling.'

Zorg.nu besteedde eerder in een uitzending aandacht aan de ziekte van Lyme en behandelingen in Duitsland. 
Per jaar krijgen 27.000 mensen de ziekte van Lyme in ons land. Dat is gemiddeld bijna 70 mensen per dag. 10% hiervan houdt langdurige, blijvende klachten.
Een tekenbeet kan onschuldig zijn. Maar als de teek de Borrelia-bacterie bij zich draagt, en dat is in een vijfde van de gevallen zo, dan kan het de ziekte van Lyme veroorzaken. In 77% van de gevallen is er een duidelijke rode kring te zien, de  erythema migrans. Maar dit is niet altijd het geval. Het kan gebeuren dat de huisarts de relatie met Lyme niet legt.

Als je Lyme hebt wordt er vaak een antibiotica kuur gegeven en ben je er makkelijk vanaf. Maar als dit niet zo is, kan het grote gevolgen hebben. Het overkwam Berdien Renes. Haar immuunsysteem is inmiddels zo verzwakt dat ze negen maanden per jaar ziek op bed ligt. En ze is arbeidsongeschikt verklaard. Alleen in de zomer is ze fit genoeg om naar buiten te gaan.

De teek rukt op. Het aantal Lyme besmettingen nam de afgelopen jaren toe. Het merendeel van het totaal van alle tekenbeten, 1,3 miljoen beten per jaar, wordt opgelopen in de zomermaanden, met de maand juli als absolute topper. Alleen in juli al worden 400.000 mensen gebeten door een teek.

Zorg.nu laat het verhaal zien van Marleen. In 2010 is ze een vlotte meid van 14, doet ze het goed op school en staat ze op het punt over te gaan naar 4 VWO. Maar dan ziet ze een rode kring ontstaan op haar been. Haar vader maakt er een foto van. De huisarts legt echter geen verband met de ziekte van Lyme.

Uiteindelijk wordt Marleen zo ziek dat ze stopt met school. Haar concentratievermogen is inmiddels zo ver aangetast dat ze nu voor de derde keer haar eindexamen HAVO probeert te doen. Het zou tussen de oren zitten. Maar tenslotte krijg ze de diagnose chronische Lyme.

In Nederland, bij het Radboud UMC, krijgt ze te horen dat is ze uitbehandeld. Daarop zoekt de familie de behandeling op in het buitenland.

In de studio praten we verder over de rechtszaak van Marika tegen VGZ over de ILADS behandeling. Lees hier de reactie van VGZ op de zaak.

RIVM roept mensen op die beginnen met een antibioticakuur tegen de ziekte van Lyme om mee te doen aan het LymeProspect onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in waarom sommige mensen wel klachten houden na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet. Hier kun je je aanmelden voor het onderzoek.