dinsdag 4 december 2018

JEUGDSENTIMENT: DIT SNOEPTEN WE IN DE 90'S


JEUGDSENTIMENT: DIT SNOEPTEN WE IN DE 90'S
Nostalgisch snoepgoed waar de tanden direct bij uitvielen. Dat aten we. Deze 13 snoeperijen doen ons terugdenken aan die zoete, oude tijd.
Fruit Joy Het grootste deel ligt niet meer in de schappen. Helaas, maar - verantwoord als we zijn - misschien beter ook.


1) Het stoplichtijsje Fruit Joy. Met bijbehorende reclame                     'Hey, het is groen! O, nu is 'ie weer rood.'                                                                                                   
stoplicht


2) Platte kauwgom die je nu alleen nog in het buitenland kunt halen.
kauwgom

3) Het Ola schatkistijsje met onderin een verrassing.
 Ola Schatkistijs

  4) Lange jannen.
Lange jannen



5) Bisc&-koekjes in de smaken Mars, Twix, Smarties, Bounty en M&M.
bisc



6) Pez dispensers. Meer voor het speeltje, dan voor het snoepje.
pez





7) Een ketting, horloge en bikini van snoepkralen.
snoepketting


8) Menig kaak is gebroken door de Jawbreaker.                         En dan met name de Fireball.
jawbreaker
 
9) En deze zure ufo's.

ufo

11) Yogho Yogho! Deze ijsjes met een kauwgombal die na drie keer kauwen smaakloos is.
ijskauwgum


12) Watermeloenkauwgomballetjes. Ook in citroenvariant.
watermeloen

13) En tot slot: de ultieme Winner Taco.winnertaco

DIT ZIJN DE 10 GEKSTE OREO-SMAKEN TER WERELD

DIT ZIJN DE 10 GEKSTE OREO-SMAKEN TER WERELD

Waarschuwing: je wil ze. 

Getty Images
Draaien, likken, dippen. Als we dit horen weten we meteen waar het om gaat: Oreo's. Die ronde koekjes die het op de een of andere manier áltijd voor elkaar krijgen dat de doos leeg is, kort nadat je eraan bent begonnen. Maar wist je dat Oreo nog een flink aantal andere smaken heeft dan de smaken die wij hier in Nederland kennen? Tijd om kennis te maken met de 10 gekste.
1. Kettle Corn Oreo 



2. Cinnamon Bun Oreo 

3. Watermelon Oreo 

4. Birthday Cake Oreo 

5. Fruity Crisp Oreo

6. Swedish Fish Oreo 

7. Key Lime Pie Oreo 

8. Red Velvet Cake Oreo

9. Peanut Butter Oreo 

10. Cherry Cola Oreo

Wij zijn benieuwd. Jij ook? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Want alhoewel het onmogelijk lijkt om deze onbekende smaken te bemachtigen, hebben wij toch een manier gevonden waarop je jouw keukenkastje ermee kunt verrijken. Veel van deze smaken zijn namelijk gewoon online te verkrijgen.

Onderzoek tafelmanieren

Onderzoek tafelmanieren


Een op zes Nederlanders schaamt zich voor tafelmanieren partner

89 procent heeft liever geen smartphone aan tafel

16 procent van de Nederlanders schaamt zich voor de tafelmanieren van zijn of haar partner. Vooral vrouwen (21 procent) zijn niet te spreken over de etiquette van hun partner, onder mannen bedraagt dit percentage slechts tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van Acties.nl onder 1.118 Nederlanders in een relatie. Maar liefst 89 procent van de ondervraagden vindt dat er aan tafel geen plek is voor de smartphone.

Opvallende onderzoeksresultaten



 
Heb jij je weleens geschaamd voor de tafelmanieren van je partner? Grote kans dat je een vrouw bent als je hier ‘ja’ op antwoordt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen zich dubbel zo vaak als mannen, schamen voor de tafelmanieren van hun partner. Maar hoe zit het met deze verschillen naarmate we ouder worden? De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.



Je kent ze vast wel; zo iemand die de hele dag met zijn smartphone in de hand zit. Zelfs in de bioscoop, tijdens het plassen en onder de douche whatsappt hij of zij zich suf. Je zou mogen verwachten dat de eettafel of limits is voor de smartphone, maar niets blijkt minder waar. Zo zegt een op de negen Nederlanders dat zij er geen probleem mee hebben als iemand zijn smartphone aan tafel gebruikt. Opvallend genoeg zijn veertigers het mildst over telefoons aan de eettafel. De exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast. 

Stel: je wordt bij iemand thuis uitgenodigd voor een dinertje. Ga je er dan automatisch vanuit dat de gastheer of -vrouw betaalt voor de boodschappen? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst acht op tien Nederlanders verwacht dat de degene die hen thuis uitnodigt, betaalt. Friezen zijn hiervan met 94 procent bijna unaniem overtuigd. De verdere verdeling over de verschillende provincies, zie je hiernaast.

Zegelacties van de Albert Heijn, high-tea arrangementen en VVV-bonnen. Er zijn tegenwoordig veel manieren waarop je als restaurantganger kan besparen op je maaltijd. Ondanks dat we wereldwijd bekend staan als een zuinig volk, blijkt uit het onderzoek dat 11 procent van de Nederland liever niet met dit soort acties uit eten gaat. Opvallend is dat de schaamte om met kortingsacties uit eten te gaan het grootst is in Noord-Holland. Brabanders lijken er het minst mee te zitten om te besparen op hun restaurantbezoek. Wat de verdere verdeling is tussen de verschillende provincies, zie je hiernaast.

Als je uit eten bent met je vrienden, bestel je dan wat je lekker vindt of houd je rekening met de prijs van het gerecht? Maar liefst een kwart van de Nederlandse mannen zegt nooit het goedkoopste gerecht op de kaart te bestellen. Vrouwen hebben hier met slechts acht procent, fors minder moeite mee. Groningse mannen zijn het minst geneigd een goedkoop gerecht te kiezen. Wat de verdere verdeling is tussen de verschillende provincies, zie je hiernaast.

donderdag 25 oktober 2018

Sneller in slaap vallen? Draag dan dít in bed

Sneller in slaap vallen? Draag dan dít in bed

Lig jij elke avond weer schaapjes te tellen totdat je eindelijk in slaap valt? Vanaf nu is dit niet meer nodig. Onderzoekers uit Australië hebben namelijk ontdekt dat het dragen van een bepaalde pyjama ervoor kan zorgen dat je sneller in slaap valt.
Mensen die een zachte wollen pyjama dragen vallen gemiddeld 15 minuten sneller in slaap dan mensen die een katoenen exemplaar dragen.
Dromenland
Voor het onderzoek werden 17 studenten en 36 oudere volwassenen onder de loep genomen. De proefpersonen werden geobserveerd terwijl ze, gehuld in een wollen pyjama, in een bed stapten waarvan de temperatuur 17 °C bedroeg. En wat bleek? Studenten bevonden zich al na 11 minuten in dromenland en volwassenen na 12 minuten. Degenen die een katoenen pyjama droegen hadden maar liefst 22 à 27 minuten nodig hadden om in slaap te vallen.
Voordelen wol
“Vroeger was slapen onder beddengoed van wol de norm, en de wetenschap heeft nu de voordelen van slapen in wol herontdekt”, vertelt onderzoeker Dr. Paul Swan van de universiteit van Sydney. “Wol reguleert je lichaamstemperatuur dan ook veel beter en houdt je vast in wat bekendstaat als “de thermische comfortzone”. Je valt dus niet alleen sneller in slaap, je slaapt ook langer en geniet van een diepe slaap.”

dinsdag 23 oktober 2018

Digitale drugs: de gevolgen van jouw smartphoneverslaving

Digitale drugs: de gevolgen van jouw smartphoneverslaving

Volgens een recente peiling van EenVandaag besteden zes op de tien jongeren
dagelijks minstens drie uur aan hun smartphone. Hoe slecht is dat voor hun mentale 
gezondheid? En wat vinden docenten van al dat getuur op telefoons?

Onderweg naar huis, muziek in je oren. In de trein scrollen door je newsfeed en 
tussendoor een app beantwoorden. Tijdens een lunchafspraak maak je vlug een foto van je salade,want het ziet er zo ‘Instagramwaardig’ uit. We zijn bijna altijd online en de gevolgen daarvan zijn ernstig, waarschuwen verschillende wetenschappers. Studenten die urenlang op hun telefoon kijken, zijn minder sociaal, minder productief en denken minder diep na.

‘De lessen die je leert van echte ontmoetingen, leer je niet van een 
chatgesprek op Messenger of Whatsapp’

Een grootschalig onderzoek van de universiteit van San Diego wijst uit dat studenten door de komst van mobieltjes minder vaak afspreken, minder seks hebben en minder uitgaan. Er is ook minder sociale interactie met onbekenden. Dat is jammer, want de lessen die je leert van echte ontmoetingen, leer je niet van een chatgesprek op Messenger of Whatsapp. 
Face to face kun je immers niet altijd de beste versie van jezelf laten zien. Soms vallen ongemakkelijke stiltes of maak je fouten. Maar dat doen anderen ook. Daar groeit je inlevingsvermogen van.

‘We zijn sneller uit onze concentratie

Sneller afgeleid
Overmatig smartphonegebruik leidt ook tot slechtere cijfers, blijkt uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Verschillende wetenschappers wijzen op een verslechterd geheugen en afname van het concentratievermogen.

“Het kan inderdaad problematisch zijn”, zegt Marcel Kesselring, docent bij Communicatie in Breda. In zijn eigen studententijd was er ook afleiding, maar in mindere mate. “We zijn sneller uit onze concentratie. Daar maak ik me zelf ook schuldig aan.”

‘Waarom leggen we onze gesprekken steeds opnieuw stil voor een 
foto op Facebook van het eten en elkaar?’


Opzettelijk verslavend
Waarom brengen we drie uur per dag door op onze telefoons als het zo slecht voor ons is? Waarom leggen we onze gesprekken steeds opnieuw stil voor een foto op Facebook van het eten en elkaar. Google en Facebook weten precies hoe ze ons moeten aansporen om eindeloos onze telefoons te checken. Ze meten voortdurend het gedrag van hun gebruikers en ontwerpen hun producten opzettelijk verslavend. Zelf noemen ze dat ‘gewoontevorming’, want dat klinkt minder negatief.

“We kunnen studenten niet dwingen om te minderen, maar wel zorgen dat ze door bewustwording sterker in hun schoenen staan”, meent Kesselring. Voor hem was de VPRO-documentaire What makes you click, over waarom je wel of niet ergens op klikt en hoe bedrijven dat beïnvloeden, een eyeopener.

‘Deze zogenaamde smarthoneproblemen zijn goed nieuws voor 
iedereen die zijn boterham in de zorg verdient’


Kesselring is niet de enige docent die de nadelige gevolgen van smartphonegebruik serieus neemt. “De concentatieboog is veel korter. Zeker als je het vergelijkt met twee decennia geleden”, constateert Hans Pekaar, docent bij Sociale Studies in Breda.

“Veel te eenzijdig”, noemt Wander Eikelboom, docent Communication & Multimedia Design in Breda, alle kritiek. De stelling dat smartphones directe invloed hebben op sociaal gedrag en leerprestaties, is volgens de docent een versimpeling van de veel ingewikkeldere werkelijkheid. “De farmaceutische industrie heeft er baat bij een zo groot mogelijke groep mensen een ziekte-etiket te geven. Deze nieuwe zogenaamde smarthoneproblemen zijn goed nieuws voor iedereen die zijn boterham in de zorg verdient. Psychologen hebben meer werk, overal krijgen we mindfulnessklinieken enzovoort.”

Digitale discipline
Zou Avans meer moeten doen om het smartphonegebruik te verminderen? “Nee”, vindt Eikelboom. Hij ziet het scepticisme als een typische angst voor nieuwe ontwikkelingen. “Socrates zag de uitvinding van het geschreven schrift ook als iets nadeligs, omdat ons geheugen achteruit zou gaan: elk nieuw fenomeen dat voor een breder publiek toegankelijk wordt, gaat gepaard met een nieuwe angst.” De docent stelt dat we te snel de neiging hebben om een negatief oordeel te vellen. “Het is interessanter om te kijken hoe technologie ons als mens vormt, in plaats van het direct te veroordelen.”


‘Avans moet studenten bewust maken van de invloed van techbedrijven’


Studenten moeten zelf digitale discipline kweken, denkt Kesselring. “Avans moet ze bewust maken van de invloed van techbedrijven.” Wat studenten vervolgens met die informatie doen, is aan hen. Ze kunnen zichzelf aanleren om weerstand te bieden tegen de krachten die ze naar hun scherm lokken.”


Juiste voorbeeld
Pekaar vindt vooral dat studenten beter moeten worden voorbereid op het beroepenveld: “Hoe ga ik om met mijn telefoon in een werkbespreking? Wat als hij trilt en zoemt tijdens een werkafspraak?” Hij vervolgt even later: “Maar dan moeten docenten wel het juiste voorbeeld geven.” Pekaar wijst daarmee op collega’s die tijdens belangrijke vergaderingen actief gebruik maken van hun telefoon.

Kesselring: “De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de student. Docenten kunnen ingrijpen als ze merken dat iemand bijzonder gevoelig is voor digitale prikkels. Een individueel gesprek kan dan handig zijn. Ik probeer daar zelf in ieder geval op te letten.”

‘We zouden allemaal vaker naar buiten moeten’

Ga naar buiten
Pekaar adviseert studenten het werken in Xplora om de twee uur te onderbreken om buiten een rondje te lopen. “We zouden allemaal vaker naar buiten moeten. Een halfuur wandelen of sporten bijvoorbeeld. Laat die telefoon dan binnen.” Voor de docent is sporten zijn manier om het hoofd digi-vrij te maken.

Een nultolerantiebeleid in colleges heeft geen nut, denken de docenten. 
Kesselring: “Studenten mogen van mij kijken wanneer en zo vaak ze willen. 
Maar als ik zie dat iemand naar schoenen kijkt op Zalando, dan vraag ik me 

wel af wat die student doet in mijn college.”




Verslaafd aan je smartphone





Conflicten op het werk





Het Nieuwe JOGGEN





maandag 22 oktober 2018

Truck met vliegtuig krijgt lekke band op snelweg Video

Truck met vliegtuig krijgt lekke band op snelweg Video

Een vrachtwagen die de romp van een historisch vliegtuig vervoerde kwam deze maand stil te staan op de snelweg US interstate I-495 als gevolg van een lekke band.
Restaurant
Het gaat om een Lockheed Constellation L-1649A in de kleuren van Trans World Air Lines. De vrachtwagen was onderweg naar New York JFK Airport, waar het vliegtuig wordt omgebouwd tot een bar en restaurant voor het nieuwe TWA Hotel. De andere delen worden apart vervoerd.
Drugs
Het toestel is een van de 44 Starliners die ooit zijn gebouwd. Dat vertelt Tyler Morse, CEO van het bedrijf dat het TWA Hotel aan het bouwen is, aan CBS Boston. Het vloog eerst drie jaar voor TWA en daarna werd het ingezet in Alaska als bush-pilot vliegtuig. In de jaren ’70 zou het toestel dienst hebben gedaan als drugsvliegtuig in Zuid-Amerika. Er werden grote deuren ingezet om flink wat vracht aan marihuana te kunnen vervoeren.